wujekwiesiek 15.10.2010 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Właśnie się dowiedziałem, że w okolicy mojej działki, na której planuję wybudować dom planowana jest budowa drogi ekspresowej. Będzie to około 1,1 km odległości od działki. Na tej linii są w większości łąki i pola, pojedyńcze domy jednorodzinne, troche drzew, małe wzniesienie terenu. Zastanawiam się co robić? Czy przypadkiem nie sprzedać działki i nie poszukać czegoś innego. Ale to oczywiście nie będzie proste i pewnie kasy też trochę pochłonie. Nie wiem czy warto się szarpać. Może ktoś z Was ma podobne doświadczenia i mieszka w pobliżu takiej drogi. Napiszcie czy bardzo mocno obniża to komfort mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 15.10.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Pewnie zależy jak to zrobią - ja na przykład byłem mocno na kupnie działki w pobliżu A4 - po jednej wizycie w gorszej pogodzie zrezygnowałem jednak - hałas idący od tirów był spory. Z 2 strony zastanawiam się, czy z perspektywy czasu nie zareagowałem zbyt pochopnie. A - odległość do autostrady wynosiła tam ok. 500 m i nie przeszkadzało to przy normalnej pogodzie. Wg mnie 1100 metrów to już całkiem spora odległość - ja mieszkam teraz ok. 500m od drogi krajowej i w sumie poza motocyklami w nocy nie zwracam na to uwagi. Możesz zresztą zrobić sobie ćwiczenie praktyczne i wybrać się w okolicę jakiejś istniejącej ekspresówki na tą odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe2009 15.10.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Naprawdę czasami to mnie krew zalewa jak widzę takie posty...1100 METRÓW OD TWOJEJ DZIAŁKI - przecież to olbrzymia odległość!!!! Ja buduję dom 30 m od drogi wojewódzkiej i nie mam zamiaru z tego rezygnować...więc o czym my tu rozmawiamy - w tej chwili mieszkam 400 m od drogi krajowej i śpię w nocy jak dziecko - NIC nie słychać...pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wujekwiesiek 15.10.2010 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Dzięki, też tak sobie teraz już na zimno myślę, ale przyznaję, że na początku ciśnienie trochę skoczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 15.10.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Około kilometra to jest już w miarę bezpieczna odległość z punktu widzenia hałasu. Chociaż ludzie mają różną tolerancję - np znajomemu który u nas nocował było ... za cicho i się budził w nocy . Nie wiem do jakiej opcji Wy jesteście przyzwyczajeni. Bo idealnie cicho nie będzie - nie ma się co łudzić. Zwłaszcza po deszczu pogłos będzie i tyle. Ze sprzedażą działki tez może nie byc fajnie - ludzie boją się "nieznanego" - póki drogi nie ma, działki moga być słabo sprzedawalne. Albo będziesz musiał ją sprzedać za mniejsze pieniądze. Przeanalizuj jeszcze jedną rzecz - jaki będzie wjazd na tą ekspresówkę. Czasem budowniczowie o tym "zapominają" i mieszkańcy drogę widzą, ale żeby do niej dojechać muszą sporo drogi nadłożyć... Ale jeśli o tym nie zapomniano - droga może paradoksalnie życie ułatwić zamiast utrudnić. No i gdzieś te drogi u czorta muszą być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts