saksofon 15.10.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Witam, Domek bez dostępu do gazu teraz i w najbliższej przyszłości. Mimo wszystkich wad decydujemy się na opalanie olejem. Pomieszczenie gospodarcze ma ok 9 m2. Zbiornik na olej do 1000L oddalony o metr od kotła, w wannie wychwytującej bądź dwupłaszczowy - to wszystko wiem. Kocioł z zamkniętą komorą spalania - rura w rurze, powietrze do spalania pobierane z zewnątrz. Do tej pory wszystko gra. Schody zaczynają się gdy do układanki dodajemy wentylację mechaniczną w domu i rekuperator. Przeczytałem wszystko co znalazłem na ten temat i nie czuję się mądrzejszy. Czy pomieszczenie przeznaczone na skład oleju opałowego może być pozbawione wentylacji grawitacyjnej i nawiewu powietrza z zewnątrz w postaci dziury w ścianie w sytuacji gdy jest w domu WM? I drugie pytanie: czy rekuperator i cała centrala wentylacyjna może być w tym samym pomieszczeniu co skład oleju? Poddasze jest nieużytkowe i nieocieplone, więc gdzieś ten wymiennik musi być. Lepszego miejsca nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.10.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 nie ma schodów, jeśli masz kocioł to zrób tam nawiew i wywiew z wm, to ci załatwi sprawę, reku może być tam gdzie ci pasuje, jedynie montaż od posadowienia jest uzależniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts