Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Jaskółki.

weronikka1

Recommended Posts

weronikka1 ładny projekt :) My najpierw czekaliśmy na warunki zabudowy. Wiedzieliśmy jednak jaki dom chcemy budować i okazało się, że warunki były na styk, bo na 13 m front, a Sułtan ma 12,81 m, więc zmieniliśmy je na 15 metrów, żeby nikt się niczego nie czepiał :) Mam nadzieje, że wasze warunki zabudowy będa idealne pod was domek. My jeszcze przed przepisaniem działki zaczeliśmy się starać o warunki zabudowy dla naszej działki i dostaliśmy je zaraz po przepisaniu ziemi także zawsze 3 m-ce byliśmy do przodu ;-)

Kolejna kwestia likwidacja okien. W spirażni jeszcze ok, ale nie likwidowałabym w garderobie, bo od czasu do czasu pasuje wywietrzyć i nie ma jak. My mieliśmy likwidować, ale jednak zostawiliśmy małe okno :)

Powodzenia w załatwianiu formalności, bo to jedna z mniej przyjemnych spraw przy budowaniu domu...

Ściana fala super i nadal jestem w niej zakochana :) Bardzo chciałam wyspę bądź pół wyspę, ale że stoi fala kuchnia się lekko zamknęła i raczej wyspa się nie zmieści, ale fali i tak nic nie przebiję :p U was własnie też pasowałaby albo fala albo wyspa :) Zresztą na etapie budowania wszystko się okażę :-)

Pozdrawiam, Lila.

weronikka1 imienne jest, ale u nas wystarczyło podać na jaki numer działki chcemy warunki zabudowy i są :-) Dodatkowo dopiero dzieliliśmy działkę i występowaliśmy na całą działkę, ale z ogólnie wyznaczonyn terenem inwestycji jednak bez nowego numeru działki i dało się :) Musisz popytać w gminie bądź urzędzie miasta jak to u was jest. U mnie w gminie dało się to załatwić :)

elTeeSMy jeszcze przed przepisaniem działki zaczeliśmy się starać o warunki zabudowy dla naszej działki i dostaliśmy je zaraz po przepisaniu ziemi także zawsze 3 m-ce byliśmy do przodu ;-) To aż tak długo się czeka? To załatwiane wszystkich papierów włącznie z pozwoleniem na budowę to chyba z rok trzeba?????

weronikka1 na warunki zabudowy czeka się czasami i 5 m-cy. My ogólnie zaczeliśmy załatwiać papiery w czerwcu 2009, a pozwolenie było w kwietniu, ale to po dużej znajomości wydali nam PnB po tygodniu, a nie po 65 dniach :)

Z mediami nie wiem jak jest, bo my mamy wszystko na działce. Najlepiej się dopytać, bo zawsze zyskacie coś na czasie jak się da :-)

weronikka1 na warunki zabudowy czeka się czasami i 5 m-cy. My ogólnie zaczeliśmy załatwiać papiery w czerwcu 2009, a pozwolenie było w kwietniu, ale to po dużej znajomości wydali nam PnB po tygodniu, a nie po 65 dniach :)

Z mediami nie wiem jak jest, bo my mamy wszystko na działce. Najlepiej się dopytać, bo zawsze zyskacie coś na czasie jak się da :-)

No to muszę zacząć działać. Najpierw musi wkroczyć geodeta wyznaczyć tą działkę i drogę dojazdową. Następnie teście pójdą do gminy podpytać się i złożyć wniosek o warunki zabudowy do tej działki. I w między czasie może uda się ją uzbroić w media, a z tym nie powinniśmy długo czekać. Ponieważ jest to działka, na której teście obecnie mieszkają i poprostu chcą nam odstąpić 9arów. Działka jest przy drodze w centrum miasteczka. A w marcu jak byśmy przyjechali, to przepis działki, następnie gonimy do architekta, który nam naniesie zmiany i zrobi adaptację projektu do działki i następnie gonimy złożyć wniosek o pozwolenie na budowę. Czy coś ominęłam? Czyli dopiero jak będzie pozwolenie na budowę, to zatrudniamy kierownika budowy?

Czy ktoś się może orientuje czy wszystkie papierkowe sprawy może ktoś inny za nas składać, jeżeli byśmy napisali upoważnienie? Czy też takie upoważnienie musi być u notariusza sporządzone? Z góry dziękuję za odpowiedź.

wpadłam się przywitać i zobaczyć Twój domek. Bardzo ładny ale widze że sporo zmian w nim wprowadzacie. Chyba wszyscy budujący coś zmieniają w gotowcach. Z własnego doświadczenia wiem że nie wszystkie zmiany się póżniej podobają, przynajmniej tak było w naszym przypadku. Życze powodzenia i duuuuuużo wytrwałości na "nowej budowlanej drodze życia". :) Pozdrawiam

:)Witam ja tez jestem z tych budujacych na odleglosc, wszelka papierologie zalatwiala mi kolezanka ktora upowaznilam do tego , ona nawet kupowala dzialke a potem cala papierologie zalatwial mi architekt .Warunki zabudowy juz byly ale ja w trakcie zmienialam je i nie czekalam dlugo na zmiane warunkow(ok.7 dni), pozniej geodeta musi zrobic Ci mapke do celow projektowych i to wraz z projektem zlozylam u pani architekt ktora zrobila mi adaptacje projektu, musiala zrobic mi rowniez projekty przylaczy(gaz,woda,kanalizacja i prad) a to pozniej do PNB wraz z aktem notarialnym dzialki i jeszcze musisz miec projekt zjazdu i wjazdu na dzialke.Jesli chodzi o pelnomocnictwo to musi byc potwierdzone(tzw.apostille) tj.uwierzytelnienie dokumentu tak przynajmniej jest w USA .To tyle mysle ze troszke pomoglam.Pozdrawiam

EdytaMDziękuję za Twój komentarz, napewno będę do niego wracała by sprawdzać co i jak. Z mężem stwierdziliśmy, że jak będzie przepis działki w marcu, to za jednym zarazem u pani notariusz zrobimy takie upoważnienie. Bo niestety nie mam zamiaru latać do Polski co chwila by złożyć jakiś podpis. A tym bardziej, że bym misiała kupować trzy bilety i zdwójką dzieci podróż to wielkie wyzwanie:)