weronikka1 15.10.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 (edytowane) Pogaduchy czas zacząć. Zapraszamy Edytowane 19 Października 2010 przez weronikka1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eLTeeS 19.10.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 weronikka1 ładny projekt My najpierw czekaliśmy na warunki zabudowy. Wiedzieliśmy jednak jaki dom chcemy budować i okazało się, że warunki były na styk, bo na 13 m front, a Sułtan ma 12,81 m, więc zmieniliśmy je na 15 metrów, żeby nikt się niczego nie czepiał Mam nadzieje, że wasze warunki zabudowy będa idealne pod was domek. My jeszcze przed przepisaniem działki zaczeliśmy się starać o warunki zabudowy dla naszej działki i dostaliśmy je zaraz po przepisaniu ziemi także zawsze 3 m-ce byliśmy do przodu Kolejna kwestia likwidacja okien. W spirażni jeszcze ok, ale nie likwidowałabym w garderobie, bo od czasu do czasu pasuje wywietrzyć i nie ma jak. My mieliśmy likwidować, ale jednak zostawiliśmy małe okno Powodzenia w załatwianiu formalności, bo to jedna z mniej przyjemnych spraw przy budowaniu domu... Ściana fala super i nadal jestem w niej zakochana Bardzo chciałam wyspę bądź pół wyspę, ale że stoi fala kuchnia się lekko zamknęła i raczej wyspa się nie zmieści, ale fali i tak nic nie przebiję U was własnie też pasowałaby albo fala albo wyspa Zresztą na etapie budowania wszystko się okażę Pozdrawiam, Lila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiagasz 19.10.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Witam! fajny ten wasz przyszły domek podoba mi się taras nad garażem, w ogóle cały domek ma taki fajny urok:) będę kibicować i zaglądać do was:) pozdrawiam i życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 19.10.2010 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 elTeeS Czyli ja również mogę starać się o warunki zabudowy zanim działka będzie przepisana na mnie i mijego męża? Czyli to nie jest imienne? asiagasz Dziękuję za kibicowanie, przyda się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eLTeeS 19.10.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 weronikka1 imienne jest, ale u nas wystarczyło podać na jaki numer działki chcemy warunki zabudowy i są Dodatkowo dopiero dzieliliśmy działkę i występowaliśmy na całą działkę, ale z ogólnie wyznaczonyn terenem inwestycji jednak bez nowego numeru działki i dało się Musisz popytać w gminie bądź urzędzie miasta jak to u was jest. U mnie w gminie dało się to załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 20.10.2010 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Czy coś jeszcze można załatwić przed przepisaniem działki? Np. doprowadzić wszystkie media? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 20.10.2010 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 elTeeSMy jeszcze przed przepisaniem działki zaczeliśmy się starać o warunki zabudowy dla naszej działki i dostaliśmy je zaraz po przepisaniu ziemi także zawsze 3 m-ce byliśmy do przodu To aż tak długo się czeka? To załatwiane wszystkich papierów włącznie z pozwoleniem na budowę to chyba z rok trzeba????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eLTeeS 20.10.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 weronikka1 na warunki zabudowy czeka się czasami i 5 m-cy. My ogólnie zaczeliśmy załatwiać papiery w czerwcu 2009, a pozwolenie było w kwietniu, ale to po dużej znajomości wydali nam PnB po tygodniu, a nie po 65 dniach Z mediami nie wiem jak jest, bo my mamy wszystko na działce. Najlepiej się dopytać, bo zawsze zyskacie coś na czasie jak się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 20.10.2010 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 weronikka1 na warunki zabudowy czeka się czasami i 5 m-cy. My ogólnie zaczeliśmy załatwiać papiery w czerwcu 2009, a pozwolenie było w kwietniu, ale to po dużej znajomości wydali nam PnB po tygodniu, a nie po 65 dniach Z mediami nie wiem jak jest, bo my mamy wszystko na działce. Najlepiej się dopytać, bo zawsze zyskacie coś na czasie jak się da No to muszę zacząć działać. Najpierw musi wkroczyć geodeta wyznaczyć tą działkę i drogę dojazdową. Następnie teście pójdą do gminy podpytać się i złożyć wniosek o warunki zabudowy do tej działki. I w między czasie może uda się ją uzbroić w media, a z tym nie powinniśmy długo czekać. Ponieważ jest to działka, na której teście obecnie mieszkają i poprostu chcą nam odstąpić 9arów. Działka jest przy drodze w centrum miasteczka. A w marcu jak byśmy przyjechali, to przepis działki, następnie gonimy do architekta, który nam naniesie zmiany i zrobi adaptację projektu do działki i następnie gonimy złożyć wniosek o pozwolenie na budowę. Czy coś ominęłam? Czyli dopiero jak będzie pozwolenie na budowę, to zatrudniamy kierownika budowy? Czy ktoś się może orientuje czy wszystkie papierkowe sprawy może ktoś inny za nas składać, jeżeli byśmy napisali upoważnienie? Czy też takie upoważnienie musi być u notariusza sporządzone? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Archi100 20.10.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Hello Faktycznie dopiero zaczynasz Przed Wami długa droga, ale jeżeli jest to marzenie, a sądzę że tak jest, to ta droga będzie mimo swej czasami trudności bardzooo miła, bo to przecież będzie spełniające się marzenie Będę przyglądał się waszym poczynaniom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 20.10.2010 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Archi100Tak, tak to dopiero początek, a chciałoby się być już dalej. No ale cóż każdy miał swój początek i z tego co widzę wiekszość już albo mieszka albo już niebawem będzie mieszkał w swoim domku. Także trzeba jak na wszystko czasu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 20.10.2010 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Ale póki co, to cała ta papierologia mnie przeraża....Chciałabym mieć już ją za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaMariusz 20.10.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam. Bardzo ładny domeczek, podobny do naszego:)A papirologią się nie martw - wszyscy muszą przez to przejść - trzeba uzbroić się w cierpliwość...pozdrawiam, Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eLTeeS 20.10.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Przed adaptacją musicie jeszcze zrobić mapkę do celów projektowych Jak będą upoważnienia u notariusza to pewnie ktoś inny będzie mógł składać papiery za was, zresztą najlepiej zapytać sie u was Wasze miasteczko podlega pod gminę, tak? Jeśli tak to o wszystko tam pytacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matysia 20.10.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 wpadłam się przywitać i zobaczyć Twój domek. Bardzo ładny ale widze że sporo zmian w nim wprowadzacie. Chyba wszyscy budujący coś zmieniają w gotowcach. Z własnego doświadczenia wiem że nie wszystkie zmiany się póżniej podobają, przynajmniej tak było w naszym przypadku. Życze powodzenia i duuuuuużo wytrwałości na "nowej budowlanej drodze życia". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 21.10.2010 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 matysia Bez zmian się nie obeszło we wszystkich projektach, które oglądaliśmy razem z mężem. W Jaskółce i tak tych zmian jest mało. Projekt indywidualny pewnie wyszedłby dużo drożej niż te drobne zmiany:) Tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 21.10.2010 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Przed chwilą przeczytałam, że aby złożyć wniosek o warunki zabudowy nie trzeba być właścicielem działki budowlanej. Taki wniosek może złożyć każdy dla jakiej tylko chce działki. Także ulżyło mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 22.10.2010 03:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 :)Witam ja tez jestem z tych budujacych na odleglosc, wszelka papierologie zalatwiala mi kolezanka ktora upowaznilam do tego , ona nawet kupowala dzialke a potem cala papierologie zalatwial mi architekt .Warunki zabudowy juz byly ale ja w trakcie zmienialam je i nie czekalam dlugo na zmiane warunkow(ok.7 dni), pozniej geodeta musi zrobic Ci mapke do celow projektowych i to wraz z projektem zlozylam u pani architekt ktora zrobila mi adaptacje projektu, musiala zrobic mi rowniez projekty przylaczy(gaz,woda,kanalizacja i prad) a to pozniej do PNB wraz z aktem notarialnym dzialki i jeszcze musisz miec projekt zjazdu i wjazdu na dzialke.Jesli chodzi o pelnomocnictwo to musi byc potwierdzone(tzw.apostille) tj.uwierzytelnienie dokumentu tak przynajmniej jest w USA .To tyle mysle ze troszke pomoglam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikka1 22.10.2010 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 EdytaMDziękuję za Twój komentarz, napewno będę do niego wracała by sprawdzać co i jak. Z mężem stwierdziliśmy, że jak będzie przepis działki w marcu, to za jednym zarazem u pani notariusz zrobimy takie upoważnienie. Bo niestety nie mam zamiaru latać do Polski co chwila by złożyć jakiś podpis. A tym bardziej, że bym misiała kupować trzy bilety i zdwójką dzieci podróż to wielkie wyzwanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts