dab 15.10.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Witam, Mialbym pytanie, bo motam sie juz tym problemem od tygodni i jesli moglbyscie pomoc bylbym wielce wdzieczny. "Przeczesuje" rozne strony w internecie na temat docieplen i trace orientacje w tym temacie - jest tak duzo opinii. Przedstawie moja sytuacje i moze mi dopowiecie jak mialbym sie za to zabrac? Mam dobudowana do sciany domu wiate garazowa z brama wjazdowa i jednym malym oknem. Wiata ma sufit wykonany z plyt OSB. Nad wiata jest stryszek zamkniety spadzistym dachem. Wiata wykonana w plyty OSB 22mm na konstrukcji drewnianej, oblozona z zewnatrz barankiem. chcialbym ja docieplic zeby miec w zimie warunki przynajmniej zblizone do 0 stopni przy mrozach. (miniionej zimy przy 20-30 st. mrozach mialem temp ok -10stopni) Wiata nie bedzie ogrzewana. Jak radzilbyscie sie za to zabrac? Styropian? Welna? Nie bedzie zagrozenia ze bedzie zbierac sie wilgoc pomiedzy OSB a izolacja (cos o tym na forum sie naczytalem ale podobno sa folie ktore mozna tak stosowac?)? Jesli tak to co zrobic aby tego uniknac? Z gory dziekuje za pomoc! pozdrawiam dab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dab 18.10.2010 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Witam ponownie, czy nikt nie jest mi w stanie udzielic pomocy w opisanej powyzej sprawie? nigdzie tu na forum nie znalalzem informacji na ten temat - jak docieplic scianki w plyty OSC o wnetrza pomieszczenia?Moze pan Wojciech Nitka badz inny fachowiec by cos mi doradzil?Z gory bardzo dziekujepozdrawiamdab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_K 18.10.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Ja również bardzo jestem zainteresowany tematem ocieplenia od wewnątrz..Mam do ocieplenia u siebie poddasze (ściany i sufit), też zastanawiam się co i jak zrobić by wszytko było zgodnie ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dab 20.10.2010 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Qrcze....czy nikt nie jest w stanie nam pomoc? Przekopalem forum i naprawde nigdzie nie znalazlem infa ocieplania sciany z OSB od srodka (w pomieszczeniu nie-ogrzewanym zreszta...) H E L P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 20.10.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Skoro garaż nie będzie ogrzewany to różnica temperatur nie powinna powodować wykraplania się wody (Żeby mieć pewnoć trzeba by policzyć warunki wilgotnościowe). Jeżeli masz bardzo wilgotno w garażu i nie masz wentylacji to możesz dodatkowo obłożyć izolację folią PE ( paroizolacyjna ma prawie identyczne wskaźniki dyfuzyjności). Styropian możesz zamocować do OSB na klej a folię na kołki do izolacji. Nie jest to idealne rozwiąznie i nie daje Ci gwarancji że temperatura w garażu będzie wyższa. Napewno będziesz mieć mniejsze amplitudy temperatur ale przy długich ochłodzeniach wnętrze garażu i tak będzie się wychładzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dab 21.10.2010 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Myslalem zeby w mrozne dni wstawiac tam grzejnik (sa taki dlugie) wtedy moze w granicach plusa by tam bylo?wilgoci nie mam, moze dlatego ze nie jest to super szczelna zabudowa (np sufit nie jest uszczlniony do scian, oprocz tego jest to duze pomieszczenie i czesto uzywane pod katem wejscie/wyjscie to i wilgoc sie za bardzo nie zbiera.A moze wziasc pod uwage jakies ocieplanie tzw natryskowe? W ulotkach reklamowych pisza ze jest najbardziej wydajne a w sumie tez zabieta najmniej miejsca?co wy na to? Ktos to praktykowal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarzyna S 18.11.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 (edytowane) Wiata ma sufit wykonany z plyt OSB. Nad wiata jest stryszek zamkniety spadzistym dachem. Wiata wykonana w plyty OSB 22mm na konstrukcji drewnianej, oblozona z zewnatrz barankiem. chcialbym ja docieplic zeby miec w zimie warunki przynajmniej zblizone do 0 stopni przy mrozach. (miniionej zimy przy 20-30 st. mrozach mialem temp ok -10stopni) Wiata nie bedzie ogrzewana. Jak radzilbyscie sie za to zabrac? Styropian? Welna? Nie bedzie zagrozenia ze bedzie zbierac sie wilgoc pomiedzy OSB a izolacjadab W każdym przypadku ocieplania od wewnątrz należy sprawdzić warunki cieplno-wilgotnościowe w przegrodzie. W momencie, kiedy użyjesz wełny mineralnej do ocieplenia, a warunki w przegrodzie będą sprzyjać powstawaniu wilgoci, materiał traci swoje właściwości termoizolacyjne. Jeśli chcesz mieć pewność co do możliwości zastosowania izolacji od wewnątrz - lepiej sprawdzić warunki c-w szybko i samodzielnie np. w programie KI-Humidity. Zastosowanie folii paroizolacyjnej po ciepłej stronie izolacji (od strony pomieszczenia) z wełny mineralnej chroni materiał przed zawilgoceniem. Jeśli w garażu jest dobra wentylacja, to nie powinno być problemu, ale polecam sprawdzić dla pewności warunki c-w. Edytowane 18 Lutego 2012 przez Katarzyna S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts