Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykańczamy się... i nasze maleńkie eM...

nemi

Recommended Posts

Eeeee Nemi, to nie byłabym ja jakbym na taką łatwiznę poszła i stolarza brała do produkcji skrzynek:D:D

Też popatrzę tutaj za tymi Twoimi podusiami. Wydaje mi się,że kiedys w TKmaxx były..?

TKmaxx jest chyba w Krakowie, więc też muszę nawiedzić. Zobaczymy czy uda mi się coś przytomnego znaleźć. :) Dzięki za podpowiedź. :hug:

A co do regałów na takie robione z 'prawdzistych' skrzynek to chyba bym się nie zdecydowała. Pamiętam takie coś z jakichś wakacji na wsi - były takie niefajne w dotyku. :)

Oczywiście nie ma za co ;) Cieszę się, że jestem Twoją muzą :)

No ba! A co najważniejsze - nie obraziłaś za podprowadzenie fotki. :D

No to przyszłam w odwiedziny...

Witam Cię więc serdecznie lasche. Zaglądaj kiedy tylko masz ochotę. Strasznie fajnie jak te nasze wątki żyją, jak coś się w nich dzieje. :D Znaczy mnie to bardzo cieszy!

SKrzynie vintage oryginalne są baaardzo drogie (przynajmniej na ebay ) co nie zmienia faktu, że ja zupełnie oślepłam na wszystko i to mój MUST HAVE :) a mnóstwo lnianych dodatków w H&M Home ...jak i inspiracja powyższa ...bardzo Ci współczuję bo to wirus zaraźliwy jest ;) prawie nieuleczalny :)

No co do skrzyń to tak się domyślam właśnie, że drogie, ale zawsze można spróbować zrobić na zamówienie. Może nie wyszłoby tak źle. Lniane dodatki są przecudne, a co do wirusa... Hmm... wiesz jeden mniej czy więcej to już bez różnicy.

Ja w ogóle jestem podatna na uzależnienia - najpierw Murator ogółem, później szarości, teraz len...

Aż się boję co będzie dalej. :confused:

Edytowane przez nemi

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hehe Nemi, papier ścierny w łąpkę.. duuużo papieru ściernego i jedziesz.. aż będzie gładziutkie jak pupka niemowlaka:D

Ojj Kochana, za dużo ode mnie wymagasz. :D Z przykrością muszę stwierdzić, że moje zdolności manualne + zaproponowane rozwiązanie oznaczałyby wszystkie paluchy uszkodzone drzazgami i nie wiadomo jeszcze czym. Takie beztalencie jestem. :confused:

Ja chyba jakaś nienormalna jestem, bo niczym się nie 'zarażam'. Owszem dużo rzeczy mi sie podoba, ale jak nie ta to będzie inna:) Dziwak jakiś..

Eeeeeee tam. Jaki dziwak - jesteś moją bratnią duszą kolorystyczną, więc nie możesz być dziwak. Upppsssss no chyba że ja też jestem. Ok - nie drążę tematu bo znów dojdę do jakichś mało budujących wniosków. W każdym razie ja też nie muszę mieć wszystkiego co widzę, ale jak widzę dużo podobnych rzeczy i wszystkie mi się podobają to już bym chciała mieć. :)

No i dobre wieści tym razem zdrowotne. Znaczy wychorowałam się chyba. :) RTG nic nie wykazało, USG też nie, badania laboratoryjne idealne i pani dr wczoraj powiedziała, że mogę przestać brać antybiotyki. Wreszcie. :rotfl:

Temat na dziś to okna. Znaczy zasłony, rolety, firanki i karnisze. Właściwie jeden karnisz - tylko do sypialni.

W IKEI wypatrzyłam kilka które chyba by mi się podobały:

http://img198.imageshack.us/img198/2595/0090023pe223371s4.jpg

Albo któryś z tych w wersji uproszczonej:

http://img217.imageshack.us/img217/2764/0087259pe216393s4.jpg

http://img684.imageshack.us/img684/4048/0090053pe223383s4.jpg

I teraz nie wiem, czy kupić pojedynczy karnisz i powiesić na nim woalowe firanki (bez żadnych wzorów ani błyszczeń - podpatrzyłam już taki u Joliski) oraz zasłony, czy żeby to wieszać razem powinnam mieć karnisz podwójny. Wybaczcie dziwne pytanie - w poprzednim mieszkaniu miałam tylko rolety i żaluzje pionowe. :D

Temat 2 - zasłony - lepiej będą wyglądały takie na szelkach czy z przelotkami. :) Na razie chodzi mi tylko o wzór, bo kolorystyka, to dalsza sprawa. :)

http://img7.imageshack.us/img7/5630/46091pe142749s4.jpg

http://img705.imageshack.us/img705/752/76712pe197146s4.jpg

I wreszcie rolety - w sypialni muszę mieć roletę zaciemniającą, bo po drugiej stronie drogi jakiś człowiek normalny inaczej wpadł na pomysł postawienia bilbordu świetlnego. O ile samego bilbordu nie widać od nas, o tyle magiczna łuna światła trochę przeszkadza. Jakie wybrać?

Heeeeeeelp!

Po tematyce "firankowo-karniszowej" wątek zdechł. :( Please doradźcie coś. Na razie chodzi mi przede wszystkim o karnisz, bo kupić muszę.

A tak w ogóle to dziś jest pierwszy dzionek kalendarzowej wiooooosny! W Krakowie co prawda bardzo tej wiosny nie widać, choć słoneczko udaje że się pojawia, ale miejmy nadzieję, że teraz już będzie tylko lepiej! :yes:

Niniejszym sezon wiosenny uważam za otwarty.

http://img862.imageshack.us/img862/1183/springofficially.gif

Nemi,

jeśli będziesz wieszać równocześnie i firankę, i zasłonę, kup podwójny karnisz - Ikea takie miała (mam u siebie), Jysk też miewa.

Nie umiem doradzić zwieńczenia zasłon: podobają mi się różne, więc u siebie mam i szelki, i tunel - przelotek tylko brak :)

Dziewczęta dzięki za odzew. :)

Nemi,

jeśli będziesz wieszać równocześnie i firankę, i zasłonę, kup podwójny karnisz - Ikea takie miała (mam u siebie), Jysk też miewa.

Nie umiem doradzić zwieńczenia zasłon: podobają mi się różne, więc u siebie mam i szelki, i tunel - przelotek tylko brak :)

Joliska zaintrygowałaś mnie. :D Jakie to zasłony typu tunel, bo coś takiego widać mi umknęło...?

Szelki wyglądają fajnie i chyba coś takiego zakupię do większego pokoju, a w szybach zamontujemy rolety, ale do sypialni to nie wiem co. Tak to jest, jak ktoś nigdy nie posiadał firanek...

A pies jest cudny :D Ciekawe, czy polubiłby się z moim. ;)

Znając Niutka to na pewno - on kocha wszystkich. I dotyczy to zarówno innych piesków jak i innych człowieków. :D

w kwestii zasłon z firankami i karnisza - my mamy w domu karnisz (z I. ;) ) podwójny. Gdybyś chciała powiesić i firanki i zasłony to na pojedynczym IMO źle by to wyglądało. Jeśli więc taki masz plan to "doradzam" (nie czuję się mocna, by coś radzić) podwójny. Na 1 wieszą zasłony, bliżej ściany firanki.

Co zaś tyczy się samych zasłon - my mamy te na przelotkach (dokładnie te z Twojego zdjęcia) i bardzo je sobie chwalę. Teraz też kupiłam białe na tunelu (nawleka się je na karnisz i u góry wygląda to, jakby pokrowiec na rurkę karnisza - mówiąc łopatologicznie;) ), ale czekają na założenie po myciu okien. Szelki moim zdaniem pasują tylko do wnętrz w stylu sielsko-anielskim itp.

Dziewczyny kochane jesteście. :) Wiedziałam, że nie zostawicie mnie samej z "firankowym kłopotem". :) Podsumowując - szelki wygrały, więc zasłony w "większym pokoju" będą na szelkach. Muszę zamówić jakieś próbki materiałów do nich.

ja mam szelki u dzieciakow a tunele w salonie ...chyba wole tunele ale w przyszlym salonie beda szelki bo zaslony, ktore mi sie podobaja sa wlasnie na szelkach :) przelotek nie lubie ...

lasche a wrzucisz fotkę tych z tunelem? Please. :)

dlatego ja od razu podczas wstępnej selekcji odrzucam zasłony na szelkach, żeby potem mi głowy nie zaprzątały kusząc - a co do tego, że szelki nie pasują do nowoczesnego stylu (nasze mieszkanie jest raczej w takim stylu urządzone) jestem przekonana ;)

jonaw u mnie pokój większy ma być w hmm... stylu starej piwnicy. :rolleyes: czyli chyba szelki będą lepiej wyglądały...

PS. Pytałam kilka postów wcześniej - jak Maluszek będzie miał na imię?

Edytowane przez nemi

Temat na dziś to okna. Znaczy zasłony, rolety, firanki i karnisze. Właściwie jeden karnisz - tylko do sypialni.

W IKEI wypatrzyłam kilka które chyba by mi się podobały:

http://img198.imageshack.us/img198/2595/0090023pe223371s4.jpg

nemi ;) w kwestii parapetów to już wiesz ;) a teraz w kwestii karniszy.

ja mam ten. ładnie wygląda, fakt. ale jego jakość pozostawia wiele do życzenia, montaż masakra, a funkcjonalność - porażka. wyobraź sobie, że aby powiesić zasłony, to z godzinę trzeba się nagimnastykować. cały drążek wysunąć z tych uchwytów (co niełatwe, bo mamy 2 połączone), zawiesić zasłony (ja mam takie z tunelem),

i z powrotem włożyć w odpowiednie miejsce w uchwycie - wiem, że opis brzmi normalnie, ale praktyka to insza inszośc. lepiej wybierze taki karnisz, który bez problemu wyjmuje się z uchwytów. tego nie polecam ze względów praktycznych.

proszę bardzo w świątecznej odsłonie ...do wzoru się nie przyznaję, bo to z wynajmowanego domku ;)

No i nie miała baba kłopotu... lasche ten tunel też mi się podoba :-x - dzięki za fotki. I co teraz???

Gdyby nie ten świecący bilbord, o którym wcześniej pisałam, to bym sobie dalej szukała pomysłu na zasłony, ale wiosna przyszła i tak jakoś głupio żeby dalej w oknie stał podkład pod panele...

nemi ;) w kwestii parapetów to już wiesz ;) a teraz w kwestii karniszy.

ja mam ten. ładnie wygląda, fakt. ale jego jakość pozostawia wiele do życzenia, montaż masakra, a funkcjonalność - porażka. wyobraź sobie, że aby powiesić zasłony, to z godzinę trzeba się nagimnastykować. cały drążek wysunąć z tych uchwytów (co niełatwe, bo mamy 2 połączone), zawiesić zasłony (ja mam takie z tunelem),

i z powrotem włożyć w odpowiednie miejsce w uchwycie - wiem, że opis brzmi normalnie, ale praktyka to insza inszośc. lepiej wybierze taki karnisz, który bez problemu wyjmuje się z uchwytów. tego nie polecam ze względów praktycznych.

monah witaj w naszych skromnych progach. Ślicznie dziękuję za info o parapetach - muszę coś pomyśleć, bo te "marmury", których szczęśliwą posiadaczką jestem obecnie jakoś nie pasują mi do niczego.

Kochana, dobrze, że napisałaś o tym karniszu, bo już miałam ochotę zacząć indoktrynację mojego T., żeby przekonać go do tych karniszy. Kurcze wyglądają naprawdę ładnie, tak inaczej, ale z tego co piszesz, to powieszenie czegokolwiek na nich absolutnie przerośnie moje możliwości i zdolności manualne, więc raczej na pewno zrezygnuje. :(

Ehh... co ja bym bez Was zrobiła... :hug:

Edytowane przez nemi

ojesu, ale chamowate wejście - myślałam, że się już ujawniłam kulturalnie u Ciebie ;) a tu takie faux-pas. pardą ;)

witamsię, podglądam, wyborom przyklaskuję ;)

Oj tam, oj tam. Żadne faux-pax. Zaglądaj i podpowiadaj. Ja taki trochę pasożyt jestem - korzystam z doświadczenia innych i jeszcze naiwnie wierzę, że uda mi się nie popełnić przynajmniej niektórych błędów. :D

Dziewczynki, a wiecie może coś o tych karniszach uchylnych? Zdaje toto w ogóle egzamin?

http://img855.imageshack.us/img855/605/1434153541.jpg

Tylko takie rozwiązanie to tylko przy samych firankach albo samych zasłonach...