Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykańczamy się... i nasze maleńkie eM...

nemi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem, jestem Anagatku. :) Trochę zarobiona byłam wczoraj więc się nie odzywałam. Musiałam 'ogarnąć się' po urlopie. :)

P.S. ja sie dalej odchudzam.. zgubilam od Radka wyjazdu 3 kg:D Po prostu jem tyle ile trzeba, a nie tyle co mam w lodowce:D:D

Jeszcze ze 4 kg i bede szczesliwa:)

Anagatku jeeeej jak ja Ci zazdroszczę. Ja też powinnam się wziąć za siebie, ale mi się nie chce. :(

nemi jak tam Twój balkon? Bo u nas mata w weekend została zamontowana :lol2:

Pysiaczek mata jeszcze nie dotarła, ale awizo mam jakieś - może to to. :) Póki co w Krakowie pogoda pod Azorem, więc tak niespecjalnie balkonowo jest... :( Ponoć w weekend ma się poprawić - zobaczymy.

Edytowane przez nemi

Dziewczynki wczoraj podczas nieco bardziej burzliwej rozmowy na temat naszego mieszkania, mój T. stwierdził, że nie nadąża za moimi zmieniającymi się z prędkością światła koncepcjami wnętrzarskimi i kazał mi się określić co ja w końcu chcę. Mam na to miesiąc, bo pewnie początkiem czerwca zaczniemy kolejny etap prac wykończeniowych, albo raczej zmianę tego co zrobione i już mi się nie podoba. :yes: Wstępnie zaplanowane malowanie, drzwi, listwy - zobaczymy na ile czas pozwoli.

No to postanowiłam uporządkować to co bym chciała - co było - co jest - co będzie - co mi się podoba - co lubię.

Na początku był chaos, z którego wyłoniła się pierwsza koncepcja mieszkania. Wnętrzami wcześniej interesowałam się... hmm... jakby to nazwać w stopniu niewielkim. Podczas odwiedzin u znajomych i przyjaciół patrzyłam na całokształt i albo mi się podobało, albo nie. W pierwotnej wersji miały być brązy i beże, czyli coś co już się sprawdziło u innych. :) Później pojawił się Murator (na szczęście!!!) i odwrócił koncepcję o 180 stopni. Naoglądałam się tylu Waszych ślicznych wnętrz, aranżacji i inspiracji, że moja wizja mini-mieszkania zdecydowanie się zmieniła.

Podsumowując.

Aktualnie podobają mi się:

* cegła, cegła, cegła - to akurat nie nowość w moim przypadku, bo cegła była już w poprzednim mieszkaniu i wierna jej jestem od lat :yes:

* szarości i greige - szarości praktycznie w pełnej skali; od forumowej 'szarej myszy' aż po ciemne, niemal grafitowe; greige to nowe zauroczenie, więc nie wiem czy przetrwa

* czerń i biel - czarny kochałam zawsze, biały dopiero się pojawia, zwłaszcza jeśli chodzi o listwy podłogowe (tak, tak, tak!! białe listwy są wspaniałe - jeszcze nie mam, ale muszę mieć!!! bezwzględnie!!!)

* elementy shabby chic - chcę szafkę na klucze (T. nie chce zdecydowanie, ale i tak będzie), podobają mi się lniane poduszki, stare klucze, donice z lawendą, tablice magnetyczne i, a może przede wszystkim latarenki (ale to już wiecie)

* lustra w srebrnych ramach, chciałabym, ale nie wiem gdzie powiesić

* industrialne dodatki, ze szczególnym uwzględnieniem lamp i kinkietów :D

* niektóre elementy glamour, niektóre dodatki rodem z PRL i ogólnie lat 60-tych i 70-tych (np. żartobliwe plakaty, tabliczki itp)

* literki, w każdej postaci

* drewno, beton, stoliki z podstawy Singera, kamienne donice, belki stropowe

* kominki, świece i świeczniki - tu podobnie jak w przypadku cegły - miłość od zawsze

* białe kuchnie

No i co mi ta uporządkowana wiedza dała? Jak to wszystko zmieścić na niespełna 40 m2??? No nie da się. Absolutnie się nie da... :bash::bash::bash:

da się da się nie załamuj ta się :)

Lasche :hug:

No dobra - może się da, ale ja nie chcę żeby się tylko dało, ale żeby też ładnie wyglądało. I jeszcze, żebym nie miała ochoty wyskoczyć przez okno, jak zobaczę efekt finalny. :) Brr... Konstrukcje zdaniowe tragiczne i mam tego świadomość. :)

Jako, że zdanie pierwsze może być nieco niezrozumiałe, to teraz z polskiego na nasze. Chciałabym, żeby było ładnie, przytulnie i funkcjonalnie. Nie wiem, czy na tak porażającym metrażu można coś chcieć, ale spróbujemy i zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja wiem, że mnie z tym nie zostawicie, więc na razie jestem spokojna. :)

Nemi, nie wiem jak duże mieszkanie ma Kasia_sw ale to też mieszkanko i jest u niej bardzo przytulnie, ma wiele elementów z Twojego opisu chociaż trochę albo DUŻO zmieniłabyś przecież na swoją modłę. Nawet na 20m da się zmieścić to co chcesz i połączyć. Dla mnie cały opis jest baaardzo spójny i bardzo trafny - wszystko gra i będzie grało.

Dziewczęta jesteście Kochane!!! Nawet nie wiecie, jak mi lepiej dzięki Wam. :yes:

Ty mi tam ino z okna nie skacz!!! Będzie dobrze.. Myśl tak jak ja- czego w obecnym mieszkanku nie będziesz miała, odbijesz sobie w następnym:D

No dobra, skakać nie będę Siostro Droga. :yes: A koncepcja 'odbicia sobie' w przyszłości jest naprawdę dobra... i naprawdę bardzo mi się podoba..., ale ja chcę teraz... ;( Poza tym znając siebie i to co zaprezentowałam powyżej, najpewniej w tej przyszłości już połowa z mojej listy podobać mi się nie będzie.

Nemi, nie wiem jak duże mieszkanie ma Kasia_sw ale to też mieszkanko i jest u niej bardzo przytulnie, ma wiele elementów z Twojego opisu chociaż trochę albo DUŻO zmieniłabyś przecież na swoją modłę. Nawet na 20m da się zmieścić to co chcesz i połączyć. Dla mnie cały opis jest baaardzo spójny i bardzo trafny - wszystko gra i będzie grało.

Yokasta nie wiem jak to się stało, ale ja u Kasi_sw jeszcze nie byłam. :eek: Zerknęłam dopiero po Twoim wpisie. :eek: Świetnie ma urządzone to mieszkanie - muszę przejrzeć cały wątek, ale naprawdę robi wrażenie. Dzięki za namiar. :hug:

Nemi,

poza kominkiem i belkami stropowymi możesz mieć u siebie wszystko ze swojej wish listy :D

A ja już mam belki stropowe. :rotfl: I strasznie mi się podobają. Co prawda pianka, a jakże, ale wszyscy ludzie, którzy nas odwiedzają pytają jak takie ciężkie drewno trzyma się sufitu. Hi hi :)

Joluś mam do Ciebie pytanko - zakochałam się w Twoich panelach. Napisz proszę czy jesteś z nich zadowolona? Jak sprawdzają się w kuchni? Pytam na razie z ciekawości, bo T. nie bardzo chce słyszeć o wymianie naszych tymczasowych paneli na docelowe (czyli właśnie Balterio albo QuickStep), ale myślę, że wcześniej czy później i tak to nastąpi. :yes: :yes: :yes:

Takze uważam, ze Twoje plany są jak najbardziej do zrealizowania. Jako posiadaczka niewielkich pokoi wiem, ze czasem trudno jest zaplanować aby wszystko się kupy trzymało. Aczkolwiek nie wiem,czy na większej powierzchni byłoby łatwiej :-). Będzie dobrze:-). Musi być.

Pozdrawiam

maryblair witaj u nas. Fajnie, że wpadłaś. :yes: Myślę, że na większej powierzchni wcale nie byłoby łatwiej. To moje złudzenie i chęć wytłumaczenia sobie, że nie można mieć wszystkiego. No chyba, że ta powierzchnia byłaby duuużo, duuużo większa. Tak z 500 m2. :)

Ponieważ mi pozwoliłaś to przytargałam Twoją szafę łazienkową. Właśnie czegoś takiego potrzebuję do siebie. Co prawda o połowę mniejszą, bo ok. 80 cm szerokości, ale ta podoba mi się niezwykle to wrzucam ku pamięci.

http://twojdobrystolarz.pl/images/lazienki/20.jpg

http://twojdobrystolarz.pl/images/lazienki/21.jpg

nemi spokojnie... u mnie też się wszystko zmienia jak w kalejdoskopie ;) a na łazienkę to już miałam milion pomysłów i dalej nie wiem jak będzie wyglądać...

i popieram w 100% anagat i powtarzam sobie, że to czego nie będzie w tym mieszkaniu to zrobię w swoim przyszłym domu;) a co;)!

nemi świetne masz pomysły i na pewno da się je zrealizować. Wszak masz aż 2 pokoje prawda?! :D

A i nawet kominek możesz mieć - może nieprawdziwy, ale np. taki portal :D

My u siebie w mieszkaniu taki planujemy bo innego rozwiązania też być nie może, a oczami wyobraźni już go widzę do tej cegły :D (której też jeszcze nie ma :lol2: )

nemi spokojnie... u mnie też się wszystko zmienia jak w kalejdoskopie ;) a na łazienkę to już miałam milion pomysłów i dalej nie wiem jak będzie wyglądać...

i popieram w 100% anagat i powtarzam sobie, że to czego nie będzie w tym mieszkaniu to zrobię w swoim przyszłym domu;) a co;)!

lakorun ale Ty nasz to szczęście, że możesz jeszcze wszystko pozmieniać. :D A ja nie. :( Ehh... Ciekawe, czy gdyby nie FM to byłabym bardziej zadowolona z tego co mam...? Moja koleżanka mieszka z mężem i dzieckiem na 30 m2 w starym bloku z wielkiej płyty. Mieszkanie ostatni remont przeszło jakieś 7 lat temu - w ogóle jej to nie przeszkadza. Ostatnio stwierdziła, że przymierzała się do malowania, ale po uznała, że za dużo z tym roboty, więc zrezygnowała.

Nemi,

moje panele kocham miłością ślepą... Nie wymieniłabym ich na nic innego poza dębową ciemną litą deską :D W kuchni też bez zarzutu - współpracują ze mną znakomicie.

Cieszę się bardzo bo jak pisałam ja też się w nich zakochałam. :D

nemi świetne masz pomysły i na pewno da się je zrealizować. Wszak masz aż 2 pokoje prawda?! :D

A i nawet kominek możesz mieć - może nieprawdziwy, ale np. taki portal :D

My u siebie w mieszkaniu taki planujemy bo innego rozwiązania też być nie może, a oczami wyobraźni już go widzę do tej cegły :D (której też jeszcze nie ma :lol2: )

Tak pysiaczku nasze śmieszne metry to 2 pokoje. :) Portale kominkowe baaardzo, bardzo mi się podobają, ale chyba braknie mi ścian, żeby taki u siebie zamontować. Zobaczymy - na razie drzwi, drzwi, drzwi. Albo raczej ościeżnice, bo drzwi to w wózkowni stoją - te upiorki, które zakupił T., ale w ostateczności mogą być. Ehh... pieniądze wynaleźli Fenicjanie, tylko czemu kurde tak mało???

obawiam się, że tak właśnie jest... cholerne FM!

:bash: :bash: :bash:

monah ale u Ciebie jest tak ślicznie, że już narzekać nie powinnaś. :) I masz latarenkę przecudnej urody i portal kominkowy i cegłę... Ehh...

Ja właśnie przez takie wnętrza jak Twoje czy Joliski i jeszcze paru fantastycznych osób, które czasem odwiedzam, doła łapię...

Edytowane przez nemi