Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyspa a kuchenka gazowa

mbied1

Recommended Posts

• 3 weeks później...

tu był też ten temat poruszony

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161632-Jak-doprowadzić-gaz-do-quot-wyspy-kuchennej-quot

jak byłam w sprawie gazu w gazowni powiedziano mi, że można np. zrobić rurę w podłodze, ale żeby był dostęp, to trzeba byłoby zrobić jakby taki ruszt. Mi wstępnie instalator mówił o jakiejść rurze wentylowanej, ale nie zgłębiałam na razie dłużej tematu. Powiedzieli, że najlepiej pytać tych, co robią kuchnie, bo skoro projektują płytę gazowa na wyspie, to powinny mieć ustalony sposób montażu. Obawiam się jednak, że niekoniecznie mogą projektować zgodnie z przepisami. Ogólnie, wbrew pozorom, dość ciężki problem do rozwiązania w sposób funkcjonalny i estetyczny.

ale czy ta podłoga nad rurą jest normalna, w sensie płytki czy co tam kto ma, czy musi być dostęp do tej rury (jak wyżej coś jakby ściągana pokrywa jak w grzejnikach kanałowych)?

Puszcza się przez podłogę (przepust przez strop w tulei osłonowej) takie rozwiązanie widziałem tylko raz (czyli z pomieszczenia pod wyspą). Myślę, że w podłodze w bruździe z rozwiązaniem wentylowania byłoby ok dla gazu ziemnego i właśnie taka kratka jak w grzejniku kanałowym też byłaby ok bo zabezpieczała by przed uszkodzeniami mechanicznymi, ale z drugiej strony gaz "puszcza się" nad puszkami instalacji elektrycznej etc.

dzięki, muszę o tym pogadać z instalatorem, bo inaczej zostaniemy przy indukcyjnej

Jak to nie kwestia kasy tylko przyzwyczajenia ja osobiście wybrał bym indukcję... fenomenalnie się gotuje, gazem może trochę taniej, ale mniej komfortowo i nie ma ryzyka, że przypalisz sobie jakieś ciuchy lub rękawice od płomienia z gazu ;-)