Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hurra Hurra VAT 7% !!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"Długa droga daleka" przed ta poprawką:

http://firma.onet.pl/871852,wiadomosci.html

Największe kontrowersje wzbudziła propozycja PiS i PO, aby budownictwo mieszkaniowe objąć programem społecznym, co pozwoli na stałe opodatkować 7-procentowym VAT-em budowę mieszkań, ich remont, sprzedaż a także materiały budowlane. Posłowie opozycji argumentują, że jest to rozwiązanie często stosowane w krajach UE.

Tymczasem zarówno wiceminister finansów Elżbieta Mucha jak też sprawozdawca Komisji Finansów Janusz Lisak (UP) przekonywali, że przyjęcie programu społecznego w budownictwie byłoby sprzeczne z prawem UE i naraziłoby Polskę na wysokie kary.

Powiedzcie dlaczego SLD chce być bardziej unijne niż sama Unia. Skoro istnieje program społeczny pozwalający na takie rozwiązanie to czemu z niego nie skorzystać. Chcą być mądrzejsi od wszystkich na około- tak jakby w PO czy w PIS byli debile i nie sprawdzili czy tak można zrobić. To wszystko jest chore :evil:

Oni wszyscy w tym "rzoncie"są po......

Chcieli unii to ja mają tylko dlaczego żaden debil nie pokaże swojego TWARDEGO stanowiska tylko idzie na denne ustępstwa?

Z usa-ńczykami to samo -włażenie w d... na każdym kroku!

A cały zachód ma nas(głupich polaczków)głęboko w poważaniu!

I założę się o skrzynke wódki że i tak wszyscy za tych pseudo politykierów zapłacimy.I to kurna dużo.

Tomcio

Te nasze głosy są ważne, ale nie ma co się łudzić.

Już wcześniej nasz ukochany żont nie podjął renegocjacji dotyczących VAT-u na materiału tylko na usługi (stąd ten okres przejściowy), bo bylibyśmy za konkurencjyni dla naszych sąsiadów.

Niestety UE na VAT 7% na materiały nam nie pozwoli a żont na pewno się nie postawi, bo dla nich jest święte co powiedzą tam Brukseli.

Zresztą popatrzcie na taksówkarzy - duże larum a i tak weszły dla nich kasy fiskalne co prawda z opóźnieniem, ale jednak weszły.

A ja jestem dobrej mysli.

Liczę na resztki rozumu u odchodzącej (na szczęście) władzy. Jedno miejsce pracy w budowlance to 10-12 w branżach pobocznych. A ten kto u nas znacząco obniży bezrobocie uzyska duże poparcie w wyborach - a tylko to motywuje polityków do działania.

Gratulacje dla pani poseł Marianowskiej za przeforsowanie poprawki. Jeżeli dobrze rozumiem te "wiejskie" mechanizmy to być może jeszcze w tym tyg. będą głosowali nad CAŁĄ ustawą ze wszystkimi zgłoszonymi poprawkami. I albo ja przyjmą albo odrzucą w całości. Więc jeśli przyjmą to już z tą przyjętą poprawką.

I tego się trzymam.

P.S.

co do taksówkarzy - tu sie nie zgodze. I tak za dlugo mieli raj płacąc chyba 170 zł podatku na miesiąc. Powinno być prosto i równo dla wszystkich - dobrze że w końcu zlikwidowano i ten dziwny przywilej.

Wcale nie, ostatnio slyszlem ze bez problemu mozna obejsc przepis montowania kasy w taxi, wystrczy zarejestrowac dzialalnosc jakoTrasnport Drogowy i wtedy nie musza miec kasy i zamiast Taxi uzywaja nazw Taksi lub Tax. W tym przypadku nie musza posiadac koncesji ani zdawac egzaminow ze znajomosci topografii miasta. :lol:

Kaim też jestem całym sercem za tym pomysłem, ale nie ma złudnych nadzei.

PS.

Odnośnie taksówkarzy i nie tylko; kasa fiskalna wcale nie upraszcza rozliczanie podatku a tylko utrudnia.

Niestety nasz kraj przoduje w różnego rodzaju komplikacjach i gąszczach fiskalnych. Dla mnie najprostszym podatkiem jest podatek ryczałtowy bez żadnych odliczeń ulg itp.

Kasy fiskalne to żyła złota dla producentów tych cudownych maszynek.

Hej Wegus!!!

Niech każdy pomyśli "ciepło" o Pani Mucha z szanownego MF! Ona o nas wszystkich też "milo" myśli...

Poprawka jest blisko, ale Pani Mucha zrobiła w sejmie wczoraj, co mogła na II czytaniu, żeby naszą sprawę udupić...

Słyszeliście argumenty: bo Unia, bo dziura budżetowa,

Propozycja dla żontu: nie wchodzić do UE, a OVATować wszystko najlepiej niech każdy płaci też VAT od podatku dochodowego, który płaci do US... i akcyzę...

To przecież luksus mieć teraz dochody ;-) ;-)