Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hurra Hurra VAT 7% !!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

VAT 7% na "roboty i budynki" to bzdura i mydlenie oczu bo przedsiębiorca może odzyskać tylko tyle VAT-u ile wpłacił.

A to oznacza, że nie podniosą cen tylko niektórzy. Ci co mają marżę wystarczającą aby wpłacony przez nich 7% VAT pokrył odliczony 22% za materiały.

Czyli jak nie kijem go to pałką - najtańsze mieszkania i domy zdrożeją co najmniej do poziomu wynikającego z w/w. Apartamenty w W-wie być może nie zdrożeją choć właściwie dlaczego nie.

A debile z SLD będą za pół roku biadoliły, ze zapaść w budownictwie, bezrobocie i szara strefa. I tak w wyborach mają przechlapane może im wszystko jedno.

pozdrawiam

PS: Zwrot VAT przez 5 lat po zakończeniu budowy to groteska.

Jeszcze raz mój komentarz :lol:

Taaak, jak teraz to wszyscy przeciw, a kto to SLD wkółko wybiera?

Znamienne jest, że w pierwszych badaniach, którymi objęci sa ludzie pod lokalami wyborczymi, zwykle mniej osób przynaje się , ze głosowało na SLD, a faktyczne wyniki sa zawsze wyższe na korzyśc SLD.

Czyli tak, narzekamy, psioczymy, wręcz wypieramy naszych sympatii do Leszka i kolezków, ale i tak oddajemy na nich głosy!

Niezła polska hipokryzja!

Czyli tak, narzekamy, psioczymy, wręcz wypieramy naszych sympatii do Leszka i kolezków, ale i tak oddajemy na nich głosy!

Niezła polska hipokryzja!

Nie tylko polska. Ze 40 lat temu Pete Seeger (czy ktoś go jeszcze pamięta - autor wielu słynnych songów) śpiewał:

"The leaders are the finest men, and we elect them again and again"...

Hej Ludziska! W Zetce właśnie klepnęli, że w ciągu godziny dowiemy się jak to ostatecznie będzie z tym budownictwem społecznym! Jestem w trakcie remontu i jak sądzę :-? już "przepołowiłem". Dla tych co się jeszcze nie pobudowali...i dla siebie - trzymam kciuki!!!

Pozdrawiam

Pearl

PS: może Ci co tam naciskają też się jeszcze nie pobudowali :) :) :) :D :D :D :lol: :lol: :lol:

Wiadomosć PAP

Sejm wprowadził 22-procentowy VAT na materiały budowlane po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Do 2007 roku zakup mieszkań i usługi budowlane będą obłożone 7-procentowym VAT-em, co gwarantują nam okresy przejściowe.

O tym czy poprawka wejdzie w życie zadecyduje głosowanie nad całością ustawy.

Bez komentarza

Teraz ruch Senatu......

Tak sobie mysle ze Ci którzy są zdecydowani budować i dlatego czytają Forum budować i tak będą. Będą szukać lewizny strefy szarej itd itp i w końcu się uda - przecież Polak potrafi.

Nie rozumiem tylko dlaczego u nas tak właśnie ciągle jest. Jeżeli jest furtka w postaci budownictwa społecznego to dlaczego nasi wybrańcy nie walczą zębami i pazurami aby nas uchronić przed złą Unią która karze płacić więcej. To czyje interesy oni w końcu reprezentują?

Mogę sobie tylko pogratulować że nigdy nie głosowałem na lewicę, która jak ma okazję albo wręcz pretekst by podatki podnieść - to na pewno podniesie, w końcu baaardzo lubi rozdawać nie swoje.

A na tego nieudacznika Pola przyspawanego do stołka to patrzeć nie mogę i wstyd mi że on też z Poznania - tak sobie myślę on musiał tu imigrować....

Przepraszam wszystkich za ten kawałek polityki - czasem mnie szlag trafia. Tyle kłód pod nogami już przeszedłem, przejdę i tę, tylko mnie już nogi bolą od podnoszenia ich coraz wyżej.

Gość pro

I tak kurcze myślałem 22% VAT na materiały dodatkowo dowiedziałem się że duza ulga z 2000r do końca grudnia 2004 r , prawo działa wstecz z tego wynika w tym pieprzonym państwie.

Miler do kibla, Lepper na prezydenta.

Kupować i wykonywać bez faktur niech żyją uczciwi podatnicy i szara strefa w budownictwie.

Gość ambaran bez login

Miałem użyć brzydkiego słowa ale po lekturze pszychloga dyżurnego napiszę:

O jak niemiernie mi przykro że zont przyjął ustawę o VAT w poniższym kształcie: kur.a

za onet.pl:

".......... wprowadzono 22-procentowy VAT na materiały budowlane ...... :evil:

Ma być też wprowadzone rozwiązanie umożliwiające odliczenie części VAT-u :o od materiałów budowlanych dla osób budujących systemem gospodarskim."

części VAT?

Wiem że już to w wątku wcześniej napisano ale musiałem sobie ulżyć.