Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hurra Hurra VAT 7% !!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba to Korwin-Mikke proponował ,żeby rozgonić sejm i naszych wspaniałych posłów , a na ich miejsce zatrudnić 200 fachowców z Danii ( bo podobno najuczciwsi w Europie). Byłoby dużo taniej , sprawniej i lepiej . Ja jestem za !

Też jestem za! a duńczycy to naprawdę uczciwy naród.

Znam z autopsji.

Gość Gaj Mały
Czy ktoś z Was może wyjaśnić o co chodzi z "przepuszczaniem" materiałów przez wykonawcę? Czy on dostanie zwrot nadwyżki Vatu? Mój wykonawca ma jednoosobową działalność gospodarczą (jest vatowcem) i tak się zastanawiam czy zakup materiałów przez niego nie uchroni mnie w prosty sposób przed 22pr vatem?

Czyli co do maja musimy się sprężyc i kupić jak najwięcej materiałów budowlanych. A najśmieszniejsze jest to że sprzedawcy juz powoli o kilka procent podnoszą ceny.

Oj będą miec ruch w kasach oj będa .... ale co potem ?

Tylko podziękowac naszej partii rządzącej zachęca jak może do budowy własnego domu .

Za to prezydentowa zaciera ręce jej agencja nieruchomościami na pewno podniesie zyski....

Paty

Na pochybel czerwonym

Kupujmy wszystko na czarno i przeczekajmy az te swinie powymieraja.

gościu jesteś rzecznikiem min. infrastruktury? wg. sondaży zostało ich 10% tj. 3mln po śr. 3 os. na mieszkanie to zwolni się jakieś 1mln. mieszkań, sprzedać je z 7% Vat i dziura budżetowa przytkana, problem

budownictwa społecznego rozwiązana, więc preferencyjny VAT na materiały budowlanene jest nie uzasadniony a ewentualne wpływy można

przekazać na NFZ w celu rozwoju lecznictwa psychiatrycznego :wink:

Ustawa o VAT: Awantura w SLD

Sejm w całości przyjął ustawę o podatku VAT. Za jej przyjęciem głosowało 221 posłów, przeciw było 190, a dwóch wstrzymało się od głosu. Teraz ustawa trafi do Senatu.

Niespodziewanie koalicja odstąpiła od kilku podwyżek VAT-u. Wprawdzie wprowadzono 22-procentowy VAT na materiały budowlane, ale odstąpiono od takiej samej podwyżki tego podatku na artykuły dziecięce, usługi turystyczne czy transport drogowy.

no to wszystko jasne...kur...mać

Całkowicie zwolniono z VAT-u dostęp do Internetu.

chociaż na forum będzie taniej;)...ale pociecha...pzdr

:evil: :evil:

chciałem w tym miejscu nawrzucac tym wszystkim odpowiedzialnym za ten burdel!! ale po co i tak sie nami nie nie przejmuja tylko mysla o sobie

co do tego Vatu to pracuja nad jakimis poprawkami aby nam ta róznice zrekompensowac ale jak zwykle nikt nic nie wie!!

juz widze co od dzisiaj bedzie sie dzialo w składach budowlanych, tak sie zastanawiam ilu z tych co nam taka niespodzianke zafundowało jest właścicielami składów :wink: :wink:

a tak powaznie to moze pan minister finansów Raczko odpowie nam wszystkim jak to jest ze w kilku krajach unii jest zanizony Vat na materiały budow. i te panstwa nie płaca zadnych kar.Znowu rzad sciemnia zeby wyciagnąc od nas kase :evil: :evil: :evil:

ok!! wystarczy!!! Jade na zakupy do składu :wink: :wink:

LUDZISKA ZRÓBMY OGÓLNO KRAJOWE RUSZENIE MOZE TO COS ZMIENI!!

NA POCZĄTEK ZABLOKUJMY RZĄDOWE SERWERY!!

:evil: :evil:

co do tego Vatu to pracuja nad jakimis poprawkami aby nam ta róznice zrekompensowac ale jak zwykle nikt nic nie wie!!

projekt tego zwrotu mówi, że 15% różnicę będzie można odzyskać :

1. po zakończeniu budowy

2. z podatku dochodowego w następnym zeznaniu rocznym PIT

3. rozłożone na 5 lat

Krótko mówiąc można sobie to w du..... wsadzić

Jeszcze raz mój komentarz :lol:

Taaak, jak teraz to wszyscy przeciw, a kto to SLD wkółko wybiera?

Znamienne jest, że w pierwszych badaniach, którymi objęci sa ludzie pod lokalami wyborczymi, zwykle mniej osób przynaje się , ze głosowało na SLD, a faktyczne wyniki sa zawsze wyższe na korzyśc SLD.

Czyli tak, narzekamy, psioczymy, wręcz wypieramy naszych sympatii do Leszka i kolezków, ale i tak oddajemy na nich głosy!

Niezła polska hipokryzja!

Ejżesz, to nie kwestia głosowania, ale dotrzymywania obietnic wyborczych i egzekowania programów przedwyborczych. Co z tego, że głosujemy na lewo czy prawo, jak naprawdę głosujemy na program? Co z tego, że są obietnice przedwyborcze i TRZEBA coś wybrać, licząc się z tym, że nie zostaną spełnione? Każdy ma jednak nadzieję, że jednak może... w części... A tu jak się nie obejrzeć d upa zawsze z tyłu. Miał być wzrost gospodarczy? Likwidacja bezrobocia i szarej strefy? No 22% VAT na budowlankę mówi wręcz coś odwrotnego. Nie chce mi sie politykować, i nie robię tego, ale ci kolesie z rządu (przez małe "r") to żenada na całej linii. Takiej indolencji to ze świecą szukać. No może na Białorusi.

Mój mąż ma znajomego, który ma skład budowlany. Zadzwonił do niego przed chwilą czy mamy już kupować materiały a na to Znajomy ze Składem mówi, żeby nie panikować, bo PO maju ceny nawet trochę spadną... :o

Czy to możliwe, czy Znajomy ze Składem chce więcej zarobić? :evil:

Wiadomość z http://www.onet.pl

Miller jest zadowolony z tego, że posłowie - głównie głosami kolacji SLD-UP - zdecydowali o usunięciu z projektu ustawy definicji "budownictwa społecznego", które miałoby być objęte 7- proc. podatkiem VAT. Za takie budownictwo miała być uznawana całość budownictwa mieszkaniowego.

Zdaniem Millera, taka definicja w ustawie prowadziłaby do wielu nadużyć.

"To, co nie byłoby budownictwem społecznym, byłoby traktowane jako budownictwo społeczne. Można sobie wyobrazić specjalistów od zamienia &czegoś w coś&, już nie mówiąc o ubytkach dla budżetu" - powiedział Miller. Dodał, że trwają prace nad ustawą, która ma w pewnym stopniu kompensować wydatki poniesione na materiały budowlane, obciążone 22-proc. stawką VAT.

Zostawię to bez komentarza.