Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podgrzewacz z pompą ciepła do CWU Hewalex

Krzysztof__K

Recommended Posts

Witam forumowe grono.

Przejdę od razu do rzeczy. Aktualnie jestem na etapie wykonywania instalacji w nowo powstającym domu jednorodzinnym. W chwili obecnej utkwiłem na etapie wyboru sprzętu do ogrzewania CWU. Rodzina 4 osobowa dom ok 250m2. Kotłownie planuję na paliwo stałe (piec retortowy na ekogroszek). Niedawno moją uwagę przykuł podgrzewacz z pompą ciepła Hewalex

http://www.hewalex.pl/pl/oferta?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=152&category_id=29

Pomysł jest taki aby w okresie grzewczym ogrzewać CWU w zbiorniku za pomocą wężownicy z kotła CO a poza sezonem pompą ciepła i ewentualnie dogrzewać zainstalowaną grzałką.

Teraz moje pytanie czy ktoś z forumowiczów użytkuje taki sprzęt i mógłby się na jego temat wypowiedzieć.

Pozdrawiam

Edytowane przez Krzysztof__K

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jakie masz zapotrzebowanie? Jeżeli bardzo małe to faktycznie się nie opłaca i wielu tutaj na tym forum grzeje prądem i mają naprawdę niskie rachunki ale jeżeli masz powyżej 50w/m2 to pompa ci się zawsze opłaci. Pompą ogrzewa się kościoły, hale i wiele nieocieplonych zabytków.

Napisz coś więcej o swoim domu to podam ci mniej więcej koszt układu z PC.

Dla przykładu moja pompa kosztowała 10tyś.+ kolektor 10 + graty do kotłowni (te same co do twojej więc pominę)

projekt wykonany w oparciu o gotowy projekt archonu

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-jezowkach/m42d397a149f88

z tym że wymiary domu zostały zwiększona do 12x15m oraz dodane częściowe podpiwniczenie (2/3 budynku)

podłogówka będzie w pomieszczeniach: parter 1,2,4,5,9,10 oraz poddasze 7

budynek będzie docieplony styropianem min 10cm, strop wełna mineralna 30cm

działka 30x100m

Obejrzałem projekt i pierwsza uwaga to kotłownia jest w takim miejscu że latanie z workami grochu to będzie utrapienie.

Ale o pompie.

Dlaczego nie zrobisz podłogówki w całym domu? Jest to świetne rozwiązanie dla każdego źródła ciepła. Dla pompy idealne.

10cm styro to trochę mało. Daj 15 a nawet 20. Zapłacisz więcej tylko za styropian bo robocizna się nie zmieni a te pieniądze szybko ci się zwrócą.

Masz świetną działkę na poziomy kolektor gruntowy a jest to tańsze rozwiązanie niż odwierty.

Kolektor możesz wykonać samemu + koparka i powinieneś bez problemu się zmieścić w granicach 10 000zł. Jest to dość łatwa robota a wiedzę na jej temat chętnie ci tu na forum podamy.

Pompę możesz już mieć za około 15tyś.

Więc kupując pompę wydasz podobne pieniądze co na piec i pompę do CWU. Zapłacisz jedynie więcej za kolektor.

Będziesz miał bezobsługowy system i niskie rachunki.

Szkoda że dopiero teraz o to pytasz bo jeszcze mogłeś zaoszczędzić nie budując komina.

Wiem, wiem że ceny pomp ciepła mogą czasami skutecznie wybić temat z głowy ale wcale nie musi być drogo.

Na forum jest HenoK który ma pompę tej pierwszej firmy co ci podałem. Możesz go zapytać co i jak w temacie. Facet jest łebski (słodzę HenoK:)) i napewno pomoże. Ja mam pompę tej drugiej firmy i po roku nie zamienił bym jej na żaden inny system.

Pzdr

Na CO dla twojego domu w przybliżeniu będzie to około 2-2,5tyś a na CWU dla 4 osób około 300zł rocznie.

Powiem ci tak. Razem z kolegą równo zaczęliśmy budowę. Namawiałem go na PC ale on się uparł na groch. Kupił drogi piec Klimosza. Teraz gdy do mnie przychodzi to szlag go trafia jak widzi pompę. W dzisiejszych czasach bezobsługowość to podstawa. Po co sobie życie utrudniać skoro można łatwiej?

Mieszkam z pompą dokładnie rok czasu i nigdy zimą nie musiałem dogrzewać nawet przy największych mrozach. Te pompy których linki podałem są polskiej produkcji ale w środku mają podzespoły takie same jak drogie zachodnie więc nie ma sensu przepłacać.

Z jakiego regionu jesteś?

kotłownie mam zlokalizowaną w piwnicy

powiedz mi jak wyglądają koszty eksploatacyjne takiej pompy

Podłączę się do wątku. Klikając w oba 'TU' na mojej stopce znajdziesz w arkuszu zapisy kosztów zużycia energii paru osób z forum w ubiegłym sezonie, oraz w moim wątku opis kosztów i sposobu założenia najprostszego do wykonania kolektora ziemnego - spiralnego. Może się to przydać. Jeśli się zdecydujesz na pc, to koniecznie załóż wszędzie podłogówkę a nie grzejniki. Ja mam oba rozwiązania i podłogówka jest o wiele, wiele lepsza...

jestem z łódzkiego z dokładniej z okolic Radomska, groszek jest po ok 700 - 750zł, może rzeczywiście warto jeszcze raz przemyśleć temat PC, a co do podłogówki to na parterze można właściwie zrobić wszędzie ale jak to się będzie sprawowało na poddaszu w sypialniach?

Mam podłogówkę w całym domu, również w sypialniach. Ta temperatura podłogi w rzeczywistości jest ledwo wyczuwalna a w domu jest ciepło. Sprawuje się znakomicie i w dodatku nie trzeba inwestować kolejnych pieniędzy na mieszany system. Szkoda że tak daleko mieszkasz bo bym cię chętnie zaprosił żebyś się na własnej skórze o tym przekonał. Wielu tu na forum ma mieszane systemy i wielu z nich wybrało by dzisiaj właśnie podłogówkę w całym domu.

Z groszkiem jest ten kłopot że często jest różnej jakości. Jest nawet na forum ranking który lepszy.Poszukaj to się przekonasz że wcale nie jest takie piękne jak to opisują. Ogólnie więcej kłopotu niż to wszystko warte. Za niewiele większe pieniądze będziesz mieć system bezobsługowy i niskie rachunki. Ale to twój dom i twój wybór.

Podłączę się do wątku. Klikając w oba 'TU' na mojej stopce znajdziesz w arkuszu zapisy kosztów zużycia energii paru osób z forum w ubiegłym sezonie

analizując koszty zużycia energii z Twojego opracowania dochodzę do wniosku że przy moim domu koszty eksploatacji pc i kotła na ekogroszek będą bardzo zbliżone, ogromny plus pc to oczywiście bezobsługowość ale koszty instalacji tego systemu są niemal dwukrotnie wyższe, muszę to dobrze przemyśleć

Można i "tymi rencoma", ale trza mieć pojęcie i kogoś, kto to pozbiera do kupy i policzy

Nie przesadzajmy, czy ja pisałem, że wszystko trzeba tymi rencoma ? Choć niektóre rzeczy są bardzo proste, ot np. przypilnowanie przez 2-3 dni koparkowca i 2-3 osób do układania rur - nawet rąk nie trzeba brudzić. Jeśli nic w ten sposób się nie uda, to pozostaje casting i stara zasada "ufaj lecz kontroluj", bo w ekipy nie do końca wierzę ;-) Ekipy najlepiej co potrafią, to kroić...

ale trza mieć pojęcie i kogoś, kto to pozbiera do kupy i policzy.

A od czego jest producent ? Oprócz sprzedania może właśnie w tym pomóc.

Edytowane przez rwxw