Liwko 21.10.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 zdrowo mi zamieszaliście z tą PC Jeśli się na nią zdecydujesz to kiedyś nam jeszcze podziękujesz. Nawet się rymło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokles1719508547 16.02.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Kupilem pompe Hewalexu do CWU ale tą bez zasobnika. Ma ta sama moc. Moze kogos natchne tym jak sam sobie zorganizowalem grzanie: W domu mam piwnice i strych, pompa stoi w piwnicy pobiera powietrze z piwnicy a wyrzuca na zewnatrz domu. Procz pompy mam w domu jeszcze inne urzadzenia grzwcze czyli: piec kondensacyjny gazowy i kominek z plaszczem wodnym. Mam zbiornik na wode CWU z 2 wezownicami 300l oraz dokupielm bufor do CO o poj 1000l. Powierzchnia calego domu wlacznie z piwnica to 300m2. Strychu nie licze jest nieużytkowy. W piwnicy zrobilem dziure do kanalu wentylacyjnego stykajacego sie scianka z kanalem do odprowadzania dymu z kominka (ktory mam na parterze w salonie), nastepnie wybilem kolejna dziure w tym kanale went. tym razem na strychu zamykajac jednoczesnie prawie szczelnie doplyw powietrza z powyzej, Dzieki temu pompa ssie mi powietrze ze strychu, mimo iz miedzy strychem a poddaszem mam 35 cm welny mineralnej zawsze cos tam z tego ciepla ucieknie, nastepnie to powietrze ogrzewa sie po drodze dzieki kominkowi. Jak juz wspomnialem kanal wentylacyjny styka sie scianka(nagrzaną) z kanalem do odprowadzania spalin z kominka. Efekt jest taki ze w nieogrzewanej piwnicy (przy temp wiadomo jakie mamy na zewnatrz) mam ciagle plus 13(grudzien - luty) - plus 18 stopni(listopad), a pompa dziala i ssie powietrze u mnie od 21 do 6 rano. W tych godzinach mam tanszy prad - 20 i pare groszy za kWh. Pompe i kominek podpialem razem(kazde z nich ma swoja pompa) by ogrzewaly mi baniak na wode CWU 300l plus bufor do CO 1000l. Piec kondensacyjny bierze wlasnie te juz nagrzana wode z bufora i ewentualnie ja dogrzewa. Zuzycie gazu spadlo mi z : 7-10m dziennie (w listopadzie) do 2m dziennie, ok 12m (grudzien) do 2,7m dziennie ok 16m dziennie (w styczniu i lutym) do ok 5,5m dziennie , Porównuje tu zużycia jakie mialem w analogicznych 4 poprzednich okresach grzewczych do obecnego po zakupie PC. Zreszta jesli ktos nie wierzy moge w pdfie wrzucic tu moje rachunki za gaz poprzednie i obecne. Miedzy zbiornikami mam reczny zawor dzieki temu latem PC bedzie mi grzala tylko 300l CWU. Jestem bardzo zadowolony. A teraz ciekawostka dla zainteresowanych zakupem: Co byscie powiedzieli na to iz znalazlem w Chinach fabryke, ktora produkuje wlasnie takie pompy z zasobnikiem 150-300l w zaleznosci od konfiguracji. Identyczny wyglad, bez znaku marki oczywiscie, ta sama sprezarka Panasonica, dodatkowa wezownica, grzalka, te same parametry, nawet ich instrukcja ma w wiekszosci te same obrazki co instrukcja Hewalexu. Cena ok 4000 zl brutto juz ze sciagnieciem i clem. Jednak 2 minusy: - minimalne zamowienie 41 sztuk - kontener, - po zlozeniu zamowienia trzeba poczekac ok 30 dni na zaladunek (produkcje) plus statek z Chin plynie 2 miesiace!! strasznie dlugo chyba przez tych piratow somalijskich, wiem bo sciagam z Chin elektrownie wiatrowe.... Nawiazalem tez kontakt z inna chinska fabryka, ktora ma łudzaco podobne pompy ciepla do pomp z zasobnikiem CWU Viessmanowych o mocach grzewczych i 2,6kW i mocniejsze 4,2kW. Minimalne zamowienie kontener - 24 sztuki acha - no i nie kosztuje 12 tys!!! tylko kolo 5 Nie od dzis wiadomo iz lusterko do samochodu produkowane w Chinskiej fabryce z nadrukowanym znakiem niemieckiej marki samochodowej kosztuje 2 razy wiecej niz takie samo lusterko z tej samej fabryki ale bez znaczkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.02.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 witam, czy ta pc jest mocy 3,8 kW, oraz ile prądu zużyła w tym czasie w stosunku do oszczędności na gazie? Pytam ponieważ zastanawiam się nad wpięciem takiej pc do mojego układu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokles1719508547 16.02.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Zuzywa cos kolo 900-1200W. PC wysoka sprawnosc ma gdy dostaje powietrze o temp ok 20 stopni i grzeje zimna wode od ok 10-15 stopni do tych 50... z doswiadczenia wiem iz jesli pompa dostaje powietrze ok 13 stopni i grzeje wode od 30 do 50 to nie ma tak wysokiego COP. Moze wyedy ma gdzies COP na poziomie 2 moze 2,5. Ale to jest i tak okolo dwa razy taniej od pradu czy gazu. Jednak 3,8 kW czy 2,5 kW(zima) to zamalo do grzania domu te moce sa do CWU - ja swoja wmontowalem w CWU i CO ale gdyby nie kominek za gaz placilbym ciagle duzo. Kolejna rzecz taka pompa potrzebuje 500-700m3 powietrza na godzine.Trzeba pomyslec skad to powietrze brac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.02.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 (edytowane) 900-1200W niewiele mówi, najważniejsze jest zużycie prądu w tym czasie co podawałeś oszczędności w gazie, inaczej nie policzysz czy się opłaca. Również niewiele piszesz o zużyciu drewna, może oszczędności w gazie masz głównie z palenia w kominku a pc pracuje niewiele. Edytowane 16 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.02.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 900-1200W niewiele mówi, najważniejsze jest zużycie prądu w tym czasie co podawałeś oszczędności w gazie, inaczej nie policzysz czy się opłaca. Również niewiele piszesz o zużyciu drewna, może oszczędności w gazie masz głównie z palenia w kominku a pc pracuje niewiele. Koszt wyprodukowania 1kWh energii przez tą PCi przy założeniu COP 2,0-2,5 i cenie energii elektrycznej w 2 taryfie 25gr/kWh wyniesie 10-12,5gr/kWh. Ile to wychodzi przy gazie ? Z uwzględnieniem sprawności kotła zapewne ok. 2 krotnie więcej. W tym układzie jest pewne ryzyko. Część ciepła wykorzystywanego przez PCi pochodzi z kanału wentylacyjnego biegnącego przy kominie. Spowoduje to oczywiście wychłodzenie samego komina. To z kolei może spowodować gorszy ciąg w kominie, a w skrajnych przypadkach także zawilgocenie komina. Warto więc zadbać o szczegóły przy tym rozwiązaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.02.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) jak ktoś uważa, że za prąd płaci 25gr/kWh - jego sprawa i pieniądze, ale z całym szacunkiem wprowadza innych w błąd i zamiast kosztu, powinien podawać zużycie w kWh - mam dość tłumaczenia ile prąd kosztuje (ile każdy za niego płaci). Dostawcy energii ustalili taką taryfę (G12), że jeśli ktoś zużywa ponad 60% w droższej, to taniej płaciłby za prąd w taryfie całodobowej (G11). Sami się do tego przyznają w kalkulatorze http://www.eprad.pl/01,04/policzjak na suwaku ustawi się zużycie dziennej ponad 60% - pojawia się na czerwono komunikat Sukcesem jest jeśli ktoś przy G12 zapłaci za każdą kWh poniżej 40gr - jak to policzyć pisałem wielokrotnie. Edytowane 18 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.02.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 jak ktoś uważa, że za prąd płaci 25gr/kWh - jego sprawa i pieniądze, ale z całym szacunkiem wprowadza innych w błąd i zamiast kosztu, powinien podawać zużycie w kWh - mam dość tłumaczenia ile prąd kosztuje (ile każdy za niego płaci). Dostawcy energii ustalili taką taryfę (G12), że jeśli ktoś zużywa ponad 60% w droższej, to taniej płaciłby za prąd w taryfie całodobowej (G11). Sami się do tego przyznają w kalkulatorze http://www.eprad.pl/01,04/policz jak na suwaku ustawi się zużycie dziennej ponad 60% - pojawia się na czerwono komunikat Sukcesem jest jeśli ktoś przy G12 zapłaci za każdą kWh poniżej 40gr - jak to policzyć pisałem wielokrotnie. Jeżeli chcesz w ten sposób przeliczać, to Twoja sprawa. Jednak ja, podobnie jak inny mają prawo mieć na ten temat inne zdanie. Na cele inne niż ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody zużywam min. 60% energii w 2 taryfie. Wiąże się to z pewnym reżimem, np. pralka i zmywarka pracują głównie w 2 taryfie, ale nie jest aż tak uciążliwe. Dzięki temu korzystając z taryfy G12 mam energię do tych celów tańszą niż miałbym przy taryfie G11. Na cele ogrzewania i przygotowania ciepłej wody w min. 80% korzystam z 2 taryfy (te 20%, to praktycznie w najchłodniejszych miesiącach roku). Mam osobny podlicznik dla pompy ciepła. Dlaczego mam więc ogrzewanie wrzucać do "wspólnego worka"? Czy gdybym zastąpił PCi kotłem na paliwo stałe, to płaciłbym mniej za energię na cele inne niż ogrzewanie i ciepłą wodę? Jeżeli chcesz liczyć Twoim sposobem, to odejmij z kosztów jakie generuje np. PCi kwotę, o którą niższe będą rachunki za pozostałą energię elektryczną (np. przy taryfie G11 płaciłbyś za tę energię 220zł/miesiąc (przyjąłem 55gr/kWh), a przy G12 z pompą ciepła zapłacisz 160zł/miesiąc (przy cenie średniej energii 0,40zł/kWh). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.02.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 A ja ci kbab kiedyś napisałem że jeżeli chcemy liczyć koszt energii zużytej przez PC to musimy mieć podlicznik i wyliczyć tylko z jego wskazań, bo żebyś nie pisał już więcej można mieć w domu dwa liczniki. Jeden dwutaryfowy i podpinamy do niego tylko PC i drugi G11 na pozostałą część. Ale w większości przypadków ta druga taryfa dla pozostałej części domu i tak się opłaca więc mając PC i G12 czy G12W płacimy mniej za pozostałą część prądu niż w przypadku G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.02.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) przy zużyciu ponad 70% w taniej taryfie dopiero wychodzi ok 40gr/kWh, jeśli ktoś na rachunku ma mniej to płaci ponad 40gr, z ost faktury wg G-11 płaciłem 0,5523zł/kWh, rozliczam też mieszkanie wg G-12, tam zapłaciłem 0,3562zł/kWh, ale przy NT/Wt ) 0,774/0,226 (raczej wśród posiadaczy pc nieosiągalne)re Liwko podlicznik dobra rzecz, ale wg niego dostawca nie wystawia faktur - jest tylko dla wiedzy posiadacza, który za prąd płaci jedną średnią cenę - i daje sobie głowę uciąć, że nie jest to 25gr/kWh (nie dotyczy pracowników energetyki), tylko nie dawaj znowu przykładów o kilkudziesięciu tv, lodówkach, mikrowelach i komputerach, bo ceny prądu na fakturze nie oszukasz, Edytowane 18 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.02.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 25gr to jest cena drugiej taryfy!!! Teraz to już właściwie 27. Tak jak napisał HenoK PC pracuje około 80% w taniej i 20% w drogiej więc średnia wychodzi poniżej 40gr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.02.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Jeżeli chcesz liczyć Twoim sposobem, to odejmij z kosztów jakie generuje np. PCi kwotę, o którą niższe będą rachunki za pozostałą energię elektryczną (np. przy taryfie G11 płaciłbyś za tę energię 220zł/miesiąc (przyjąłem 55gr/kWh), a przy G12 z pompą ciepła zapłacisz 160zł/miesiąc (przy cenie średniej energii 0,40zł/kWh). I to jest w tym wszystkim najpiękniejsze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 18.02.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 kbab Nie wiem dlaczego tak uparcie wrzucasz faktyczne godz.pracy PCi po konkretnych stawkach taryfowych do jednego wora z resztą żarówek w domu....choć można i tak przeliczać jak ty - nie oznacza,że tak trzeba.Nie trzeba bo jest inaczej.Moja PCi pracuje 80/20 w taryfach II/I daje to średnia dla niej 0,3434 PLN.Cały dom Z PCi ma zużycie średnioroczne 62/38 u mnie wychodzi to 0,4080 PLN. Gdybym zupełnie wykluczył PCi to i tak przestrzegając godz taryfowych połowa idzie w II taryfie.Czyli za resztę w domu dzięki G12 płaciłbym 0,4455 PLN.Bez PCi chyba bym nie zmieniał G11 i płaciłbym 0,56 PLN !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.02.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 co 6 miesięcy otrzymuję fakturę, wg której za zużytą energię dostawcy płacę wyliczoną kwotę, tylko te dane potwierdzają koszt 1kWh. Dostawca sobie nalicza różne składowe, oraz zmusza odbiorców w taryfie G-12 do zwiększana zużycia prądu w ustalonym czasie - to zapłacą mniej. Rozliczanie zużycie energii tylko wg wybranej składowej faktury wprowadza w błąd, dlatego przy koszcie powinno się podać ilość zużytych kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 18.02.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 co 6 miesięcy otrzymuję fakturę, wg której za zużytą energię dostawcy płacę wyliczoną kwotę, tylko te dane potwierdzają koszt 1kWh. Dostawca sobie nalicza różne składowe, oraz zmusza odbiorców w taryfie G-12 do zwiększana zużycia prądu w ustalonym czasie - to zapłacą mniej. Rozliczanie zużycie energii tylko wg wybranej składowej faktury wprowadza w błąd, dlatego przy koszcie powinno się podać ilość zużytych kWh. Gdybyś pytał ile płacicie za energie w domu ogólnie, to dokładnie liczyłbym jak ty. Ale jeżeli wiem,ze poza PCi pracują inne urządzenia niezbędne do życia w rożnych godzinach nie mając związku z ogrzewaniem to po ch....re mam to mieszać??? Tego nie rozumiem. Oświetlenia działa w I i w II taryfie , Tv, komputer także bo tak wynika z trybu życia i tak należy to przeliczać. Te inne zużycia i tak wychodzą mnie w G12 taniej niż G11.Jeszcze raz podkreślę, bez PCi nie analizowałbym aż tak prądu w domu i pewnie miałbym G11.... Zresztą szczerze, to mnie już nie interesuje aż tak bardzo ile płacę za samo PCi. Spoglądam tylko na faktury zbiorcze i płacę.Czy będę liczył jak Ty czy jak ja, rocznie wychodzi tyle samo. Wybrałem PCi i G12 i to dzięki temu płace tyle. Przykład: co i CWU wg mojego liczenia 1200 PLN i dobre drugie tyle na resztę - tak wychodzi faktycznie. Twoje liczenie u mnie to 13,6% wiecej za co i CWU czyli 1360 PLN, a reszta 1040 PLN......tylko,że to średnia za kWh za wszystko......proszę bardzo licz jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.02.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Jakiej wybranej? To że mamy podliczniki i z ich wyliczeń podajemy kwoty do zapłaty ci nie pasuje? To jak to mamy zrobić? Już ci kiedyś napisałem ale co tam, napiszę jeszcze raz.Mamy dwa identyczne domy z identyczną instalacją PC i identycznym zapotrzebowaniu na ciepło. Domy klony.W jednym jest jeden telewizor, pralka, lodówka, kuchenka na prąd i kilka żarówek. W drugim 7 60" telewizorów, 10 pralek, 14 lodówek i 17 kuchenek. Do tego cały dom jest oświetlony zwykłymi 100W żarówkami jak choinka na święta. Pomijając zyski cieplne z tych odbiorników twierdzisz że ogrzewanie tych domów będzie inaczej kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 18.02.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Ja też otrzymuję faktury co 6 m-cy. I to podwójnie. Raz z budowy, i drugi raz tam gdzie zamieszkuję. U szwagra jest G11, u teściowej, gdzie mieszkam G12 bo się ostał z czasów jak "chodził" parnik codziennie. Bez nikakich zabiegów porównanie kosztów kWh wychodzi na plus dla G12 (podobna ilość osób, więcej poboru w droższej strefie, a mimo to taniej niż G11). Polecam. Na budowie też już zmieniłem na G12. A już pisałem, że dydoli odstawić scenkę w biurze obsługi i załatwić sobie rozdzielenie instalacji: dla siebie G12 na PC i dla żony G11 na resztę pożeraczy prądków coby uciąć dywagacje ile kosztuje ogrzewanie. Jest to wykonalne!!! Tylko po co jak i tak mam taniej na jednym liczniku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.02.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 kbab - tłumaczyłem ci już, że nie jest dzisiaj problemem dostawać fakturę co 1miesiąc lub co 2 miesiące i płacić wg wskazań licznika...a ty dalej swoje tu nie chodzi o to kiedy otrzymujesz fakturę, ale o cenę energii jaką każdy płaci wg rachunku, a ta jest tylko jedna tj kwota podzielona przez ilość (NT+WT) kWh. re wit74, nadal podajesz kwoty, procenty, ale ilość kWh zachowujesz w tajemnicy re Liwko, na poprzedniej stronie prosiłem abyś nie podawał ile czego w domu używasz, naprawdę wystarczy tylko ilość kWh - mniej pisania, ale bardziej zrozumiałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.02.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 (edytowane) do mojego licznika zagląda 2 razy w roku inkasent (za to bierze pieniądze), mnie interesują tylko te dwie dane z faktury. Mój bilans energetyczny jest prosty i zrozumiały, do kilku lat rocznie zużywam 21000 kWh w różnych nośnikach energii tj dębina, gaz, prąd. Netto po odliczeniu sprawności kominka z pw (0,7), oraz pieca gazowego (0,93) wychodzi ok 16750 - tyle musiałbym dostarczyć energii elektrycznej licząc sprawność 100% zachowując obecny komfort, wtedy myślałbym o pc i skorzystaniu z dobrodziejstwa COP. W rozliczeniach nie dodaję energii z solarów - na to nie otrzymuję rachunków. Edytowane 18 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 18.02.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 kbab Zaśmiecamy ten wątek.Ostatni mój wpis nie na temat ( sorki ) Czy sugerujesz,że wiesz lepiej ile zużywam i ile płacę?Chesz mnie Ty rozliczyć swoim sposobem? Ja rozumiem,ze chcesz rachunek za prąd za cały rok i ilość kWh za rok.Podzielisz to sobie i wyjdzie ci koszt 1kWh , to chcesz przyłożyć to kWh zjedzonych przez PCi i tak wyliczyć. I to ma być faktyczny koszt ogrzewania??? Oświetlenie chaty wkoło, napędy do bram, hydrofor do podlewania ogródka (sporego) latem, sprzęt grający po 2h/dobe z końcówkami mocy po 500W,różne rzeczy ludzie mają - niby duperele, ale jednak maja wpływ na koszty ogrzewania Wymiękam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts