Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody pół okrągle ,betonowe zewnetrzne

efej1

Recommended Posts

Witam na forum ,mam taki problem mam zamiar wykonać schody zewnetrzne pól okragłe o promieniu 2,20m.Wykonanie szalunkn mam zamiar zrobić z paneli bo dobrze się formują będzie jakieś pieć stopmi czy wykonywac dylatatacje na łączeniu z budynkiem ze styropianu 2cm.Więc poradźcie czy jest to dobry pomysł ,oczywiście wpierw będzie chudziak 40cm,może ktoś ma inny pomysl ,mile widziane jakieś fotki z gory dziękuję za pomoc:)

równie dobrą metodą (czasem łatwiejszą) jest wymurowanie takich schodów z bloczka betonowego czy jego połówki

z szalunkami może być kiepawo jeśli tego nacodzień nie robisz, nie wiem co to za panele ale jest duże ryzyko że ci je wypcha i doopa blada z ładnego promienia

schody powinny być oddzielna konstrukcja od budynku, posadowione nie na chudziaku tylko na własnej lawie fundamentowej, najlepiej o głębokości poniżej strefy przemarzania

• 1 month później...

Mam takie schody, murarze je wyszalowali za pomocą desek nacinanych poprzecznie raz koło razu po wewnętrznej stronie i potem normalnie wygiętych w łuk. Wyszło im nawet całkiem równo, ale ja teraz mam inny problem, przed którym wszystkich planujących łukowe schody muszę przestrzec: jak to cholerstwo teraz wykończyć? Co dać na stopniach, żeby to wyglądało dobrze? Promień łuku rzędu 2m jest na tyle mały, że ot tak po prostu płytek się na tym nie położy, trzeba kombinować.

J.

zdjęcie z mojego podwórka, może w czymś pomoże

przed betonowaniem

http://images47.fotosik.pl/417/f7fc0d4b156aaa04med.jpg

po betonowaniu

http://images35.fotosik.pl/253/11f3e212126cb1ecmed.jpg

wykonane na fundamecie, dośc płytko, jakies 30cm pod powierzchnią, ale będą jeszcze obsypane ziemią, dylatacja od sciany 15 cm styro, szlunek z płyt OSB

Edytowane przez danielw