Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilne - Ławy fundamentowe.., dobrze czy zle..?

virtuss

Recommended Posts

Witam,

Wlasnie kupujemy z zona dom od dewelopera. Mamy juz podpisana umowe przedwstepna, i niedlugo (za 2 tyg) mamy podpisywac wlasciwa.

Wczoraj dziadek zwrocil mi uwage na fakt, ze nasze lawy fundamentowe nie sa poziomo polozone.

Rozmawialem z deweloperem i twierdzi ze tak sie robi (dzialka ma spadek okolo 13%). Kierownik budowy twierdzi ze wszystko jest ok.

Dom jest juz odebrany przez nadzor budowlany.

Fundamenty wygladaja tak jak na tych zdjeciach w zalaczniku.

Z tego co poczytalem, to chyba powinni tu zrobic fund. schodkowy.., ? Co robic ? Czy moze wszystko jest ok i tak sie robi ?

pomocy!

Pawel

Kopia wilcz 005 (&#76.jpg

Kopia wilcz 004 (&#76.jpg

Kopia wilcz 007 (&#76.jpg

Kopia wilcz 006 (&#76.jpg

nie jestem super fachowcem, ale z tego co dotychczas widziałem, to zawsze robiło się poziomo, a jak już to przy spadkach - schodkowo (czyli dalej poziomo).

Sam mam średni spadek 13% na swojej działce i ławy miałem robione poziomo, na dodatek z ław wystawione zostały pionowo pręty zbrojeniowe, które zatopione są w ścianach fundamentowych...konkretnie do Twojego przypadku - poczekaj, aż się jakiś budowlaniec wypowie.

Jak mówisz, wszyscy twierdzą, że jest ok - jeśli masz wątpliwości to poszukaj niezależnego nadzorce. Zapłacisz mu za wizytę i będziesz miał na 100% pewną opinie :)

Chodzi mi o lawy fun. pod dom (te na ktorych stoja bloczki fundamentowe. Te przed domem, ktore widac, to tam jest aktualnie taras z pom. gospodarczym pod tarasem).

Deweloper twierdzi ze lawy sa dane "porzadne" i lepsze niz trzeba. Szerokie na 60cm, wysokie na 1m...

Mnie martwi to ze nie sa poziome, co zaznaczylem na zdjeciu.

Te zdjecia ktore zrobilem, to byly zrobione z pol roku temu. W tej chwili dom jest juz wykonczony i odebrany przez nadzor (pozwolenie na uzytkowanie jest wydane).

lawy..jpg

IMG_3001..jpg

Edytowane przez virtuss

Dewloper pie...li jak potluczony.

Porzadne ławy to byłyby po pierwsze zgodne z projektem po drugie jak je poprawiac na budowie to szerokośc a nie wyskość. To co pokazujesz to napewno nie ejst pożadna ława. Z pochyła lawa osobiście sie nie spotkałem, widzialem takie rozwiązanie w książkach, ale wymagało to dodatkowego zbrojenia na pochylni oraz ta pochylnia nie moze byc dowolna. To jest zależne od gruntu na którym dom jest posadowiony.

MNie matrwi jeszcze coś u tego wykonawcy radosne podkopanie istaniejących lawa w czasie wykonania tego tarasu. Tak nie wolno robić.

To że dom ma odbior nie znaczy że jest wybudowany zgodnie ze sztuką, to tylko formalność. Jak kierownik napisąl ze ejst zgodnie to oni odbierają.

Ło ja pier... te ławy nie wyglądają nawet żeby były rozszalowane, ani tym bardziej zbrojone... Można lać ławy fundamentowe bez szalunków, ale nie w takim przypadku i przy odpowiedniej spoistości gruntu. Po za tym powinni wykonać schodkowanie pod odpowiednim kątem, które zależy od rodzaju gruntu, a nie robić spadek...( http://home-and-garden.webshots.com/photo/2707964310098669081sroknA -poprawne schodkowanie i szalunki) Masz jakieś podpiwniczenie do tego domu, czy to pomieszczenie gospodarcze które jest pod tym tarasem ma wyjście tylko na zewnątrz? Może grozić Ci spękanie tej konstrukcji, co praktycznie nie jest możliwe do poprawienia, a objawi się to w postaci rys na pomalowanych ścianach(ew. sufitach) w środku.

Napisałem, że "może" grozić, ale jak jest nie podpiwniczony to prawdopodobieństwo jest dużo mniejsze ;), gorzej jakby był to wtedy bym takiego domu nie kupił... no cóż na twoim miejscu potargowałbym się trochę z tym deweloperem, a przynajmniej żeby dał jakąś gwarancję na wypadek gdyby coś się działo, tylko na dłuższy okres i lepiej żeby to było w umowie...

• 3 months później...
Gość zibik_eng

W życiu nie widziałem gorszej fuszerki budowlanej... Całkowicie niezgodnie z projektem (nie wierzę aby take "ławy" a raczej ścianek fundamentowych bo ław tu nie widać ktoś zaprojektował) i sztuką budowlaną.

Na ile lat dał dełelołper gwarancję? Teren ze zdjęć widać górzysty, grunt na pewno glina lub glina-piaszczysta. Nie zdziw się jak kiedyś twój domek zjedzie po zboczu na sam dół doliny.

Przykro to pisać ale wyrzuciłeś masę pieniędzy na coś co nigdy nie powinno powstać a jak już powstało to nigdy nie powinno zostać odebrane - w sumie jeżeli są podpisy i pieczątki odbierających budynek to masz prawo ich ścigać po sądach... w razie katastrofy budowlanej.

Ja ze swojej strony dodam, że w Małopolsce często się tak ławy robi - kopie się na metr w dół na szerokośc 40-50 cm. Wykop nie do poziomu, tylko na metr poniżej aktualnego poziomu gruntu. Wykop zalewa się do pełna betonem (czasem jakieś zbrojenie rzucą). Następnego dnia stawia się szalunek do poziomu i wylewa ścianę fundamentową monolityczną. Do środka zasypac gliną z wykopu, zalac chudziaka bez zagęszczania, wziąc kasę i spier... gdzie pieprz rośnie !!!

Niestety, taka mentalnośc i gierkowskie metody budowlane nadal funkcjonują...

Moim skromnym zdaniem nie ma sie czego bać, gdyż najważniejsze żeby podłoże ławy, na którym jest wylany fundament było proste i dobrze zagęszczone.

Oczywiście patrząc na zdjęcia nie jesteśmy w stanie tego stwierdzic, ale na pewno mozemy sie domyślać, jak to jest zrobione. To ze masz nierowności na powierzchni spowoduje ze bedziesz mial wieksze zuzycie zaprawy na wyrownanie pierwszych warst cegiel, by sciana stała pionowo.

Kolejna sprawa jest to, ze nie spotkalem sie, aby ławy dla budynku 2 kondygnacyjnego (bez podpiwniczenia) ławy fundamentowe miały wymiary 60x100 :):)

Możliwe ze wynika to z warunków gruntowych na jakich posadowiony jest budynek, ale i tak uwazam ze to lekka przesada :):):)

Gość zibik_eng
Moim skromnym zdaniem nie ma sie czego bać, gdyż najważniejsze żeby podłoże ławy, na którym jest wylany fundament było proste i dobrze zagęszczone.

Po tym co napisałeś świadczy iż nie masz żadnego pojęcia na temat budownictwa...

Dom wybudowany w sposób załączonyna zdjęciach po duzych opadach deszczu może zwyczajnie spłynąć wraz ze zboczem...

Ps. Ławy to fundament który jest szerszy niż ścianka fundamentowa - tu tego typu rozwiązania nie ma.