Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chwilowe braki prądu,

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mieszkam w takim miejscu, że raz na jakiś czas występują chwilowe zaniki prądu (tak na około 1s). Jako, że mam w domu trochę elektroniki zacząłem się zastanawiać nad zakupem urządzenia podtrzymującego i stabilizujacego napięcie. I tu moje pytanie:

Czy w ogóle warto zastanawiać się na tym? Jak duże szkody mogą być spowodowane takimi przełączaniami? Czy coś poza komputerem (ze względu na mechaniczne dyski twarde) warto chronić? Piec, pompy?

Jeśli warto to:

Lepiej zastanowić się nad jednym dużym UPS'em, podtrzymującym działanie całego domu czy oddzielnie podtrzymywać każde urządzenie? Jeśli oddzielnie to które rzeczywiście warto zabezpieczyć?

Co z dłuższymi przerwami? Czy nie lepszym rozwiązaniem będzie agregat z automatycznym rozruchem?

... Mieszkam w takim miejscu, że raz na jakiś czas występują chwilowe zaniki prądu (tak na około 1s). Jako, że mam w domu trochę elektroniki zacząłem się zastanawiać nad zakupem urządzenia podtrzymującego i stabilizujacego napięcie. I tu moje pytanie:

Czy w ogóle warto zastanawiać się na tym? ...

Zastanawiać się warto. Najpierw trzeba zadać sobie pytanie kto jest odpowiedzialny za niestabilną pracę sieci? Jeżeli ZE to może warto byłoby tę sprawę z nimi poruszyć by coś w tej sprawie zrobili.

... Jak duże szkody mogą być spowodowane takimi przełączaniami? Czy coś poza komputerem (ze względu na mechaniczne dyski twarde) warto chronić? Piec, pompy?...

Znowu warto się dowiedzieć czy to są całkowite zaniki napięcia czy może brak stabilizacji napięcie i napięcie spada do jakiejś tam bardzo niskiej wartości (i czy czasem to samo nie dzieje się w drugą stronę - napięcie powyżej 260v).

Niskie napięcia nie są aż tak szkodliwe jak te wysokie ale i tak trzeba by coś z tym zrobić. Co sie tyczy komputerów to uszkodzenie dysku (uszkodzenie raczej klastrów podczas zapisu/odczytu) nie jest aż tak problemowe jak uszkodzenie innych podzespołów, które są o wiele bardziej wrażliwe na takie wariacje napięciowe. To samo się tyczy telewizorów LCD/LED - to chyba bardzo by zabolało w razie usterki.

... Jeśli warto to:

Lepiej zastanowić się nad jednym dużym UPS'em, podtrzymującym działanie całego domu czy oddzielnie podtrzymywać każde urządzenie? Jeśli oddzielnie to które rzeczywiście warto zabezpieczyć?...

Koszt instalacji z napięciem gwarantowanym (dla wydzielonych urządzeń w domu) dla budynku jednorodzinnego byłby bardzo duży - moze byś się zmieścił w 10k zł w zależności od konfiguracji więc nie wiem czy warto w chodzić aż w takie koszty.

Zastosowanie UPS'ów dla kilku/kilkunastu urządzeń jest również mało opłacalny (wymiana ogniw po kilku latach).

... Co z dłuższymi przerwami? Czy nie lepszym rozwiązaniem będzie agregat z automatycznym rozruchem?

Agregat z autostartem nie działa tak od razu a i układ do poprawnej konfiguracji i obsługi również nie będzie zbyt tani.

Wszystkie powyższe rozwiązania są bardzo kosztowne i podejrzewam (ja bym tak zrobił), że po dokładnym przeanalizowaniu problemu można by temu zaradzić nie ponosząc dodatkowych kosztów.

jeżeli przerwy są częste, zgłoś, zainstalują Ci na tydzień takie urządzonko do pomiaru parametrów zasilania, jeżeli coś nie będzie grało, to będą szukać przyczyny, jeśli akurat będzie grało zapłacisz za ten pomiar (kiedyś to było chyba ponad 200zł). Tak czy inaczej, nawet jeśli nie będzie grało, to może się okazać, że zakłócenia te mieszczą się w dopuszczalnej normie :-(