Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dorki i Beńka chatka maleńka

dorben

Recommended Posts

• Odpowiedzi 503
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ania, realizacja miała zacząć się tydzień temu.. A tu wylewek jeszcze nie ma:) Teraz wylewki umówione na 15 potem przynajmniej tydzień na wstępne schnięcie, i dopiero mozna cos robic (z tym ze podłogi na końcu samym) - o ile pan kafelkarz znajdzie dla nas termin, bo ten ustalony juz przepadł..

Renia czy Wy w ogóle macie gdzies woodentiki brown, czy wszędzie ochrę? A jeśli brown to jaką dałaś fugę?

Dziś cieszę się podwójnie!!

1) dośc niespodziewanie zakupiliśmy sporą ilość drewna kominkowego - 6,5m3 za 160zł/m - duzo?mało? W kazdym razie cieszę się jak głupia, bo to oznacza, ze juz MUSIMY SIE WPROWADZIĆ NA ZIMĘ!!

2) dojechały próbki cegiełek z elkaminodom:):) śliczne są... chociaz jakby troszkę blade .. i troszkę jakby drogie... zobaczymy co Bebek powie, hehe

Ania, realizacja miała zacząć się tydzień temu.. A tu wylewek jeszcze nie ma:) Teraz wylewki umówione na 15 potem przynajmniej tydzień na wstępne schnięcie, i dopiero mozna cos robic (z tym ze podłogi na końcu samym) - o ile pan kafelkarz znajdzie dla nas termin, bo ten ustalony juz przepadł..

Renia czy Wy w ogóle macie gdzies woodentiki brown, czy wszędzie ochrę? A jeśli brown to jaką dałaś fugę?

Dorotko u mnie wszędzie orcha pod okienka złty dąb ,za mężem chodziły brown ale go przekonałam mam nadzieję ,że nie będzie żałował widział tylko zdjęcia MMS wysłane .Ale znajomi kładli Holdz brown i dawali fugę czekoladową .

Witaj Dorko!

Mam córę Dorotkę, ale mówimy do niej Dosiu. :) Jak się domyślasz, mam do Dorotek sentyment. :)

Znam te wszystkie dylematy i krojenie swoich marzeń. Właśnie zrezygnowałam z woodentica, bo cena była za wysoka (a tu Renata tak tanio kupiła!).

No ale faktem jest i to, że nie umiałam się zdecydować co do koloru.

A kominek mam na razie otynkowany i pomalowany - czekać będzie na cegiełkę.

Drzwi też zamawiałam w doorsystem. Szkoda, że nie wpadłam na to, że można je trochę zmienić - mam kostki, które nie do końca mi pasują, a chciałam w miarę proste drzwi. Oprócz tego jestem z nich zadowolona. Bardzo jestem ciekawa Twoich, pięknie zielonych drzwi.

Zresztą też jestem fanką zieleni - moja łazieneczka jest w bambusach paradyża i w sumie nie obchodzi mnie, że jest "nietrendy". ;) Już wyobrażam sobie, jaka to będzie przyjemność przebywać w niej zimą.

Trzymam kciuki, żeby budowlanych dołów było jak najmniej! Chociaż nie wiem, czy da się to przeskoczyć - teraz mam problem z klamkami do drzwi wewnetrznych - w starym złocie, czy satynowanym wybór jest żaden. Jak w końcu znaleźliśmy sklep (po dłuuugich poszukiwaniach) z klamką która od

biedy mogłaby być, to się okazało, że nie robią już takich łazienkowych. I jesteśmy znów w kropce.

Oj, sorki, że się tak rozpisałam!

Powodzenia!

dorben, zgapiaj belki - wygladają super (tak mnie się wydaje :)) Jak tylko odnjadę aparat :) to zrobię Ci dodatkowe fotki. Zielona majolika - cudo!!!! My wzięliśmy białą i zieloną rotundo do kuchni (tę mnijszą - 11,5 cm). Wygląda obłędnie! Pozdrawiam z mojego domku - od wczoraj RODZINA NA SWOIM :))))

ANULKA no to WILEKIE GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!:lol2::wave::lol: Hehe cudownie, ależ musisz być szczęśliwa:) Zaraz lecę do dzienniczka na parapetówę - oglądać salony,hehe. Fotki baaardzo poproszę - jaką szerokość i kolor fugi między kafelkami daliście? i w ogole jak wrażenia?

Viga bardzo Cię witam, pisz pisz jak najwięcej. Co do woodentików my tez mamy drugi gat. - na razie w paczkach mocno przeceniony - w sumie często na allegro się zdarzają okazje. Ja właśnie juz mialam tel. , ze drzwi będą gotowe na 21 lipca , tyle że przez nasze ostatnie problemy wszystko nam się poprzesuwało i nie damy rady z wylewkami - mam nadzieję, ze uda się przesunąc termin montażu. Jeśli chodzi o mody i trendy - wyleczyłam się z tego 'trzymania się w nurcie' z tej prostej przyczyny, ze to co teraz na topie kompletnie do mnie nie przemawia. Mi pasują kolory lasu, wojska i ziemi i juz. Viga wyobrażam sobie, ze Twoja łazieneczka śliczna, masz dziennik lub galerię? Z tymi klamkami to mam podobnie - większość kompletnie mi nie podchodzi, ale ostatecznie chyba się zdecyduję na takie jak ma Marta ze Stańczykowa - o ile będą, hehe! Buziaczki dla Twojej Dorotki:)

Dziobeczku bardzo Ci dziękuje za odpowiedź - nie pozostaje mi nic innego jak zamówić. Chociaż mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie - napiszę w temacie o cegłach.

Renia dzięki za info, właśnie o czekoladowych fugach myślę, zależy mi zeby były ciemniejsze od płytki, zastanawiałam się też nad czarnymi, ale moze to za mocny efekt będzie..

Ilonka jak urlop? Lecę do Ciebie te płyteczki obaczyć:)

Nowe wieści z frontu - małżonek szanowny z kolegą zakończyli etap rurowy w górnej łazience, natomiast ja - chwilowo udomowiona (nie byłam na budowie od 2 tyg-buuuu) zakończyłam malowanie starej kołatki. Ale zeby nie było za kolorowo - wylewki opóźnione o kolejny tydzień.. CZY JA SIĘ DOCZEKAM NATĘPNEGO ETAPU???

kołatka pomalowana

zastanawiam się czy robić takie przecierki, zeby wyszedł stary kolor gdzieniegdzie czy zostawić czarną..

http://img8.imageshack.us/img8/9637/p1010018tc.jpg

i wraca temat przemalowania klamki i tego kółeczka od zamka - moze ktos się podzieli doświadczeniem jak się do tego zabrać, by nowy kolor był względnie trwały?? Jaki preparat, ile razy - a może dać spokój i zostawić złotawą klamkę do czarnej kołatki?? Czekam na głosy i opnie - HELP!!

Edytowane przez dorben

Cześć Dorota, kołatka wyszła super, ale żeby ocenić musiałabyś tu nam wkleić te klamki:), czy to takie świecące te złoto czy postarzane, bo jeśli tak, to ja bym zostawiła - zielony czarny i postarzany złoty dla mnie pasuje. no i styl klamek raczej ma znaczenie. To moja opinia, a my jutro zabieramy się za oczyszczalnię:)))!!!Będą fotki w końcu.

U nas coś się ruszyło, ale jakby to powiedzieć - od d....py strony, a to dlatego ze pan zamówiony do wykańczania kafelek został zablokowany przez opóźnienia przez tą nieszczęsną piankę i brak wylewek. No ale uradzili z mężem, ze jak juz pan do nas zjechał, to zrobi to co można - na dziś przewidziane mocowanie stelaży pod gk, potem budowa brakującej ścianki kuchennej i ewentualnie obłożenie cegłą od góry słupów.. No cieszę się strasznie, ze w końcu coś zauważalnego powstanie!!

wreszcie coś ciekawego!! dotarła część materiałów, tzn. kafelki i cegiełki, ech zachwycam się jak głupia, ale pewnie jestem nieobiektywna, bo włączył mi się ten etap, kiedy wszystko się podoba, byle do przodu:)

zatem liczę na opinie: czy to do siebie pasuje??

na prawo - zestaw salonowy (do tego koza w głębokim odcieniu butelkowej zieleni), na lewo - zestaw mikrołazienkowy(konfiguracje wg wcześniej wrzucanych wizualek-domoróbek), podłoga wszędzie taka właśnie:

http://img143.imageshack.us/img143/3821/p1010001qd.jpg

kusi mnie jeszcze zeby białe kafle podocinać do wymiaru 20/20 i zamknąć wszystko takim żołtym wałkiem na górze..

Edytowane przez dorben

Im bliżej wykończenia tym bardziej zmienne są nasze domkowe wizje!! I, zeby nie skłamać, duże znaczenie ma tu niekontrolowany wypływ gotówki, hehe. Tak ze zadanie mega trudne - potanić, ale nie zbrzydzić za bardzo chaty. Na tapecie wciąż temat małej łazienki - po ogólnym rozeznaniu cen szklanych elementów do prysznica pojawił się pomysł pod tytułem ZASŁONKA. Oczywiście na myśl przychodzi kawał brudnej ceraty lepiącej się ciała, ale na szczęście nie jest tak żle - na oku mam zasłonkę tekstylną, obciążoną od dołu ołowianą nicią - mozna zdjąć i wyprać w pralce, w dodatku wybór wzorów ogromny. Koszt - ok. 80 zł + drugie tyle za stelaż - Jak dla mnie rewelacja - warto spróbować, a jak będzie kiepsko - trudno, będziemy ciułać na te szyby:) Pierwsze kandydatki zasłonkowe wyglądają tak:

http://img121.imageshack.us/img121/9978/zasonka1abcazienki.jpg

http://img98.imageshack.us/img98/5230/zasonka2abcazienki.jpg

myślę tez o rezygacji z białych kafelków nad żółtym paskiem i pomalowaniu ściany na jakiś kolor żółtawy/ kremowy/szarawy?

A na budowie powoli do przodu - powstała ściana rozdzielająca kuchnię od salonu. Odetchnęłam z ulgą, bo ścianka jest bardzo delikatna, w ogóle nie zabiera światła (czego się bałam) i optycznie nie pomniejszyła za bardzo pomieszczenia - zdjęcia wkleję jak juz będzie gotowa, tzn. oceglona. Cegiełki kładą się - jest juz zrobiony jeden słup, jeszcze bez fugi. Wygląda fantastycznie :) :) :) Faktycznie płytki baaardzo zyskują na ścianie. NO i powoli zaczęłam zastanawiać się nad schodami, bo właśnie mnie nasz pan oświecił, ze TROCHĘ trzeba na takie schody poczekać. Podstawowe pytanie przy wycenach brzmi: z jakiego drewna?? Moze coś doradzicie? Bo ja cały czas myślałam - z sosny, ale to chyba nie jest dobry pomysł..

A na koniec zeby nie było za kolorowo - opóźnienia, opóźnienia, opóźnienia... Tym razem drzwi do garażu a przez to i brama (która ponoć czeka już).. Tak więc czekamy:)

Witaj Dorota, postępy widze super:), na schody to najlepszy dąb i jesion - jedne z twrdszych gatunków, sosna należy do tych miękkich, a jaką podłogę robicie w salonie, może warto połączyć i dać to samo drzewo, no chyba że dajecie właśnie sosnę? Wiadomo, teraz dużo na rynku odpowiednich impregnatów do drzewa, ale tak czy siak jak dla mnie sosna to sosna - i nie taka jak kiedyś. Na schody nadaje się też wiąz - bardzo ładna struktura słojów, ale chyba niezałatwo dostać - no i co podstawowe, drzewo na schody trzeba kupić sezonowane minimum 6 lat. Pozdrawiam, mam nadzieję, że cosik pomogłam.

Ps. Zasłonki wyglądają ciekawie.

Hej, Dorotko :)

Fajnie się u Ciebie zrobiło - jest coraz piękniej - lecicie z robotą jak szaleni. Cegła z odzysku jest super! Wiele bym dala, żeby taką dostać, ponieważ wymarzyłam sobie opaskę i jeszcze parę innych rzeczy z ciętej ręcznie robionej postarzanej cegły. Niestety, koszty mnie pokonały, bo jak mąż usłyszał, że opaska ma kosztować 8000, to zgłosił VETO :D

Teraz mogę tylko powzdychać do Twojej ściany :)

Łazienka też będzie bardzo fajna, a zasłony to naprawdę niezły pomysł - na pewno będą mniej kłopotliwe w utrzymaniu niż szyba, którą trzeba non stop polerować - popatrz na to tak, a odechce Ci się szyb :D