Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dorki i Beńka chatka maleńka

dorben

Recommended Posts

własnie znalazłam Twój dziennik i jestem zachwycona! Szczególnie budową stajni, dlatego z wielką uwagą czytam wszystkie porady. Sama właśnie kończę budowę domu i pomału zabieram się za planowanie budowy małej stajenki, dlatego wszystkie rady bardzo się przydadzą:) Pozdrawiam

• Odpowiedzi 503
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc Jojka, bardzo się cieszę z twoich odwiedzin!! Ja zbyt dużego dośiwadczenia nie mam-w końcu to będzie nasza pierwsza stajenka i pierwsze tak naprawdę własne konie! Skoro jesteś zainteresowana, będę więcej pisać o tym szczególnym elemencie budowy, hehe (sorry pozostali czytelnicy-pewnie to dla Was nudy). Jak na razie dużo mi pomogły uwagi farridy i lektura wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?44542-Zagospodarowanie-terenu-dom-stajnia-...-kto-pomoze&highlight=sarna+konie (wreszcie go znalazłam). Z błędów dotychczas popełnionych:

- pomieszczenia pw projekcie były duzo za niskie - podwyższaliśmy na etapie wznoszenia ścian

- przy wylewce zaniedbalismy spadek posadzki - będziemy poprawiać, przy okazji zrobimy 'rynienkę' na siuśki, o której pisała farrida

- pewnie mamy za wąski okap w korytarzu przed boksami-będzie zawiewac - to na razie nie do poprawy, ewentualnie w przyszłości odeskujemy podcień (zeby go zamknąc)

Z udanych rozwiązań mogę polecić 'dziury' w stropie strychu na siano nad boksami - zastosowalismy to rozwiązanie zawidziane w dotychczasowych stajniach, myśle ze będzie sie sprawdzać..

Bardzo jestem ciekawa Twoich doświadczeń! Jaką stajenkę stawiasz? Na ile zwierzów?

pozdrawiam D:)

A teraz cos na bieżąco - mamy wreszcie wybranego pana elektryka. O dziwo po początkowym szoku cenowym udało się zejść do średniej statystycznej:) Wniosek-warto szukać i negocjować :) Tak więc mamy umowiony prąd, hydraulikę (ostatecznie szanowny pan MĄŻ + spółka znawców, hehe), wylewki i kafelki (pozdro Pablo:) ), brakuje tynkarzy wrr.. Jedna firma co na rekonesans zawitała 50% czasu i energii usiłowała mnie przekonać na tynki gipsowe, choc na wejściu zaznaczałam, ze cementowe chcemy... dziwię się, bo w końcu cementowo-wapienne droższe są, to i chyba bardziej opłacalne? Drugi pan znów przełozył spotkanie-nie zależy mu? Zobaczymy, co następni powiedzą, ale powoli juz się niecierpliwię, bo skoro ci z polecenia jacys dziwni, to co dopiero z tzw. 'łapanki'?

moja stajnia jest jeszcze w dalekich planach, ale chętnie posłucham wskazówek:) Też planuję stajnię z boksami angielskimi, ale zastanawiam się nad całą drewnianą. Musi być na min. 5- 6 koni, i tez z poddaszem na trzymanie siana i słomy. Kombinuję, żeby ją połączyć z garażem (murowanym), ale za bardzo nie mam pomysłu jak to technicznie rozwiązać, i żeby to jakoś wyglądało.... Jakbyś kiedyś mogła, o ile to nie tajemnica, zdradzić ile Ci wyszło za samą stajnię, to byłabym wdzięczna:) No i czekam na zdjęcia z mieszkańcami:) pozdrawiam

Jojka co do kosztów stajni - cięzko to oszacować za samą tylko stajnię, bo bryła jest połączona z garażem. Cała część gospodarcza na obecnym etapie to koszt ok. 60 tys. (mury z silki, dachówka brass, strop lany nad garażem, drewniany nad stajnią), do tego dojdzie jeszcze cena instalacji el., poprawa wylewek, obsypanie ziemią i jakas nawierzchnia przed, no i wejścia do boksów. Na strychu rozłozymy płyty osb, które zostały z szalowania stropu. Tynkować na razie nie będziemy, elewacja tez zostanie na 'ostatki' - ale użytkowac będzie można.

Ilonka no nie tak całkiem, u Was elektryk juz wychodzi, u nas jeszcze nie wszedł!! Czekam juz niecierpliwie na kwiecien i finalizację sprzedazy mieszkania, bo brak kasy nieco nas blokuje - dlatego wszystko poumawiane jest na kwiecien i później...Ale jak zaczniemy to będziemy gonić, ze hej!

Na koniec jeszcze sie pochwalę, bo juz usiedziec nie mogę z wrażenia: we wtorek montują okna!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cieszę się jak dzika!! Oby tylko mróz poszedł sobie..

Ogłaszam uroczyście: CZAS ZIMOWEGO ZASTOJU DEFINITYWNIE SIĘ SKOŃCZYŁ!!!

A oto dowód:

http://img222.imageshack.us/img222/5331/p1010002vt.jpg

http://img851.imageshack.us/img851/6884/p1010004z.jpg

i jeszcze środek:

http://img84.imageshack.us/img84/2848/p1010011kb.jpg

http://img195.imageshack.us/img195/757/p1010008uh.jpg

http://img806.imageshack.us/img806/8610/p1010006mo.jpg

:D:D:D Mega wielkie to frontowe okno, nie?? Ależ się cieszę normalnie!!! Choć oczywiscie wciąż mnóstwo wątpliwości - głównie martwie się o otwieralne wyjścia tarasowe, bo Pan monter juz nas nastraszyl, ze będą problemy z nimi (ale producent gwarancję dał - komu wierzyc??). Poza tym wydaje mi sie, ze w tych naszych oknach jest ogólnie tak jakoś............mało ramy.....

Dwie rzeczy natomiast cieszą mnie niezmiernie:

Po pierwsze w domu jest mnostwo światła, salonokuchnia naprawdę jasna, światło dociera w zakamarki przy schodach i pieknie podświetla tumany wznoszącego się kurzu!!

Po drugie - kolor. Bałam się, ze będzie za ciemny, tymczasem wyszedł całkiem OK - nie mogę się doczekac zciągnięcia taśm ochronnych:) Tutaj coś widać:

http://img710.imageshack.us/img710/6511/p1010013yz.jpg

A największa frajda to wyjść z własnego domku ZAMYKAJĄC ZA SOBĄ ..............DRZWIII!!!:)) (co prawda boczne, ale co tam)

Oprócz okien pojawiło sie u nas kilka sprzętów hand-made, hehe. M. in. mamy juz schody:

http://img710.imageshack.us/img710/7563/p1010048mb.jpg

, a także malownicze rzygacze i drzwi główne typu stalezamkniete, hehe!!

Ech, to był baaaardzo udany dzień kobiet!

anutka2, Tom Bor dzięki za odwiedziny i słowa otuchy w tym trudnym okresie oczekiwania!!

a teraz do pracy!!

W ramach przerwy na kawę wrzucam pytanko i liczę, ze ktoś mnie oświeci!! Czy przed instalacjami, wylewkami i ogólnie wszystkimi robotami po SSZ należy dom doprowadzić do czystości, tzn. pozbyć się pyłu? BO MAM ZAŁAMKĘ!!!! - 2 popołudnia sprzątania w tumanach kurzu, a pył dalej wiadrami wynosimy!!! Tak sobie myślę, ze może bez sensu, moze to po prostu zostawic i po ułożeniu wszystkiego co tam trzeba po prostu zalać wylewką? (wychodzi ze mnie leń...)

Okna Wam wyszły cudownie, nie mogę doczekać się naszych:). Też uwielbiam duże przeszklenia. Dają bardzo ładny efekt. A co do ram, to fixy macie inne od zwykłych okien ?, że wydaje Ci się że mało ramy?Czy wyglądają tak jak zwykłe okna a jedyna różnica nie można ich otwierać. Jak to u Was jest?

Piękne te Wasze okna! Dużżżżo słońca w całym domu- tak wiosennie, aż chce się pracować i przede wszystkim mieszkać?!

Jeśli chodzi o sprzątanie to my przed hydrauliką posprzątaliśmy i zdecydowanie łatwiej ekipie było się przemieszczać i pracować. Ale oczywiście zaznaczyliśmy,że taki sam stan oczekujemy po ich robocie.A co?

Chociaż mamy mały domek to kurzu, cegieł i innych ustroństw było całe stado.3h sprzątania i oczywiście po robocie pranie wszystkiego co maiłam na sobie, bo wyszliśmy niczym bałwanki.Ale i tak cieszyła nas ta robota w SWOIM DOMKU.

Pozdrawiam

Gratulki okienek ,można prawie mieszkać bo nie wieje .Duże okna lubie też mam same spore okienka ,większość odwiedzających nasz domek się dziwi ,że u nas prawie wszędzie okna balkonowe .Ja się wtedy śmieje ,że oszczędzam bo parapetów kupować nie muszę .A jakiego są te okienka koloru złoty dąb czy orzech ? A schodki nie dla mnie pewnie bym weszła gorzej zejściem bo mam lęk wysokości.

Ech, tydzień pełen obowiązków i emocji-w konsekwencji rozłozyłam się z zapaleniem krtani.. Jako ze, gadać nie mogę, chociaż napiszę co nieco..

Beata&Wojtek witam Cię bardzo, dzięki za głos w sprawie sprzątania.

O ile grubszych śmieci juz się pozbylismy, o tyle kurzu i pyłu po prostu się NIE DA!! Następnego dnia po ogarnięciu pojawia się skądś kolejna jego warstwa. Mam nadzieję, ze tak drobny pylek nie stanowi zagrożenia dla folii, choć pewnie pod folie i tak damy papę.

Ola fixy mamy w pojedynczych ramach - cieńszych niz okna otwierane. Przy podejmowaniu decyzji daliśmy się przekonać argumentom, ze szkoda zabierać powierzchni, przez którą wpada światło na rzecz grubszej ramy(pomijając argument cenowy-grubsza rama droższa) Teraz stwierdzam, ze to był błąd, bo fixy są tak duże, ze te kilka cm utraconej powierzchni szyby byłoby nieodczuwalne, a grubsza rama jakoś bardziej proporcjonalnie by wyglądała - i nie chodzi mi tu o niezgodność na elewacji, bo na danej ścianie okna mają tą samą grubosć, grubsze są tylko drzwi, co mi nie przeszakadza. chodzi mi raczej o to, ze przy takiej dużej powierzchni rama gubi się jakoś, a powinna byc oprawą otworu- mocnym elementem ozdobnym. Okna sa jeszcze oklejone, mam nadzieję, ze jak zdejmiemy folię jakoś lepiej to będzie wyglądało.

Lili ciekawa jestem czy fachowcy rzeczywiście tak pieknie posprzatają, hehe!! U nas nie było grubszych śmieci, ekipa w miarę ogarnęła po sobie, ale cała podłoga była i dalej jest w pyle - mimo kilkugodzinnych porządków..Oczywiście super się pracuje w swoim domku, tylko fakt, ze pyłu jakby nie ubywało trochę mnie zdemotywował..

Renatko okna to orzech, ale wyjątkowo jasny w porównaniu do 'orzechów' innych firm. Przy okazji spytam - skoro masz tyle okien balkonowych to jak masz zamiar zabezpieczac się przed włamaniem? U nas ten sam problem, bo 2 pary porządnie zaqbezpieczonych drzwi i 2 wejścia typu okno balkonowe - w zasadzie bardzo proste do sforsowania.. Chyba pozostaje alarm (wrrr - jakos mnie skręca na myśl o tym) lub duuuzzzy groźny pies

anutka nie obejrzysz się a też będziecie przez swoje okna wygladać!! Trzymam kciuki za szybką decyzję banku i duuużżżoo zdrówka dla Was!