krzysztof czajka 17.10.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Witam wszystkich. Jestem pierwszy raz na forum. A powód mojej wizyty jest następujący: Niedawno zakupiłem działkę budowlaną uzbrojoną we wszystkie media w okolicy Mławy. Mam zamiar rozpocząć budowę domu, ale jestem w tej branży kompletnym laikiem. Jesteśmy z żoną blisko zgody co do projektu. W grę wchodzą trzy projekty. Ale w każdym przypadku jest to mały domek ok 100m2. Proszę o podstawowe informacje odnośnie budowy. Wiem, że to ciężki orzech do zgryzienia. Mój znajomy dwa lata temu był tak skołowany budową i zestresowany kłótniami z pracownikami budowy, że miał wypadek samochodowy. Chciałbym uniknąć takich nieprzyjemnych sytuacji i przed rozpoczęciem budowy zapoznać się choć trochę z tą materią. Na początek proszę o odpowiedź na pytanie kiedy najlepiej rozpocząć budowę domu, jakie materiały, czym sugerować się w wyborze wykonawców? Na pewno w trakcie rozwijania się wątku będe miał znacznie więcej pytań. Ale jak wspomniałem kompletnie się na tym nie znam i nawet ciężko mi zacząć temat. Mam nadzieję, że mi pomożecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 17.10.2010 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 A i zapomniałem o najważniejszym pytaniu. Tak mniej więcej szacując. Ile może mnie kosztować wybudowanie stanu surowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 17.10.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Proponuję najpierw poczytać forum - można tutaj znaleźć odpowiedzi na większość pytań - od wylania ław po urządzanie wnętrz. Co do materiałów - jest ich tak wiele, że każdy musi sam sobie wypracować to z czego chce się budować. Ja mam domek z gazobetonu (pustaka) i jestem bardzo zadowolona, wymieniłabym tylko zwykłą zaprawę cementową na klej ze względu na mniejsze straty ciepła. Ceramika też jest super. Nie wchłania tak bardzo wilgoci...Co do 100 m2. - Myślę, że koszt stanu surowego otwartego przy dzisiejszych cenach i licząc robociznę to około 100.000 zł. Ale to też zależy od bardzo wielu spraw-czy chcesz dach prosty czy fikuśny, czy położysz dachówkę czy blachę, czy będziesz mieć piwnicę....i mnóstwo innych rzeczy. Stawiam na 80-120.000 na SSO No i życzę mnóstwa cierpliwości i powodzenia Napisz może więcej o tym domku, projekcie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 17.10.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 A i ekipy - mi się trafiły super, ale nawet najlepsze niedopilnowane mogą zawalić sprawę (np nie słuchając Cię dokładnie wymurują Ci dodatkową ściankę Najlepiej spisać wszystko dokładnie w umowie. A jak taki Zdzisiu czy Rysiu nie chce spisywać umowy tzn, że coś może być z nim nie tak. Np. przyjdzie do roboty miesiąc później lub będzie [pracował "tylko pod bacznym okiem inwestora". Proponuję poszukać ekip/y którą ktoś Ci poleci - może są na forum osoby z Twojej miejscowości, które doradzą Ci sprawdzoną ekipę i ustrzegą przed obibokami? Ja przez stan surowy zamknięty w zasadzie przepłynęłam. Nie taki diabeł straszny jak go malują Na początku panika-jak wszystko zgrać ze sobą - zamawianie matewriałów, pracę, budowę 45 km od miejsca zamieszkania, telefony od wykonawcy, że "beton nie dojechał" itp. Wszystko się jednak da. Grunt to dobra, samodzielna ekipa, która nie będzie do Ciebie dzwonić o byle gwóźdź i taka gdzie majster powie Ci ile czego masz zamówić. Jak taką znajdziesz to połowa sukcesu w kieszeni i mniej stresu. Dlategbo warto wybierać ekipę z polecenia. Tak myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 17.10.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 A i zapomniałem o najważniejszym pytaniu. Tak mniej więcej szacując. Ile może mnie kosztować wybudowanie stanu surowego? wszystko zalezy z czego chcesz postawic taki budynek i czy ma byc poddasze uzytkowe czy tylko parter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.10.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Witam wszystkich. Proszę o podstawowe informacje odnośnie budowy. Wiem, że to ciężki orzech do zgryzienia. Mój znajomy dwa lata temu był tak skołowany budową i zestresowany kłótniami z pracownikami budowy, że miał wypadek samochodowy. Chciałbym uniknąć takich nieprzyjemnych sytuacji i przed rozpoczęciem budowy zapoznać się choć trochę z tą materią. Nie ma strachu, posiedzisz tu miesiąc, powtykasz nos gdzie się da i już będzie o niebo lepiej powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 19.10.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 a to tez fakt ja zaczynalem z pytaniami, az stwierdzilem ze warto zaczać czytac watki juz pozakladane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalia23 20.10.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 21.10.2010 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 no tak, tak. warto czytać wątki. Tyle, że powiem szczerze chciałem iść na łatwizne i zebrać to w jeden wątek, bo po prostu jestem strasznie teraz zawalony pracą i nie za bardzo mam czas na wyszukiwanie interesujących mnie rzeczy. Ale widzę, że chyba tego nie uniknę. Zapoznam się bliżej z forum jak tylko będę miał wolniejszą chwilę. A co na razie zamieszcze trochę szczegółów na temat projektu. Może ktoś życzliwy coś doradzi. Jak tanio i solidnie wybudować taki dom? Dom z poddaszem użytkowym ma pow. 98m2 zi dach 190m2. I to jest dla mnie zrozumiałe. Ale mam w projekcie wyszczególnioną technologię budowy i z tym już jest słabo: Ściany zewnętrzne - Ytong 36.5, ściany wewnętrzne - Ytong 24cm i na dach - dachówka ceramiczna. Co możecie powiedzieć o tych materiałach? Dobre są czy szukać innych rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.10.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 (edytowane) człowieku, chcesz tanio czy bezstresowo????? Bo razem to tylko w Erze. Najpierw ci odpowiem na konkretne pytania. Ytong to taki beton komórkowy (BK) ale Xelli. Czyli konkretnego producenta. Ma tą cechę, że jest równy (w przeciwieństwie do różnych niemarkowych betonów) i ma pióro-wpust. Tą grubość można budować na klej i teoretycznie nie dawać już ocieplenia. Praktycznie to według mnie lepiej jest dać tani BK o lepszych parametrach i dołożyć styropian. Ale tu zdania są podzielone. Bo? Bo po pierwsze musiałbyś brać dobrą ekipę, która bardzo równo i uważnie wymuruje. Bez żadnych dziur i ubytków. Najlepiej ekipę firmową, ale bywają też dobre niefirmowe. Tylko jaką masz pewność, że wziąłeś dobrą, zanim skończy . Jak kiepsko wymurują, to idea Ytonga upada a wtedy po co płacić za drogi materiał. Po drugie zależy czym chcesz ogrzewać. Jeżeli gazem/prądem to trzeba oszczędzać i lepiej iść w grube ocieplenie, sam BK jednowarstwowy może być za mało dla niskich rachunków. Jeżeli węglem, to pewnie wystarczy. Czyli odpowiedź na pierwsze zasadnicze pytanie - ściana 1W czy 2W. Drugie - ogrzewanie. Z tym się łączy wentylacja - grawitacyjna czy mechaniczna. Potem dachówka - masz ceramiczną - pięknie ale najdrożej. Możliwości sporo - cementowa, blachy wszelkie, gont. Na deskowaniu lub bez. Sam musisz zdecydować. Długa droga przed tobą. Najpierw zdecyduj się jednak -tanio czy wygodnie. Wygodnie - weź ekipę "pod klucz" i inspektora nadzoru do odbierania etapów. Bezstresowo. Tanio - musisz szukać ekip do każdej pracy - murowania, dachu, mediów. Robić dużo sam. Szukać po składach, gdzie tanio. Zapewnić logistykę. Będzie taniej ale nie bezstresowo, o nie.... Różnica w cenie SSO może jednak dojść do, na mój gust 20-30 tyś. A może więcej... Edytowane 21 Października 2010 przez EZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 21.10.2010 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Ma tą cechę, że jest równy (w przeciwieństwie do różnych niemarkowych betonów) i ma pióro-wpust. Nie tylko on, a co np. z Solbetem? Też wypada o nim wspomnieć bo mają wysokiej jakości wymiarowe bloczki. Nawet H+H czasami ma wymiarowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.10.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 tak, ale kolega ma w projekcie ytong, to o nim pisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 22.10.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 w erze bezstesowo? nie z ich kolejkami juz cos wiem o tym co do sciany, z czego nie postawi i tak musi ocieplic (nie rozwazam tu 1W - bo to temat rzeka) wiec dojdzie do wymarzonego roznymi srodkami wentylacja mechaniczna - najlepsza dach, po co ceramika blacha tez da rade a sa nawet z posypka wiec wygladaja bardzo podobnie do ceramiki ytong - material mozna zmienic, BK to BK roznia sie detalami choc ja bym wolal solbet, h+h nie trzyma wymiarow! ekipa jest najistotniejszym czynnikiem budowy, bo kazdy material mozna skopac, wiec tak naprawde od nich zalezy czy osiwiejesz czy bedziesz miec banana na twarzy i jeszcze wiele innych czynnikow ktore sie ujawniaja w trakcie budowy, wiec juz szykuj sie na atak ze strony siwych wlosow dusznosci ataku serca palpitacji sinienia czerwienienia i ekscytacji na sam koniec projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 22.10.2010 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Czuje, że już siwieje. kurcze wcale mnie jakoś nie pocieszacie:). Może ja jednak zostane w moim ciasnym m3. Przynajmiej kolor włosów zachowam. Nie no oczywiście żartuje. Będę dzielny i stawię czoła wyzwaniom jakie wiążą się z budową domu, ale to dopiero jak wrócę do domu z pracy. Bo narazie czuję się trochę przytłoczony nawałem informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 25.10.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 nikt Cie tu nie straszy albo nie zniecheca, ale niestety realia takie sa, gdy sie planuje samemu wszystko nalezy sie liczyc ze pochlonie to 9/10 twojego czasu!! co prawda mozna sobie troche zycia ułatwic wybierajac material z ktorego latwo i szybko zbudujesz i wykonasz w nim prace (BK), musisz tez okreslic czy poddasze czy nie raz ze czasowo sie wydluzy dwa ze koszty wzrosna itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 25.10.2010 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 Czuje, że już siwieje. kurcze wcale mnie jakoś nie pocieszacie:). ale za to pocieszamy samych siebie Będę dzielny i stawię czoła wyzwaniom jakie wiążą się z budową domu, ale to dopiero jak wrócę do domu z pracy. Bo narazie czuję się trochę przytłoczony nawałem informacji. Przerwy pracy się już robi co? A to dopiero początek (pocieszyłem? ) A przytłoczenie to stan przejściowy. Za rok minie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 26.10.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 e tam za rok!, juz na wiosne jak sie slonce pojawi mu minie poza tym jak zacznie działać to nie bedzie myślał o przytłoczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 26.10.2010 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Narazie zaczynam rozpatrywać się troche na forum ogólnie. Szukam przydatnych informacji, ale jest ciężko... No mam nadzieje, że na wiosne już będę lepiej rozeznany w temacie. Dobrze, że w miare wcześniej wpadłem na to forum, bo na ostatnią chwilę to już w ogóle bym nie wiedział za co się chwycić. Panowie mam tylko prośbę. rozszyfrujcie mi te nieznane dla mnie skróty, którymi tak sprawnie operujecie: BK, H+H, 1W itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.10.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Co prawda jestem panią, ale niech będzie, rozszyfruję.... BK - beton komórkowy , pisałam skrót w nawiasie). Ogólna nazwa na rodzaj materiału, która obejmuje również ytong, solbet i inne niemarkowe produkty poryzowanego betonu. 1W - jednowarstwowa, bez ocieplenia 2W - dwuwarstwowa - sciana i coś na niej (wełna, styropian) 3W - jw.+elewacja z klinkieru lub czegoś podobnego, buduje się razem a nie okłada H+H - nazwa firmy. Nic o niej nie wiem. Ja budowałam z maksa, mogę wymienić ci firmy od maksów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baka79 27.10.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Poniżej link do znakomitej strony - czyli najczesciej zadaweane pytania na forum - wszystko odpowiednio posortowane - nie trzeba szukac - masz wszystko w jednym miejscu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?36013-Najcz%C4%99%C5%9Bciej-zadawane-pytania-...-Czyli-zanim-napiszesz-... przy okazji pozdrowienia dla autora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts