Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa domu od podstaw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no może i racja. Ja o parterówce myślałem, ale żona się uparła nie wiedzieć czemu na dom z poddaszem. spróbuje ją przekonać jeszcze. Może się uda.

Moja też chciała ale jak to czasami z kobitami bywa często zmienia zdanie i teraz już wolała by parterowy:(

Weź tu bądź mądry. Wybudujesz dom a ona cię opieprzy że odcień koloru ściany mógłby być jaśniejszy... Masakra.

Dzięki ziuta62. Bardzo fajny ten projekt. Podobał jej się, ale tak jak liwko napisał czasami cięzko kobiecie dogodzić. Ona by chciała mięc piętrówke, dlatego ze wydaje jej się że więcej prywatności można mieć na górze. Wiecie o co chodzi rodzina, czy tez znajomi przyjadą to góra będzie taką częscią prywatną, gdzie czasem może być bałagan, a salon na dole i kuchnia to taka część dla gośći. Poza tym chce mieć dwie łazienki. Na dole z prysznicem a na górze z wanną.

Krzysztof, czytaj, czytaj - FM to skarbnica wiedzy. Musisz wiedzieć wszystko, bo cię będą próbowali oszwabić na każdym kroku.

A wybór projektu to IMHO min 9 mies - jak dobra ciąża:) Potem pójdą konie po betonie:)

A odnośnie wyboru proj - dowiedz sie czy nie ma jakis obostrzeń w war zabudowy. My marzyliśmy o parterówce a potem okazało sie, że musi byc poddasze użytkowe, mało tego - kalenica równolegle do drogi, dach dwuspadowy, garaż w bryle. Skoro macie działke do przejedź się do urzedu i pogadaj o warunkach.

Powodzenia na nowej drodze życia:)

• 2 weeks później...

Nie potrzebna mi piwnica. To jeszcze bardziej zwiększy koszty mojego domu, a tego nie chcę:)

Takie pytanie z innej beczki: czy ilość warstw ściany ma jakiś ścisły związek z materiałem, z którego będę chciał budować? Wiecie czy są jakieś wskazania, że np 1W buduję zezwykłaego pustaka, a 2W z betonu komórkowego. czy materiał to mój swobodny wybór. A i w ogóle ile warstw jest optymalnie tak żeby nie przesadzić a jednocześnie żeby nie było strat ciepła?

Kiedys był link do takiego fajnego wykresu, ostatnio nie mogę go znależć, więc uwierz na słowo. izolacyjność cieplna cegły czy nawet pustaka jest... jakaś ale przy izolacyjności welny czy styropianu wręcz nieistotna. Jakbyś chciał w pustaka wybudować dom, ktory spełnia normy cieplne, to byś miał scianę metrową? Ale już BK ma lepsze parametry i grubość bodaj 36 daje ci już możliwość nieocieplania. Tak więc mteriał decyduje o tym, czy musisz go ocieplać. Oczywiście i BK możesz ocieplić, mozna dać wtedy ścianę 24 cm i na to wełnę (to zgodne z wyznawcami oddychania ścian) albo styropian. Lub nawet normalną grubość BK i ocieplać potem, jak zdecydujesz się na zmniejszenie wydatków na ogrzewanie. Ściana 3W to już sprawa kosmetyczna, elewcja z cegły lub klinkieru. ta trzecia warstwa nie ociepla.

Grubość tego ocieplenia też zależy od materiału. Na silikat (najzimniejszy) na pewno 20 cm, na maxy 15-20, na pustaki poryzowane (ciut cieplejsze) można pewnie 12-15, ma BK nie wiem, moze 10-15...Trzeba sobie policzyć a raczej policzy ci architekt adaptujący, bo sciana ma spełniać normę. Mniej dać nie możesz, mozesz tylko więcej :)

Dzieki serdeczne EZS za odpowiedź.

A jeszcze jedno chciałem napisać odnosząc się do mojego ostatniego postu apropos piwnicy. Otóż zaczynam rozważać jednak czy nie zrobić piwnicy pod jednym z pomieszczeń, takiej malutkiej. A może się przydać na jakieś przetwory, ziemniaki i różne inne szpargałki, które na codzien nie są potrzebne. A jak poczytałem na forum to taką małą piwniczke można do 4 000 zł zrobić, więc to chyba nie taki duzy koszt.

Takie pytanie z innej beczki: czy ilość warstw ściany ma jakiś ścisły związek z materiałem, z którego będę chciał budować? Wiecie czy są jakieś wskazania, że np 1W buduję zezwykłaego pustaka, a 2W z betonu komórkowego. czy materiał to mój swobodny wybór. A i w ogóle ile warstw jest optymalnie tak żeby nie przesadzić a jednocześnie żeby nie było strat ciepła?

Tak czysto informacyjnie abstrahując od wszystkiego to BK też jest pustakiem :)

A jeśli chodzi o warstwy to ja nie budowałbym 1W, nieważne z czego. Nie dość, że płacisz za więcej materiału który jest droższy, to masz gorzej ocieplone niż ociepleniem. To chyba logiczne. czyli optymalnie (wg. mnie) to 2W, bo jak powiedziała EZS, 3-cia to już ozdoba.

to się najpierw dowiedz, jaki poziom wody. Bo możesz sobie studnię wybudować. A izolacja przeciwwilgociowa ciężka to już nie jest taki mały koszt.

Ja żałuję, że nie mam piwniczki, mój wujo żałuje, że ją ma (wilgoć). Mieszkamy obok siebie ;)