Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa domu od podstaw

Recommended Posts

primo, grubosc styropianu mozna obliczyc na kalkulatorze,

dwa istnieja drozsze ale duzo lepsze styropiany ktore przy grubosci 10cm maja takie same wlasciwosci jak 20cm

2W jak najbardziej logiczne rozwiazanie!

piwnica - jako piwniczka, chyba jednak wiekszy koszt niz 4tys, musisz dobrze odizolowac, ocieplic, zebys nie mial przez nia strat i zima nie wialo ci z tego pomieszczenia, bo specjalnie wychodzic z bryly domu aby wejsc do niej osobnym wejsciem?!? tak bym juz nie chcial.

podpiwniczenie domu calego - koszty i zalezy co chcesz osiagnac, watpie abys w lecie tam spedzal 3/4 czasu wolnego (latem chlodniej w piwnicy niz na parterze, 1pietrze)

poddasze podraza koszty zdecydowanie,ale...

mozesz zaaranzowac sbie tak dom ze parter masz uzytkowy a pseudo poddasze czyli czesc stropu przeznaczasz na sypialnie otwarta, ale niewidoczna dla osob bedacych na parterze - tak jak w loftach sie stosuje (tylko czy Ci sie to spodoba to druga strona medalu).

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poza poziomem trzeba by sprawdzić jakość wody, popatrzeć jakich potrzeba by ew. filtrów itd. .

Zapewne, szczególnie, jak się chce wodę, co napłynie do piwniczki uzywac do picia :) :) :)

Bardziej myślałem o własnej studni :)

o stary czy Ty wiesz jakie to koszty by byly?

jeszcze pozwolenia i zgoda z wodociagow na uzdatnienie wody i podlaczenie to do budyknu!

juz gdzies sie podpytywalem, ale sam chetnie bym z tego skorzystal, bo cena wody gdy masz podlaczona kanalizacje to koszt powyzej 3zl za m3!! masakra

o stary czy Ty wiesz jakie to koszty by byly?

jeszcze pozwolenia i zgoda z wodociagow na uzdatnienie wody i podlaczenie to do budyknu!

juz gdzies sie podpytywalem, ale sam chetnie bym z tego skorzystal, bo cena wody gdy masz podlaczona kanalizacje to koszt powyzej 3zl za m3!! masakra

Ja będę robił wode tak że obwód z wodociągów będzie do kuchni tam gdzie konieczna jest woda pitna a obwód ze studni obsłuży resztę. Miedzy nimi będzie awaryjnie zawór żeby włączyć wode z wodociągu w razie braku pądu do pompy głębinowej. O zgode sie nie będę pytał bo wodociągi i tak zakładają zawór zwrotny wiec moja woda nie wejdzie do wodociągu. 10 lat używałem własnego ujęcia i oprócz kamieni nerkowych nic mi sie od tej wody nie robiło wiec myśle że do mycia garów i kąpieli da rade.

ale panowie ja nic o żadnej studni nie mówiłem. Ja tylko się nad piwniczką zastanawiałem. I to nie taką 50m2 Tylko nad taką malutką piwniczką pod którymś z pomieszczeń. A informacje, że to 4-5tys zł wyniesie znalazłem tu na forum, tylko nie pamiętam gdzie. Ktoś mówił, że tyle właśnie go podpiwniczenie takie wyniosło, a nie widze powodów żeby ten ktoś ściemiał, bo chyba nie miał po co. Ale skoro mówicie, że to nie możliwe to już sam nie wiem. Poszukam tamtego tematu i jak znajdę to wkleje link.

Dobre znalazłem ten temat. Wieści dla mnie nie są dobre, bo tam też wszyscy mówią, że to brednie w 5 tys się wyrobić w piwniczce. A koszty są sporo większe. Wklejam link do tamtego tematu, może komuś się przyda: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?159944-Robić-piwnicę-czy-nie-kto-ma-rację-i-jak-to-sprawdzić/page3

ale panowie ja nic o żadnej studni nie mówiłem. Ja tylko się nad piwniczką zastanawiałem. I to nie taką 50m2 Tylko nad taką malutką piwniczką pod którymś z pomieszczeń. .

A to ja namieszałam. Bo napisałam, że trzeba najpierw poziom wody sprawdzić, żeby ci się powniczka w studnię nie zamieniła :)

tak to u nas z czytaniem ze zrozumieniem :cool:

nie ma problemu, że się tematy zaczynają toczyć własnym życiem - to mnie dokształca:) Tylko, że ja po prostu nie złapałem momentu kiedy od piwniczki do studni przeszliśmy i coś mi się nie zgadzało:)

Teraz czytam na forum trochę o materiałach, ale wszędzie straszne "kłótnie", w sensie, że każdy ma zupełnie inne zdanie na temat każdego z mateiałów i troche mi się już miesza. Jak macie jakieś sugestie to piszcie, który materiał polecacie. Bo ja tak sobie myśle, że jeżeli mam w projekcie ten BK to chyba już tak zostawie. Jak myślicie?

bo na forum zdarzają się "wyznawcy jednej słusznej teorii" i dlatego kłótnie.

Napiszę ci, co mam u siebie. Mam maxy z kozłowic - ładnie wypalone, twarde. Na tych scianach wieszamy wszystkie cięzkie rzeczy. Max maxowi nierówny, są jeszcze Owczary, podobno nienajgorsze i Plecewice - kruche.

Działówki mam z BK. Miały być z silkatów z Teodor ale w sławnym 2007 zdobycie ich graniczyło z cudem. Więc jest to, co było na skladzie. Mój mąż wybrzydza i ma opory, żeby coś na tych ścianach wieszać, bo mu raz kołek razem z szafką wypadł. Nie wiem, czy źle zamontował czy trzeba jakieś wzmocnienia. Dla mnie ściana jak sciana. A dla odmiany kucie pod puszki czy ruruy w tych ścianach to była bajka w porównaniu z maxem.

Czyli wszystko ma plusy dodatnie i ujemne. Masz BK, to poszukaj jakiejś lepszej wytwórni (nie firma krzak szwagra kolegi) i buduj :)

• 2 weeks później...
widzisz, ja nie wiem. Może do BK są specjalne kołki a może daje się jakieś wzmocnienia. One nie są kruche ale na pewno są miękkie. Mąż twierdzi, że ciężkiego nic nie powiesi na tych ścianach, a mnie wszystko jedno, więc na naciskam.

• 1 month później...

zaniedbałem ostatnimi czasy swój wątek. Ale to tylko dlatego, że po prostu czytam to forum i stwierdziłem, że warto nabyć jakąkolwiek wiedzę aby rozpocząć dyskusję. Z resztą tak jak mi radziliście na początku znajdę większość odpowiedzi na pytania w wątkach już istniejących. Porzucę więc na jakiś czas ten wątek. Wrócę do niego jak zacznę budowę i wtedy pojawią się bardziej praktyczne pytania.

Co do BK i kołków. Tak są specjalne kołki i nie ma najmniejszego problemu z mocowaniem w BK.