Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opłaty za media dla bliźniaka

Cezarr

Recommended Posts

Witam

Jak to jest z opłatami za przyłączenie wody, kanalizacji, gazu do działki, na której stanie bliźniak. W UG dostałem warunki przyłączenia wody i kanalizacji. Kwoty konkretne: woda 2tys, kanal 3tys.(pomijając koszt doprowadzenia). Każdy z bliźniaków płaci taki haracz, czy dzielimy go na dwa? Jesli ktos ma doświadczenia w tym temacie-bardzo proszę o pomoc. Jak mozna obniżyć koszty w takim rozwiązaniu?

Pozdrawiam

Wszystko zależy projektu. W moim przypadku wodę mamy wspólnie dociągniętą do budynku (jedną grubą rurą) i w budynku rozdziela się na dwa osobne przyłącza (pomieszczenia techniczne sąsiadują ze sobą).

Takie rozwiązanie oszczędziło nam kosztów związanych z realizacją dwóch osobnych przyłączy oraz z wykonywaniem studzienek z wodomierzami (bo jeśli przyłącze jest dłuższe niż ileś tam, to trzeba robić studnię na wodomierz).

Kanalizy niestety nie mam :( .

Zbych:

czy możesz trochę precyzyjniej? W Twoim przypadku do domu wchodzi jedna rura, która sie rozgałęzia (dwa liczniki) no i jak jest z opłatą (za uzyskanie zgody)w takim przypadku jedna, czy razy dwa?

A wogóle jakie jest inne wyjście, dwie rury z ulicy do obu części?(tu opłata zapewne bedzie podwójna). Projekt jest w trakcie tworzenia.

Jak to jest?

Zbych:

czy możesz trochę precyzyjniej? W Twoim przypadku do domu wchodzi jedna rura, która sie rozgałęzia (dwa liczniki) no i jak jest z opłatą (za uzyskanie zgody)w takim przypadku jedna, czy razy dwa?

A wogóle jakie jest inne wyjście, dwie rury z ulicy do obu części?(tu opłata zapewne bedzie podwójna). Projekt jest w trakcie tworzenia.

Jak to jest?

Tak, jedna rura wchodzi do pomieszczenia technicznego u sąsiada. U niego zą zamontowane dwa wodomierze i od niego idzie woda do mnie.

Opłata jedna (na pół).

Zbychu,

Czy możesz mi powiedzieć jak ma się sprawa z pozwoleniem na budowę, jedno czy dwa dla bliźniaka???

Jak jest korzystniej, czytaj taniej. Jak wygodniej??

Dziś z Cezarr załatwia media i pojawił sie nam ten problem.

Co z mediami (woda, gaz, energia) czy ma to jakiś wpływ?

Zbychu,

Czy możesz mi powiedzieć jak ma się sprawa z pozwoleniem na budowę, jedno czy dwa dla bliźniaka???

Jak jest korzystniej, czytaj taniej. Jak wygodniej??

Dziś z Cezarr załatwia media i pojawił sie nam ten problem.

Co z mediami (woda, gaz, energia) czy ma to jakiś wpływ?

Ja bym proponował wszystko osobno (poza wspólnym przyłączem wodnym mam wszystko osobno). Może w różnym czasie będziecie wykańczać domy. Media i tak musisz ciągnąć osobno, więc wszelkie uzgodnienia i projekty też będą osobno.

Zresztą ja nie wiem, czy uzyskanie wspólnego pozwolenia na budowę jest możliwe :roll: . Przecież bliźniak, to dwa osobne domy.

Jak chcesz, to ja mam znajomą w wydziale architektury i mogę ja o to zapytać (dzisiaj u niej będę).

Z tego, co się dowiedziałem, można uzyskać jedno pozwolenie na budowę, ale jest to praktykowane tylko w przypadku, jeśli jest jeden inwestor (np. firma buduje bliźniaka na sprzedaż). Jeśli inwestorzy są osobni, a w dodatku budowa obu domów może się toczyć w różnym tempie, lepiej mieć wszystko osobno.