Cezarr 18.02.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 WitamJak to jest z opłatami za przyłączenie wody, kanalizacji, gazu do działki, na której stanie bliźniak. W UG dostałem warunki przyłączenia wody i kanalizacji. Kwoty konkretne: woda 2tys, kanal 3tys.(pomijając koszt doprowadzenia). Każdy z bliźniaków płaci taki haracz, czy dzielimy go na dwa? Jesli ktos ma doświadczenia w tym temacie-bardzo proszę o pomoc. Jak mozna obniżyć koszty w takim rozwiązaniu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.02.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Wszystko zależy projektu. W moim przypadku wodę mamy wspólnie dociągniętą do budynku (jedną grubą rurą) i w budynku rozdziela się na dwa osobne przyłącza (pomieszczenia techniczne sąsiadują ze sobą). Takie rozwiązanie oszczędziło nam kosztów związanych z realizacją dwóch osobnych przyłączy oraz z wykonywaniem studzienek z wodomierzami (bo jeśli przyłącze jest dłuższe niż ileś tam, to trzeba robić studnię na wodomierz). Kanalizy niestety nie mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 18.02.2004 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Zbych:czy możesz trochę precyzyjniej? W Twoim przypadku do domu wchodzi jedna rura, która sie rozgałęzia (dwa liczniki) no i jak jest z opłatą (za uzyskanie zgody)w takim przypadku jedna, czy razy dwa?A wogóle jakie jest inne wyjście, dwie rury z ulicy do obu części?(tu opłata zapewne bedzie podwójna). Projekt jest w trakcie tworzenia.Jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.02.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Zbych: czy możesz trochę precyzyjniej? W Twoim przypadku do domu wchodzi jedna rura, która sie rozgałęzia (dwa liczniki) no i jak jest z opłatą (za uzyskanie zgody)w takim przypadku jedna, czy razy dwa? A wogóle jakie jest inne wyjście, dwie rury z ulicy do obu części?(tu opłata zapewne bedzie podwójna). Projekt jest w trakcie tworzenia. Jak to jest? Tak, jedna rura wchodzi do pomieszczenia technicznego u sąsiada. U niego zą zamontowane dwa wodomierze i od niego idzie woda do mnie. Opłata jedna (na pół). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kleo 26.02.2004 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Zbychu,Czy możesz mi powiedzieć jak ma się sprawa z pozwoleniem na budowę, jedno czy dwa dla bliźniaka???Jak jest korzystniej, czytaj taniej. Jak wygodniej??Dziś z Cezarr załatwia media i pojawił sie nam ten problem.Co z mediami (woda, gaz, energia) czy ma to jakiś wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.02.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Zbychu, Czy możesz mi powiedzieć jak ma się sprawa z pozwoleniem na budowę, jedno czy dwa dla bliźniaka??? Jak jest korzystniej, czytaj taniej. Jak wygodniej?? Dziś z Cezarr załatwia media i pojawił sie nam ten problem. Co z mediami (woda, gaz, energia) czy ma to jakiś wpływ? Ja bym proponował wszystko osobno (poza wspólnym przyłączem wodnym mam wszystko osobno). Może w różnym czasie będziecie wykańczać domy. Media i tak musisz ciągnąć osobno, więc wszelkie uzgodnienia i projekty też będą osobno. Zresztą ja nie wiem, czy uzyskanie wspólnego pozwolenia na budowę jest możliwe . Przecież bliźniak, to dwa osobne domy. Jak chcesz, to ja mam znajomą w wydziale architektury i mogę ja o to zapytać (dzisiaj u niej będę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 27.02.2004 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Z tego, co się dowiedziałem, można uzyskać jedno pozwolenie na budowę, ale jest to praktykowane tylko w przypadku, jeśli jest jeden inwestor (np. firma buduje bliźniaka na sprzedaż). Jeśli inwestorzy są osobni, a w dodatku budowa obu domów może się toczyć w różnym tempie, lepiej mieć wszystko osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mwanamke 28.02.2004 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Ososbiscie mam jedno pozwoenie na budowę na podstawie jednego projektu - koszty przyłączy będa na pół bo media będa szły jednym "kanałem" , energetyczne tez pozdrawiam Mwanamke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 01.03.2004 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 Dzięki za informacje. Pozwolenia będziemy uzyskiwać odrębne. Widzę, że dla ograniczenia kosztów niewiele da się zrobić. Zresztą takie rozwiązanie ograniczy zapewne kłopoty w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mwanamke 01.03.2004 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 No jak się nie da? My z gazem,kanalizacją i prdem jedziemy jednym przyłaczem i potem rozdzielamy na dwa. płacimy za przekop pod drogą po połowie - to nie sa oszczędności ??pozdrawiammwanamke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts