zamber 18.10.2010 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 WitamW zeszłym roku przeprowadziłem się do segmentu, szeregowca. Zauważyłem, że na poddaszu jedna ze ścian GK jest bardzo zimna. Chciałem zdemontować płytę i ocieplić, ale podpowiedziano mi, żeby ocieplić podbitkę...to wiatr nie będzie hulał i wychładzał ściany:). Tak więc zrobiłem, zdjąłem panele i poupychałem wełnę w szpary między ścianę kolankową a dach, wsadziłem płaty wełny pionowo od dachu do podbitki (przylega do muru) i dodatkowo płaty wełny nad sama podbitką. No ale teraz dowiaduje się że musi byc wentylacja dachu i nawet czasami w podbitce wykonuje sie otwory wentylacyjne z kratką.Czy muszę wywalać czym prędzej wełnę?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamber 19.10.2010 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 WitamTo, że będe zwalał ze ściany płyty to już postanowione, ale czy faktycznie nie mogę zostawić tej wełny nad podbitką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 19.10.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 teraz dowiaduje się że musi byc wentylacja dachu i nawet czasami w podbitce wykonuje sie otwory wentylacyjne z kratką.Czy muszę wywalać czym prędzej wełnę? Wełny tam nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 22.03.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Może odświeżę wątek ;-D Takie techniczne pytanko: Chcę wykonać podbitkę z blachy trapezówki przykręconą na krokwiach. Co będzie się działo z wełną mineralną która będzie nad podbitką, wepchana od góry od strony poddasza, bo chyba przecież trzeba jej trochę wepchać za ścianę kolankową? A jeżeli nie trzeba to jak ocieplić poddasze, aby nie było wełny za ściana kolankową i nie wiało w pomieszczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 21.09.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Witam, mam podobny problem. Nie wiem gdzie zakończyć układanie wełny. Na zdj widok z poddasza na ścianę kolankową i to co jest za nią, czyli pusta przestrzeń, która będzie potem zabita podbitka. Dokąd dawać wełnę ? Do murłaty, czy dalej w tą dziurę też ? Zabić jakąś tą dziurę od spodu przed robieniem podbitki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
splatch 23.09.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Wszystko zależy od pokrycia dachu - czy masz membranę paropszepuszczalną czy też nie. Jeśli nie to robisz połać wentylowaną. Od zewnątrz przy robieniu elewacji zostawiasz szparę 2-3 cm między płytą styropianu a folią/membraną. Szpara przechodzi nad murłatą, potem od środka przy izolacji poddasza ocieplasz murłatę i dalej ciągniesz szparę nad wełną tak, żeby sobie powietrze latało. Jeśli masz membranę paro przepuszczalną to wtedy możesz robić bez szczeliny. Tu masz instrukcję ursy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 25.09.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 film widziałem wcześniej ale dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts