luka 18.10.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Niedawno zorientowaliśmy się, że komin wentylacyjny (IBF 4-kanałowy) został wymurowany za wysoko. Jest za duży o 3 pustaki czyli jakiś metr.Jak można go najbezpieczniej skrócić? Myślałem o cięciu fleksem pustak po pustaku i zdejmowaniu ich kolejno aż do docelowej wysokości. A potem wszystko nakryć tą samą czapą, z odzysku.Doradzano mi żeby go zostawić ("bydziesz pon mioł lypszy cug"), ale jest od dość smukły i obawiam się, że podczas mocniejszego wiatru może kiedyś polecieć. Komin nie jest wzmocniony prętami w narożach. Poza tym taki długas nie wygląda zbyt dobrze... Dodam że więźba jest już postawiona (m.in. dzięki temu się zorientowaliśmy - skubaniec sterczy na ponad 2m ponad krokwie). Proszę o poradę. http://images39.fotosik.pl/350/f3fa043aacf329f3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 18.10.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Myślę, że obcięcie to kiepski pomysł, mogą wystąpić sytuacje z kiepskim ciągiem. Obecnie masz komin wyniesiony ponad kalenicę i to daje gwarancję poprawnego ciągu niezależnie od pogody. Jeśli za wątły ten komin to obmuruj go klinkierówką - zawsze go to wzmocni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 19.10.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 albo prosciej sciagnij czapę i w rogi wstaw pręt fi 10 i zalej betonem wtedy go nic nie ruszy widze ze masz sytemówkę - jak chcesz sciagac kawalek po kawalku to wg mnie dobry mlotek i odleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 19.10.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Zdecydowałeś się na wentylację grawitacyjną i komin tobie przeszkadza?Bo za długi i nieestetyczny;)Trzeba było pomyśleć o tym wcześniej i nie stawiać kominów, tylko zrobić WM.Komin powinien wystawać 50 cm ponad kalenicę (szczyt dachu) i dobrze ktos tam podpowiadał, że: "bydziesz pon mioł lypszy cug" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 19.10.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 (edytowane) Tak na oko to ten komin wcale nie jest zbyt wysoki jeżeli patrzymy na rys 1 , Można zrobić tak jak na rysunku 3, ale trzeba by jeszcze wiedzieć jak jest usytuowany budynek względem stron świata, jaka jest róża wiatrów . http://www.ogrzewnictwo.pl/uploaded/Image/Artykuly/kominy/usytuowanie_wylotow_komina.jpg Edytowane 19 Października 2010 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts