Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach w grudniu? Czy zaczynać?

jan_z_wolna

Recommended Posts

Jeżeli tyko ma ochotę , nie widzę przeciwwskazań.

Kiero (który jest dość zachowawczy) też radził, żeby robić. Newralgiczna będzie tylko obróbka komina, ale dekarz mówił, że sobie poradzą z palnikiem i przetrzymywanym w cieple silikonem. Boję się tylko o membranę. Czy jak sobie będzie wisiała i nawali śniegu, to czy coś się złego z nią nie stanie?

PS: A tak w ogóle to witaj Zbigniew. Miło cię znowu "czytać" :-)

Edytowane przez jan_z_wolna

hehe, ja mam te same obawy tyle że moja dach-ekipa ma wejść w ciągu 1-2 tygodni.

Nie zostawiałbym solbetu nie nakrytego dłużej niż to konieczne.

Ja to mam nawet pomysł żeby otwory okienne zabić/zafoliować do połowy grudnia (bo dopiero wtedy będę miał okna).

U mnie dach układany na przelomie lutego i marca, czyli w samym środku zimy. Akurat była taka pogoda że dekarze w samym lutym zrobili chyba ze 4 dachy. Może w tym roku będzie podobnie, może nie. Trzeba chyba reagować na bierząco. Jak pogoda będzie niesprzyjająca to sami dekarze odmowią wejścia na dach.

A okien bym nie zabijał, mroźne powietrze ładnie osusza budynek z wilgoci technologicznej, a sniegu zbyt wiele nie powinno przez okna napadać.

Kiero (który jest dość zachowawczy) też radził, żeby robić. Newralgiczna będzie tylko obróbka komina, ale dekarz mówił, że sobie poradzą z palnikiem i przetrzymywanym w cieple silikonem. Boję się tylko o membranę. Czy jak sobie będzie wisiała i nawali śniegu, to czy coś się złego z nią nie stanie?

PS: A tak w ogóle to witaj Zbigniew. Miło cię znowu "czytać" :-)

Komin można zrobić w lecie.

Dach można przykryć plandeką;

np.http://www.plastech.pl/oferty-b2b/oferta_13666/Plandeki-rolnicze-PE-z-metalowymi-oczkami

0,80 zł / m2 to nie dużo , a plandeka zawsze przyda ;)

To wszystko zależy od pogody.

Wykonanie całego dachu , dla sprawnej ekipy to góra dwa tygodnie .

Pamiętam takie zimy ,że cały styczeń chodziłem w koszulce polo .:yes:

Może tak będzie w tym i przyszłym roku .;)

A można zrobić pokrycie, potem jak przyjdzie ciepełko to wyjść z kominem?

Przeciez nie zostawię teraz do grudnia bez osłony 5m maczugi z kształtkami Shindla zakończonej obmurowaniem z klinkieru.

O tym myślałem.

A okien bym nie zabijał, mroźne powietrze ładnie osusza budynek z wilgoci technologicznej, a sniegu zbyt wiele nie powinno przez okna napadać.

No właśnie to druga ciekawa kwestia.

A może w ogóle nie wstawiać okien - niech się wietrzy. Z takimi głosami też sie spotykam.

Inni mówią - głupiś - przemarznie Ci - wstawiaj okna. Ale z drugiej strony co to za izolacja takie okna jak i tak w środku będzie mróz.

Więc mam fajną ofertę z montażem w połowie grudnia, a może i później jeśli pogoda będzie ciulowa i nie wiem co począć.

Czy brać i czekać na wiosnę (tzn zamówić na wiosnę i tak trzeba teraz albo niebawem).

PS. Już ustalone - moja ekipa dachowa ma wejść po wszystkich świetych i mówią, że góra 2 tygodnie i zrobione.

nie będziesz robił bo... ?

Niech sobie wiaterek dmucha troszkę. Trochę bet. kom. mokry się zrobił, to może osuszy.

Zawsze sądziłem, że jak są okna to trzeba chałupę grzać. Ale w sumie to jakieś słabe te argumenty.

Mam...! Pianka montażowa ma chyba max -5 temperaturę pracy :-)

Może trochę poddenerwowany jestem. Do tej pory sam wszystko robiłem. A teraz nagle ma wejść ekipa cieśli, potem okna, instalację ... trochę strach ;-)