Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na płycie

Gość landro19

Recommended Posts

Gość landro19
Witam ciepło. W ostatnim numerze Muratora jest garść informacji nt. fundamentów i gdzie jakie stosować. W moim przypadku warstwa nośna znajduje się na głębokości 1,5 do 2,5 m. Wyżej jest torf. Mam w związku z tym problem. Z tekstu muratora wynika, że na takim gruncie najlepiej wylać płytę, jednak geolog twierdzi, że powinienem zastosować studnie. Mam w zwiazku z tym pytanie i prośbę jednocześnie o podpowiedź. Zastanawiam się czy nie wybrać torfu pod całym budynkiem, wykop zasypać gruzem i na tym wylać płyte (wybrany torf podniósłby mi poziom działki co zreszta i tak muszę zrobić). Czy Waszym zdaniem jest to dobre rozwiązanie czy też powinienem wkopywać studnie. Z moich wyliczeń wynika, że wybranie torfu i wylanie płyty byłoby znacznie tańsze. Jeśli ktoś ma doświadczenia tego typu prosze o radę.

Gość landro19
No i kupiłem torfowisko. A raczej jest tam taka ziemia torfowa do głebokości 1,5 m. Kombinuje tak: ziemię tą wybiorę w całości i przerzuce na część ogrodową działki. Do wykopu nawiązę piachu, zageszcze i wyleje albo normalne ławy i fundamenty albo zastosuje wyleję płytę fundamentową. Co sądzicie o takim rozwiazaniu. Tylko proszę rzeczowo na temat bo "gość" mnie troche zdołował.

No i kupiłem torfowisko. A raczej jest tam taka ziemia torfowa do głebokości 1,5 m. Kombinuje tak: ziemię tą wybiorę w całości i przerzuce na część ogrodową działki. Do wykopu nawiązę piachu, zageszcze i wyleje albo normalne ławy i fundamenty albo zastosuje wyleję płytę fundamentową. Co sądzicie o takim rozwiazaniu. Tylko proszę rzeczowo na temat bo "gość" mnie troche zdołował.

pewniej jest wykonać studnie przy wymianie gruntu mogą być kredki z zagęszczeniem, ważny jest też poziom wód gruntowych ... to torfowisko wcale nie jest tak głeboko

NIE WIEM JAK JEST Z TYM TORFEM BO GO NIE MIELIŚMY ALE MAMY PŁYTE FUNDAMENTOWA I MUSZE POWIEDZIEĆ ZE JAK DO TEJ PORY OPRÓCZ BETONU KOM. TO CHYBA NAJLEPSZY NASZ WYBÓR TYLKO TRZEBA POZNAĆ TECHNOL. CAŁĄ PŁYTĘ RAZEM Z MĘŻEM ROBILIŚMY SAMI I TO 2 RAZY ;NAJPIERW POD GARAŻ POTEM POD DOM POLECAM :p

kierowaliśmy się "kalkulatorem" - to on dokładnie wskazał nam -po dokładnym obliczeniu kosztów materiałów i robocizny-że płyta jest tańsza , robota łatwiejsza - murarze byli zachwyceni że stawiając ściany nie muszą brnąć w piasku - zaznaczam że jest to prosta płyta bez zadnych rozprowadzeń powietrza ( bo to póżniej podnosi - strasznie -koszty prądu- kuzyn ma - więc wiem)

Gość landro19
Duduś, a czy mógłbyś napisać coś więcej, np. jakiej wielkości płyte wylewałeś, jakiej grubości, ile zużyłeś zbrojenia ile betonu, jak izolowałeś, no i oczywiście ile Cie to kosztowało. W mojej okolicy nikt do tej pory na płycie nie budował, a w każdym razie nie udało mi się takiej budowy znaleźć, więc nie mam punktu odniesienia. Będę wdzięczny za każdą informację.

• 2 weeks później...
Kochani nie mam często dojścia do inter.(chwilowo ) Ale chętnie doradzimy ( z mężem oczywiście ) przeż tel. )608)- 290 954 Mam też namiar na konstrukt. który przelicza płyty ( bo w projekcie na pewno macie ławy fund.) Nie wiem natomiast ile wyjdzie jażeli zlecicie firmie ( ja z mężem robiłam sama) Przy czym murarze z moich okolic dobrze się orientowali w tym temacie( bo jeżdżą na zachód do pracy a tam to modne)i nie wyceniali roboty b.drogo ( ale to opolszczyzna). Mam zdjecia ale nie mam jak przesłać (niedługo sprubuję)