Gość landro19 18.02.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Witam ciepło. W ostatnim numerze Muratora jest garść informacji nt. fundamentów i gdzie jakie stosować. W moim przypadku warstwa nośna znajduje się na głębokości 1,5 do 2,5 m. Wyżej jest torf. Mam w związku z tym problem. Z tekstu muratora wynika, że na takim gruncie najlepiej wylać płytę, jednak geolog twierdzi, że powinienem zastosować studnie. Mam w zwiazku z tym pytanie i prośbę jednocześnie o podpowiedź. Zastanawiam się czy nie wybrać torfu pod całym budynkiem, wykop zasypać gruzem i na tym wylać płyte (wybrany torf podniósłby mi poziom działki co zreszta i tak muszę zrobić). Czy Waszym zdaniem jest to dobre rozwiązanie czy też powinienem wkopywać studnie. Z moich wyliczeń wynika, że wybranie torfu i wylanie płyty byłoby znacznie tańsze. Jeśli ktoś ma doświadczenia tego typu prosze o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Słuchaj , możesz se to porównać do tego : - Czym różni śie domek z piasku od domku na torfowisku ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość landro19 18.02.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Gościu, a może tak coś konstruktywnego????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość landro19 25.02.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 No i kupiłem torfowisko. A raczej jest tam taka ziemia torfowa do głebokości 1,5 m. Kombinuje tak: ziemię tą wybiorę w całości i przerzuce na część ogrodową działki. Do wykopu nawiązę piachu, zageszcze i wyleje albo normalne ławy i fundamenty albo zastosuje wyleję płytę fundamentową. Co sądzicie o takim rozwiazaniu. Tylko proszę rzeczowo na temat bo "gość" mnie troche zdołował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2004 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 No i kupiłem torfowisko. A raczej jest tam taka ziemia torfowa do głebokości 1,5 m. Kombinuje tak: ziemię tą wybiorę w całości i przerzuce na część ogrodową działki. Do wykopu nawiązę piachu, zageszcze i wyleje albo normalne ławy i fundamenty albo zastosuje wyleję płytę fundamentową. Co sądzicie o takim rozwiazaniu. Tylko proszę rzeczowo na temat bo "gość" mnie troche zdołował. pewniej jest wykonać studnie przy wymianie gruntu mogą być kredki z zagęszczeniem, ważny jest też poziom wód gruntowych ... to torfowisko wcale nie jest tak głeboko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 28.02.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 NIE WIEM JAK JEST Z TYM TORFEM BO GO NIE MIELIŚMY ALE MAMY PŁYTE FUNDAMENTOWA I MUSZE POWIEDZIEĆ ZE JAK DO TEJ PORY OPRÓCZ BETONU KOM. TO CHYBA NAJLEPSZY NASZ WYBÓR TYLKO TRZEBA POZNAĆ TECHNOL. CAŁĄ PŁYTĘ RAZEM Z MĘŻEM ROBILIŚMY SAMI I TO 2 RAZY ;NAJPIERW POD GARAŻ POTEM POD DOM POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 01.03.2004 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 dudus. Czym sie kierowaliscie, wybierajac plyte fundamentowa. Bo podobno budowa zlecana komus oczywiscie jest najdrozsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 01.03.2004 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2004 kierowaliśmy się "kalkulatorem" - to on dokładnie wskazał nam -po dokładnym obliczeniu kosztów materiałów i robocizny-że płyta jest tańsza , robota łatwiejsza - murarze byli zachwyceni że stawiając ściany nie muszą brnąć w piasku - zaznaczam że jest to prosta płyta bez zadnych rozprowadzeń powietrza ( bo to póżniej podnosi - strasznie -koszty prądu- kuzyn ma - więc wiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość landro19 05.03.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2004 Duduś, a czy mógłbyś napisać coś więcej, np. jakiej wielkości płyte wylewałeś, jakiej grubości, ile zużyłeś zbrojenia ile betonu, jak izolowałeś, no i oczywiście ile Cie to kosztowało. W mojej okolicy nikt do tej pory na płycie nie budował, a w każdym razie nie udało mi się takiej budowy znaleźć, więc nie mam punktu odniesienia. Będę wdzięczny za każdą informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabella.. 13.03.2004 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Dołączam się do prośby Landro, bo też jestem bardzo zainteresowana tym tematem. Cześć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 15.03.2004 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Radkcjo, no juz wiesz ze temat plyta fundamentowa nalezy poruszyc w Muratorze szybciutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
próchno 20.03.2004 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Dołączam się do prośby.PozdrawiamGrażyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 20.03.2004 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Ja też chciałabym poczytać - zanim ją zrobię, bo to, że będzie płyta jest już postanowione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zibi 2 26.03.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Duduś, odezwij się i podziel doświadczeniami. Ja też buduję dom na płycie (300 mkw.) i zaczynam od maja. Interesują mnie też dylatacje płyty. Jakie powierzchnie dylatowałeś i na jaką głębokość w betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 26.03.2004 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Może przy okazji ktoś omówiłby gruntownie temat wysadzin. Co to jest, jak powstaje, jak przeciwdziałać, jak sobie radzić, gdy już powstaną. Redakcjo, ponawiam prośbę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 26.03.2004 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Kochani nie mam często dojścia do inter.(chwilowo ) Ale chętnie doradzimy ( z mężem oczywiście ) przeż tel. )608)- 290 954 Mam też namiar na konstrukt. który przelicza płyty ( bo w projekcie na pewno macie ławy fund.) Nie wiem natomiast ile wyjdzie jażeli zlecicie firmie ( ja z mężem robiłam sama) Przy czym murarze z moich okolic dobrze się orientowali w tym temacie( bo jeżdżą na zachód do pracy a tam to modne)i nie wyceniali roboty b.drogo ( ale to opolszczyzna). Mam zdjecia ale nie mam jak przesłać (niedługo sprubuję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts