jarod12 18.10.2010 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 witajcie, mam takie pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi a boję się pytać kominiarza. Mój komin spalinowy w kuchni od kotła 2-f 24kW ma cholernie mocny ciąg, tak że często kratka nawiewna nie daje rady i wciąga mi powietrze kanałem wentylacyjnym w łazience, przez co jest tam zimno. Tak samo zresztą jak w kuchni bo z kratki normalnie wieje jak diabli. Kocioł jest zamknięty w szafce z dziurami. Czy jest możliwość doprowadzenia do tej szafki pod kocioł osobnej rury z zewnątrz (biegnącej pod sufitem poziomo o dł ok 3 m) tak żeby kocioł brał sobie powietrze tą rurą a nie z pomieszczenia? Myślę, że w ten sposób otworzy się dodatkowy nawiew przez co zmniejszy się pobór powietrza przez kratkę w ścianie i z kanału łazienkowego, przez co wentylacja grawitacyjna nie będzie tak drastycznie wyziębiać pomieszczenie. CHodzi mi o to czy można w ten sposób uzyskac efekt, co prawda mocno ułomny, kotła z zamkniętą komorą. Tak sobie główkuję, ale jako laik nie wiem czy to rozwiązanie zda egzamin, więc prosze o poradę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarod12 19.10.2010 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 no dobra, więc wierce te dziury i zobaczymy co z tego będzie, ma nadzieję że rura fi 120 wystarczy, bo większej niestety dać nie mogę. dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts