IZA30 18.11.2010 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Myśłałem o takiej markizie ale u nas naprawdę częściej wieje niż nie, mogło by się to szybko połamać. Widziałem też dachy stałe przeźroczyste z zasłonami od słońca ale to tak jakoś nie werandowo wygląda. Będzie stałe zadaszenie a utraty słońca się tak bardzo nie boję. cały bok domu będzie wystawiony na PŁD -ZACH więc po południu w kuchni i salonie zawsze będzie jasno i słonecznie a taki tarasik to skarb i oczywiście wydatek na który niestety trzeba się przygotować. Więźba rzeczywiście wygląda solidnie, ale jak ktoś chce zrobić kawałek strychu choćby na graty trzeba będzie zrobić dźwigary. Zastanawiam się jeszcze nad bardzo ważną rzeczą. Nasza działka ma duże nachylenie więc i tak będę musiał robić pokaźny fundament. Zastanawiam się czy nie pójść na całość i nie podpiwniczyć części domu robiąc pod domem garaż i kotłownię na opał stały bo gaz u nas 170m od domu i nie wiem jakie będą kosztu podłączenia. Widok kuchnię super, salon też bomba nam taki w zupełności wystarczy. IZA - ten domek rodziców jest super dla dwóch osób. fajnie wybrali. Ja też mam spadek na działce,może niezbyt duży,ale mam.U nas piwnica odpada-Koszty.nawet nie bierzemy tego pod uwagę.Podniesiemy podmurówkę coś więcej,nie wiem czy dobrze,fachowo piszę,takie coś mi obiło o uszy jak mąż z fachmanem naszym murarzem gaworzyli.My będziemy mieć salon od południa wiec zadaszymy się częściowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 18.11.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Fajnie,że udało Ci sie wkleić te zdjęcia!Przeglądam,powiększam je na wszystkie strony:)Salon jest naprawdę imponujący!Ja własnie długo szukałam projektu z przede wszystkim sporą (mozliwie zamkniętą lub możliwością zamknięcia)i sporym salonem.Najbardziej zalezało mi na kuchni,bo teraz to wszystkie jak jeden mąż otwarte mające po 9m...nie dla mnie.czy ruszyliście coś ze ściankami działowymi dalej? Tak, już wszystko jest. Teraz już kryjemy dach, wczoraj - wreszcie!!! przykryli wszystko - no prawie wszystko, bo zostało pół dachu nad garażem - folią, teraz zaczną obróbkę blacharską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 18.11.2010 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 (edytowane) Myśłałem o takiej markizie ale u nas naprawdę częściej wieje niż nie, mogło by się to szybko połamać. Widziałem też dachy stałe przeźroczyste z zasłonami od słońca ale to tak jakoś nie werandowo wygląda. Będzie stałe zadaszenie a utraty słońca się tak bardzo nie boję. cały bok domu będzie wystawiony na PŁD -ZACH więc po południu w kuchni i salonie zawsze będzie jasno i słonecznie a taki tarasik to skarb i oczywiście wydatek na który niestety trzeba się przygotować. Więźba rzeczywiście wygląda solidnie, ale jak ktoś chce zrobić kawałek strychu choćby na graty trzeba będzie zrobić dźwigary. Zastanawiam się jeszcze nad bardzo ważną rzeczą. Nasza działka ma duże nachylenie więc i tak będę musiał robić pokaźny fundament. Zastanawiam się czy nie pójść na całość i nie podpiwniczyć części domu robiąc pod domem garaż i kotłownię na opał stały bo gaz u nas 170m od domu i nie wiem jakie będą kosztu podłączenia. Widok kuchnię super, salon też bomba nam taki w zupełności wystarczy. IZA - ten domek rodziców jest super dla dwóch osób. fajnie wybrali. Koszty podpiwniczenia są OGROMNE, OGROMNE!!!, nie wiem jaką macie ziemię, bo od tego bardzo dużo zależy. Ale jak nawet w miarę przyjazną, to proponuję przeliczyć koszty i porównać, czy doprowadzenie gazu, nawet te 170m nie będzie tańsze? Co do strychu na graty - żeby użytkować to chyba musicie zmienić kont nachylenia dachu? tan w projekcie jest niski i nie bardzo da się go wykorzystać. Na upartego i owszem, tylko chyba trzeba będzie tam pełzać My też mamy spadek na działce, a w dodatku glinę, więc koszty fundamentu znacznie nam wzrosły, bo i ocieplenie, izolacja i musieliśmy pójść w górę - 11 bloczków. Edytowane 18 Listopada 2010 przez zaczek17 uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 18.11.2010 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Tak, już wszystko jest. Teraz już kryjemy dach, wczoraj - wreszcie!!! przykryli wszystko - no prawie wszystko, bo zostało pół dachu nad garażem - folią, teraz zaczną obróbkę blacharską. To tym bardziej sieę cieszę,ze w niedzielę zobaczymy Anulkę już z dachem BOMBA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 18.11.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Jak to!!! to oznacza, że zdjęcia mocno nie aktualne.... Proszę mi tu natychmiast wkleić nowości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 18.11.2010 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Zaczku a co kładziecie na dach? Blacha czy dachówka?Trochę mnie zmartwiłaś tym,że niezbyt sie da graciarni zrobic na górze:(Az tak bardzo jest nisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 18.11.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Jak to!!! to oznacza, że zdjęcia mocno nie aktualne.... Proszę mi tu natychmiast wkleić nowości! Niestety nocą nie da się zrobić zdjęć, a tylko wtedy mam czas podjechać na działkę, żeby sprawdzić postępy ( lub ich brak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 18.11.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Zaczku a co kładziecie na dach? Blacha czy dachówka?Trochę mnie zmartwiłaś tym,że niezbyt sie da graciarni zrobic na górze:(Az tak bardzo jest nisko? 1. Kładziemy blachę. 2. jest nisko i jak widać na zdjęciu sama konstrukcja dachu uniemożliwia normalne chodzenie, byłby to swoisty "chód" przez przeszkody:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 18.11.2010 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 1. Kładziemy blachę. 2. jest nisko i jak widać na zdjęciu sama konstrukcja dachu uniemożliwia normalne chodzenie, byłby to swoisty "chód" przez przeszkody:) Hmmm szkoda,miałam nadzieję,że ze względu na brak piwnicy będę miała gdzie przechować jakieś klamoty.czy robiliście wycenę na dachówkę,czy od razu byliście zdecydowani na blachę?Dobra,koniec bombardowania pytaniowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 18.11.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Hmmm szkoda,miałam nadzieję,że ze względu na brak piwnicy będę miała gdzie przechować jakieś klamoty.czy robiliście wycenę na dachówkę,czy od razu byliście zdecydowani na blachę?Dobra,koniec bombardowania pytaniowego od początku wiedzieliśmy, że będzie blacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 18.11.2010 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 od początku wiedzieliśmy, że będzie blacha Ahh nie moge spokojnie usiedziec :DChcemy wstawić takie drzwi z jednostronna dostawką,czy będzie na takie miejsce,jak myslisz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 18.11.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Ahh nie moge spokojnie usiedziec :DChcemy wstawić takie drzwi z jednostronna dostawką,czy będzie na takie miejsce,jak myslisz: w projekcie są przewidziane jednoskrzydłowe drzwi bez żadnych dostawek, nadstawek itp. jeśli chcecie takie to wystarczy w trakcie budowy powiedzieć o tym wykonawcy i on to uwzględni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 18.11.2010 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 DZIĘKI WIELKIE za wszystkie dzisiejsze informacje;) Życzę miłego popołudnia!Iza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 18.11.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 (edytowane) Ahh nie moge spokojnie usiedziec :DChcemy wstawić takie drzwi z jednostronna dostawką,czy będzie na takie miejsce,jak myslisz: Jedno jest pewne, światło naturalne jest potrzebne w przedpokoju. Baaardzo niemiło się czuję jak wchodzę do kogoś do domu a tam ciemny ciasny przedpokój, bez jakiegokolwiek doświetlenia. Też chciałbym na przedpokoju jakoś doświetlić go światłem dziennym, weźcie jednak jeszcze jedno pod uwagę, a mianowicie względy bezpieczeństwa. Trzeba to zrobić tak aby podrzędny złodziejaszek nie mógł sobie rozbić szyby, a nawet zbrojone to dla nich nie przeszkoda, i dostać się do zamków od środka. Jak już jesteśmy przy temacie, to mam pytanie czy będziecie instalować u siebie jakieś systemy bezpieczeństwa??? Zapytam jeszcze o inne systemy pomocnicze jak np odkurzacz centralny? Jak rozwiązujecie sprawę wentylacji, grawitacyjna czy mechaniczna z rekuperatorem?? Edytowane 19 Listopada 2010 przez MWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 18.11.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Zapomniałem dopisać, że widziałem też przedpokój doświetlony oknem ........ ta ta ta da.... dachowym. Facet sobie wstawił nad przedpokojem okno dachowe i pewnie taniej mu to wyszło niż rozbudowane drzwi, chociaż mają więcej uroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 18.11.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 1. Kładziemy blachę. 2. jest nisko i jak widać na zdjęciu sama konstrukcja dachu uniemożliwia normalne chodzenie, byłby to swoisty "chód" przez przeszkody:) Jeśli mogę zapytać, to jaka jest różnica cenowa pomiędzy pokryciem dachówką i blachą?? Aby wykorzystać strych trzeba będzie zrobić dźwigary które zostawią środek wolny. Ja dodatkowo będę musiał zmienić kąt więc będzie miejsce do stania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagusia 18.11.2010 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Bogusia, nie widać Twojego załącznika Pomysły z powiększaniem pokoju/łazienki i przesuwaniem szafy na drugą stronę bardzo ciekawe. Czuć rękę mistrza, zmiana poziomu zaawansowanego wymagająca niestandardowego myślenia Próbuję raz jeszcze.... http://img269.imageshack.us/img269/4166/anulka5653zoom.gif Uploaded with ImageShack.us widać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 19.11.2010 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Niestety nie.Aktywny jest jedynie skrót do Image Shack.Coś mi się wydawało, że jakiś czas temu Image Shack został zbanowany na tym forum i dlatego nie widać wklejanych zdjęć. Pewnie poszło by przez fotosik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 19.11.2010 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 (edytowane) RYSUNEK SZCZEGÓŁOWY PARTERU, Mam prośbę, czy ktoś może podesłać rysunek/rzut szczegółowy parteru? Potrzebuję zwymiarowany rysunek aby dokonać dokładnych zmian. Już się przekonałem, że na rysunkach ze stron internetowych brakuje wielu rzeczy, albo rysunki proporcji się nie trzymają.Chciałbym zacząć obmyślać dokładne zmiany, a nie chce mi się tego robić dwa razy bo mi później gdzieś 20cm zabraknie.Będę wdzięczny za przysłanie na maila: [email protected] Zastanawiam się też jak tu zwiększyć trochę pomieszczenie nr1. Mam jakieś uczulenie na małe przedpokoje, wchodzą 3 osoby i nie ma jak się obrócić albo butów zdjąć. Wiadomo, w tak małym domku zawsze coś za coś ale może chociaż z 0.5 zabiorę z pralni. Edytowane 19 Listopada 2010 przez MWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 19.11.2010 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Jedno jest pewne, światło naturalne jest potrzebne w przedpokoju. Baaardzo niemiło się czuję jak wchodzę do kogoś do domu a tam ciemny ciasny przedpokój, bez jakiegokolwiek doświetlenia. Też chciałbym na przedpokoju jakoś doświetlić go światłem dziennym, weźcie jednak jeszcze jedno pod uwagę, a mianowicie względy bezpieczeństwa. Trzeba to zrobić tak aby podrzędny złodziejaszek nie mógł sobie rozbić szyby, a nawet zbrojone to dla nich nie przeszkoda, i dostać się do zamków od środka. Jak już jesteśmy przy temacie, to mam pytanie czy będziecie instalować u siebie jakieś systemy bezpieczeństwa??? Zapytam jeszcze o inne systemy pomocnicze jak np odkurzacz centralny? Jak rozwiązujecie sprawę wentylacji, grawitacyjna czy mechaniczna z rekuperatorem?? Ja też boję się kiszkowatego,ciemnego przedpokoju,dlatego myślimy choćby o tej dostawce przy drzwiach. Myslimy też o jakimś systemie bezpieczeństwa,ale nie sprecyzowalismy jeszcze co to ma być.Na pewno będą na dzień dobry rolety zewnętrzne Odkurzacz centralny -nie bierzemy pod uwagę.Zresztą wydaje mi sie że w parterowym domku to nie wypali.Ale prawdę mówiąc niezbyt orientuję się w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts