Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ANULKA (z garażem) pracownia HB STUDIO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zaczek17 zlikwidowales okna boczne przy wejsciu na taras w salonie? Przeciez te okna nie byly jakies szerokie. Bedzie ciemno w salonie. Zreszta juz widac, ze jest ciemno.... Poza tym nie wyglada to rewelacyjnie te wyjscie na taras.. , jak w bloku...:confused: Nie musiales robic tafli szkla na cala sciane, ale wydaje mi sie, ze to, co zaprojektowal architekt, to bylo absolutne minimum. Tym bardziej, ze zrezygnowales z bocznego okna balkonowego. Dodales boczne okno w kuchni... Inwestorzy robia, co moga, zeby wlasnie odkryc wnetrza na ogrod...zeby jak najwiecej swiatla wchodzilo...

zaczek17 zlikwidowales okna boczne przy wejsciu na taras w salonie? Przeciez te okna nie byly jakies szerokie. Bedzie ciemno w salonie. Zreszta juz widac, ze jest ciemno.... Poza tym nie wyglada to rewelacyjnie te wyjscie na taras.. , jak w bloku...:confused: Nie musiales robic tafli szkla na cala sciane, ale wydaje mi sie, ze to, co zaprojektowal architekt, to bylo absolutne minimum. Tym bardziej, ze zrezygnowales z bocznego okna balkonowego. Dodales boczne okno w kuchni... Inwestorzy robia, co moga, zeby wlasnie odkryc wnetrza na ogrod...zeby jak najwiecej swiatla wchodzilo...

zupełnie nie rozumiem tego wpisu:eek:, jakie boczne okna przy wejsciu na taras w salonie? :jawdrop:tam nie było żadnych bocznych okien w projekcie, zmniejszyliśmy tylko jedno okno balkonowe do rozmiarów zwykłego okna, bo u nas okno to wychodzi od ulicy, do której jest tylko 5 m, więc okno balkonowe w tym przypadku nie spełniałoby swojej roli. Nie mam natury ekshibicjonisty i raczej nie chciałabym, aby każdy przechodzący ulicą człowiek zaglądał mi do domu. Moje okno balkonowe właśnie wychodzi na ogród i to wystarczy. Kazdy dopasowuje projekt to swoich potrzeb i uwarunkowań zewnętrznychi. Przed krytyką wypadałoby najpierw ustalić, dlaczego ktoś dokonał takich a nie innych zmian i dopiero potem wyrażać swoją opinię na ten temat. I na koniec nie kumam tego: "Dodales boczne okno w kuchni"? wg projektu w kuchni były i są dwa okna. W naszej Anulce własnie to zmniejszone okno balkonowe i drugie kuchenne są po stronie południowo - zachodniej, więc przez większą część dnia wpada przez nie wystarczająco dużo światła.

A może takie zmiany???

Rozważam i kombinuję i wyszło mi coś takiego ;)

Nie wiem jakie wymiary miałby pok. nr 9, lecz wydaje się nieproporcjonalny, taka "kiszka". Podobnie jest z wejściem do pokoju Nr 8, chyba nie będzie to dobrze wyglądało, no i pokój zrobi się b. maleńki. dodatkowo, ta garderoba w projekcie w środku domu, tu w miejscu nr 14, w rzeczywistości bardzo zawęża hol w tym miejscu, na tyle że staje się on mało komfortowy dla komunikacji. najlepiej rozmierzyć sobie to w realu. My zwęziliśmy tę garderobę do rozmiarów szafy wnękowej i dzięki temu mamy wygodne i przestronne przejście. Ale wszystko zależy co komu potrzeba.:)

Już mówię jakie będą wymiary:

pok. 9 - 2,9 x 5 ((14,5 m2 - podobne wymiary ma obecnie pokój moich dzieci w bloku, a nawet jest węższy o 15 cm a jest bardzo ustawny - mieści duże biurko własnego projektu, dwa łóżka, szafę i szafki oraz perkusję! - tego, że jest to dobry wymiar jestem pewna bo widzę to na co dzień :D )

pok.8 - 4 x 3 czyli ładne, ustawne 12 m2

A garderobę (14) przerobiłam na kotłownię (będziemy ogrzewać gazem) - to wykluczy robienie 2 kominów.

Za to garderobę (7) można zawsze trochę spłycić aby zyskać przestrzeń w holu.

Jedyne co nadal budzi moje wątpliwości to spiżarnia (4) - chyba taka trochę bez sensu jest.

Przez likwidację w kuchni okna ze ściany szczytowej zyskuję przestrzeń do ładnej zabudowy na całej powierzchni ściany więc pewnie z 4 zrezygnujemy.

Za to przy oknie tarasowym na tej samej ścianie chciałabym postawić duży stół jadalniany.

Żeby nie brakowało światła powiększyłam przeszkloną przestrzeń salonu od strony ogrodu. Dodatkowo da to taki miły efekt przenikania się domu z ogrodem.

Ale fakt - co komu potrzeba i co się komu podoba :)

Dzięki za opinię. :)

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Witam!

Na wiosnę planujemy z mężem budowę anulki (z małymi przeróbkami).

chciałam zapytac drogi Forumowiczu czy możesz sie podzielić jakie koszty ponieśliście na stan surowy (cegła mega max 25, bez okien i elewacji)?

pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam wszystkich ponownie.

Odebralem swoj projekt od architekta, w PN odbieram pozwolenie na budowe a w miedzyczasie dalem projekt do wyceny i tu mam dylemat. 3 firmy wycenily mi koszty budowy (sama robocizna) do stanu surowego otwartego na 61, 59 i 57tys. netto. To sa firmy, ktore robia wszystko i maja swoj sprzet (szalunki zageszczarki, rusztowania itd) - generalnie mnie nic nie interesuje. Wchodza na budowe i robia. No i nie wiem czy to nie za duzo. Ile Was kosztowala robocizna do stanu surowego otwartego? Zaznaczam, ze Anulka bedzie poszerzona o metr z 2 stron, wiec ciut wiecej murow i dachu bedzie. Mam tez wyceny od takich "szemranych" firm - czyli pewnie ludzie zatrudnieni na czarno itp, ale znowu koszty juz duzo nizsze, bo 45tys. I sam juz nie wiem co robic. 15tys droga nie chodzi. Ale znowu jak mam sie uzerac z jakimis pijakami i ciagle im dowozic i wypozyczac jakis sprzet, ktorego nie maja, to mnie chyba trafi. Ile Was kosztowala robocizna do stanu surowego?

Witam. Budujemy sie w kujawsko-pomorskim pod Chełmnem. w listopadzie zakończylismy etap zerowy. teraz czekamy na wiosnę. Mamy firmę budowlaną która za fundamenty wzięła od nas 10tys, za mury, stropy,ścianki działowe kolejne 10 tys., za dach całość łącznie z położeniem blachodachówki kolejne 10 tys. czyli łącznie 30 tys. Etap zerowy bez zastrzeżeń i mam nadzieję , że dalej będzie tak samo:p. To była jedna z tańszych firm. Najwięcej jedna firma chciała od nas 52 tys. Pozdrawiam

Pytanie do żaczka Robiliście coś przez zimę w środku?

Edytowane przez tomchyl

Witam. Budujemy sie w kujawsko-pomorskim pod Chełmnem. w listopadzie zakończylismy etap zerowy. teraz czekamy na wiosnę. Mamy firmę budowlaną która za fundamenty wzięła od nas 10tys, za mury, stropy,ścianki działowe kolejne 10 tys., za dach całość łącznie z położeniem blachodachówki kolejne 10 tys. czyli łącznie 30 tys. Etap zerowy bez zastrzeżeń i mam nadzieję , że dalej będzie tak samo:p. To była jedna z tańszych firm. Najwięcej jedna firma chciała od nas 52 tys. Pozdrawiam

Pytanie do żaczka Robiliście coś przez zimę w środku?

My zaczynamy dopiero na wiosnę, ale jeśli chodzi o koszt budowy stanu surowego otwartego, też nam wyliczono na 30 tys. w woj. mazowieckim

No to jestem lekko w szoku. Chetnie bym sie poznal blizej z Waszymi ekipami ;) Niestety do mnie za daleko (Dolnoslaskie) :/ Dzis dostalem ostatnia zamowiona wycene i tez 45 tys. Zdaje sie, ze ponizej tej kwoty juz u mnie nie zejda. Ale to i tak lepiej niz 60tys. W ostatniej wycenie mam jeszcze kanalizacje, drenaz i kierownika budowy, wiec chyba sie na to zdecyduje. A skad taka roznica w cenie to nie mam pojecia. Niemniej dziekuje Wam za szybka odpowiedz.