Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ANULKA (z garażem) pracownia HB STUDIO

Recommended Posts

Witam, ostatni odzywałem się jakoś w sierpniu i przegapiłem, że tyle się tu dzieje. Też buduję Anulkę - w Łodzi. Pozwolenie jest, walczę ze zmianami - głównie okna i kominy( biuro adoptujące chce robić projekt zamienny za 1400zł i nie wie czy nie mogę wprowadzić sam na budowie ). Co do zmian wprowadzonych to - domek dłuższy o 1m w stronę garażu, likwidacja garderoby na rzecz szaf w pokojach, no i prawie wszystkie ścianki poprzesuwane. Jak się nauczę wklejać zdjęcia to załączę rzucik . Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam !

Mam zamiar rozpocząć budowę Anulki we wrześniu. W tym roku tylko fundament. Murarze u których byłem wycenili robociznę na 35-40 tysięcy, 35 tysięcy oraz jeden stwierdził, że zamknie się w 30 tysiącach (wiadomo którego z nich wezmę :)). Mowa o stanie surowym zamkniętym. Województwo kujawsko-pomorskie.

Mam już działkę, decyzję o warunkach zabudowy, zakupiłem projekt, złożyłem wnioski o przyłącza prądu i wody. Teraz jeszcze drobne zmiany u architekta i wystąpię o pozwolenie na budowę. Chciałbym kotłownie mieć w pomieszczeniu za garażem i zlikwidować jedno wyjście z salonu na taras oraz usunąć tą ścianę z środku salonu :)

Ogólnie projekt tego domku mi się podoba. Mam tylko obawy co do stropu drewnianego, ale tego już w projekcie nie zmienię. Zastanawiam się jak będzie z jego trwałością. I raczej zdecyduję się na blachodachówkę.

Mam mnóstwo pytań do osób, które już budują ten domek, ale to innym razem :)

Pozdrawiam !

No to jestem lekko w szoku. Chetnie bym sie poznal blizej z Waszymi ekipami ;) Niestety do mnie za daleko (Dolnoslaskie) :/ Dzis dostalem ostatnia zamowiona wycene i tez 45 tys. Zdaje sie, ze ponizej tej kwoty juz u mnie nie zejda. Ale to i tak lepiej niz 60tys. W ostatniej wycenie mam jeszcze kanalizacje, drenaz i kierownika budowy, wiec chyba sie na to zdecyduje. A skad taka roznica w cenie to nie mam pojecia. Niemniej dziekuje Wam za szybka odpowiedz.

Hej, też zaczynamy budowę Anulki w Dolnośląskim . Mamy już wszystkie pozwolenia i utwardzoną drogę. Teraz czekamy aż się wszystko rozmrozi i ruszamy z fundamentami. Kierownika już mamy, co do ekipy jeszcze nie zdecydowaliśmy, ale wyceniono nam już u trzech od 35.000 do 38.000 zł. Pozdrawiam

Edytowane przez wywa

• 2 weeks później...
wyceniono nam już u trzech od 35.000 do 38.000 zł.

No to widac takie u nas ceny na Dolnym Slasku. Ja mam dom poszerzony po 1m z kazdej strony, wiec robocizna powinna wyjsc te 10-15% wiecej + 2tys za kierownika budowy i wychodzi te 45tys. Czyli tak jak mi wycenili.

• 1 month później...
Witam. My również zaczynamy budować Anulkę (z garażem) na Dolnym Śląsku (okolice Świdnicy). Wprowadzamy dość sporo zmian tj. zmiana kąta nachylenia na 35°, częściowo użytkowe poddasze (chcieliśmy tego uniknąć, ale przy takim nachyleniu powstaje fajna powierzchnia i aż żal było by to zostawić) no i wewnątrz trochę zmian (wejście do garażu z pomieszczenia Nr 9), drzwi balkonowe w sypialni zamiast okna, likwidacja pokoju Nr 7 (częściowo garderoba z wejściem od sypialni a część przeznaczona na schody) no i zmiana daszku (mały, dwuspadowy z filarkami) nad wejściem do domu. Jak widać zmiany dość spore:) Pozdrawiam Edytowane przez e.szcz

Witam !

Mam zamiar rozpocząć budowę Anulki we wrześniu. W tym roku tylko fundament. Murarze u których byłem wycenili robociznę na 35-40 tysięcy, 35 tysięcy oraz jeden stwierdził, że zamknie się w 30 tysiącach (wiadomo którego z nich wezmę :)). Mowa o stanie surowym zamkniętym. Województwo kujawsko-pomorskie.

Mam już działkę, decyzję o warunkach zabudowy, zakupiłem projekt, złożyłem wnioski o przyłącza prądu i wody. Teraz jeszcze drobne zmiany u architekta i wystąpię o pozwolenie na budowę. Chciałbym kotłownie mieć w pomieszczeniu za garażem i zlikwidować jedno wyjście z salonu na taras oraz usunąć tą ścianę z środku salonu :)

Ogólnie projekt tego domku mi się podoba. Mam tylko obawy co do stropu drewnianego, ale tego już w projekcie nie zmienię. Zastanawiam się jak będzie z jego trwałością. I raczej zdecyduję się na blachodachówkę.

Pozdrawiam !

zmiany podobne jak u nas, ale na dzień dzisiejszy, gdybyśmy jeszcze raz mieli budować Anulkę, zdecydowanie zmienilibyśmy strop, co oczywiście wiąże się z innymi zmianami, od samych fundamentów począwszy łącznie z płytą fundamentową, która pochłania taką masę pieniędzy, że szok. Strop drewniany to totalna pomyłka, straszne koszty wykonania, nic na nim nie można zawiesić, nawet pod lampy trzeba robić specjalne wzmocnienia, powoduje on, że strych jest nie do wykorzystania, jak nie daj B. zacznie gdzieś przeciekać dach, to i strop też zamięknie, no a wtedy to do wymiany, przecież to sam kartongips i wata. ogólnie Anulka to fajny projekt pod względem układu pomieszczeń, ale konstrykcyjnie to porażka, np. dach wiązarowy - idzie tyle drewna, że masakra, a poddasze jest tak zabudowane (zamieszczałam wcześniej zdjęcia konstrukcji drewnianej dachu), że nie ma szans tam cokolwiek schować, no i projektant nie przewidział żadnego wejścia na ten "stryszek", w razie jakiejś awarii, to co?, trzeba by dziure w suficie robić :(. pomieszczenie za garażem jest za małe na kotłownie na paliwo stałe (chyba że macie gaz), my przesuwaliśmy ścianę w stronę garażu, ale przez to teraz mamy na tyle krótki garaż, że musimy w przyszłości uważać co kupujemy, bo długi samochód się nie zmieści. Nie ma też przewidzianego przejścia z domu do garażu, jak planujecie kotłownie za garażem, to będziecie chodzic do pieca , na około domu, na zewnątrz? my poświęciliśmy tę garderobę miedzy dwoma pokojami i zrobiliśmy w niej właśnie takie przejście, ale coś za coś. No i w projekcie nie ma komina w tym pomieszczeniu, też to trzeba wziąć pod uwagę, powstają dodatkowe koszty. I tak długo by jeszcze wymieniać wady Anulki:(

pozdrawiam

Edytowane przez zaczek17

Witam !

Pozdrawiam !

My budujemy również w kujawsko-pomorskim , niedaleko Chełmna. Zdecydowanie zaczek ma rację. My zmienilismy kąt nachylenia dachu i daliśmy strop terivę. Z garazu będziemy mieli schodki na poddasze a właściwie strych. To dobre rozwiazanie. Przy stropie drewnianym nie byłoby szans zeby cokolwiek na górze zagospodarować. W przyszłości zamiast strychu bedzie mozna zrobić poddasze uzytkowe. Za garażem spokojnie można zrobić kotłownię na paliwo stałe pod warunkiem że przesunie sie ścianke działową konkretnie o 70 cm na rzecz kotłowni. Garaż mamy zatem 4X5 czyli 20 m2 na auto typu kombi wystarczy. Zrbiliśmy przejście z dużej garderoby do garazu a z powodzeniem jeszcze zmieści sie w tym przejściu szafa na zabudowę o szeokośco 264cm! Wystarczy w zupełności. Zatem mamy i przejście i garderobę. Poza tym powiekszyliśmy wiatrołap - całe szczęście bo inaczej to wyszłaby jakaś klitka a teraz bedzie przestronnie i zrezygnowaliśmy z małej garderoby. Holl jest całkiem przestronny w takim układzie.

• 2 weeks później...
Witam ponownie, ja pod koniec marca rozpocząłem budowę. Aktualnie jestem na końcówce ścian zewnętrznych. Jeśli mowa o zmianach to układ ścian prawie całkiem nowy ( dom powiększony o 1m po długości ,garderoby będą w każdej sypialni osobno. Łazienka powiększona kosztem szaf w wiatrołapie ale wiatrołap powiększony kosztem pomieszczenia CO ( ma być pompa ciepła więc potrzeba mało miejsca ). Więźby nie zmieniam i nie polecam. Dodatkowe schowki można zorganizować w garażu i np. w CO wzdłuż kratownic. Ja kupuję gotową więźbę z mocno wysuszonego drzewa dobrze zabezpieczonego przed wilgocią. Koszt ok 15000 i montuje się szybko. Wychodzą te same pieniądze jakby wziąć cieślę i sam by robił a drzewo lepszej klasy i mniej go potrzeba żeby uzyskać te same parametry no i co za tym idzie mniej waży. Co do płyty fundamentowej to zbroiliśmy tylko naokoło fundamentu i pod ściankami działowymi. Za to ławy zrobiliśmy z B25. Na dach ma iść lekka dachówka ceramiczna 36kg/m2. W zał. układ ścian i pierwsze wykopy.

Rzut mały 1.jpg

2012-03-10 13.02.16.jpg

Edytowane przez basiston

• 2 weeks później...

Witam

Bardzo zastanawiam się nad projektem Anulka. Jestem totalnym laikiem, wiec prosze o wyrozumialosc.

Martwi mnie w tym projekcie brak stropu tradycyjnego czy teriva. Drewnianego sie boję - nie daj Boże cos zacznie kapać i klops gotowy...

Czy ktos z Was robił lany strop/teriva + przeprojektowanie dachu w celu wykorzystania poddasza na "graciarnie"?

Co nalezy zrobic? ściany nośne w środku? zmiana funadamentu? podniesienie scianki kolankowej o 2 pustaki? zmiana nachylenia dachu?

-zalezy nam bardzo na wykorzsytaniu tej przestrzeni przy najniższym koszcie ....

Druga sprawa do fundament - widze ze tu jest płyta fundamentowa - czy mam racje jak powiem ze to sa ogromne koszty?Czy nie lepiej tradycyjny fundament? Czy wogole da sie i czy sie oplaca?

Dom nam sie podoba i chcemy..... dlatego bardzo prosze Was o pomoc....

Pozdrawiam

Edytowane przez de_te

Zaczku17 ;) czytałem czytałem, ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi.... wynika z tego że wszyscy robią na płycie .... co do stropu, tez nikt nie wypowiedzial sie dlaczego wybral ten drewniany itd....

Szukam kogoś kto mnie utwierdzi w przekonaniu, że robic na plycie tak bo ..... ze robic strop drewniany, bo......

Co zrobic z gratami gdzie je bedziecie trzymać....

dziekuje

Witam

Martwi mnie w tym projekcie brak stropu tradycyjnego czy teriva. Drewnianego sie boję - nie daj Boże cos zacznie kapać i klops gotowy...

Rowninez jestem laikiem i wyczytalem na forum obawy o strop drewniany. Pytalem architekta, pytalem budowlanca pytalem kierownika budowy i wszyscy powiedzieli, ze nie ma sie czym martwic ;) Poza tym nie mam zamiaru na strychu nic robic poza skladowiskiem graciarni, wiec powiezieli, ze szkoda sie pakowac w dodatkowe koszty.

przeprojektowanie dachu w celu wykorzystania poddasza na "graciarnie"?

Co nalezy zrobic? ściany nośne w środku? zmiana funadamentu? podniesienie scianki kolankowej o 2 pustaki? zmiana nachylenia dachu?

Ja zmienialem kat nachylenia dachu na 30st (tak mam w warunkach zabudowy) i przeprojektowalem dach, zeby strych byl bardziej funkcjonalny. Wiazalo sie to niestety ze zrobieniem dodatkowej sciany noscnej mniej-wiecej po srodku budynku - czyli miedzy pomieszczeniami 10 i 12 oraz kuchnia i salonem.

Druga sprawa do fundament - widze ze tu jest płyta fundamentowa - czy mam racje jak powiem ze to sa ogromne koszty?

Masz :/ Sam sie lekko zalamalem. Praktycznie zakonczylem fundament i do tej pory kosztowalo mnie to 64tys. Oczywiscie wliczam wszystkie koszty od poczatku budowy, czyli wszelkie mapki i pozwolenia, zakup projektu, materialy, sprzet itd. + 10tys. czesciowe wynagrodzenie dla budowlancow. Takze liczac tylko same materialy to mysle, ze 50tys to tak spokojnie. (zaznaczam, ze mam dom wydluzony po metrze z kazdej strony)

• 2 weeks później...

Witam wszystkich zainteresowanych budowa Anulki,

Na projekt Anulka z garażem zdecydowaliśmy się w zeszłym roku. W kwietniu 2011 r. wystąpiliśmy o pozwolenie na budowę, itd itd.... formalności trwały praktycznie do września. W tym czasie zrobiliśmy ogrodzenie (na razie w trzech stron, bez czołowego płotu, aby był swobodny dojazd dla koparki i innych ciężkich sprzętów). Po otrzymaniu pozwolenia na budowę dokonaliśmy jeszcze u architekta paru zmian w projekcie (dorysowaliśmy za garażem wiatę, w garażu zaprojektowaliśmy kanał, zmiana układu niektórych okien i pomieszczeń). W końcu ruszyliśmy i do końca 2011 (do pierwszych przymrozków) mieliśmy już fundamenty i płytę oraz zakupione drewno na więźbę.

PIC_4254.jpgwrzesień 2.jpgwrzesień 1B.jpgwrzesień 1.jpgpaździernik 2.jpg

listopad 2.jpglistopad 1.jpg

Większość robót staramy się wykonywać systemem gospodarczym, nie mamy jednej kompleksowej firmy budowlanej.

Po zmianach w projekcie powierzchnia zabudowy wyniosła 184,60m2, a powierzchnia użytkowa 144m2.

Do projektu wprowadziliśmy też następujące zmiany:

- likwidacja komina w salonie przeznaczonego do kominka (nie chcemy kominka)

- likwidacja komina spalinowego w kuchni (okap wyspowy nad kuchenką)

- doprojektowanie komina w pom. nr 15 służącego do podłączenia pieca

- likwidacja drzwi tarasowych na elewacji bocznej budynku (zdecydowaliśmy się na jedne, większe drzwi wyjściowe na taras)

- wypośrodkowanie okna na elewacji bocznej (zamiast drzwi tarasowych i małego okienka na bocznej ścianie kuchni wstawiamy jedno duże okno na środku tej ściany)

- doprojektowanie wiaty garażowej przy garażu o pow. 28m2

Witam, możesz powiedzieć ile kosztowała Cię sama więźba dachowa ( wiązary )?

Wszelkie prace budowlane które wzniosły nasz domek nad wysokość ziemi zaczęliśmy w marcu 2012, zaraz po ustąpieniu pierwszych przymrozków. Zależy nam na tym, żeby w grudniu tego roku się przeprowadzić więc działamy...

[ATTACH=CONFIG]117681[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]117680[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]117682[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]117679[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]117683[/ATTACH]

witam wiezba kosztowala ok 14 tys z wiata bez ok 12tys z impregnacja plus ok 1000zl sruby i katowniki wiazary wykonalem sam zajelo to ok 5dni 26 wiazarow razem z wiata bez wiaty 21 wiazarow potem dzwig i po 4 godz mamy dach deskowalem sam ok 2tyg potem 23 rolki papy i juz moze sobie padac pozdrawiam

Witam ponownie,

Po kilku godzinach spacerowania po wszystkich możliwych sklepach i marketach budowlanych chyba jesteśmy zdecydowani na kafle do kuchni z ceramiki Paradyż, seria Vivida Bianco, białe + trzy inserty B, C i Vine. Cena marketowa to 55zł za m2 i 55zł za sztukę insertu.

http://opocznoglazura.pl/c/247/vivida-ceramika-paradyz-plytki-lazienkowe.html

Mają one być pomiędzy szafkami dolnymi a wiszącymi, dwa poziome rzędy.

Spodobały nam się też kafelki podłogowe do małej łazienki z firmy Cersanit, kolekcja Synthia, Synthio Grys 33,3 x 33,3. Cena sklepowa ok 53zł za m2. Maja fajna fakturę i stalowy kolor który będzie mi idealnie pasował do białych kafli i mozaiki biało szarej na ścianach i mebelkach w kolorze fuksji.

http://www.cersanit.com.pl/katalog.php?mod=prod&id=4420&dzial1=455&nr_dz_gl=5&lang=pl

Jeśli nie zdecydujemy się na te to na pewno coś podobnego.

W Obi spodobały nam się tez kafle do dużej łazienki z serii Arte (Tubądzin), kolekcja Malawi. Fajne bo takie bardzo surowe, naturalne, a taki jest zamysł na dużą łazienkę, aby była w kolorach ziemi, naturalna, dość surowa, spokojna... Nie chcemy też wydać majątku na kafle więc te powinny być w sam raz

http://www.ceramika-arte.pl/kolekcja/pl/80/Malawi

Cenowo dość fajnie, bo 40 zł za m2 ściennych, 43zł za m2 podłogowych + elementy dekoracyjne sprzedawane na sztuki ale też w przystępnych cenach.

Druga opcja tez a kolekcji Arte, tym razem oglądaliśmy w Leroy Merlin, kolekcja Madeira.

http://www.ceramika-arte.pl/kolekcja/pl/35/Madeira

Cenowo podobne, tez fajna kolorystyka, muszę tylko pomyśleć nad jakimś projektem, rozkładem tych kafli, co gdzie jak i zdecydować które bardziej przypasują mi do wizji.

Tyle na razie, do usłyszenia.

• 3 weeks później...

Dodaję kilka nowych zdjęć.

Są już wstawione okna i drzwi od kotłowni, nadal czekamy na drzwi wejściowe i bramę do garażu.

Pojawia się tez już dachówka i rynny, w garażu na ścianach widać pierwsze tynki.

Efekty nie są już tak spektakularne jak przy wznoszeniu ścian, ale cieszą oko.

dom w teczy 2.jpgdachówka a garażu.jpgkomin i instalacja do pieca.JPGkorytarz aż do salonu.jpgpierwsze tynki w garażu.jpg