Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ANULKA (z garażem) pracownia HB STUDIO

Recommended Posts

Jeśli mogę zapytać, to jaka jest różnica cenowa pomiędzy pokryciem dachówką i blachą??

Aby wykorzystać strych trzeba będzie zrobić dźwigary które zostawią środek wolny. Ja dodatkowo będę musiał zmienić kąt więc będzie miejsce do stania.

1. Z tego co my sie orientowaliśmy,dachówka (ale pewnie zależy w jakich okolicach) tak jak w moich ok 5 tys. względem blachy.Choć u moich rodziców jest blachodachówka w kolorze czekoladowym+ drewniana podbitka i jest pięknie,serio.Jednakże my bardziej skłaniamy się do dachówki,na razie...

2. Ja się zastanowię jeszcze nad tym strychem,bo by mi się przydał jednak.

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

RYSUNEK SZCZEGÓŁOWY PARTERU,

Mam prośbę, czy ktoś może podesłać rysunek/rzut szczegółowy parteru? Potrzebuję zwymiarowany rysunek aby dokonać dokładnych zmian. Już się przekonałem, że na rysunkach ze stron internetowych brakuje wielu rzeczy, albo rysunki proporcji się nie trzymają.

Chciałbym zacząć obmyślać dokładne zmiany, a nie chce mi się tego robić dwa razy bo mi później gdzieś 20cm zabraknie.

Będę wdzięczny za przysłanie na maila: [email protected]

Zastanawiam się też jak tu zwiększyć trochę pomieszczenie nr1. Mam jakieś uczulenie na małe przedpokoje, wchodzą 3 osoby i nie ma jak się obrócić albo butów zdjąć. Wiadomo, w tak małym domku zawsze coś za coś ale może chociaż z 0.5 zabiorę z pralni.

Słuchaj ,a rysowałeś cos choćby na paincie jakie zmiany byś wprowadził? Ciekawa jestem :D

Ja też boję się kiszkowatego,ciemnego przedpokoju,dlatego myślimy choćby o tej dostawce przy drzwiach. Myslimy też o jakimś systemie bezpieczeństwa,ale nie sprecyzowalismy jeszcze co to ma być.Na pewno będą na dzień dobry rolety zewnętrzne ;) Odkurzacz centralny -nie bierzemy pod uwagę.Zresztą wydaje mi sie że w parterowym domku to nie wypali.Ale prawdę mówiąc niezbyt orientuję się w tym temacie.

podobają mi się drzwi wejściowe, które po bokach maja luksfery, ale jakoś tak to mi umknęło przy zmianach i potem też, więc zostały wymurowane normalnej szerokości, teraz pozostaje mi tylko wybór drzwi ze szklaną wstawką. Pewnie jakiś alarm będzie, ale o tym jeszcze nie myśleliśmy, centralny odk. raczej odpada, bo mamy alergika w domu i musieliśmy już teraz kupić odkurzacz z dobrymi filtrami HEPA, więc nie będę pakowała się w dodatkowe koszty, teraz jest tyle bajerów do domu, ta cała automatyka, tylko kasę mieć i wyobraźnię. A że u nas marnie z jednym:( i drugim

:) to pewnie skończy się na koniecznych podstawach

1. Z tego co my sie orientowaliśmy,dachówka (ale pewnie zależy w jakich okolicach) tak jak w moich ok 5 tys. względem blachy.Choć u moich rodziców jest blachodachówka w kolorze czekoladowym+ drewniana podbitka i jest pięknie,serio.Jednakże my bardziej skłaniamy się do dachówki,na razie...

2. Ja się zastanowię jeszcze nad tym strychem,bo by mi się przydał jednak.

Iza słońce, 5tys drożej czy taniej względem blachy???

Ja właśnie jestem alergikiem i to dużym na kurz. Właśnie dlatego i tylko dlatego zacząłem się zastanawiać nad centralnym systemem odkurzania, ponieważ nie podnosi on powietrza i kurzu w domu. Nawet jeżeli sam odkurzacz ma filtr to wydmuchiwane przez niego powietrze podnosi wszystko w kółko.

Myślałem sobie to pewnie furę kosztuje, więc nie ma co myśleć. Kiedyś z ciekawości sprawdziłem i się okazało, że instalację, jeszcze w takim domku jak nasz można zrobić za kilkaset złotych, nawet na przyszłość jeżeli nie stać nas na odkurzacz. Odkurzacz można dokupić później, ale już teraz można je dostać od 2400 pln.

Ja też kroję wydatki na maksa i nad wszystkim się zastanawiam dlatego tutaj wymieniamy się doświadczeniami. Fundament będzie mnie dużo kosztował no i mocno zastanawiam się nad źródłem ogrzewania. Jak bym miał gaz koło domu to bym nawet nie myślał, ale jest 170 m od domu, muszę sprawdzić ile będzie kosztowało podłączenie i opłata przesyłowa o czym mało kto pamięta,

Edytowane przez MWM

Ja właśnie jestem alergikiem i to dużym na kurz. Właśnie dlatego i tylko dlatego zacząłem się zastanawiać nad centralnym systemem odkurzania, ponieważ nie podnosi on powietrza i kurzu w domu. Nawet jeżeli sam odkurzacz ma filtr to wydmuchiwane przez niego powietrze podnosi wszystko w kółko.

Myślałem sobie to pewnie furę kosztuje, więc nie ma co myśleć. Kiedyś z ciekawości sprawdziłem i się okazało, że instalację, jeszcze w takim domku jak nasz można zrobić za kilkaset złotych, nawet na przyszłość jeżeli nie stać nas na odkurzacz. Odkurzacz można dokupić później, ale już teraz można je dostać od 2400 pln.

Ja też kroję wydatki na maksa i nad wszystkim się zastanawiam dlatego tutaj wymieniamy się doświadczeniami. Fundament będzie mnie dużo kosztował no i mocno zastanawiam się nad źródłem ogrzewania. Jak bym miał gaz koło domu to bym nawet nie myślał, ale jest 170 m od domu, muszę sprawdzić ile będzie kosztowało podłączenie i opłata przesyłowa o czym mało kto pamięta,

My mamy gaz na działce,ale nie wiem czy docelowo będzie do ogrzewania czy jako alternatywa do innego,bo niestety rachunki za takie ogrzewanie spore.My tez myslimy nad fundamentami,szwagier mój pan inż budownictwa strasznie doradza dodatkowe jakies izolacje i wierci nam dziurę,że to bardzo ważne itd. itp ...

Słuchaj ,a rysowałeś cos choćby na paincie jakie zmiany byś wprowadził? Ciekawa jestem :D

Zaraz może coś spróbuję skrobnąć. Znalazłem na kompie jakiś stary plik, gdzie wkleiłem Anulce pomieszczenie gospodarcze w środku domu poszerzając tą małą garderobę. Już nawet nie pamiętam dlaczego no i co miało wtedy być w pomieszczeniu gospodarczym koło wejścia. Aaaa przenosiłem tam piec gazowy pewnie po to aby wyeliminować jeden komin.

My mamy gaz na działce,ale nie wiem czy docelowo będzie do ogrzewania czy jako alternatywa do innego,bo niestety rachunki za takie ogrzewanie spore.My tez myslimy nad fundamentami,szwagier mój pan inż budownictwa strasznie doradza dodatkowe jakies izolacje i wierci nam dziurę,że to bardzo ważne itd. itp ...

bo to jest bardzo ważne - na przyszłość szczególnie

ja ze spiżarki nie chciałabym rezygnowac,ale zalezy mi na większym wc ,więc mozliwe ,ze zrezygnuje

my zrezygnowaliśmy z tego wc, zgodnie stwierdziliśmy że w parterowym budynku jest ono zupełnie zbędne, no chyba że ktoś ma ogromną rodzinę i codziennie do łazienki ustawia się długa kolejka, poza tym , czy robiliście ostatnio łazienkę? jej wykończenie generuje tak ogromne koszty, nawet takie samo wc to kilka tysięcy, że ja wolę te pieniądze przeznaczyć na coś bardziej potrzebnego, np. lepsze okna i drzwi.

Ja nie zrezygnuje z małego wc - no way.:D Ale masz racje urządzenie łazienki to finansowy koszmar.Ale jeszcze większym jest urządzenie kuchni,zwłaszcza meble na wymiar.W Anulce pewnie sporo wyjdzie ,bo kuchnia duża.

.............................

Życzę Wszystkim miłego weekendu,a z Zaczkiem widzimy się w niedzielę :D :D :D

Edytowane przez IZA30

To może takie zmiany na szybko:

http://images40.fotosik.pl/380/3e7302752caa3f73m.jpg

1. Powiększone pomieszczenie gospodarcze za garażem, a jak się da to i garaż o 0,5-1m.

2. Garderoba z wejściem z pokoju

3. Powiększony trochę pokój 7 kosztem salonu

4. Zmniejszone pomieszczenie 13 i zamienione na szafę, będzie więcej miejsca w przedpokoju.

5. Zmiany w wiatrołapie, przesunięta lekko ścianka i dostawione okienka

6.W małej łazience dołożony prysznic

7. Ściana pomiędzy pom gosp i kuchnią wyrównana do komina.

8. poprzesuwane drzwi balkonowe i powiększony taras (pewnie w przyszłości bo będzie trochę kosztował )

Tyle na początek. Chcę mieć wyjście na taras z kuchni a jednocześnie nie wiem gdzie ustawić stół, muszę przedyskutować to z żoną po powrocie z delegacji, trzeba będzie chyba ustalić priorytet. Z uwagi na zmniejszenie pomieszczenia 13 jest też szanasa na lekkie przesunięcie całej ściany wewnętrznej budynku i powiększenie pomieszczeń 11,1,5,4. ale to będą jakieś ilości kosmetyczne. Dlatego potrzebny mi jest rzut szczegółowy bo np, nie wiem czy mi prysznic wejdzie do małej łazienki, czy może coś trzeba kombinować. To tyle na razie.

RYSUNEK SZCZEGÓŁOWY PARTERU,

Mam prośbę, czy ktoś może podesłać rysunek/rzut szczegółowy parteru?

poszło:) Wysłałam też rysunek z moimi zmianami, który niestety tu nie jest widoczny...

Ps pięne okolice MWM:) Kiedyś 8 lat mieszkałam w Przesiece, też niedaleko JG:)

Edytowane przez bagusia
zamotanie:P

poszło:) Wysłałam też rysunek z moimi zmianami, który niestety tu nie jest widoczny...

Ps pięne okolice MWM:) Kiedyś 8 lat mieszkałam w Przesiece, też niedaleko JG:)

Dzięki serdeczne za paczuszkę.

Przesieka rzeczywiście jest piękna i ciężko tam już dostać fajną działkę. Nie ukrywam, że szukałem najpierw w okolicach Przesieka, Sosnówka i już już miałem fajną działkę ale pośrednik zrobił mi bardzo poważnego psikusa.

Ale aktualna działka jest też fajna, Marczyce to dość specyficzna wiocha. Mimo, że nie ma tutaj nawet sklepu spożywczego to są kompletnie wszystkie media i kanalizacje z uwagi na przepisy (wiocha jest położona koło dużego zalewu) który teraz jest zbiornikiem wody pitnej.

Ale to wyjaśnienie raczej dla innych niż dla bagusi, która się pewnie pojawia czasem u rodzinki.

Pewnie emigracja do większego miasta, za pieniędzmi, czy mężem?? :)

Edytowane przez MWM

To może takie zmiany na szybko:

http://images40.fotosik.pl/380/3e7302752caa3f73m.jpg

1. Powiększone pomieszczenie gospodarcze za garażem, a jak się da to i garaż o 0,5-1m.

2. Garderoba z wejściem z pokoju

3. Powiększony trochę pokój 7 kosztem salonu

4. Zmniejszone pomieszczenie 13 i zamienione na szafę, będzie więcej miejsca w przedpokoju.

5. Zmiany w wiatrołapie, przesunięta lekko ścianka i dostawione okienka

6.W małej łazience dołożony prysznic

7. Ściana pomiędzy pom gosp i kuchnią wyrównana do komina.

8. poprzesuwane drzwi balkonowe i powiększony taras (pewnie w przyszłości bo będzie trochę kosztował )

Tyle na początek. Chcę mieć wyjście na taras z kuchni a jednocześnie nie wiem gdzie ustawić stół, muszę przedyskutować to z żoną po powrocie z delegacji, trzeba będzie chyba ustalić priorytet. Z uwagi na zmniejszenie pomieszczenia 13 jest też szanasa na lekkie przesunięcie całej ściany wewnętrznej budynku i powiększenie pomieszczeń 11,1,5,4. ale to będą jakieś ilości kosmetyczne. Dlatego potrzebny mi jest rzut szczegółowy bo np, nie wiem czy mi prysznic wejdzie do małej łazienki, czy może coś trzeba kombinować. To tyle na razie.

Zmiany ok.Podpisuję się pod każdą.Jedynie otwarta kuchnia i ustawienie stołu nie bardzo mi odpowiada ale to już kosmetyka. Też zależy mi na wstawieniu kabiny prysznicowej do małego wc. Podejrzewam,że odbędzie się to kosztem pralni.Fajnie rozplanowałeś wejście i te okienka,a może jednak drzwi z dostawką lub nawet obustronną? :)Cieszę się,że będę mogła już jutro zobaczyć na żywo Anulkę,na pewno w zderzeniu z rzeczywistością otworzy mi oczy na wiele zmian :)

Zmiany ok.Podpisuję się pod każdą.Jedynie otwarta kuchnia i ustawienie stołu nie bardzo mi odpowiada ale to już kosmetyka. Też zależy mi na wstawieniu kabiny prysznicowej do małego wc. Podejrzewam,że odbędzie się to kosztem pralni.Fajnie rozplanowałeś wejście i te okienka,a może jednak drzwi z dostawką lub nawet obustronną? :)Cieszę się,że będę mogła już jutro zobaczyć na żywo Anulkę,na pewno w zderzeniu z rzeczywistością otworzy mi oczy na wiele zmian :)

BArdzo boję się o brak pomieszczeń gospodarczych w Anulce. Mieszkałem już w domu z ogrodem, gdzie mimo, że było trochę pomieszczeń to i tak samochód stał wiecznie poza garażem, bo w środku miejsca nie było.

W Anulce nie ma GDZIE CHOWAĆ GRATÓW!!!!

Wszystkie narzędzia, kosiarki, grabie , łopaty, taczka, koła zimowe, sanki, narty, pudła od sprzętu, materiały nie wykorzystane, kąt do majsterkowania, rowery, bombki na choinkę, ozdoby na różne okazje, może kiedyś quady itd itp, tego nie ma tutaj gdzie chować. Nie wiem czy mieszkaliście w domu z ogrodem, ale po paru latach tego robi się naprawdę dużo. Kompletnie brakuje mi pomysłu co zrobić.

Podpiwniczenie takiej Anulki to będzie z 50 000 jak nic, lepiej jak jest miejsce rozbudować pomieszczenie gospodarcze i garaż, ale to z czasem z pewnością będzie i tak mało.

Bardzo droga sprawa.