IZA30 22.11.2010 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Cd strychu naprawdę wczoraj opatrzylismy z wlaścicielami i ciezko będzie tam cokolwiek zrobić zreszta zobacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 22.11.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Nasze spostrzeżenia po obejrzeniu na żywca - będzie problem z zamknięciem kuchni - pomieszczenie gdzie jest małe wc,spiżarka, i pralnia - spiżarki na bank nie będzie - resztę podzielimy - w wiatrołapie : my, że chcemy z dostawką drzwi musimy zrezygnować z szafy w wiatrołapie.Będzie na przeciwko przy pokoju.Raczej tak będzie,bo będzie ciemny wiatrołap,trzeba doświetlić - nie wiemy czy zrobić przejście do garażu,odbędzie się to kosztem garderoby,co mi nie odpowiada,ponieważ chcę garderobę - i największy problem-strych,absolutnie nie uzytkowy bez mozliwosci przechowywania gratów ;( Ale domek jest tak uroczy,że i tak go budujemy zdjęcie 4 to łazienka, a nie wiatrołap:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 22.11.2010 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 zdjęcie 4 to łazienka, a nie wiatrołap:) Ano ,dzięki Właścicielowi za celną uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 22.11.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 widzę, że dyskusja na forum ożywiła się po zamieszczeniu zdjęć z realizacji:) cieszę się, że nasze pionierskie prace pomogą Wam w pomysłach racjonalizatorskich własnej Anulki:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 22.11.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 zdjęcie 4 to łazienka, a nie wiatrołap:) :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 22.11.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Udało wam się znaleźć to zapotrzebowanie na ciepło dla domu?? Może są takie dane w projekcie?? Chciałbym podejść do obliczenia ile jakie media będą kosztowały. Jeśli chodzi o strych to ja na 99% będę musiał zmienić kąt tylko nie wiem czy mi się uda tak bardzo. Anulka ma 20 stopni a u nas w okolicach narzucają nawet 40 stopni. Na stronie internetowej pracowni jest napisane, ze dozwolone są zmiany kąta do 5 stopni......Nie wiem, czy to oznacza, że w ogóle nie można bardziej zmienić, lub można ale stosując jakieś dodatkowe obliczenia itd. Patrzyłem też na kosztorys zamieszczony na stronie, jakiś potłuczony facet to robił. Pozostawiał jakieś pozostałości pewnie z przerabianego kosztorysu.Poza tym, przeraziło mnie, że w Anulce jest strop z terrivy w projekcie!!, Chyba, że pomyłka kosztorysanta. O okienku nad drzwiami myślałem, ale u moich rodziców tak jest i nic to nie daje.Moja siostra ma duuuuuurze drzwi i okienko w środku, to już lepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 22.11.2010 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 tu mam wąty i naprawdę brak mi już pomysłów na ten dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 22.11.2010 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 (edytowane) Udało wam się znaleźć to zapotrzebowanie na ciepło dla domu?? Może są takie dane w projekcie?? Chciałbym podejść do obliczenia ile jakie media będą kosztowały. Jeśli chodzi o strych to ja na 99% będę musiał zmienić kąt tylko nie wiem czy mi się uda tak bardzo. Anulka ma 20 stopni a u nas w okolicach narzucają nawet 40 stopni. Na stronie internetowej pracowni jest napisane, ze dozwolone są zmiany kąta do 5 stopni...... Nie wiem, czy to oznacza, że w ogóle nie można bardziej zmienić, lub można ale stosując jakieś dodatkowe obliczenia itd. Patrzyłem też na kosztorys zamieszczony na stronie, jakiś potłuczony facet to robił. Pozostawiał jakieś pozostałości pewnie z przerabianego kosztorysu. Poza tym, przeraziło mnie, że w Anulce jest strop z terrivy w projekcie!!, Chyba, że pomyłka kosztorysanta. O okienku nad drzwiami myślałem, ale u moich rodziców tak jest i nic to nie daje. Moja siostra ma duuuuuurze drzwi i okienko w środku, to już lepsze rozwiązanie. Anulka ma 22 .00 st.nachylenia dachu :)Mnie podobają się takie wejścia,dopiero przedpokój jest cudnie oświetlony od takich drzwi. Edytowane 22 Listopada 2010 przez IZA30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 22.11.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Anulka ma 22 .00 st.nachylenia dachu :)Mnie podobają się takie wejścia,dopiero przedpokój jest cudnie oświetlony od takich drzwi. EEeee no wiadomo, takie drzwi to wypas, ale trzeba mieć miejsce aby je wstawić. Obawiam się, że w tym miejscu znowu trzeba będzie pójść w Anulce na kompromis. A z tym dachem to dla mnie masakra, nawet od 22 do 40 cholernie daleko. Co prawda, jak już będę mógł zmienić na 40 to i o strych nie mam co się martwić, ale zobaczymy czy wogóle się da. Ja wczoraj podjąłem decyzję po lekturze tematów z serii podpiwniczenie i pomieszczenia gospodarcze, że nie będę podpiwniczał bo kosztowało by to pewnie z 50.000 no chyba, że pochylenie będzie tak duże, ze fundament i tak prawie taki będzie wychodził. Za to chcę powiększyć maksymalnie garaż i pomieszczenie gospodarcze z tyłu, oraz zrobić strych. MOże dom będzie mały ale musi być w miarę praktyczny. Zgadzam się na różne ograniczenia z powodu budowy domu niewiele ponad 100m2, wiadomo, że nie upchnie się tutaj i nie rozplanuje wszystkiego jak w 300m2 landarze, ale muszą być pewne podstawy. Przenosiłem się już parę razy i wiem ile gratów człowiek zbiera. Pojawiają się później nie wiadomo skąd, a gdzie to potem chować??? No i te wszystkie rzeczy do majsterkowania, ogrodu itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 22.11.2010 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 EEeee no wiadomo, takie drzwi to wypas, ale trzeba mieć miejsce aby je wstawić. Obawiam się, że w tym miejscu znowu trzeba będzie pójść w Anulce na kompromis. A z tym dachem to dla mnie masakra, nawet od 22 do 40 cholernie daleko. Co prawda, jak już będę mógł zmienić na 40 to i o strych nie mam co się martwić, ale zobaczymy czy wogóle się da. Ja wczoraj podjąłem decyzję po lekturze tematów z serii podpiwniczenie i pomieszczenia gospodarcze, że nie będę podpiwniczał bo kosztowało by to pewnie z 50.000 no chyba, że pochylenie będzie tak duże, ze fundament i tak prawie taki będzie wychodził. Za to chcę powiększyć maksymalnie garaż i pomieszczenie gospodarcze z tyłu, oraz zrobić strych. MOże dom będzie mały ale musi być w miarę praktyczny. Zgadzam się na różne ograniczenia z powodu budowy domu niewiele ponad 100m2, wiadomo, że nie upchnie się tutaj i nie rozplanuje wszystkiego jak w 300m2 landarze, ale muszą być pewne podstawy. Przenosiłem się już parę razy i wiem ile gratów człowiek zbiera. Pojawiają się później nie wiadomo skąd, a gdzie to potem chować??? No i te wszystkie rzeczy do majsterkowania, ogrodu itd Własnie ja tez się juz przenosiłam i w szoku byłam,że pomimo młodego wieku,człowiek ma tyle gratów!szok. Dobrze prawisz ot ym,ze dom mały może być ale praktyczny MUSI! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edith812 22.11.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Na szczęście napisałam odwołanie i przychylili się do takiego projektu i będzie ANULKA Z GARAŻEM gratulacje więc. my dzisiaj też załatwialiśmy jeszcze trochę pozwoleń itp. mam nadzieję,że na wiosne ruszymy z fundamentami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 23.11.2010 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Czytam od paru dni też na ostro tematy związane z ogrzewaniem, budową domów 5L, 3L i pasywnych is staram się wymyślić idealne ogrzewanie do Anulki. Wbrew pozorom, posiada ona bardzo dobre podstawy dla projektu domu pasywnego, albo energooszczędnego. Strasznie mnie męczy ten temat ogrzewania.By the way, może komuś się przyda, napisałem do pracowni i dostałem odpowiedź odnośnie zapotrzebowania cieplnego Anulki.Wklejam poniżej:Witam Pana serdecznie,jak najbardziej mamy policzone zapotrzebowanie na moc cieplną zarówno do ogrzewania jak i przygotowania ciepłej wody użytkowej. Obliczenie zapotrzebowania na ciepło dla c.o. wykonano przy założeniu:- strefa klimatyczna II -180C- ogrzewanie konwekcyjneObliczenia wykonano zgodnie z PN-EN ISO 6946, PN-EN 12831.Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną i= 8 605 W Wskaźniki zapotrzebowania ciepła wynoszą:W odniesieniu do kubatury ogrzewanej HL,Bud/Vn,Bud =23,9 W/m3Zapotrzebowanie ciepła dla przygotowania kąpieli w wannie, w systemie zasobnikowym:zużycie wody 160l o temp. 40 0CQcw = 260 ( 400-100) x 1,2 x 1,15 x 1,683 = 11 kWDla pokrycia zapotrzebowania ciepła na c.o. i przygotowanie c.w.u. przyjmuje się kocioł gazowy o mocy cieplnej 24 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 23.11.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Czytam od paru dni też na ostro tematy związane z ogrzewaniem, budową domów 5L, 3L i pasywnych is staram się wymyślić idealne ogrzewanie do Anulki. Wbrew pozorom, posiada ona bardzo dobre podstawy dla projektu domu pasywnego, albo energooszczędnego. Strasznie mnie męczy ten temat ogrzewania. By the way, może komuś się przyda, napisałem do pracowni i dostałem odpowiedź odnośnie zapotrzebowania cieplnego Anulki. Wklejam poniżej: Witam Pana serdecznie, jak najbardziej mamy policzone zapotrzebowanie na moc cieplną zarówno do ogrzewania jak i przygotowania ciepłej wody użytkowej. Obliczenie zapotrzebowania na ciepło dla c.o. wykonano przy założeniu: - strefa klimatyczna II -180C - ogrzewanie konwekcyjne Obliczenia wykonano zgodnie z PN-EN ISO 6946, PN-EN 12831. Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną i= 8 605 W Wskaźniki zapotrzebowania ciepła wynoszą: W odniesieniu do kubatury ogrzewanej HL,Bud/Vn,Bud =23,9 W/m3 Zapotrzebowanie ciepła dla przygotowania kąpieli w wannie, w systemie zasobnikowym: zużycie wody 160l o temp. 40 0C Qcw = 260 ( 400-100) x 1,2 x 1,15 x 1,683 = 11 kW Dla pokrycia zapotrzebowania ciepła na c.o. i przygotowanie c.w.u. przyjmuje się kocioł gazowy o mocy cieplnej 24 kW. czy dotyczy to tylko kotła gazowego, czy na paliwo stałe też musi być 24kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 23.11.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 czy dotyczy to tylko kotła gazowego, czy na paliwo stałe też musi być 24kW? Obliczenia to obliczenia a zostaje jeszcze rzeczywistość. Jednakże, zapotrzebowanie na moc cieplną to wskaźnik uniwersalny który pokazuje ile trzeba dostarczyć energii, z nieważne jakiego źródła. Teraz trzeba policzyć ile dane źródło powinno dać energii w zależności od jego kaloryczności. Nie rozumiem, tylko dlaczego odnieśli się tutaj do m3 a wszędzie na Forum operują jednostką kWh/m2. Nie pytajcie jeszcze mnie proszę jak to się wszystko oblicza, jak już skleję to napiszę Ale dla węgla trzeba oddzielnie obliczyć moc cieplną kotła, tak sądzę. Widzę, że zużycie na wodę przyjęli już jednak w systemie zasobnikowym czyli niejako z preferencją gazu. Kurna, człowiek przed budową domu doktorat musi skończyć !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 24.11.2010 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 cicho coś..... już nie budujecie Anulki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 24.11.2010 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 cicho coś..... już nie budujecie Anulki ? My się zastanawiamy ciągle nad tym projektem.Niestety, niemożność wykorzystania strychu ostudziła nasze ohy i ahy nad tym projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 24.11.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 My się zastanawiamy ciągle nad tym projektem.Niestety, niemożność wykorzystania strychu ostudziła nasze ohy i ahy nad tym projektem. przecież możecie zrobić strop betonowy, tylko wtedy trzeba zrobić ściany nośne i po zmianie konstrukcji dachu może on być wykorzystany - nie trzeba rezygnować zupełnie z projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 24.11.2010 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 przecież możecie zrobić strop betonowy, tylko wtedy trzeba zrobić ściany nośne i po zmianie konstrukcji dachu może on być wykorzystany - nie trzeba rezygnować zupełnie z projektu Kombinujemy właśnie coś w tym kierunku Nie bierzemy nawet pod uwagę,żeby zrezygnować z projektu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataBB 24.11.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Witam Wszystkich Nam z męzem równiez najbardziej z wszystkich parterówek podoba sie własnie Anulka. Nasza rodzinka jest 4 osobowa mamy 2 dziewczynkiO PROJECIE ;nie wiem dlaczego tyle osób komlikuje sobie życie z tym projektem np. z ta spizarka i wc rozwiazanie tego jest bardzo proste!! wystarczy odjac z 60cm od holu zeby powiekszyc nie tylko hol gdzie zaprojektowana jest ta garderoba na wprost wejscia ale i ten korytarz ktory prowadzi do kuchni i salonu tam tez przeciez jest wasko, poza tym ja jeszcze poszerzylabym kuchnie o 60cm na glebokosc szafek kuchennych pomijajac ten kawalek na ktorym jest komin dlatego ze chce w zabudowie sciennej zrobic lodowke piekarnik mikrofale mysle ze to bedzie super wygladac caly sprzed w scianie a na drugiej części kuchni meble w krztałcie litery L i wtedy wychodzi mi ładny kwadrat z pomieszczen gdzie miala byc spizarka, wc, i kotłownia ktory podziele na 2 czesci z jednej zrobie wc z umywalka w drugiej pomieszczenie gospodarcze tz. aby móc schowac odkurzacz ,worek ziemniakow cebuli duza skrzynke na narzedzia a dookola mozna powiesiac pólki i poustawiac na nich słoiki i wten sposób mamy spizarke z pomieszczeniem gospodaczym mniej wiecej kazde z tych pomieszczen bedzie mialo po 1,2 na 1,5 wiec wystarcza w zupełnosci a w dodatku bedzie wiekszy hol i wieksza kuchnia. Oczywiscie ta garderobe na wprost wejscia tez trzeba zlikwidowac w naszym przypadku powiekszymy pokoj zaraz za ta garderoba Oba pokoje na wprost wejscia chcemy przeznaczyc dla dziewczynek wiec metrazowo wzupełnosci wystarczaja.ŚCIANA ktora w projekcie jest miedzy kuchnia a salonem napewno zniknie Napewno nie pomniejszalabym rzadnym kosztem salonu. Mam rodzine i wiem ze najwiecej czasu przebywa sie własnie w salonie dzieci lubia byc tam gdzie rodzice jeszcze jak wpadnie rodzina robi sie naprawde ciasno poza tym trzeba wyobrazic sobie swieta ,choinke ,naprawde salon musi byc wiekszy to centralny punk domu a sypialnie jak sypialnie biurko łozko stolik fotel Poza tym nie wiem jak mozna wogole planowac sciane miedzy kuchnia a salonem ten domek i tak jest maly i cały urok srodka jest wlasnie na otwartej przestrzeni dziennej wtedy mamy wrazenie ze dom jest wiekszy a grodzenie tego sciana robienie przesuwanych drzwi zabierajac metry odejmuje jego urok W poprawkach zmieniamy jeszcze wyjscie na taras to boczne tz. przesuwamy je na sam srodek miedzy salonem a kuchnia likwidujac na tej scianie tez okno w kuchni i w tym samym miejscu bedzie stal stól na 6 osob zawsze mi sie marzylo zeby przy takich drzwiach byla jadalnia zawsze mozna rozsunac drzwi i jesc sniadanko patrzac na ogrod. Nie moglabym pozbyc sie wyjscia z boku na taras poniewaz cały urok z zewnatrz tego domku jest własnie oparty na tym polaczonym tarazie Wyglada to SuperJest jeszcze jedna zaleta tego poniewaz przesuwajac na srodek drzwi zyskamy bardziej ustawny salon tam planujemy dac duza sofe a nad nia w scianie panoramiczne akwarium oczywiscie bedzie trzeba zrobic z regipsow scianke na glebokosc 30cm ale mysle ze warto W salonie chcialabym tez wieksze drzwi rozsuwane 3 skrzydlowe wtedy bedzie wiecej swiatla ,tylko ze to wiekszy kosztKOMINEK jak najbardziej TAK wieczorkiem napalic w kominku usiasc z lampeczka winka to jest ta roznica posiadajc DOM o ktorym całe zycie sie marzy i napewno nie załowalabym ani jedej złotowki na to wydanej.Nam sie marzy kominek zrobiony na przestrzal 3 stronny i wysuniety na srodek od sciany tej garderoby na wprost wejscia do srodka salonu ale taki kominek jest drogi wiec trzeba troche kasy dozbierac ale efekt nie samowity czy jestes w kuchni czy w jadalni czy w salonie widzisz jak pali sie w kominku klimat nie powtarzalny. Tylko nie wiem czy daloby rade bo komin w projekcie jest troszke dalej. łAZIENKA jest OK i ta sypialnia kolo łazienki tez na nasza sypialnie wporzadku.Garderoba musi BYĆ poniewaz nie zagracamy niepotrzebnie małych sypialni szafami. Mamy ciuchy w jedej duzej garderobie i tyle a na tej scianie w garderobie po lewej stronie deska do pasowania Mial racje jeden z gosci tego forum ze mozna raz na 4 dni isc do pieca i podlorzyc nie ma wiekszego z tym problemu wiec kotłownia moze byc z tyłu za garazemNAJWIEKSZA NASZA BOLACZKA JEST STRYCH!!! Zawsze chcialam na nim trzymac pamiatki rodzinne i inne rzeczy ktore czasem trzeba gdzies odłozyc czy naprawde nie da sie inaczej zrobic tego dachu zeby kąt dachu zostal taki sam a nie bylo po srodku tyle tych belek? wtedy mozna byloby wejsc na gore i choc na schyłkach polazic po strychu Jak mój mąż zrobi plan z wszystkimi moimi poprawkami ktore opisalam wrzuce na forum Mam nadzieje ze komus moje zmiany rowniez sie przydadzaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ala1719499794 24.11.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Fajnie pokombinowała z-35 , na części dachu wiązary a na reszcie tradycyjna więżba, na której zyskuje ok. 35 m2 . Tylko że oni zwiększyli kąt nachylenia z 24 na 30 stopni no ale coś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts