Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ANULKA (z garażem) pracownia HB STUDIO

Recommended Posts

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wspólnie z mężem zdecydowalismy się na ten projekt. Rozmawialiśmy juz z ekipą budowlaną, której szef stwierdził, że powinniśmy zamknąć się w kwocie 220 tys. z wykończeniem. Będziemy budować się jakieś 10 km od Chełmna w kujawsko-pomorskim. Pozdrawiam.

Witam wszystkich !

Jest to mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość.

Szczególnie pozdrawiam Zaczka 17- dzięki za udostępnienie Waszej budowy i pokazania jej nam wszystkim. Od niedawna jestem posiadaczem tego projektu, co oznacza, że jesteśmy zdecydowani na jego realizację. Domek ten ma stanąć w woj. lubuskim, jesteśmy na etapie załatwiania formalności. Zamierzamy (w większości budować go systemem gospodarczym), a co za tym idzie mam wiele pytań i wątpliwości co do realizacji tego projektu.

Po pierwsze – w projekcie jest lana płyta żelbetowa , podwójnie zbrojona siatką metalową posadowiona na ścianach fundamentowych. Z tego co widzę na zdjęciach chyba nie macie tej płyty, jak rozwiązaliście ten problem.

Po drugie w projekcie prawie wcale nie ma rozrysowanych szczegółów dachu. W opisie jest coś o skręcaniu krokiew między dwoma blachami metalowymi. Czy można prosić o więcej zdjęć pokazujących wykonanie więźby dachowej. Szczególnie interesuje mnie połączenie krzyżulców i słupów z krokwiami.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich !

Jest to mój pierwszy post dlatego proszę o wyrozumiałość.

Szczególnie pozdrawiam Zaczka 17- dzięki za udostępnienie Waszej budowy i pokazania jej nam wszystkim. Od niedawna jestem posiadaczem tego projektu, co oznacza, że jesteśmy zdecydowani na jego realizację. Domek ten ma stanąć w woj. lubuskim, jesteśmy na etapie załatwiania formalności. Zamierzamy (w większości budować go systemem gospodarczym), a co za tym idzie mam wiele pytań i wątpliwości co do realizacji tego projektu.

Po pierwsze – w projekcie jest lana płyta żelbetowa , podwójnie zbrojona siatką metalową posadowiona na ścianach fundamentowych. Z tego co widzę na zdjęciach chyba nie macie tej płyty, jak rozwiązaliście ten problem.

Po drugie w projekcie prawie wcale nie ma rozrysowanych szczegółów dachu. W opisie jest coś o skręcaniu krokiew między dwoma blachami metalowymi. Czy można prosić o więcej zdjęć pokazujących wykonanie więźby dachowej. Szczególnie interesuje mnie połączenie krzyżulców i słupów z krokwiami.

Pozdrawiam.

Płytę fundamentową robiliśmy, nie wiem już co widać na zdjęciach, ale jeśli widać "podłogę" to jest to właśnie ta płyta. Co do projektu, to należy zwrócić się do biura projektowego o nadesłanie brakujących w projekcie stron dot. właśnie, dachu, my też tak zrobiliśmy, mailowo i nadesłali nam to bez problemu, nie wiem dlaczego tak robią skoro ludzie już zwracali się do nich o uzupełnienie brakujących stron projektu, a oni nadal wysyłają niekompletny. Powodzenia w zmaganiach się z budową:)

Witam ponownie!

Dziękuje za odpowiedź. Co do zwracania się do biura to owszem dosłano mi rysunek płyty, ale co do dachu to tylko otrzymałem rysunek podobnej kratownicy z innego projektu. Na moje sugestie Pan konstruktor stwierdził, że otrzymał zamówienie na taki zakres prac i się wywiązał i nic więcej nie ma. Pani architekt natomiast stwierdziła, że jeżeli zleci się wykonanie firmie to oni wiedzą jak to robić ;)). No tak ale ja jako inwestor powinienem chyba wiedzieć czy robią zgodnie z projektem, który jest jaki jest. Prośba do Zaczka 17 o przesłanie dodatkowych rysunków jakie otrzymaliście. Mój e-mail [email protected]. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Pytanko jak idzie Wam wykończeniówka i na jakim już jesteście etapie.

• 4 weeks później...

Witam serdecznie ja tutaj nowy :)

Dołączam się do tematu na temat Anulki. Z żoną po obejrzeniu setek projektów domów parterowych nic nam nie pasowało aż w końcu wpadła Anulka. Tak się na nią napaliliśmy, że tylko teraz chcemy ją budować :) Ale pojawił się spory problem z chodzeniem po poddaszu nieużytkowym, trzebaby było w projekcie zmieniać całą konstrukcję więźby i stropu aby była możliwość wykorzystania poddasza i dodatkowo dach przynajmniej powinien mieć 30 stopni. Takie zmian w projekcie są kosztowne i co się okazało, że Pani projektant która wstępnie wyceniała zmiany zaproponowała, że zrobi projekt od podstaw na podstawi anulki. I zrobiliśmy tak, że dach będzie miał 30 stopni, dodatkkowo garaż na 2 auta (rozszerzenie o 1,5m) oraz dom o 2 m, czyli do drzwi o 1m i od drzwi 1m. Tym sposobem wielkość domu będzie ok 125m2 dodatkowo zwiększa się pomieszczenie na c.o. z garażem i jeszcze dochodzi miejsce na graty i suszarkę na stryszku :) Cena projektu od podstaw wyszła taniej niż kupienie gotowego + plus adaptacja + zmiany.

Mam również pytanie i prośbę do użytkowników, którzy kupili projekt anulki. Czy mógłby ktoś podesłać wykaz (listę) matariałów, która znajduje się w gotowym projekcie? Gdyż nasza projektant nie robi takiego spisu materiałów, mogłaby zrobić za dodatkowe koszty ale chcemy sobie poradzić bez tego. Byłbym bardzo wdzięczny z takie spis materiałów, które trzeba kupić, gdyż sam chcę szukać materiałów. Jeżeli ktoś zdecydowałby się pomóc to proszę o kontakt na maila [email protected]

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam,

podłączam się;-)

Mamy zakupiony projekt Anulki, aktualnie oczekuję na komplet dokumentów od architekta co by można było złożyć już o pozwolenie na budowę.

Zmiany jakie wprowadziliśmy w projekcie to przejście z garażu do domu, powiększenie jednego z pokoików przy tym przejściu ( w miejscu garderoby), przeniesienie kotłowni za garaż i chyba zrezygnujemy z wc, aby zrobić tam garderobę. Dom będzie stał przodem do drogi ( niestety jest to narzucone). Przód nam wypada na zachód, tył na wschód w stronę lasu.Chętnie poczytam i pooglądam zdjęcia z budów i oczywiście podzielę się swoimi jeśli tylko zaczniemy budowę.

Czy buduje może ktoś już Anulkę w mojej okolicy(jeleniogórskie), chętnie byśmy obejrzeli na żywo.

I jeszcze pytanie: ile bierze ekipa budowlana za stan surowy otwarty Anulki? Nam jedni zaśpiewali 36000, czy to dużo czy to mało?

Edytowane przez wywa

• 3 weeks później...
Witam.

Jestem w trakcie budowy projektu Anulka z garażem. My również wprowadziliśmy pewne zmiany, w tym:

1. przeniesiona kotłownia za garaż ( ze względu na to, że będziemy opalać paliwem stałym)

2. pomieszczenia wc, kotłowni i spiżarni połączyliśmy w jedno - będzie tam pralnia, prasowalnia i częściowo garderoba:)

3. w miejscu gdzie była garderoba pomiędzy pokojami zrobiliśmy drzwi do garażu ( ze względu na kotłownie), jednocześnie będzie tam coś na kształt spiżarnio-graciarni:)

4. przesunęliśmy ścianę środkowego pokoju o 20 cm kosztem salonu

5. zrezygnowaliśmy z kominka

6. zlikwidowaliśmy jedne drzwi balkonowe - te obok kuchennego okna (bardzo nad tym ubolewam, bo to właśnie podobało mi się w tym projekcie, ale u nas było to konieczne)

7. jeszcze nie postawiliśmy ścianki między kuchnią i salonem - nie wiemy czy jest to dobry pomysł, a lepszego nie mamy:(, z jednej strony chciałabym chyba odgrodzić kuchnię, ale z drugiej nie chcę tak ograniczać przestrzeni)

8. zmniejszyliśmy wymiary garderoby - tej naprzeciwko wejścia, w projekcie jest ona bardzo głęboka, gdyby tak została, to przejście do pokoi, jak i do salony byłoby bardzo wąskie - 1m. co utrudniałoby komunikację, nie mówiąc o przeniesieniu jakiś większych przedmiotów, typu meble itp.

9. zmniejszyliśmy okna od łazienki i pom. gosp. - teraz są 60x60

A najważniejsza zmiana to taka, że nasz domek usytuowany jest "bokiem" do drogi:yes:, ze względu na położenie względem stron świata - mamy działkę z wjazdem od południowego zachodu, dzięki temu 'zaoszczędziliśmy" też więcej miejsca na ogród:)

Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii na temat takich zmian, jak również sposobów na zagospodarowanie przestrzeni między kuchnią a salonem, pomysłów na elewacje i inne wykończenia zew. domu.

Czy ktoś ma już zdjęcia ze swojej budowy?!!!

Witam

te zmiany wprowadzone były poprzez adaptację przed zakupem projektu? Interesuje mnie to dlatego, że chciałam kupić inny projekt ale wprowadzenie zmian jakich bym chciałam wyceniono mi bardzo drogo więc zrezygnowałam.

Nie mam doświadczenia w tych sprawach więc nie wiem kto może wprowadzać te zmiany

proszę o odpowiedz

Witam

te zmiany wprowadzone były poprzez adaptację przed zakupem projektu? Interesuje mnie to dlatego, że chciałam kupić inny projekt ale wprowadzenie zmian jakich bym chciałam wyceniono mi bardzo drogo więc zrezygnowałam.

Nie mam doświadczenia w tych sprawach więc nie wiem kto może wprowadzać te zmiany

proszę o odpowiedz

adaptacji projektu można dokonać dopiero po jego zakupie. Uprawnionym do tego jest tylko architekt adaptujący posiadający stosowne uprawnienia. Może tak być, że proponowane przez Państwa zmiany są na tyle duże, że nie będzie się to opłacało, bo taniej wyniesie projekt indyw.

a oto nowe zdjęcia z budowy Anulki - z dachem i oknami:)

Zdj?cie1332.jpg

Zdj?cie1334.jpg

Zdj?cie1336.jpg

Zdj?cie1337.jpg

Zdj?cie1338.jpg

Edytowane przez zaczek17

Witam na forum, jestem nowym użytkownikiem, Anulka też jest moim ulubionym projektem i nasze wielomiesięczne poszukiwania zakończymy na tym wyborze. Co do zmian to zamiast się głowić nad wielkością pomieszczeń jedna z pracowni wyceniła mi poszerzenie domu o 1mb w stronę garażu na 1255 zł, dodając do tego koszt adaptacji w jakiejś super promocji 1500 i przeprojektowanie instalacji na pompę ciepła jakieś 400 zł to chyba wyjdzie taniej niż nowy projekt. U mnie w Łodzi za samą adaptację bez zmian projektanci wołają 3000zł. Co do ścianek działowych to zmiany kosmetyczne podobne jak u wszystkich z całkiem otwartą kuchnią ( może barek ) a dzięki przesunięciu ściany nośnej będzie więcej możliwości. Co do ścian działowych to można dokonywać na budowie. Takie moje sugestie na początek.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Marcin Basiński

• 1 month później...

Witam,

Chciałbym dołączyć do forum projektu ANULKA:)

mam do państwa ogromną prośbę odnośnie projektu ANULKA.

Razem z żoną upatrzyliśmy sobie ten projekt, bardzo nam się podoba bo zawsze marzyliśmy o domu parterowym, a ANULKA po prostu spełnia te nasze marzenia, no ale jest zawsze jakieś "ALE".

W miejscowym planie zagospodarowania mamy nachylenie połaci 35 - 45 stopni a ANULKA ma w standardzie 22 stopnie.

W związku z tym mam ogromną prośbę:

ile kosztuje wprowadzenie zmiany?

czy taka zmianę z 22 na 35 stopni jest możliwa?

I czy może pozostać bez poddasza użytkowego?

Z góry serdecznie dziękuję za poradę,

pozdrawiam

PS odnośnie kosztów budowy to proszę o kontakt, zrobiłem parę wycen i chętnie się nimi podzielę!:)

cieszy mnie, że grono osób zainteresowanych Anulką rośnie:) nasza budowa stanęła obecnie na etapie wylewek, więc wizualnie niewiele się zmieniło od ostatnich zdjęć:(

odnośnie zmiany nachylenia dachu to są to zmiany których musi dokonać architekt adaptujący projek. Ile to bedzie kosztowało to zależy od indywidualnych cen określonych przez ww.

Zaczek,

a możesz podać ile kosztował cie budowa do obecnej chwili?

I czy ktoś może robi lub wie kto robi:) takie zmiany w nachyleniu dachu w ANULCE? Kurcze nie wiem jak to będzie wyglądać , bo w sumie to trzeb 13 stopni podnieść dach...a ANULKA naprawdę jest fajna i jakoś na chwilę obecną nie widzę innego projektu!

pozdr

Przemek

Witam!

Też dołączę się do dyskusji:-).

Razem z małżonką też mamy zamiar (na 99,9%) kupić projekt Anulka. Tyle, że wersję lustro, bez garażu.

Ze zmian, które chcemy wprowadzić to:

1) Powiększenie pokoju nr 8 kosztem garderoby (ma tam zostać taki korytarzyk - zakładamy, że za jakiś czas będziemy rozbudowywać dom w tym kierunku).

2) Powiększenie pokoju nr 10 w kierunku łazienki z jednoczesnym przesunięciem łazienki w kierunku wiatrołapu (likwidacja tej wnęki).

3) Szafy zlikwidowane z wiatrołapu wrzucimy w pomieszczenie nr 2. Jednocześnie chyba wstawimy tam pralkę.

4) Likwidacja spiżarki i zrobienie większego kibelka

5) W miejscu garderoby 13 zejście do piwnicy (tylko zejście, nie planujemy rozbudowy domu w górę).

Co myślicie o takich zmianach? Czy ktoś z Was podpiwnicza Anulkę?

Do osób, które mają już Anulkę, czy mógłbym prosić o podesłanie rzutu ław?

Pozdrawiam, JC

• 2 weeks później...

Witam serdecznie Anulkowiczów :)

Przeczytałam Wasze posty-dyskuję, właśnie kupiłam projekt tego domu i mam nadzieję że jeszcze w tym roku zacznę go budować, czekam na pozwolenia itp...

Po długich namysłach i przemyśleniach wprowadzę kilka zmian w środku jak i na zewnątrz.

Myślę że uda mi się wrzucić jutro fotkę i opis zmian, aczkolwiek będzie on niepotrzebny-rysunek sam mówi za siebie ;)

Pozdrawiam

Witam serdecznie tomchyl :)

Mam do Ciebie pytanie, jak i czy idzie budowa Anulki? Bo nic nie wpisujesz na forum :(

Napisz proszę jak postępy w budowie, a może już stoi Anulka.

Bardzo chętnie zobaczyłabym ją osobiście jeśli byłaby taka możliwość :)

Pozdrawiam