anula81 15.08.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) Po kilku latach poszukiwań idealnego projektu domu wybór padł na Anulkę. Wraz z mężem jesteśmy na etapie zamawiania projektu, również jak nasi poprzednicy chcemy wprowadzić parę zmian tj. 1) zmiana drzwi tarasowych z prawej strony budynku na okno, 2) poszerzenie drzwi tarasowych o jedno skrzydło na tylnej ścianie budynku, 3) zlikwidowanie kominka w salonie (usunięcie komina) 4) zamknięcie kuchni (dobudowanie ściany do muru z prawej strony budynku), 5) wejście do spiżarni od strony kuchni (chcemy ogrzewać dom eko-groszkiem w pomieszczeniu gospodarczym za garażem, 6) pomniejszenie głębokości garderoby naprzeciwko wejścia do domu, 7) zmiana wejścia do garderoby znajdującej się pomiędzy sypialniami i zrobienie go od strony pokoju nr 8, powiększenie pomieszczenia gospodarczego za garażem (wyrównanie tylnej ściany do bryły budynku) i dostosowanie do potrzeb ogrzewania paliwem stałym, 9) zlikwidowanie części tarasu z prawej strony domu. Mam pytanie do osób budujących Anulkę, z czego stawiacie ściany zewnętrzne i ile ocieplenia? My jak na razie myślimy o silikatach + 20cm styropian i ogrzewaniu na eko groszek w pomieszczeniu gosp. za garażem. Pozdrawiam wszystkich gorąco i z niecierpliwością czekam na nowości z budowy. Ps. jak dobrze pójdzie zamierzamy zacząć budowę w przyszłym roku w województwie łódzkim. Dziennik budowy: http://forum.muratordom.pl/blog.php?156058-Projekt-Anulka-z-gara%C5%BCem Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez anula81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchyl 15.08.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Witaj POĆASI:)Pisałam odpowiedż do ciebie, ale pokazywało mi , że nie dotarła:jawdrop: zatem piszę na forum. Czekalismy długo na warunki zabudowy i inne pozwolenia. W chwili obecnej czekamy za pozwoleniem na budowę. Mam nadzieję, że ruszymy we wrześniu. Działeczkę mamy dość dużą 2000m, miesiąc temu ogrodziliśmy ją a nawet posadziliśmy kilka drzewek (przy ogrodzeniu za planowanym domem). W piątek mają nam podłączyć prąd budowlany ze słupa, który znajduje się na naszej działce. ZE zmian jakie wprowadziliśmy w projekcie to: - podniesienie o dwa pustaki celem zrobienia stryszku z wejściem z garażu (wyciągane schody) - kotłownia na ekogroszek w pomieszczeniu za garażem - likwidacja duzej garderoby celem powiększenia sypialni 8 i zrobienia przejścia do garażu - zmniejszenie garderoby nr 13 i w tym miejscu szafa na zabudowę - likwidacja prawych drzwi tarasowych i wstawienie tam okna - likwidacja prawego okna kuchennego - stworzenie strefy dziennej poprzez zamknięcie salonu od strony holu- postawienie ścianki takiej ukośnej z drzwiami i wstawienie drzwi w przejściu do kuchni. Kuchnia zostaje otwarta na salon w takim układzie jak jest w projekcie - z pomieszczeń 5,4,2 utorzenie jednego- z funkcją spiżarnio - pralni. -otwory okienne w sypialniach, salonie i kuchni w wymiarze 1500/1500. POĆASI, czy wy mieszkacie w kujawsko-pomorskim? Może gdzieś niedaleko nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POĆASI 16.08.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Witam Cię , odpowiedź na e-mail otrzymałam, również tutaj na forum, za co bardzo dziękuję. My również jesteśmy na etapie załatwiania dokumentów, aczkolwiek do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę jeszcze troszkę nam zostało, m.in. uzgodnienie z energetyką (gaz i woda już jest). Mamy nadzieję, że do końca sierpnia złożymy wniosek. My także chcemy poczynić pewne zmiany w tym domku i przyznam szczerze trochę sugerowaliśmy się tymi wypowiedziami na forum. Niekiedy to praktyczne uwagi. Podobnie jak Ty rezygnujemy z jednego wyjścia na taras a w to miejsce wstawiamy okno. Jesteśmy na etapie uzgodnień u architekta. Z pewnością więcej o tym jeszcze napiszę. W tym roku chcemy pobudować poziom "O", a reszta w przyszłym roku. Mamy nadzieje zamieszkać na jesień przyszłego roku. Dom będziemy budować pod Poznaniem. Chętnie byśmy Was odwiedzili, jak już będą stać Wasze ściany, bo czuję, że pierwsi zaczniecie budowę Naszym zdaniem Anulka to b. praktyczny dom. I tak jak Wy chcemy zrobić strych użytkowy nad garażem np. na sprzęt narciarski i walizki:) Pozdrawiamy i do następnego razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 24.08.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Zaczek, a ty masz zgodnie z projektem nachylenie 22 stopnie? dzieki Przemek Tak. Zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 20.09.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 (edytowane) Jakoś nikt tu ostatnio nie zagląda:( nie budujecie już Anulki? a ja mam nowe zdjęcia z budowy - otynkowane wnętrza Anulki, jeszcze bez sufitu, bo czekamy aż wyschną ściany i wylewki. Tadammmmm i tak: zdjęcie 1. to widok na salon z holu, 2. na salon z kuchni, 3. na kuchnie z salonu, 4. z salonu na hol i drzwi do pom. gosp., 5. hol od strony salonu, 6. wiatrołap, 7. pokój nr I, 8. i 9. pokój nr II, 10. pokój nr III, 11. pokój nr I- widok od okna na drzwi, 12. garaż. Edytowane 20 Września 2011 przez zaczek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 20.09.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 i kolejne..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 20.09.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 i jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchyl 27.09.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Witaj Żaczek:-) Mam Prośbę- czy możesz wrzucić zdjęcia łazienki i pomieszczenia gospodarczego? I jeszcze jedno pytanie - na czwartym zdjęciu (ściana w salonie) ta ścianka, którą widać to przedłużenie ściany pomieszczenia gospodarczego? Rozumiem, że zlikwidowałeś tym samym korytarzyk prowadzacy do kuchni? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 28.09.2011 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Witaj Żaczek:-) Mam Prośbę- czy możesz wrzucić zdjęcia łazienki i pomieszczenia gospodarczego? I jeszcze jedno pytanie - na czwartym zdjęciu (ściana w salonie) ta ścianka, którą widać to przedłużenie ściany pomieszczenia gospodarczego? Rozumiem, że zlikwidowałeś tym samym korytarzyk prowadzacy do kuchni? Pozdrawiam serdecznie. zdjęcia wrzucę, jak je zrobię, jakoś nie pomyślałam, żeby je też uwzględnić w fotoalbumie:). Tak, ta ścianka to przedłużenie ściany od pom.gosp. Mieliśmy z tym dylemat, bo uznaliśmy, że ścianka w projekcie zmniejszy znacznie salon, a chcieliśmy też mieć trochę zamkniętą kuchnię. No i tak się to skończyło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchyl 28.09.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Witaj zaczek:-) Będę wdzięczna za te zdjęcia:-)Mam pytanie, czy przez to przesunięcie ścianki kuchnia nie zrobiła się zbyt mała? W sumie wasze rozwiązanie bardzo mi sie podoba. Salon na pewno jest optycznie większy. A i jeszcze jedno - czy tę małą garderobę zmniejszyliście czy została taka jak w projekcie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 29.09.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Noooo, chyba nie, może tylko optycznie, bo przecież w sytuacji, gdyby pozostało tak jak w projekcie to i tak nie wyszlibyśmy z meblami poza granicę wyznaczoną ścianka od pom. gosp. prawda? a garderobe w korytarzu zmniejszaliśmy do wymiarów szafy wnękowej, czyli jej ścianki wysunięte są do korytarza na dł. chyba 80 cm, albo mniej, nie pamiętam:) gdyby pozostało jak w projekcie to przejście w holu byłoby bardzo wąskie, byłby problem np z przeniesieniem jakiegoś mebelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchyl 29.09.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Dzięki serdeczne:-) tego mi było trzeba:-) To wasze rozwiązanie naprawdę fajnie wyszło. Salon bardzo na tym skorzystał. A ten komin w kuchni co był w projekcie musiał zostać czy go zlikwidowaliście ?Chodzi mi o to, że chciałabym zrobić na tej ścianie sąsiadującą z pom. gosp. zabudowę i nie wiem jak to będzie funkcjonalnie wyglądało...Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 30.09.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 Komin jest i służy nam do wentylacji, rury wentylacyjne z całego domu i oczywiście z kuchni - od okapu, schodzą się do tego komina. my palnujemy umieścić na tej ścianie meble, w tym słupek z piekarnikiem i pozostałe meble z kuchnią elektr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 06.10.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 obiecane zdjęcia łazienki i pralni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 06.10.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 i jeszcze Anulka od strony frontowej:) aktualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sileo 07.10.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Witam wszystkich na forum a zwlaszcza budujacych i zamierzajacych budowac Anulke Jak chyba wiekszosc z Was, od kilku miesiecy ogladalismy z zona projekty i oczywiscie nie moglismy sie zdecydowac. Jednak ostatecznie padlo na Anulke, bo najlepiej odpowiada nam "srodek". Projekt (z garazem po prawej stronie) juz kupilismy i mamy zamiar zaczac budowe na wiosne. Na razie projekt jest u architekta, bo chcemy i musimy wprowadzic kilka zmian. Najwazniejsze to zmiana kata nachylenia dachu, bo w warunkach zabudowy mamy min. 30st. Dodatkowo chcemy zmienic konstrukcje wiezby dachowej, zeby dalo sie wejsc na strych i trzymac tam jakies graty (ponoc z tym nie ma problemu). I ostatnia zmiana to wydluzenie domu po metrze z kazdej strony, co powiekszy salon i kuchnie, oraz 2 pokoje dla dzieci. Reszta nam odpowiada (tzn. caly uklad pomieszczen), ale chetnie bym zobaczyl Anulke na zywo, bo moze nie mam wyobrazni i np. garderoba czy spizarnia beda za male? Nad tym wydluzeniem domu w sumie caly czas sie zastanawiam. Architekt sie jeszcze nie zabral za moj projekt, takze moge to odwolac. Nie wiem ile to mi zwiekszy koszt budowy. Ale z drugiej strony jak juz budowac to tak, zeby dzieciaki nie mialy malych klitek. Nie wiem, co o tym sadzicie? To moze na razie tyle. Bede sledzil watek na bierzaco i jeszcze raz pozdrawiam wszystkich anulkowiczow. P.S. Jak myslicie, wystarczy mi 350tys na postawienie domu "pod klucz"? Wiem, ze duzo zalezy od uzytych materialow, ale czy ta kwota jest w ogole realna? Ktos tu pisal stan surowy 140tys a wykonczenie 2x tyle :/ Nie chce sie za bardzo pakowac w kredyt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomchyl 08.10.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2011 Witaj Zaczek! Dziękuję serdecznie za zdjęcia:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaczek17 10.10.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 myslę, że jest to realne - przy rozsądnym podejściu do tematu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edith812 18.10.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 witaj zaczek17, na wiosnę planujemy rozpoczęcie budowy ANULKI w woj. lubelskim. zastanawiamy się tylko co do ilości materiałów. czy mogę Cię prosić o informację ile materiałów( bloczków i pustaków) Wam poszło na postawienie domku? podaję mój e-mail [email protected]z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiamedith812 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sileo 26.10.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 myslę, że jest to realne - przy rozsądnym podejściu do tematu:) No to jestem juz spokojniejszy A tak BTW to bylem dzis u elektryka, bo mial problem z umieszczeniem skrzynki i chcial sie skonsultowac. Powiedzial, ze ten nasz projekt to straszne "badziewie" Powiedzial, ze w ogole nie bylo robionych uzgodnien miedzybranzowych. Na jednym rysunku CO i pralka sa w jednym miejscu na drugim rysunku w innym miejscu. Co wiecej musial tam naskreslac jakies obliczenia czy cos, bo mowi, ze to bylo wziete z innego projektu metoda wytnij i wklej. Mowil, ze on by za takie badziewie cofal w ogole uprawnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts