Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ANULKA (z garażem) pracownia HB STUDIO

Recommended Posts

Po kilku latach poszukiwań idealnego projektu domu wybór padł na Anulkę. Wraz z mężem jesteśmy na etapie zamawiania projektu, również jak nasi poprzednicy chcemy wprowadzić parę zmian tj.

1) zmiana drzwi tarasowych z prawej strony budynku na okno,

2) poszerzenie drzwi tarasowych o jedno skrzydło na tylnej ścianie budynku,

3) zlikwidowanie kominka w salonie (usunięcie komina)

4) zamknięcie kuchni (dobudowanie ściany do muru z prawej strony budynku),

5) wejście do spiżarni od strony kuchni (chcemy ogrzewać dom eko-groszkiem w pomieszczeniu gospodarczym za garażem,

6) pomniejszenie głębokości garderoby naprzeciwko wejścia do domu,

7) zmiana wejścia do garderoby znajdującej się pomiędzy sypialniami i zrobienie go od strony pokoju nr 8,

8) powiększenie pomieszczenia gospodarczego za garażem (wyrównanie tylnej ściany do bryły budynku) i dostosowanie do potrzeb ogrzewania paliwem stałym,

9) zlikwidowanie części tarasu z prawej strony domu.

Mam pytanie do osób budujących Anulkę, z czego stawiacie ściany zewnętrzne i ile ocieplenia? My jak na razie myślimy o silikatach + 20cm styropian i ogrzewaniu na eko groszek w pomieszczeniu gosp. za garażem.

Pozdrawiam wszystkich gorąco i z niecierpliwością czekam na nowości z budowy.

Ps. jak dobrze pójdzie zamierzamy zacząć budowę w przyszłym roku w województwie łódzkim.

Dziennik budowy: http://forum.muratordom.pl/blog.php?156058-Projekt-Anulka-z-gara%C5%BCem

Edytowane przez anula81

• Odpowiedzi 276
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj POĆASI:)Pisałam odpowiedż do ciebie, ale pokazywało mi , że nie dotarła:jawdrop: zatem piszę na forum. Czekalismy długo na warunki zabudowy i inne pozwolenia. W chwili obecnej czekamy za pozwoleniem na budowę. Mam nadzieję, że ruszymy we wrześniu. Działeczkę mamy dość dużą 2000m, miesiąc temu ogrodziliśmy ją a nawet posadziliśmy kilka drzewek (przy ogrodzeniu za planowanym domem). W piątek mają nam podłączyć prąd budowlany ze słupa, który znajduje się na naszej działce. ZE zmian jakie wprowadziliśmy w projekcie to:

- podniesienie o dwa pustaki celem zrobienia stryszku z wejściem z garażu (wyciągane schody)

- kotłownia na ekogroszek w pomieszczeniu za garażem

- likwidacja duzej garderoby celem powiększenia sypialni 8 i zrobienia przejścia do garażu

- zmniejszenie garderoby nr 13 i w tym miejscu szafa na zabudowę

- likwidacja prawych drzwi tarasowych i wstawienie tam okna

- likwidacja prawego okna kuchennego

- stworzenie strefy dziennej poprzez zamknięcie salonu od strony holu- postawienie ścianki takiej ukośnej z drzwiami i wstawienie drzwi w przejściu do kuchni. Kuchnia zostaje otwarta na salon w takim układzie jak jest w projekcie

- z pomieszczeń 5,4,2 utorzenie jednego- z funkcją spiżarnio - pralni.

-otwory okienne w sypialniach, salonie i kuchni w wymiarze 1500/1500.

POĆASI, czy wy mieszkacie w kujawsko-pomorskim? Może gdzieś niedaleko nas?:)

Witam Cię :), odpowiedź na e-mail otrzymałam, również tutaj na forum, za co bardzo dziękuję. My również jesteśmy na etapie załatwiania dokumentów, aczkolwiek do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę jeszcze troszkę nam zostało, m.in. uzgodnienie z energetyką (gaz i woda już jest). Mamy nadzieję, że do końca sierpnia złożymy wniosek. My także chcemy poczynić pewne zmiany w tym domku i przyznam szczerze trochę sugerowaliśmy się tymi wypowiedziami na forum. Niekiedy to praktyczne uwagi. Podobnie jak Ty rezygnujemy z jednego wyjścia na taras a w to miejsce wstawiamy okno. Jesteśmy na etapie uzgodnień u architekta. Z pewnością więcej o tym jeszcze napiszę. W tym roku chcemy pobudować poziom "O", a reszta w przyszłym roku. Mamy nadzieje zamieszkać na jesień przyszłego roku. Dom będziemy budować pod Poznaniem. Chętnie byśmy Was odwiedzili, jak już będą stać Wasze ściany, bo czuję, że pierwsi zaczniecie budowę:) Naszym zdaniem Anulka to b. praktyczny dom. I tak jak Wy chcemy zrobić strych użytkowy nad garażem np. na sprzęt narciarski i walizki:) Pozdrawiamy i do następnego razu.

• 4 weeks później...

Jakoś nikt tu ostatnio nie zagląda:( nie budujecie już Anulki?:(

a ja mam nowe zdjęcia z budowy - otynkowane wnętrza Anulki, jeszcze bez sufitu, bo czekamy aż wyschną ściany i wylewki. Tadammmmm

i tak: zdjęcie 1. to widok na salon z holu, 2. na salon z kuchni, 3. na kuchnie z salonu, 4. z salonu na hol i drzwi do pom. gosp., 5. hol od strony salonu, 6. wiatrołap, 7. pokój nr I, 8. i 9. pokój nr II, 10. pokój nr III, 11. pokój nr I- widok od okna na drzwi, 12. garaż.

Zdj?cie1579.jpg

Zdj?cie1580.jpg

Zdj?cie1581.jpg

Zdj?cie1582.jpg

Zdj?cie1583.jpg

Edytowane przez zaczek17

Witaj Żaczek:-) Mam Prośbę- czy możesz wrzucić zdjęcia łazienki i pomieszczenia gospodarczego? I jeszcze jedno pytanie - na czwartym zdjęciu (ściana w salonie) ta ścianka, którą widać to przedłużenie ściany pomieszczenia gospodarczego? Rozumiem, że zlikwidowałeś tym samym korytarzyk prowadzacy do kuchni? Pozdrawiam serdecznie.

Witaj Żaczek:-) Mam Prośbę- czy możesz wrzucić zdjęcia łazienki i pomieszczenia gospodarczego? I jeszcze jedno pytanie - na czwartym zdjęciu (ściana w salonie) ta ścianka, którą widać to przedłużenie ściany pomieszczenia gospodarczego? Rozumiem, że zlikwidowałeś tym samym korytarzyk prowadzacy do kuchni? Pozdrawiam serdecznie.

zdjęcia wrzucę, jak je zrobię, jakoś nie pomyślałam, żeby je też uwzględnić w fotoalbumie:).

Tak, ta ścianka to przedłużenie ściany od pom.gosp. Mieliśmy z tym dylemat, bo uznaliśmy, że ścianka w projekcie zmniejszy znacznie salon, a chcieliśmy też mieć trochę zamkniętą kuchnię. No i tak się to skończyło:)

Witaj zaczek:-) Będę wdzięczna za te zdjęcia:-)

Mam pytanie, czy przez to przesunięcie ścianki kuchnia nie zrobiła się zbyt mała? W sumie wasze rozwiązanie bardzo mi sie podoba. Salon na pewno jest optycznie większy. A i jeszcze jedno - czy tę małą garderobę zmniejszyliście czy została taka jak w projekcie? Pozdrawiam

Noooo, chyba nie, może tylko optycznie, bo przecież w sytuacji, gdyby pozostało tak jak w projekcie to i tak nie wyszlibyśmy z meblami poza granicę wyznaczoną ścianka od pom. gosp. prawda?

a garderobe w korytarzu zmniejszaliśmy do wymiarów szafy wnękowej, czyli jej ścianki wysunięte są do korytarza na dł. chyba 80 cm, albo mniej, nie pamiętam:) gdyby pozostało jak w projekcie to przejście w holu byłoby bardzo wąskie, byłby problem np z przeniesieniem jakiegoś mebelka.

Dzięki serdeczne:-) tego mi było trzeba:-) To wasze rozwiązanie naprawdę fajnie wyszło. Salon bardzo na tym skorzystał. A ten komin w kuchni co był w projekcie musiał zostać czy go zlikwidowaliście ?Chodzi mi o to, że chciałabym zrobić na tej ścianie sąsiadującą z pom. gosp. zabudowę i nie wiem jak to będzie funkcjonalnie wyglądało...

Pozdrawiam serdecznie.

Witam wszystkich na forum a zwlaszcza budujacych i zamierzajacych budowac Anulke :)

Jak chyba wiekszosc z Was, od kilku miesiecy ogladalismy z zona projekty i oczywiscie nie moglismy sie zdecydowac. Jednak ostatecznie padlo na Anulke, bo najlepiej odpowiada nam "srodek". Projekt (z garazem po prawej stronie) juz kupilismy i mamy zamiar zaczac budowe na wiosne. Na razie projekt jest u architekta, bo chcemy i musimy wprowadzic kilka zmian. Najwazniejsze to zmiana kata nachylenia dachu, bo w warunkach zabudowy mamy min. 30st. Dodatkowo chcemy zmienic konstrukcje wiezby dachowej, zeby dalo sie wejsc na strych i trzymac tam jakies graty (ponoc z tym nie ma problemu). I ostatnia zmiana to wydluzenie domu po metrze z kazdej strony, co powiekszy salon i kuchnie, oraz 2 pokoje dla dzieci. Reszta nam odpowiada (tzn. caly uklad pomieszczen), ale chetnie bym zobaczyl Anulke na zywo, bo moze nie mam wyobrazni i np. garderoba czy spizarnia beda za male?

Nad tym wydluzeniem domu w sumie caly czas sie zastanawiam. Architekt sie jeszcze nie zabral za moj projekt, takze moge to odwolac. Nie wiem ile to mi zwiekszy koszt budowy. Ale z drugiej strony jak juz budowac to tak, zeby dzieciaki nie mialy malych klitek. Nie wiem, co o tym sadzicie?

To moze na razie tyle. Bede sledzil watek na bierzaco i jeszcze raz pozdrawiam wszystkich anulkowiczow.

P.S.

Jak myslicie, wystarczy mi 350tys na postawienie domu "pod klucz"? Wiem, ze duzo zalezy od uzytych materialow, ale czy ta kwota jest w ogole realna? Ktos tu pisal stan surowy 140tys a wykonczenie 2x tyle :/ Nie chce sie za bardzo pakowac w kredyt...

• 2 weeks później...

witaj zaczek17,

na wiosnę planujemy rozpoczęcie budowy ANULKI w woj. lubelskim. zastanawiamy się tylko co do ilości materiałów. czy mogę Cię prosić o informację ile materiałów( bloczków i pustaków) Wam poszło na postawienie domku? podaję mój e-mail [email protected]

z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

edith812

myslę, że jest to realne - przy rozsądnym podejściu do tematu:)

No to jestem juz spokojniejszy :)

A tak BTW to bylem dzis u elektryka, bo mial problem z umieszczeniem skrzynki i chcial sie skonsultowac. Powiedzial, ze ten nasz projekt to straszne "badziewie" ;) Powiedzial, ze w ogole nie bylo robionych uzgodnien miedzybranzowych. Na jednym rysunku CO i pralka sa w jednym miejscu na drugim rysunku w innym miejscu. Co wiecej musial tam naskreslac jakies obliczenia czy cos, bo mowi, ze to bylo wziete z innego projektu metoda wytnij i wklej. Mowil, ze on by za takie badziewie cofal w ogole uprawnienia ;)