Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto kupić dachówkę w tym roku z uwagi na niższe ceny- krycie ma byc wiosną 2011

popiz

Recommended Posts

Jak w temacie. Czy warto kupić dachówkę w tym roku,bo ceny są na dobrym poziomie np dachówka podstawowa wychodzi 2 zł brutto- nie będę może pisał żadnej konkretnej firmy, bo jak to na forach bywa zaraz ktoś powie, że coś reklamuje. Dekarze przychodzą wiosną 2011. Sklepy w których kupuje materiał oczywiście przetrzymają. Poradźcie czy warto?

Z takim pytaniem to do wróżki. Pozdrawiam.

Dokładnie. Nie napisałeś pod jakim względem pytasz czy warto...czy się nie przeterminuje?? :)

Otóż dachówkę możesz zakupić i czekać, możesz też ją składować na własnej budowie, wątpię aby ktoś wyniósł Ci w nocy kilka lub kilkanaście palet po 1-1,5 tony. No wiadomo ze lepiej jak zostanie u nich, nic Cie wtedy nie interesuje. Jeżeli uważasz że cena którą podałeś jest dla Ciebie odpowiednia możesz kupować, bo nie wiadomo co bedzie na wiosnę. Ale może też być tak że ceny pójdą w dół...nie napisałes jaka to jest dachówka, jak cementowa/betonowa to zadna rewelacja, cena normalna, jak ceramiczna to juz można pomyśleć. Z drugiej strony Akcesoria przeważnie zostaja w starych cenach i jak Ci podniosą o 20 nawet 30 gr na sztuce to na metrze 2 bedziesz do tyłu od 2 do około 4 złotych (nie wiem o jakiej dachówce rozmawiamy stad te rozbiezności) Jak masz dach 200m2 to od 400 do 800 zł bedziesz w plecy. Czy to dla Ciebie dużo sam oceń. Ja bym nie zamawiał teraz. A nóż na wiosnę zobaczysz inny dach i powiesz ze chcesz tak samo :)

warto chodź by dla odpisania podatku pozdrawiam :)

Zaden argument. W wiekszosci skladow i tak mozesz kupic na 7 % Vat. w przyszlym roku niby 8...przy okolo 40 tys bo tyle kosztuje w przyblizeniu na 200m2 dachowka z robocizna zaoszczedzic 1kPln...uwazam ze nie warto...a dachowka drozsza nie bedzie...

Wyżej pisałem że warto...

Dopada mnie jednak taka myśl - jeśli okaże się, że zabraknie trochę dachówek, to może być problem z dokupieniem w identycznym odcieniu na wiosnę...

W drugą stronę - jeśli zbędzie, to nie wiem czy skład przyjmie zwrot 5-6 miesięcy po zakupie...

Musze popytać...

Wyżej pisałem że warto...

Dopada mnie jednak taka myśl - jeśli okaże się, że zabraknie trochę dachówek, to może być problem z dokupieniem w identycznym odcieniu na wiosnę...

W drugą stronę - jeśli zbędzie, to nie wiem czy skład przyjmie zwrot 5-6 miesięcy po zakupie...

Musze popytać...

ludzie chcą zwracać nadmiarowa dachówkę a z drugiej strony doradzają żeby sprawdzać daty aby cała dostawa była z jednej partii. a jak zwrócisz dachówki to co hurtownia z nimi zrobi? ma dołożyć następnemu klientowi do innej partii i mają sie różnić odcienie?

Dachówka ma prawo różnić się odcieniami i nie jest to żadna wada bo to tylko wypalona glina. Najwyższy czas skończyć z wypisywaniem tych bzdur o jednej partii! Płytki w łazience mogą mieć różnice w wymiarach, odcieniach i skazy a co dopiero dachówka. Życzę inwestorom więcej zdrowego rozsądku. Pozdrawiam.

Dachówka ma prawo różnić się odcieniami i nie jest to żadna wada bo to tylko wypalona glina. Najwyższy czas skończyć z wypisywaniem tych bzdur o jednej partii! Płytki w łazience mogą mieć różnice w wymiarach, odcieniach i skazy a co dopiero dachówka. Życzę inwestorom więcej zdrowego rozsądku. Pozdrawiam.

dokładnie, o to mi chodzi. ile można czytać głupot o sprawdzaniu dat i partii, o reklamowaniu odcieni i pisaniu pierdól o chodzeniu w tej sprawie do sądu.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, przemyśle to sobie jeszcze. Aha dachówka brasa celtycka.

No to powiem Ci szczerze że chyba "za słabo wydeptałeś scieżkę" do tej hurtowni/składu budowlanego...Albo poszedłes zapytaać, wiec Ci podali cenę...Z tego można jeszcze trochę zejść, popatrz jeszcze np na markę IBF, produkty identyczne - mniej medialna marka, czy słabsza...kwestia dyskusji, powłoki i jakośc naprawdę bardzo zbliżone, Wzory prawie identyczne. A za IBF jest lekko niższa cena.

ok. To napisz czym się roznią...powiedzmy celtycka braas i ibf ?? Powloka?? cementowe wszystkie maja kiepskie powloki z zewnatrz, to nie ceramika...wykonaniem?? Ibf sie bardzo dobrze uklada, braas oczywiscie tez...konkretnie pisz, jak masz jakies argumenty...jestem pewny ze z odleglosci 2 metrow nie odroznilbys tych dwoch dachowek

...cementowe wszystkie maja kiepskie powloki z zewnatrz ...

...konkretnie pisz, jak masz jakies argumenty...

No właśnie konkretnie pisz!

Jak nie potrafisz odróżnić produktów BRAAS'a od IBF'u to Twój problem.

A są dachówki, które maja powłoki od wewnątrz?! Pozdrawiam.

No właśnie konkretnie pisz!

Jak nie potrafisz odróżnić produktów BRAAS'a od IBF'u to Twój problem.

A są dachówki, które maja powłoki od wewnątrz?! Pozdrawiam.

Twoim problemem jest to ze chcesz mieć zawsze rację. Ja z tym nie mam problemu, podobnie jak z odróżnieniem tych produktów. Gdybyś miał do czynienia z tym asortymentem wiedziałbyś jak bardzo są podobne. Wzór identyczny, no może liczony w milimetrach. Różnice w powłoce też są ale nie do odróżnienia z dachu. Nie rozumiem dlaczego tak się upierasz?? jedź na skład budowlany i poproś o dwie dachówki dla porównania i się przekonasz. Książki to nie wszystko.

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie" czym różni sie dachówka cementowa celtycka Braas od celtyckiej IBF ??

Edytowane przez photos

Ja nie muszę mieć racji. Ja mam wiedzę i doświadczenie do czego Ty może z czasem dojdziesz. Skoro dla Ciebie jedynym porównaniem jest podobieństwo wzoru czy koloru to trudno dalej dyskutować. A tak konkretnie, to którą dachówkę chcesz porównywać bo IBF ma w swojej ofercie tylko podwójną "S" i podwójną Rzymską? Pozdrawiam.

Braas również ma te dachówki w ofercie. Wiec czym innym handlowcy przekonują klienta jak nie wyglądem i jakością wykonania?? masz jakieś informacje ze IBF to bubel?? Uważasz że Wystarczy powiedziec ze Braas jest reklamowany w telewizji a IBF nie i to go czyni lepszym?? Posiadasz jakieś dane techniczne które jednoznacznie stwierdzają ze Ze Ibf Jest mniej wytrzymały na np. uszkodzenia mechaniczne, ze kolor traci nasycenie, ze ma złe formy i dachówki póżniej zle się składaj??. poważnie, napisz gdzie jest albo w jakim stopniu różnią się nie producenci bo o fabrykach nie piszemy ale ich produkty, ale tak abyś ukazał że rzeczywiście Braas jest lepszy, a wtedy przyznam Ci rację. Wkoncu człowiek uczy się całe zycie. Nie interesują mnie twoje subiektywne odczucia, interesują mnie fakty.

Na jakiej podstawie twierdzisz ze nie mam doswiadczenia w tej branzy?? Czyżby dlatego że nie zarejestrowałem się na forum muratora np 5 lat temu??