Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobrowolne Ubezpieczenie Zdrowotne - prosze o porade

Leony

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczow.

Ostatnio pojawił się temat ubezpieczen grupowych w mojej firmie.

Mam kilka pytan w zwiazku z tym.

Nasze ubezpieczenie w WARCIE obejmuje wiele punktow, np:

1. Zgon ubezpieczonego - 55 000 zł - Czyli moja rodzina automatycznie otrzyma 55 tys zloty odszkodowania? Zona dziecko?

16. Poważne zachorowanie ubezpieczonego

1) nowotwór, 2) ,zawał serca 3) udar mózgu, 4) chirurgiczne leczenie choroby wieńcowej( by-pasy), 5) niewydolność nerek, 6) przeszczep dużych narządów), 7) paraliż, 8) utrata kończyn, 9) ślepota, 10) głuchota, 11) utrata mowy, 12) oparzenia, 13) łagodny guz mózgu, 14) śpiączka 15) choroba Creutzfeldta Jakoba, 16) zakażenie wirusem HIV w trakcie transfuzji krwi, 17) zakażenie wirusem HIV w związku z wykonywanym zawodem, 18) operacje aorty, 19) chorobę Alzheimera, 20) schyłkowa niewydolność wątroby, 21) operacja zastawek serca, 22) stwardnienie rozsiane, 23) chorobę Parkinsona

3 miesiące karencji

- 5 500zł- 23 jednostki chorobowe - co to oznacza ?

Ostatnio zmarła moja babcia i rodzice otrzymali odszkodowanie ze swojego ubezpieczyciela ?

10. Zgon rodziców, teściów ubezpieczonego - 2 200 zł

w moim "odpukać" przypadku była by to tylko suma 2 200 zł ktora Warta przelala by na moje konto ?

Z tego co wiem to składka ma wynosic 50 zloty - to duzo czy malo ? czy za ta kwotę sa firmy ktore oferuja znacznie wiecej nic mozna by przypuszczac ?

Np Mbank ma oferte: http://www.mbank.pl/indywidualny/ubezpieczenia/nnw/#tabs=0

Wariant Premium:

śmierć w wyniku NW 100 000 PLN

24,99 zł

Polowe taniej niz u mnie a kwota 2 razy wieksza.

Ale to ubezpieczenie chyba nie obejmuje "opieki" szpitalnej w razie choroby.

Co musze wiedziec albo o co zapytac towarzystwo ubezpieczeniowe jeszcze ? - to lub inne

Znacie może inne plus i minusy ubezpieczenia ? Jakie inne firmy maja najlepsze oferty ? Na co patrzec? O co pytac? O co sie targowac?

Prosze o porady i wymiane doswiadczec z ubezpieczycielami.

Ktore firmy sa warte uwagi ?

Pozdrawiam serdecznie.

• 1 month później...
moja mama ma ubezpieczenie w PZU i Hestii. Ostatnio była w szpitalu na usunięciu guza z płuc. Dostała pieniądze za pobyt w szpitalu od jendego i drugiego ubezpieczyciela. Gdyby (odpukać) guz okazał się złośliwy to dostałaby wypłatę za poważne zachorowanie. Za swoich teściów też dostawała wypłaty normalnie. Ja mam grupowe ubezpieczenie w PZU i jak miałam stłuczkę samochodem w drodze z pracy to też dostałam wypłatę. Mąż ma w pracy ubezpieczenie w PZU i jak na służbie miał wypadek to też dostał wypłatę.

• 3 years później...
Ubezpieczenia grupowe wcale nie są korzystniejsze od indywidualnych. Wyciąganie kasy ofertą pozornych korzyści. Wystarczy pójść do jakiegoś sprawdzonego ubezpieczyciela i bez trudu można wynegocjować lepsze warunki. Moja żona zrezygnowała z ubezpieczenia grupowego i za te same pieniądze dostała, po krótkiej rozmowie w PZU lepsze warunki.

• 4 weeks później...
Ubezpieczenia grupowe sa o tyle fajne, że maja naprawde korzystna składke, jednak w mojej pracy ubezpieczenie oferuje jakaś firma, której nazwy nawet nie pamietam i troszke mnie to zniecheciło powiem szczerze. Więc aktualnie jesteśmy ubezpieczeni w PKO http://pkoubezpieczenia.pl/ochrona myślę osobiście, ze większośc ubezpieczycieli ma jednak dość podobną ofertę, nie identyczna ale podobna.