Mitsumaniak 19.10.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 (edytowane) Po pierwsze chciałbym się przywitac to mój pierwszy post, od dłuższego czasu myślimy z żoną o budowie domu w tej chwili myśle o kanadyjczyku znam plusy i minusy ale chętnie usłysze to od kogoś kto mieszka w takim domu,dla mnie plusem jest czas ponieważ nie mam czasu nadzorować a i tak muszę wziąć kredyt, w swojej okolicy znalazłem taki dom i spróbuje w weekend odwiedzić właściciela ma dom jak z projektu natura1, czy może ma ktoś taki dom albo się zetknął? Interesuje mnie firma Proglobal domyznatury.pl gdyż widziałem u nich taki domek na stronie.Czytałem opinie, jest dużo dobrych i dużo złych czy na forum jest ktoś z lubelskiego kto ma taki dom? Edytowane 19 Października 2010 przez Mitsumaniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa79 08.11.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Witaj! Uważaj na oszustów. Znam 4 rodziny, które zostały oszukane przez tego samego właściciela firmy "budowlanej". Piękne słowa, sam nic nie robił, pieniążki wziął (duże) i nie dokończył prac. Mieszka sobie z rodziną w Warszawie i udaje biednego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mitsumaniak 02.12.2010 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Dziś byłem na rozmowie w jednej firmie w Lbn, pan sam mieszka w piętrowym kanadyjczyku od kilkunastu lat oglądałem go, dwie sprawy mnie dziwią bo są inne od ogólnych opinii które tu przeczytałem, mianowicie: Nie stosuje wiatroizolacji i styropianu ryflowanego, na płyt osb daje piankę(nie pamietam jaką) i w ten sposób uzyskuje przestrzeń jak w ryflowanym styropianie,mówił że tak jest większy odstęp. Ogólnie mówił sensownie,co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mitsumaniak 06.12.2010 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Śpią wszyscy? Nie odpowiecie,to firma raj-bud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawgar 10.12.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Śpią wszyscy? Taki zimowy czas się zbliża to wszyscy w sen zimowy powoli zapadają. A co do domu. To doświadczenia własnego nie mam bo się jeszcze się do mojego szkieletowca nie wprowadziłem ale zrobiłem wywiad gospodarczy, i popytałem osoby co to w takich domach mieszkają co oni o nim myślą. I w zasadzie same superlatywy słyszę. Co ciekaw, osoby, które od kilku lat mieszkają w takim domu, bardzo sobie go chwalą. -Pierwsza sprawa to taki dom jest bardzo ciepły. W zasadzie to wełniak a nie drewniak bo więcej ma wełny niż drewna. Rozpalasz kominek i momentalnie robi się ciepło. -Dom bardzo szybko się buduje. Ja zacząłem w lipcu i w zasadzie po 4-5 miesiącach możesz się wprowadzać. -Dom ma niesamowity mikroklimat. Bardzo dobrze mieszka się w takim domu. Co do innych spraw to musisz tez wiedzieć że: -Taki dom pracuje. Taki dom słychać (to mówią osoby mieszkające w nich). Drewno pracuje, kurczy się, rozpręża i przy skokach temperatur i wilgoci czasem słychać trzaski. Coć puknie coś stuknie. -Dom trzeba bardzo dobrze zaizolować. Zwłaszcza podwalinę. inaczej będzie ci wiało po podłodze. Podwalinę bezpośrednio stykającą się z fundamnetem koniecznie i niezbędnie trzeba zaizolowac taśmą-pianką o zamkniętej strukturze porów. Im grubsza tym lepsza. -Kanadyjczyk ma słabą akustykę. Niemniej jak powiedział jeden mieszkaniec wieżowca, wieżowiec też ma słabą akustykę, a ja osobiście wole słuchać jak mi dziecko baraszkuje w drugim pokoju niż mieć nad głową sąsiada i słyszeć jego odgłosy jak korzysta z WC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oryginalnynick 29.12.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Witam:) ja jestem z Lubelskiego:yes: ale nie mam takiego domku, chociaż temat mnie interesuje- w przyszłym roku zamierzam sprzedać mieszkanko i wynieść się do drewnianego domku. Obecnie jestem na etapie rozmyślań jaki to ma być dom (może szkieletowy, może z bala) itd. Wysłałam kilkanaście maili do różnych firm z konkretnym projektem i zapytaniem o cenę. Jak znacie jakąś dobrą firmę- polecajcie!!! CDM odpisał, że za stan surowy 140 000 (84m)...to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlonek 06.01.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Do ilu wykonawców wysłałeś projekt, bo cena trochę duża. Ja wysłałem do kilkunastu do jednych wersja elektroniczna, inni chcieli rzuty. Rozpiętość cenowa ogromna. Trzeba znać dokładnie projekt, bo w odpowiedziach dostajesz technologię stosowana przez wykonawcę. Dla przykładu w projekcie mam belki stopu grubości 18x8 a dostałem propozycje zrobienia go z deski 22x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InezDomyKanadyjskie 06.01.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Belki 4 x 22 będą lepsze niż 8 x 18. Prawidłowo powinny być 23cm wysokości. 4cm to wystarczająco gruba belka w kanadyjczyku, a z kolei wysokość odpowiednia belki zapewni Ci sztywność stropu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz9874 09.01.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Ja mieszkam już 5mies. i jest elegancko. Sam budowałem więc na nikogo nie narzekam... domek 130m2, ogrzewam kominkiem, jest naprawde oszczędny, W porównaniu do bala dom tak nie "siada" dobra wełna załatwia wygłuszenie, jedyny minus to wiatry ale i w murownym wciąga ciepło...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mitsumaniak 09.01.2011 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Już kupiłem projekt Aga1 96m ale jeszcze nie zdecydowałem kto go wybuduje, kilka firm mi wycenia i wszystkie trzeba porównać.W projekcie są belki 45x145. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InezDomyKanadyjskie 09.01.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Już kupiłem projekt Aga1 96m ale jeszcze nie zdecydowałem kto go wybuduje, kilka firm mi wycenia i wszystkie trzeba porównać. W projekcie są belki 45x145. A czy poddasze jest do adaptacji? Czyli są tam pokoje? Jeśli tak, to belki są za niskie. Powinny mieć nie 145 tylko 230. A jaki rozstaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKowalczyk 10.01.2011 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witaj, wysłałem Ci wiadomość. Może będzie pomocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaJarek1719508206 30.01.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Dom o konstrukcji szkieletowej buduje się faktycznie w miarę szybko i nie trzeba czekać aż ścianą wyschną Jeżeli w środku wykańczasz w sposob tradycyjny - to to zajmuje standardowy czas. Co do strzelania i pękania - w pierwszym roku faktycznie coś tam czasem pękło. Dom szybko się wychładza, ale także błyskawicznie nagrzewa, co jest istotne, jeżeli prowadzi się niezbyt stały tryb życia i często wyjeżdża. Minusem jest na pewno to, że podczas budowy trzeba mieć naprawdę dobrą ekipę, która zna się na rzeczy i nie łatwo ją zastąpić inną. To powoduje, że budowa wcale tańsza nie jest choć postępuje szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 05.02.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Do ilu wykonawców wysłałeś projekt, bo cena trochę duża. Ja wysłałem do kilkunastu do jednych wersja elektroniczna, inni chcieli rzuty. Rozpiętość cenowa ogromna. Trzeba znać dokładnie projekt, bo w odpowiedziach dostajesz technologię stosowana przez wykonawcę. Dla przykładu w projekcie mam belki stopu grubości 18x8 a dostałem propozycje zrobienia go z deski 22x4 Propozycję? od kogo? Czy ten tajemniczy ktoś to obliczył?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 05.02.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 A czy poddasze jest do adaptacji? Czyli są tam pokoje? Jeśli tak, to belki są za niskie. Powinny mieć nie 145 tylko 230. A jaki rozstaw? Z całym szacunkiem .... co ty jesteś wróżka??? Jak nie znając projektu możesz szerzyć herezję ??? podpiszesz się pod tym? Masz uprawnienia ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 05.02.2011 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Dom o konstrukcji szkieletowej buduje się faktycznie w miarę szybko i nie trzeba czekać aż ścianą wyschną Jeżeli w środku wykańczasz w sposob tradycyjny - to to zajmuje standardowy czas. Co do strzelania i pękania - w pierwszym roku faktycznie coś tam czasem pękło. Dom szybko się wychładza, ale także błyskawicznie nagrzewa, co jest istotne, jeżeli prowadzi się niezbyt stały tryb życia i często wyjeżdża. Minusem jest na pewno to, że podczas budowy trzeba mieć naprawdę dobrą ekipę, która zna się na rzeczy i nie łatwo ją zastąpić inną. To powoduje, że budowa wcale tańsza nie jest choć postępuje szybko. Skoro szybko się wychładza .... to coś jest nie tak ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InezDomyKanadyjskie 05.02.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Drogi andstach1, Gdybym powiedziała, że zamiast 230 mogą byc 145 to miałbyś prawo nazywać mnie wróżką (z całym szacunkiem dla wróżek). Ale jeśli piszę o tym, że powinny być wyższe to ewentualnie mogłabym tylko marnotrawić cudzy materiał. A nie mogą być niskie, bo według tabel podających obciążenie dla stropów tylko strop zupełnie nieużytkowy (nie dostępny schodami - tak jest napisane - czyli nigdy nie można na niego wejść) i do tego gęsto podparty słupami lub ścianami nośnymi może mieć wysokość belek 145. Stropy mieszkalne, podparte co 3-4 m, muszą mieć belki nie niższe niż 210. Dokładne rozpiętości można przeczytać w książce. Stąd było moje pytanie o poddasze - czy są tam pokoje. Pozdrawiam, Wróżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InezDomyKanadyjskie 05.02.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Skoro szybko się wychładza .... to coś jest nie tak ... pozdrawiam Kasia@Jarek napisał, że dom się szybko wychładza, ale zapewne (domyślam się) miał na myśli, że szybciej niż murowany. To jednak nie znaczy, że w kwadrans. Temperatura w domu kanadyjskim spada o 2-3 stopnie w ciągu doby, o ile na zewnątrz jest mróz. Im wyższy tym szybciej. Z doświadczenia wiem, że przy minus 30 na zewnątrz i bez żadnego ogrzewania w ciągu 5 dni (dni, a nie godzin) temperatura spadnie z 21 do 8 stopni. Za to nagrzeje się w ciągu 2 godzin (też z doświadczenia), a dom murowany w 48 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 05.02.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Drogi andstach1, Gdybym powiedziała, że zamiast 230 mogą byc 145 to miałbyś prawo nazywać mnie wróżką (z całym szacunkiem dla wróżek). Ale jeśli piszę o tym, że powinny być wyższe to ewentualnie mogłabym tylko marnotrawić cudzy materiał. A nie mogą być niskie, bo według tabel podających obciążenie dla stropów tylko strop zupełnie nieużytkowy (nie dostępny schodami - tak jest napisane - czyli nigdy nie można na niego wejść) i do tego gęsto podparty słupami lub ścianami nośnymi może mieć wysokość belek 145. Stropy mieszkalne, podparte co 3-4 m, muszą mieć belki nie niższe niż 210. Dokładne rozpiętości można przeczytać w książce. Stąd było moje pytanie o poddasze - czy są tam pokoje. Pozdrawiam, Wróżka No ... szczególne bez projektu to takie stwierdzenie ... jest zasadne - bez jaj !!! A wiesz, że zwiększając wysokość zwiększasz ciężar ... i obciążenie .... nie obliczone do takiego ciężaru - wiesz, że takimi wypowiedziami możesz kogoś zabić ?!!! Zastanów się pięć razy .... zanim coś palniesz .... I nie chodziło mi o naciąganie - patrz pieniądze - tylko konstrukcje - patrz wyżej ..... pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andstach1 05.02.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Kasia@Jarek napisał, że dom się szybko wychładza, ale zapewne (domyślam się) miał na myśli, że szybciej niż murowany. To jednak nie znaczy, że w kwadrans. Temperatura w domu kanadyjskim spada o 2-3 stopnie w ciągu doby, o ile na zewnątrz jest mróz. Im wyższy tym szybciej. Z doświadczenia wiem, że przy minus 30 na zewnątrz i bez żadnego ogrzewania w ciągu 5 dni (dni, a nie godzin) temperatura spadnie z 21 do 8 stopni. Za to nagrzeje się w ciągu 2 godzin (też z doświadczenia), a dom murowany w 48 godzin. Ja mam też kanadiana .... Stawiam te domki ... U mnie przy minus 20 przez 3 dni niegrzania ... temp . 17st.C Ja tylko przeczytałem wypowiedź ... która nie była sprecyzowana ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts