Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Widział ktoś GENIUSA 500 ?

Recommended Posts

czesc,

zgodnie z obietnica, specyfikacja techniczna centrali Geo-Vent 3000:

http://karolina.reczek.eu/murator/2011.02.25/geo-vent3000.JPG

tylko to sa dane dla centrali PRZEMYSLOWEJ, o duzej wydajnosci. Do domkow raczej sie nie nadaje. Cena tez jest dosc spora. Przy czym, to nie sa dane sztywne. ProVent caly czas pracuje nad ulepszeniem i jak widzialem specyfikacje ciut starsza, to byla ona sporo slabsza. My bedziemy miec w naszym obiekcie dokladnie to cudo i bede mogl sie wypowiedziec, jak to dziala. Ale dopiero jesienia.

Tylko nie bardzo wiem co to jest SPF ? Liczą po swojemu COP w ten sposób ?

“Seasonal Performance Factor” (SPF) :) czyli to samo, co COP, tylko liczone dla okreslonego okresu w czasie. Albo sezonu grzewczego, jak dla instalacji grzewczych, albo dla calego roku, tak jak w tym przypadku, bo mamy instalacje grzewczo chlodzaca.

Ciekaw dlaczego nie ma tego w ofercie ? Braki badawcze ?

nie sadze. Ale jak powiedzialem, to, ze nie maja tego na stronie, nie swiadczy o tym, ze nie mozna tego kupic. ProVent daje dane projektantom, mozna to bez problemu kupic. Natomiast, jak powiedzialem wyzej, kazda taka instalacja jest pilotowana przez ProVent, od poczatku do konca. Poniekad, to bardzo dobrze swiadczy o firmie. Natomiast, jak sytuacja bedzie wygladala z centralami dla budownictwa jednorodzinnego, tego Ci nie potrafie powiedziec, bo po prostu nie wiem. Ale dowiemy sie juz niedlugo.

Natomiast podana tutaj sprawnosc jest liczona dla calego ukladu, w ktorego sklad wchodzi rowniez GWC. jest ono niezbedne, zeby to wszystko dzialalo. Bo to "cieplo" skads trzeba wziasc. Jesli myslisz o czyms takim i nie masz GWC, to raczej sobie daruj, bo jak to mowia: "z pustego i Salomon nie naleje!" :) jak nie bedziesz mial ciepla o nizszym paramatrze, to nawet pompa ciepla nic tu nie pomoze :)

mam nadzieje, ze troche naswietlilem Ci ten temat. Ale z tego co widze, to raczej jest bardzo znikome zainteresowanie tematem... A szkoda, bo ja uwazam, ze to rewelacyjne rozwiazanie. taka centralka 600tka moc grzewcza ok. 3kW. Dla domu niskoenergetyczneg to jakies 60% zapotrzebowania. Do tego dochadza zyski bytowe (4 osoby to nawet 1.5-2kW) i te brakujace cos tam mozna zaspokajac nawet elektrycznie. A jak ktos chce wydac wiecej, to instaluje sobie mala pompke ciepla - taka 5kW i ma zaspokojone zapotrzebowanie na CO i dogrzewanie w skrajne mrozy. A to wszystko polaczone z rewelacyjna wentylacja.

I tak i nie :)

Dzięki GWC temperatura powietrza trafiającego po stronie nawiewnej do rekuperatora jest dodatnia. Im bardziej sprawne GWC tym ta temperatura bliższa jest temperaturze stałej gruntu.

Automatycznie podnosi się potencjał temperaturowy powietrza usuwanego po przejściu przez rekuperator.

Ideą tego systemu jest wyssanie resztek ciepła z tego powietrza usuwanego które stanowi DZ dla pompy ciepłą.

GZ jest w tym przypadku jest nagrzewnica (skraplacz) po stronie nawiewnej za rekuperatorem, dogrzewająca powietrze nawiewane.

Przy przepływach jakie oferują instalacje przemysłowe (3000-3500m3) takie DZ jest wystarczające.

Problemem może być skorzystanie ze strumienia o objętości 150m3 (500-600W mocy ciągłej), ale jak pisze reraham wkrótce zobaczymy taką konstrukcję.

Dzieki Jani_63, ze wyjasniles to za mnie :) ciesze sie rowniez, ze temat interesuje wieksze grono, niz tylko samego ProStaś ;)

jesli chodzi o centralke dla domkow jednorodzinnych, to tak jak pisalem. bedzie ona troszke przewymiarowana w porownaniu do zwyklych central wentylacyjnych. NIe potrafie tez powiedziec, czy taka centrala da 500-600W przy 150m3. Wiem, ze docelowo ma dac ok. 3kW przy 500-600m3. Ale nie wiem, czy zaleznosc moc vs. przeplyw powietrza bedzie dla niej liniowy.

niemniej, mysle, ze w przypadku centrali dla domkow, ProVent bedzie sie bardziej reklamowal.

To można łatwo policzyć.

Ale, ale. Gonienie po chałupie 500-600m3 suchego powietrza zimowego może z domowników zrobić za życia żywe mumie jeśli nie będzie zastosowane dodatkowe nawilżanie nawiewu.

Widziałbym tu zastosowanie PPC inwertorowej, której sprężarka przy tej mocy znamionowej może pracować z mocą 0,25-1,2kW.

Ale tym niech się martwi ProVent. To ma być ich wyrób :D

Widziałbym tu zastosowanie PPC inwertorowej, której sprężarka przy tej mocy znamionowej może pracować z mocą 0,25-1,2kW.

Inverter jest tu jak najbardziej wskazany, chociażby dlatego, że ilość możliwej do odzyskania energii będzie zmienna w czasie i zależna od intensywności wentylacji.

W tym artykule : http://www.domypasywne.net.pl/wentylacja.php jest ten temat omówiony.

Prawdą jest to stwierdzenie :

Kompaktowa centrala grzewcza ma na celu zapewnienie maksymalnej wydajności, a przy tym oszczędności miejsca. Jest ona prosta i stosunkowo tania w produkcji.
Tylko czemu nie przekłada się to na niską cenę produktu końcowego ?

Drugi artykuł można znaleźć tutaj : http://muratordom.pl/eko-murator/ekorozwiazania-dla-domu/dom-pasywny-15-najwazniejszych-pytan,117_5199.html

Tu też zaproponowano odzysk z wentylacji przez pompę ciepła :

http://muratordom.pl/s/photos/thumbnails/19/6f/47/196f475fde898145_620x0_romiar-niestandardowy.jpg

Jednak pośrednikiem pomiędzy nawiewem i wywiewem jest zasobnik ciepłej wody użytkowej.

Rozwiązanie to lepiej odzyskuje energię z wentylacji (nie zawsze potrzeba dogrzewać, czy chłodzić, powietrze nawiewane, wtedy można to ciepło zużyć do przygotowania ciepłej wody użytkowej.

pomysł jest dobry jeśli chodzi o zagospodarowanie ciepła wytwarzanego przez gwc pompą ciepła, ale już przekazywanie tego ciepła do strugi nawiewanej do domu to dla mnie niewypał, bo zużyć je do cwu albo jakiejś podłogówki to czaję

mam u siebie centralkę 500 ale przewalanie 500m3 na godzinę przez dom budzi moje przerażenie, a może lekkie skomplikowanie układu byłoby lepsze a mianowicie robimy gwc jak należy przewymiarowany by wyciągnąć z niego właściwą ilość ciepła i odpowiedniej przepustowości, napędzamy go osobnym wentylem zamontowanym zaraz przez dz pompy, który kieruje strugę na pompę, z tej strugi dopiero jako "odczep" wm pobiera sobie odpowiednią ilość powietrza a wdmuchuje zużyte przed tym wentylatorem,(taka pętla sprzęgająca) centralce będzie łatwo pobrać ze strefy nadciśnienia i oddać do strefy podciśnienia, wada to mieszanie się powietrza zużytego ze świeżym, tą wadę można zlikwidować montując nieco mocniejsze wentyle w centralce i zamienić pobór z wyrzutem, anemometrem można łatwo dobrać te wentyle doświadczalnie, to tylko taki mój pomysł

(...)

Tu też zaproponowano odzysk z wentylacji przez pompę ciepła :

Jednak pośrednikiem pomiędzy nawiewem i wywiewem jest zasobnik ciepłej wody użytkowej.

Takie rozwiązanie, choć nie do końca, z wykorzystaniem pośredniego zasobnika energii mniej więcej miałem na myśli pisząc wcześniej o "drobnych" przeróbkach układu PCi - zasobnik CWU.

Ale brałem pod uwagę prostszą PCi bez inwertera, a do kompletu w układzie brakuje jeszcze kilku klocków :)

Takie rozwiązanie, choć nie do końca, z wykorzystaniem pośredniego zasobnika energii mniej więcej miałem na myśli pisząc wcześniej o "drobnych" przeróbkach układu PCi - zasobnik CWU.

Tu masz przykład rozwiązania komercyjnego : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.&p=2320351&viewfull=1#post2320351

http://www.sparkinstalacje.pl/sch/al4d-d.jpg

Obrazek pochodzi ze strony http://www.sparkinstalacje.pl/al4.html :).

• 9 months później...