moczarek1 20.10.2010 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam! Jestem nowy na forum i bardzo potrzebuje pomocy. A mianowicie od tego roku zacząłem przygodę z piecem i oczywiście nie o było się bez problemu. Mam stary piec moc ok. 25KW niestety nie wiem jakiej firmy ponieważ był już zamontowany przed zakupem domu a jego przebieg uniemożliwia uzyskania jakichkolwiek informacji, ruszta wodne. Dom również stary z cegły bez ocieplenia pow. 100m2. Instalacja C.O w miedzi do tego pompa obiegu wody oraz piec ogrzewa bojler 150l. Sterowane jest to sterownikiem tech ST-28 + dmuchawa. W piecu pale miałem i tutaj właśnie zaczyna się problem, a więc chodzi o to, że ciężko mam z utrzymaniem stałej temperatury. Ogólnie nastawioną mam na 55 stopni i po zasypaniu pieca temperatura urośnie do 57-58 stopni max(trochę to zajmuje) i po ok. 1-3 min zaczyna spadać. Wiadomo później ponownie załącza się dmuchawa bo histerezę mam ustawiona na 1 stopień, ale sporadycznie udaje się podnieść temperaturę ponownie do ok. 57 stopni w związku z czym dmuchawa cały czas pracuje a na piecu mam 50 stopni i ciągle spada w wyniku czego po ok. 5-6h na piecu mam 34 stopnie a w środku niedopalony miał. Nie ukrywam, że jest to uciążliwe bo np. ładuje piec ok. godz. 21:30 przed wyjście do pracy a jak wracam po 6 to właśnie mam sytuację jak opisałem wyżej a na piecu poniżej 30 stopni i sporadycznie się zdarza, że jest żar z którego ewentualnie można rozpalić ponownie. Dlatego zwracam się do Was może coś zaradzicie?!Aha prędkość nadmuchu mam ustawioną na 4 bieg z 10 możliwych a w dmuchawie mam klapkę, która się zamyka wraz z wyłączeniem dmuchawy. Powiedzcie jeszcze bo rozmawiałem z kolegą który powiedział mi, że on moczy miał a ponadto robi dziurkę prętem mniej więcej na środku pieca, aż do samego rusztu. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 20.10.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Może ten miał jest nic nie wart i więcej w nim piasku niż węgla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 20.10.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego/page76poczytaj od początku , temat o spalaniu węgla ale miał to też wegiel tylko mniejszej granulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 20.10.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Domyślam się że jest to kocioł zasypowy - jak rozwiązany jest nadmuch powietrza w kotle - może masz przytkane otwory wprowadzające powietrze?Piszesz że dmuchawa na 4 z 10 możliwych - to mało dla miału, zrób próby przy innych ustawieniach. Miał zawsze moczymy tak aby po ściśnięciu w dłoni się nie rozlatywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 20.10.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 (edytowane) Jeżeli zapalimy miał od góry to nie trzeba moczyć . Po co się moczy miał??? Teraz spalam trociny , od gory i ich nie moczę!Wczoraj żonka chciała dosypać trotów do rozpalonego kotła i było bum - oto chodzi? Edytowane 20 Października 2010 przez Mały Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moczarek1 20.10.2010 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Tak dokładnie jest to kocioł zasypowy a jeżeli chodzi o rozwiązanie z nadmuchem to dmuchawe mam zainstalowaną w drzwiczkach poniżej rusztu(popielnikowych) czyli pierwszych od dołu mniejwiecej na środku. Jeżeli chodzi o moczenie miału to właśnie mniej więcej taki mam. Z tego co napisałeś to na początek spróbuje podnieść obroty dmuchawy zobaczymy co pokaze?! Ostatnio czytałem tutaj na forum odnośnie górnego spalania ale po każdym doładowaniu trzeba od poczatku rozpalac. Będe próbował z tą dmuchawą od spodu. A mimo wszystko w dalszym ciągu liczę na pomoc Aha nie wykluczam że miał może byc do kitu ponieważ nie mam takiego rozeznania który jest dobry a który nie ze wzagledu na fakt że to mój pierwszy sezon grzewczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 21.10.2010 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 jeśli dalej chcesz palić błotem to powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 21.10.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 U Ciebie problem jest z piecem a nie z miałem , aby spalać miał dmuchawa musi dmuchać powietrze od góry lub zasypując miał do pieca trzeba uważać aby pozostawić wolną przestrzeń do ruszta chodzi o przepływ powietrza . Jak doczytałem Ty po rozpaleniu zasypujesz miałem piec i zaczynają się schody, jak się uda to dmuchawa przebije się przez warstwę miału i będzie się paliło ale najczęściej dzieje się tak że zasypując miałem dusisz płomień i piec się wygasza. Moja rada palić węglem albo zamontować drugą dmuchawę w górnej części pieca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.10.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 (edytowane) U Ciebie problem jest z piecem a nie z miałem , aby spalać miał dmuchawa musi dmuchać powietrze od góry lub zasypując miał do pieca trzeba uważać aby pozostawić wolną przestrzeń do ruszta chodzi o przepływ powietrza . Jak doczytałem Ty po rozpaleniu zasypujesz miałem piec i zaczynają się schody, jak się uda to dmuchawa przebije się przez warstwę miału i będzie się paliło ale najczęściej dzieje się tak że zasypując miałem dusisz płomień i piec się wygasza. Moja rada palić węglem albo zamontować drugą dmuchawę w górnej części pieca . amber jak to ma być rada najlepszego doradcy, to ja za takie rady serdecznie dziękuję. Przy kotle zasypowym, opalanym miałem, którego stałopalność wynosi 20-24h przy odpowiednim doborze i wykonaniu kotła powietrze ma być dostarczane właśnie głównie pod miał. Kocioł o zasypie cyklicznym opalany miałem zarzuca się po dolną krawędź drzwiczek zasypowych, następnie na wierzchu miału dajemy drewno podpałkowe i naciskamy start w sterowaniu. Dmuchawa dostarcza powietrze głównie pod opał. Ok.3H zajmuje zejście żaru na poziom rusztu, tutaj mamy fazę wysuszenia i odgazowywania tego miału. W dalszym etapie góra opału robi się czarna (w zasadzie siwa) a przy odpowiednim sterowaniu na górze opału widzimy tylko niebieskie płomyczki jak z kotła gazowego a żar będący na ruszcie stopniowo się wypala, opał zaczyna schodzić do dołu. Cały wsad zaczyna zatem pełnić role filtra spalin. Dostarczanie powietrza nad opał to tzw powietrze wtórne, dodatkowe i może być dostarczane przez wentylator bądź mechanicznie. Co do moczenia miału - błoto się nie pali, co najwyżej prowadzi do korozji i wykwitów w kominie. Miał ma być jedynie wilgotny 15 góra 20%, co nie oznacza 15 czy 20L wody na 100kg miału!! To 15-20% oznacza praktycznie suchy miał. Jak ktoś go trzyma pod dachem na zewnątrz to już absolutnie nie moczyć. Ktoś pytał po co miał ma być moczony - tak się żeźbiło jak nie było pid, aby kocioł nie walił, czyli nie odbijał. Zapłon gazów, te odbicia mają miejsce jak kocioł dojdzie do temp. zadanej i dłużej stoi, dmuchawa załączy się w przedmuchu, tutaj jeszcze nie musi odbić, ale już palenie siada, ogień na górze gaśnie, zbiera się dym i gazy. Jak temp. spada poniżej histerezy i wracamy do ogrzania, dmuchawa rusza, pojawia się iskra i mamy zapłon nazbieranych gazów, czyli odbicie. Sterownik z PID typu Płomyk PID, Proton PID, RT04cpid mają algorytmy dopasowujące obroty dmuchawy do zapotrzebowania na ciepło, nie wyłączają dmuchawy na wartości zadanej, właśnie po to, aby przy delikatnym nadmuchu stale zachować spalanie owych gazów (niebieski płomyk). Płomyk PID pozwala na przeciągnięcie o 5st.C przy stałym bardzo słabym nadmuchu, później sztywny przedmuch RT04Cpid pozwala na 3st.c przeciągnięcia przy słabym ciągłym nadmuchu a między 3-5st.C modyfikowany przedmuch, tj. stała wartośc czau przedmuchu ale automatyczny dobór przerwy do obciążenia kotła Proton PID stara się dmuchać ciągle do 5st.C przeciągniecia, ale przy zbyt dużej mocy kotła może wprowadzić modyfikowany przedmuch juz od wartości zadanej. Kolega ma pewnie kijowy kocioł- ot całe wytłumaczenie, czemu pali się tylko 6godzin. Edytowane 21 Października 2010 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 21.10.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 @Jarecki79 pewnie tak jest bo na kotłach znasz się jak mało ktoale wytłumacz mi jedną rzeczJakim cudem przez np 40cm miału przebije się powietrze od dołuPrzez węgiel to rozumiem ale przez miał???Dałbym głowę że to a'wykonalne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 21.10.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Do P. @Jarecki79 oj pali się i to dobrze. - a co oznacza? - proszę jak blondynce. walił, czyli nie odbijał> - a ilu palaczy ma ten PID? Czyli jednak ci co nie mają tego sterownika to mają moczyć? Nie zgodzę się też co do twierdzenia że opał>. Dmuchawa musi dostarczać powietrze również nad opał. Czy można sobie wyobrazić że powietrze będąc podane pod ruszt pokona przykładową warstwę 20 cm miału lub więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 21.10.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Oj Jarecki79 , rzeczywiście w tej dziedzienie jestem tylko praktykiem ale po przeczytaniu Twojej odpowiedzi widzę że mam w tym temacie o wiele większą wiedzę .Przeczytaj co napisałeś i możesz się jeszcze poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 21.10.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Jeśli na forum ktoś napisze że ma wykwity na kominie i cieknie mu smoła to większość radzi żeby palić suchym sezonowanym drewnem i podwyższyc temperaturę spalin i wietrzyc komin.Cala ta woda musi zostac odparowana i wypuszczona kominem . Jesli decyduję sie na palenie miałem a wiem że jest możliwość żeby spalić go w postaci suchej a nie mokrej to proste kupuję odpowiedni sterownik i pale na sucho. Czasy się zmieniają i koszt zakupu sterownika w porównaniu ile wydaje sie na ogrzewanie jest niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.10.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 @Jarecki79 pewnie tak jest bo na kotłach znasz się jak mało kto ale wytłumacz mi jedną rzecz Jakim cudem przez np 40cm miału przebije się powietrze od dołu Przez węgiel to rozumiem ale przez miał??? Dałbym głowę że to a'wykonalne:) Jak nie wierzysz, zapraszam do mnie do domu, kocioł miałowy lat 14-ście, powietrze od dołu, wtórne mechanicznie. Badania ITGiS Łódź, konstrukcja zgłoszona do ochrony patentowej. Do palenia nie potrzeba dużo powietrza, potrzebny odpowiedni spręż. U mnie dmuchawa przebija się przez 80kg zasypu miału. Choć w ostatnim czasie raczej palę groszkiem z domieszką miału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.10.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Do P. @Jarecki79 oj pali się i to dobrze. - a co oznacza? - proszę jak blondynce. Słyszała Pani pewnie wielokrotnie o wilgotności powietrza 80%, czy to oznacza,żę w twarz dostajemy wodą? Miał prawie suchy ma wilgotność ok.10-15%. Jak jest na dworzu, pod dachem to nie moczymy, bo wystarczy wilgoć z powietrza. To już tak maksymalnie uproszczając. Jak w kotłowni to raz na 2tyg. wiadro wody i tyle. walił, czyli nie odbijał> - a ilu palaczy ma ten PID? Czyli jednak ci co nie mają tego sterownika to mają moczyć? Nie, miał ma być wilgotny a nie mokry, powtarzam,że woda się nie pali i musi odparować. Nie zgodzę się też co do twierdzenia że opał>. Dmuchawa musi dostarczać powietrze również nad opał. Czy można sobie wyobrazić że powietrze będąc podane pod ruszt pokona przykładową warstwę 20 cm miału lub więcej? Tak można i tak ma właśnie być. Większość pod opał, tzw powietrze pierwotne a nad opał może trafiać mała część tzw powietrza wtórnego i to powietrze akurat nie musi być dostarczane przez dmcuhawę. Nie wierzycie-Wasza sprawa, kombinujecie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 21.10.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Pomiar wilgotności miału porównać z pomiarem wilgotności powietrza - to trzeba mieć odwagę, jak i też sugestia, że gdy podajemy dmuchawą pod palenisko, to wtórne może być innym sposobem - pewno miarkownikiem? - w to to tylko blondynka uwierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 22.10.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 sacha a słyszałeś że powietrze wtórne podajemy klapką (w gornych drzwiczkach ) uchylamy tyle ile potrzeba do tego jest jeszcze patent z KPW poczytaj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.10.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Pomiar wilgotności miału porównać z pomiarem wilgotności powietrza - to trzeba mieć odwagę, jak i też sugestia, że gdy podajemy dmuchawą pod palenisko, to wtórne może być innym sposobem - pewno miarkownikiem? - w to to tylko blondynka uwierzy. Do pomiaru wilgotności możesz uzyć wilgotnościomierza. Jak dalej uważasz,że na 100kg miału nalezy lać 15litrów wody - to tak rób. Zgnije Ci kociol i zakwitnie komin- Twoja sprawa. Region, w którym pracuje jest słynny od ponad 15lat z produkcji kotlów miałowych,nazwa firmy jest skrótem od takiej konstrukcji Stalowy Ekologiczny Kocioł Opalany Miałem. Pierwsze badania konstrukcji były w roku 1994 i jak mówię,że powietrze wtórne nie musi być dostarczane dmuchawa to mówię z doświadczenia a nie bzdurnych wyobrażeń i teorii. Skoro jednak wiecie lepiej to wstawiajcie dmuchawę w popielnik w palenisko i najlepiej jeszcze wyciągową w czopuch. Jeżeli uważacie,że z g.wnianego kotła, który pewnie wcześniejszy właściciel przerobil poprzez dołożenie dmuchawy w popielnik, zrobicie coś dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmark 22.10.2010 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 (edytowane) Jarecki79A jakie cechy powinien mieć dobry kocioł miałowy?Jak zabezpieczacie kotły przed wypływem spalin przez otwór służący do podawania powietrza wtórnego? Zgadzam się z postulatem, że powietrze powinno być podawane w sposób ciągły (główne i wtórne). Nie tylko PID`em da się tak wyregulować dmuchawę. Chyba większość sterowników ma funkcję płynnego zwalniania przy dochodzeniu do temperatury zadanej. Jarecki, znasz się na sterownikach, mógłbyś tu pomóc. Wchodzenie kotła w tryb przedmuchów uważam za błąd. Niestety część (chyba większość) użytkowników pali tak:- moczenie miału,- rozpalanie na ruszcie i zasypywanie do pełna,- dmuchwawa na full, żeby temperatura szybko wzrosła.Jeśli dodamy do tego, że większość kotłów jest przewymiarowana ("bo dłużej się pali") i tym samym niemożliwe jest czyste spalanie to mamy obraz tej katastrofy. moczarek1Tak jak koledzy juz pisali:- zapalanie zasypu od góry,- odpowiednia regulacja dmuchawy. Przydałaby sie informacja, czy masz podawanie części powietrza z dmuchawy nad zasyp (otwory w ściankach paleniska) albo jakieś dziurki/klapki w drzwiczkach.załadunkowych. Moim zdaniem ten kocioł jest przewymiarowany (25 kW na 100m2 mieszkania) - być może konieczne będzie zmniejszenie komory zasypowej (żeby utrzymać odpowiednią temperaturę wierzchniej warstwy opału w celu eliminacji dymienia). Spróbuj z innym opałem.To nie Ty pisałeś o uszkodzonej dmuchawie? Edytowane 22 Października 2010 przez Marmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amber 22.10.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Jarecki79 to forum służy jak nazwa wskazuje do wymiany doświadczeń , jeżeli takie doświadczenie posiadasz to podziel się z moczarek1 a jeżeli pojawiłeś się tutaj żeby pisać o swoich kotłach to złóż osobny wątek i tam opisuj jakie są wspaniałe i ekologiczne a sterownik PID jest panaceum na wszystkie problemy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts