E w e l 20.10.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam. Przeglądałam internet w poszukiwaniu jakiegoś konkretnego poradnika dotyczącego fundamentów ale niestety nic nie znalazłam i tak właśnie zrodził się obecny topic. Jeśli ktoś z was jest w posiadaniu takiego poradnika, to bardzo, bardzo chętnie poproszę. Nurtuje mnie kilka kwestii, z naciskiem na okres zimowy i wysokie wody gruntowe (wiem to stąd, że u sąsiada oddalonego o jakies 20m, który ma piwnicę podchodzi woda). Ok, ale do rzeczy. Mój domek to budynek parterowy, niżej wklejam rzuty i konstrukcję dot. moich fundamentów. Teraz kilka pytań: 1. Ławy fundamentowe. a. czy warto zalewać ławy np. w listopadzie jakie negatywne skutki mogą być przy ujemnych temp. (ponoć ma być zima stulecia )? b. jak zabezpieczyć na zimę takie ławy? c. jaki jest koszt wylania, izolowania i zabezpieczenia samych ław? 2. Ściany fundamentowe. a. czy stawiać na ławach ściany fundamentowe, czy lepiej poczekać do wiosny? b. czym i w jakich kolejnościach należy ocieplić i zaizolować ściany fundamentowe? c. jaki jest koszt stawiania, izolowania i zagęszczania ścian fundamentowych? 3. O co chodzi z drenażem - czyli jak wygląda dobrze wykonany drenaż fundamentów? a. no właśnie tyle się o nim naczytałam ale nie znalazłam nigdzie rysunku jak powinien być wykonany. 4. Instalacja wod/can a. Kiedy i w jakiej warstwie rozprowadza się przyłącza knalizacyjne i napowietrzenie kominka? b. u mnie będzie studnia i zastanawiam się jak po zrobieniu fundamentów przeprowadzić wodę do wnętrza domu, czy wcześniej wykonać jakis kanał dla niej? Jak długo wykonuje się fundamenty i ile czasu potrzeba czekać by zacząć stawiać ściany domu? Generalnie jaki jest koszt fundamentu i jak się go wylicza m3? Nie wiem co robić. Zastanawiam się nad ewentualnym podzieleniem prac fundamentowych bo nie chciałabym tracić czasu wiosną i jednocześnie uniknąć kłopotów wiosennych związanych z błotem pośniegowym, roztopami oraz rozmoczoną ziemią. Jednak tez nie chciałabym wpaść z deszczu pod rynnę... nie wiem co jest bardziej opłacalne z czasowego i ekonomicznego pkt. widzenia. Po cichu liczę na to, że znajdzie się kilka mądrych głów, które rozwieją moje wątpliwości i powiększą moją wiedzę fundament'alną. Pozdrawam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.10.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Cos słabo przeglądasz ten net bo na wszystkie te pytania odpowiedzi sa nawet na tym forum i to wielokrotnie udzielane. Jak chcesz mieć podgoniona robotę wiosną to rob lawy i ściany tereaz, ściany zaizluj i obsyp fundament od środka i zewnątrz przynajmniej na wyskośc przemarzania. Co do wykonania samych law teraz , nie ma to sensu bo muisz je jekoś zabezpieczyc przed mrozem, nie tyle same ławy co grunt pod nimi. Najtaniej zasypać, ale potem bedzie problem z odkopaniem. Nakryc czyms cięzko szczelnie itd. Wode wprowadza sie często pod ława, knalizacje wyprowadza się najczęsciej w ścianie, zaglądnij do projektu powinnas tam znaleść takie informacje. Co do drenżu to zalezy jaki amsz grunt i czy masz go gdzie odporowadzic. Co do cen poszperaj na forum, daj projekt do wyceny 3 wykonawcom bedziesz znala poziom nie tylko ogólny ale i w Twoim regionie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E w e l 21.10.2010 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Dziekuje bardzo za informację.Co do przeszukiwania sieci w sprawie fundamentów, to nastawiłam sie badziej na szukanie poradników itp., teraz biore się teraz za wertowanie forum.Niemniej jednak, jeśli ktoś ma do wnieśienia tutaj, to równie chętnie zapoznam się z kolejną opinią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts