brachol 18.02.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 witamile m3 gazu mozna otrzymac z butli 11 kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Przekorek Niezalogowany 18.02.2004 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Tego nie wiem, wiem natomiast, że przenośny grzejnik (taki na butlę) bierze 0,2 kg gazu na 1 godzine grzania, a moc ma ca 4 kW.Z tego wnoszę, że grzanie kotłem o mocy 20 kW wymaga zuzycia 1 kg gazu na godzinę. Moje obliczanie jest prymitywne, ale daje jakis tam obraz. Przy cenie kilograma gazu równej 3,18 Pln (podzieliwszy cene butli 35,- Pln na 11 kg) - tyle kosztuje godzinka. Ale to bardzo zgrubne liczenie - najlepiej zapytać dystrybutora kotłów - bo to nie jest takie proste przeliczanie gazu ziemnego GZ50 (ktory zawiera 50% metanu) na gaz z butli (prawie czysty propan-butan = ma większą kaloryczność).Jak znajde link to napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 18.02.2004 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 No, niestety, nie znalazlem przelicznikow, tylko na stronie http://www.vaillant.pl informacje, że np kocioł 25 kW maksymalnie zużywa 2,9 metra gazu ziemnego GZ 50, lub 2,1 kg ciekłego propanu na 1 godzine pracy.Coś to się kłóci z moimi obliczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts