Smakor 20.10.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Rozpaczliwie przeszukując sieć w poszukiwaniu rozwiązania problemu wentylowania przestrzeni pod deskowaniem znalazłem dwa możliwe rozwiązania, z czego jedno wydaje się być bardzo sensowne. Pytanie czy ktoś już z tego korzystał.... 1. Uzycie kratek do klinkieru (puszka wentylacyjna) do zapewnenia napływu powietrza pod deskowanie. Wadą jest jej dość mała wielkość i głębokość tylko 12 cm co powoduje, że przy typowym ociepleniu 15 cm mamy już problem a kratka musi przejść przez ocieplenie i przez obmurowanie/ocieplenie murłaty. 2. Użycie dedykowanej kratki wentylacyjnej do deskowania, którą montuje się pood dachówkami przy samej krawędzi deskowania (tuż za podbitką). ROzwiązanie eleganckie bo nic nie widać, łatwe w montażu i skuteczne bo ta kartka jest większa. Koszt tej kratki to ok 17 zł. Jest wykonana z blachy ocynkowanej. Stosując taką kratkę mam wrażenie że sobie upraszczamy kwestie związane z poprowadzeniem wentylacji pod deski. Proszę o uwagi/sugestie w tym temacie bo właśnie kończą mi robić więźbę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 26.10.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Twoj post jest bez odzewu bo... ...w Polsce poprawna wentylacja dachu to `slowo nieznane` ale stanie sie poularna za kilkanascie lat... P.S. Bardzo wazna jest wentylacja polaci dachowej, sam bede stal przed tym samym dylematem czyli jak wykonac poprawnie i zachowac estetyke. Raczej napewno beda to jakies kratki wentylacyjne w podsibitce i ujscie w kalenicy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 26.10.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Sprawa wg mnie jest całkiem prosta. Pomiędzy deskowaniem a izolacją trzeba zostawić ok 3- 5cm przestrzeni wentylacyjnej. Przy małym przekroju krokwi to problem więc trzeba dać więcej izolacji w poprzek krokwi kosztem powierzchni. W kalenicy powinna być przerwa ale tak zabezpieczona by nie nawiewało śniegu. Może to śmieszne ale szczegółów szukaj w starych książkach budowlanych max do końca lat 70.Te nowości nie do końca się sprawdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia2009 26.10.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Sposob na wetylacje.Najprosciej jest przybic listwy 3-4 cm od spodu deskowania pomiedzy krokwiami rownolegle do krokwi od kalenicy az za linie ocieplenia budynku. Do listew przymocowac twarda plyte pilsniowa ok. 3 mm gladka strona do deskowania (plyty montowac od gory z nieduzymzakladem). W kalenicy najlepiej jest zrobic przerwe miiedzy polaciami po calej dlugosci ok 4 cm. Jak dach jest dwuspadowy wystarczy przymocowac plyte pilsniowa tylko do wysokosci ok. 30 cm powyzej izolaci stropu nad poddaszem a w scianach szczytowycz zamontowac kratki wentylacyjne. A w podbitce na zewnatrz zostawic szczeline ok. 4 cm po obwodzie budynku. Lub zamontowac kilk ktratek wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.10.2010 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Kratki do klinkieru nie mają tu zastosowania. To drugie rozwiązanie jak najbardziej poprawne należy tylko pamiętać o zastosowaniu kontrłat odpowiedniej grubości lub lokować tą kratkę pomiędzy łatami. Tegola ma podobny produkt z PVC. Stosuję to rozwiązanie i sprawdza się doskonale. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario9 13.07.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Jeśli nie ma już możliwości zastosować drugiego rozwiązania to jakie inne można wprowadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.07.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Jeśli nie ma już możliwości zastosować drugiego rozwiązania to jakie inne można wprowadzić? Jak nie ma jak jest. Dzwonisz do dekarza lub lepiej wysyłasz pismo z potwierdzeniem odbioru z wezwaniem do usunięcia usterki w postaci braku wentylacji i tyle. Oczywiście najpierw spróbuj załatwić sprawę polubownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario9 13.07.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 No w sumie nie wiem czy teraz mogę zgłaszać jakiekolwiek ale... zaraz po zakończeniu prac kazano mi podpisać protokół odbioru i w nim nic nie ująłem.Zresztą podczas prac pan dekarz coś tam mi czarował w słowach że to nie trzeba... a jeśli już tak bardzo chce to muszę sobie zrobić otwory w elewacji i tam zamontować kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.07.2016 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Twój dekarz nie ma stosownej wiedzy w tym temacie. Nie poprawi bo nie wie o co chodzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario9 19.07.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Teraz jak widziałem jak to wszystko wygląda to sam bym sobie poprawił tylko ściągać tyle blachy z dachu to masakra.Z drugiej strony pytam kolegów w pracy czy mają takie wywietrzniki przy papie to każdy na mnie oczy robi... domy ocieplone i nic im nie gnije. Może za bardzo jesteśmy przeczuleni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.07.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Być może nawet nie wiedzą że mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario9 27.07.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 A bez tych nawiewników nie mogę zastosować tych kratek między krokwiami w elewacji? Co jest z nimi nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts