Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie - wentylacja - nowy produkt

Smakor

Recommended Posts

Rozpaczliwie przeszukując sieć w poszukiwaniu rozwiązania problemu wentylowania przestrzeni pod deskowaniem znalazłem dwa możliwe rozwiązania, z czego jedno wydaje się być bardzo sensowne. Pytanie czy ktoś już z tego korzystał....

1. Uzycie kratek do klinkieru (puszka wentylacyjna) do zapewnenia napływu powietrza pod deskowanie. Wadą jest jej dość mała wielkość i głębokość tylko 12 cm co powoduje, że przy typowym ociepleniu 15 cm mamy już problem a kratka musi przejść przez ocieplenie i przez obmurowanie/ocieplenie murłaty.

2. Użycie dedykowanej kratki wentylacyjnej do deskowania, którą montuje się pood dachówkami przy samej krawędzi deskowania (tuż za podbitką). ROzwiązanie eleganckie bo nic nie widać, łatwe w montażu i skuteczne bo ta kartka jest większa. Koszt tej kratki to ok 17 zł. Jest wykonana z blachy ocynkowanej.

Stosując taką kratkę mam wrażenie że sobie upraszczamy kwestie związane z poprowadzeniem wentylacji pod deski.

Proszę o uwagi/sugestie w tym temacie bo właśnie kończą mi robić więźbę....

puszka_wentylacyjna.jpg

kratka_wentylacyjna.jpg

Twoj post jest bez odzewu bo...

...w Polsce poprawna wentylacja dachu to `slowo nieznane` ale stanie sie poularna za kilkanascie lat...

P.S. Bardzo wazna jest wentylacja polaci dachowej, sam bede stal przed tym samym dylematem czyli jak wykonac poprawnie i zachowac estetyke. Raczej napewno beda to jakies kratki wentylacyjne w podsibitce i ujscie w kalenicy. Pozdrawiam!

Sprawa wg mnie jest całkiem prosta. Pomiędzy deskowaniem a izolacją trzeba zostawić ok 3- 5cm przestrzeni wentylacyjnej. Przy małym przekroju krokwi to problem więc trzeba dać więcej izolacji w poprzek krokwi kosztem powierzchni. W kalenicy powinna być przerwa ale tak zabezpieczona by nie nawiewało śniegu. Może to śmieszne ale szczegółów szukaj w starych książkach budowlanych max do końca lat 70.

Te nowości nie do końca się sprawdzają.

Sposob na wetylacje.

Najprosciej jest przybic listwy 3-4 cm od spodu deskowania pomiedzy krokwiami rownolegle do krokwi od kalenicy az za linie ocieplenia budynku. Do listew przymocowac twarda plyte pilsniowa ok. 3 mm gladka strona do deskowania (plyty montowac od gory z nieduzymzakladem). W kalenicy najlepiej jest zrobic przerwe miiedzy polaciami po calej dlugosci ok 4 cm. Jak dach jest dwuspadowy wystarczy przymocowac plyte pilsniowa tylko do wysokosci ok. 30 cm powyzej izolaci stropu nad poddaszem a w scianach szczytowycz zamontowac kratki wentylacyjne. A w podbitce na zewnatrz zostawic szczeline ok. 4 cm po obwodzie budynku. Lub zamontowac kilk ktratek wentylacyjnych.

Kratki do klinkieru nie mają tu zastosowania. To drugie rozwiązanie jak najbardziej poprawne należy tylko pamiętać o zastosowaniu kontrłat odpowiedniej grubości lub lokować tą kratkę pomiędzy łatami. Tegola ma podobny produkt z PVC. Stosuję to rozwiązanie i sprawdza się doskonale. Pozdrawiam.

• 5 years później...
Jeśli nie ma już możliwości zastosować drugiego rozwiązania to jakie inne można wprowadzić?

Jak nie ma jak jest. Dzwonisz do dekarza lub lepiej wysyłasz pismo z potwierdzeniem odbioru z wezwaniem do usunięcia usterki w postaci braku wentylacji i tyle. Oczywiście najpierw spróbuj załatwić sprawę polubownie.

No w sumie nie wiem czy teraz mogę zgłaszać jakiekolwiek ale... zaraz po zakończeniu prac kazano mi podpisać protokół odbioru i w nim nic nie ująłem.

Zresztą podczas prac pan dekarz coś tam mi czarował w słowach że to nie trzeba... a jeśli już tak bardzo chce to muszę sobie zrobić otwory w elewacji i tam zamontować kratki.

Teraz jak widziałem jak to wszystko wygląda to sam bym sobie poprawił tylko ściągać tyle blachy z dachu to masakra.

Z drugiej strony pytam kolegów w pracy czy mają takie wywietrzniki przy papie to każdy na mnie oczy robi... domy ocieplone i nic im nie gnije. Może za bardzo jesteśmy przeczuleni?

• 2 weeks później...