twizzter 20.10.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Planuję założyć prysznic podgrzewany elektrycznie. Chodząc po różnorakich sklepach i składach budowlanych natknąłem się na tyle opinii, ilu było sprzedawców. Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć, na jakie parametry mam zwracać uwagę? Jaka będzie potrzebna minimalna moc i wydajność, aby zapewnić ciągle dostarczanie ciepłej wody? Zakładam, że wpływająca woda będzie najczęściej zimna, a zimową porą, podczas grzania CO, będzie miała ok 30st C. Podgrzewacz będzie wykorzystywany tylko do prysznica, w miarę możliwości chciałbym zasilać go z sieci 230V, chociaż nie wiem czy maksymalne ~6kW dostępne z jednofazowego podgrzewacza okaże się wystarczającą mocą do tego zadania. Nie chcę oszczędzać, i robić czegoś "po łebkach". Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.10.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Są podgrzewacze do prysznica jednofazowe o mocy tego rzędu, np. te:http://www.kospel.pl/pl/produkty/podgrzewacze-przeplywowe/epjp-primus.htmlale nie wiem, czy 3 litry wody na minutę pozwolą na komfortowy prysznic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.10.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 6kW jednofazowe podgrzewacze może i są, ale nie wiem, czy dużo jest jednofazowych instalacji zdolnych do wytrzymania takiego poboru prądu. 6kW to 26A płynące w obwodzie, czy masz przydział mocy i zabezpieczenia główne oraz obwodowe pozwalające na taki pobór? Oraz osobny przewód położony do miejsca instalacji takiego ogrzewacza, o przekroju 3x4mm2? Jeśli powyższe warunki są spełnione, to 6kW ogrzewacz pozwoliłby na zasilanie prysznica, choć korzystanie z niego na pewno nie byłoby komfortowe. Względny komfort zapewniają dopiero urządzenia o mocy 2-3 razy większej, trójfazowe.Jeśli nie, to niestety jesteś skazany na ogrzewacze o mocy rzędu 3-4kW, a te do prysznica można podłączyć jedynie godząc się z duuuża uciążliwością ich używania. Tylko malutka słuchawka prysznicowa, mały strumień wody. Albo kąpiele w niemal zimnej wodzie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 23.10.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Natrysk z 6 kW będzie nad wyraz "rześki" i nie ma co liczyć na normalny strumień w miarę ciepłej wody !Potrzebujesz min. 9 kW żeby mieć w miarę komfortową kąpiel.Proponuję w miarę tanie ( polskie ! ) i proste w obsłudze podgrzewacze DAFI z zasilaniem 2x230.pzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.10.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 6-9kW to chyba dla faceta który wyszedł z wojska i letnia woda nie sprawia mu problemów.12kW i więcej to komfort uwzględniający również potrzeby kobiet i młodzieży (lubi się pluskać). Dedykowany obwód 3-fazowy, inaczej tego nie widzę.Moc podgrzewacza należy odpowiednio skorelować z mocą przyłączeniową dla budynku/mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twizzter 08.11.2010 00:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Dzięki wszystkim za sugestie, wybiorę trójfazowe 12kW ze sterowaniem elektronicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryann 27.05.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Witam wszech i wobec!Też jestem na etapie urządzania rzadko używanej łazienki, dlatego rozglądam się wśród fachowców za ogrzewaczem przepływowym. W grę wchodzi dwufazowy 7-8kW, np. : http://www.armatura-polska.pl/index.php/ogrzewanie/podgrzewacze/podgrzewacze-przep/podgrzewacze-elektryczne/formaster-dafi-z-przylaczem-d75zp.html http://www.armatura-polska.pl/index.php/wijas-perfect-7000-7kw.html . Który lepszy? Czy oba badziewne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 27.05.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Ja wybrałem podgrzewacze Wijasa 3,5 kW do umywalki w WC i 4,5 kW do kuchni. Do łazienki do zasilania prysznica i umywalki wziąłem jednak trójfazowego Siemensa 18/21 kW. Na razie są zamontowane, ale nie użytkowane. Czekam na podłączenie prądu. Wybrałem na podstawie pozytywnych opinii w internecie. Jak zacznę użytkować to dam info również w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 03.11.2011 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Dareckyy, i jak się sprawują podgrzewacze?Zastanawiam się nad zamontowaniem podgrzewacza w kuchni - do bojlera dość daleko, szkoda wylewanej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 03.11.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Cześć Frelka Wijas 3,5 kW w wc bardzo dobrze, Wijas 4,5 kW w kuchni jest wystarczający, ale szału nie ma tzn. gdybym nie miał zmywarki i miałbym zmywać naczynia w zlewie, to zdecydowanie za słaby. W łazience Siemens 18/21 kW (ustawiony na 21 kW) spisuje się bardzo dobrze. Temperaturę mam ustawioną na ekonomiczną (40 st. C). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 03.11.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Ja mam zainstalowany Kospel 15kw z elektroniczną regulacją . Wylotowa ustawiona na 45 C wlotowa teraz 12 C . Sam prysznic (słuchawka ) super ( z lekką domieszką zimnej) po przełączeniu na deszczownicę słabiutko ! Przy dołączeniu umywalki ( umywalka + słuchawka ) całkiem całkiem , szału nie ma ale wystarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts