Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z103 Michała i Pauliny i Maksia i... - komentarze

wroblewm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz witam się u Ciebie! Wasz projekt, jak dla mnie, ma dwa niezaprzeczalne atuty: prosta i niebanalna bryła oraz świetne rozplanowanie pomieszczeń.

Schody rzeczywiście wyglądają dość ciężko, ale dojdzie obsypanie ziemią, obłożenie i inne elementy elewacji, więc ich wygląd może się zmienić na plus.

Kolor winchester też bardzo mi się podoba, jednak nie wszyscy go oferują i nie wiem czy udałoby mi się znaleźć taką podbitkę itp.

Szybko Wam idzie, my właśnie zamawiamy materiał na więźbę.

Pozdrawiam i teraz będę już podglądała oficjalnie:)

Witaj Ardea. Nad kolorem Winchester długo się zastanawialiśmy, i po przejrzeniu dostępnych produktów okazuje się, że da się do niego wszystko dobrać. Problem może być tylko to, że ten sam kolor, oprócz nazwy Winchester występuje pod jeszcze jedną nazwą - wyleciała mi teraz z głowy, ale przypomnę sobie.

Schody w naszym wydaniu to ogólnie porażka, ale będzie co opowiadać wnukom ;)

Dzięki za radę klaudiuszozo :) Postanowiliśmy jednak przywrócić okno do pierwotnych rozmiarów. Funkcja spiżarni w tym pomieszczeniu będzie pewnie tylko teoretyczna. Zgodnie z założeniem pomieszczenie jest od strony południowej, poza tym będzie w nim kocioł gazowy i komin od kominka. Raczej nie ma co liczyć na przyjemny chłodek ;)

Od środka krokwie będą zakryte ;) A ta nadbitka to pewnie zamiast deskowania... Nie bardzo wiem czy jest sens kładzenia nadbitki na całym dachu, trochę szkoda kasy. Wystarczyło wyrównać płytą osb.

A co do pocenia, to drewno się nie będzie pocić. Jest to folia paroprzepuszczalna, dodatkowo są zostawione kratki wentylacyjne. Wszystko jest tak jak być powinno :)

Witam wszystkich :)

Klaudiuszozo, dzięki za wsparcie w sprawie nadbitki ;) Nie dajemy jej na całym dachu, a tylko na fragmentach, które "wystają" poza obrys domu. W ten sposób krokwie będą się ładnie prezentować na tle nadbitki... w naszym odczuciu ;) Postaram się pstryknąć fotki dachówek z lepszym zoomem, żeby było wszystko dobrze widać, chociaż nasze dachówki są podobno tak dopasowane, że same się kładą :)

Ewerolka, na razie mamy stylową rameczkę na dachu, zaraz wchodzą okna, a potem cała reszta dachówki - do piątku mają skończyć... jupi :) Co do pocenia to nie ma zagrożenia. Po pierwsze nie daliśmy grubych desek, a cienką, szlifowaną nadbitkę. Po drugie, przykryliśmy wszystko membraną wysoko paroprzepuszczalną i nic się nie będzie pocić. Tak twierdzą fachowcy ;)

Ardea, tak, krokwie i nadbitka będą odkryte na tych wystających fragmentach dachu. Wewnątrz dach będziemy ocieplać wełną - najpierw warstwa 20cm a potem poprzecznie 5cm. Warstwy, hm, nie wiem czy o to chodzi, ale są krokwie, na nich membrana, potem łaty i kontrłaty a dalej dachówka.

Hej klaudiuszozo, będziemy starali się unikać kontaktu słup-beton. Spotkam się po weekendzie z kowalem, który może wykonać jakieś "oprawki" dla słupów. Myślę, że osadzenie słupów w stali będzie dobrym rozwiązaniem. Wtedy będziemy mogli wyjść w dowolnym kierunku - np. albo zrobić cokolić, albo przytwierdzić do posadzki, itd.