Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z103 Michała i Pauliny i Maksia i... - komentarze

wroblewm

Recommended Posts

Dom wygląda już tak, że zazdroszczę, oczywiście bez zawiści:)

Piszesz, że spodobał Wam się materiał u stolarza, to z czego planujecie mieć fronty kuchenne?

Co do projektu to nie bardzo pomogę, bo wg mnie to sprawa osobistych preferencji, jednak słupek nie wydaje się wielki (jest ładnie zlicowany ze ścianą), a szafkę nad lodówką bym sobie darowała - to oczywiście subiektywne odczucie... Fajnie macie, bo zaczynacie najprzyjemniejszy etap budowy:)

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wy już prawie na finiszu jeśli chodzi o surowy... Gdzie nam do was... :) Jesteśmy jednakże dobrej myśli, bo pogoda sprzyja. Szczerze mówiąc jak patrzyliśmy na wasze ławy zatopione w wodzie, to zimny pot nas oblewał. Miejmy nadzieję, że nie wynikną z tego jakieś nieprzewidziane komplikacje następnej wiosny. Życzymy dużo zdrowia i wytrwałości w budowie waszego rodzinnego gniazda.

M&K&P czyli ekipa czupiradełko :)

Dziękuję Ardea za miłe słówko :)

Fronty i w zasadzie cała reszta mebli będzie z litego drewna dębowego, olejowanego - jak na zdjęciu ;)

Nad kuchnią cały czas dumamy, tzn. dzisiaj zarządziłem dzień przerwy dla odprężenia umysłów, cały czas coś nam nie pasuje.

To będziecie mieć diabelnie solidną i diabelnie drogą kuchnię.

Kibicuję Waszej budowie praktycznie od początku. Zwłaszcza dlatego, że też macie projekt ze studia Z500.

Mam nadzieję, że kuchnia zmieści się w Waszym budżecie i będę mogła ją tu podziwiać, bo zapowiada się wspaniale!

Chciałam jeszcze powiedzieć kilka słów o tęczy: na końcu tęczy znajduje się gar pieniędzy. Teraz tylko ustalcie czy u Was jest początek czy koniec i się zastanówcie czy nie zacząć kopać... ;)

Hej czupiradełko. Moje biadolenie na temat wody przy fundamentów było raczej na wyrost. Trochę nas kierownik nastraszył, który sam teraz mówi, że jednak takie szerokie ławy i tyle zbrojenia co daliśmy to było sporo na wyrost ;) Drugi raz zrobiłbym "lżejsze" ławy. Widzę, że macie już zero - teraz wszystko ruszy na dobre :)

Witaj Andzia! Dziękujemy. Obawiam się jednak, że kuchnia nie zmieści się w budżecie, ale nawet jeśli jej nie będziemy mieli to zawsze warto mieć marzenia :)

Z tęczą to Ty chyba masz rację. Sęk w tym, iż okazuje się, że to my jesteśmy właścicielami garnuszka z pieniędzmi... skutecznie opróżnianego przez wykonawców ;)

witam serdecznie!

fajnie wam idzie - gratuluję. My tez zaraz zaczniemy budować dom z z500 - z124 w Szczecinie (a wy jak daleko od szczecina?) zapędy mamy takie jak wy na początek dachówka płaska ceraton domino, ale jak zaczniemy wydawać pieniądze może okazać się, że wyjdzie jak u Was,,, z czegoś trzeba będzie zrezygnować. Dobrze słyszeć, że te okna dachowe układane parami dają sporo światła, bo też tak zaplanowaliśmy i lekko się obawiamy, czy oby nie za ciemno będzie. Bardzo chcieliśmy mieć PC do ogrzewania ale chyba jednak stanie na piecu kondensacyjnym vissmanna, bo,,, koszty,,, ale jeszcze do końca tygodnia sprawa otwarta ;)

pozdrawiam serdecznie, będę zaglądać, podpytywać i kibicować:)

Cześć Wandeczko :)

Powodzenia w budowie domku, a przede wszystkim duuuużo cierpliwości i spokoju. Na projekt z500 ogólnie uważajcie, chociaż widzę, że z124 jest dość popularny więc sporo błędów mogło zostać już wyeliminowanych. U nas było trochę problemów głównie z otworami drzwiowymi - na projekcie są narysowane "ładnie", tyle, że nie da się za bardzo drzwi potem wstawić ;) No i detale, w projekcie są konsekwentnie pomijane. Ale taki to chyba urok projektów powtarzalnych.

Dachówkę wybraliście bardzo ładną - z perspektywy czasu zadaliśmy sobie pytanie, co by było gdybyśmy też wybrali taką płaską? Czy znalazłaby się ekipa, która położy ją równo? To wbrew pozorom nie jest takie proste, a cały urok tej dachówki, polega na tym aby leżała jak "od linijki".

Okna podwójne dają wystarczająco dużo światła, bez obaw - w tym tygodniu będziemy już pewnie mieli całość tynków to wrzucę fotki. Zawsze możecie dać potrójne, ale wtedy będziecie zimą ogrzewać całe Osowo ;)

PC - dajcie spokój, jeśli możecie podłączyć się do sieci gazowej. Zastanawiałem się również nad pompą i doszedłem do wniosku, że cała zabawa jest mocno nakręcana przez specjalistów od marketingu. Inaczej mówiąc - jest zdecydowanie za drogo. Moim zdaniem dużo bardziej opłaca się zainstalować wentylację mechaniczną. Przede wszystkim trzeba też wziąć pod uwagę dobrą izolację ścian. Mam nadzieję, że dzięki takiemu podejściu nie będziemy trzymać się za kieszeń w okresie zimowym.

p.s. do Szczecina mamy średnio daleko - 100km na północny wschód

Hey

oczywiście i u nas drzwi były w dziwnych wymiarach, architekt miał sporo pracy i nerwów do poprawek. U nas chyba najsłabszym punktem jest nieszczęsny słup i kominek na środku salonu i jadalni - nie umiem sobie z tym poradzić - jak to ma wyglądać, dałam zadani architektowi ale nie wiem czy nasze wizje są spójne ;)

czytałam, że będziecie dogrzewac się kominkiem, my na pewno nie, teraz mamy mała "kotłownię" w domu i nigdy więcej, więc tylko gaz albo tylko PC. jaki wy piec wybraliście, bo my w projekcie to mamy "mercedesa" prawie w cenie PC:) szukamy czegoś alternatywnego czyt,. tańszego i tak samo dobrego:)

jestesmy teraz usilnie namawiani na ocieplenie 20cm wełny prasowanej - chyba aż tak nie damy się zaizolować:)

mimo takich niedopracowanych szczegółow w z500 podobało mi się najwięcej domów z miliona przejrzanych:) gotowców

pozdrawiam

Dzięki Wandeczko za negatyw dla kominka z płaszczem. Na 90% zrezygnujemy z tego rozwiązania. Generalnie i tak kocioł gazowy ma być głównym źródłem ogrzewania, wspomaganym przez wydajną wentylację. Z kotłów, nie wiem jakiego macie mercedesa, ale my celujemy w rozwiązanie sprawdzone u znajomych. Kocioł kondensacyjny vaillant, jednofunkcyjny - ecoCompact. Kotły z tej serii są praktycznie bezobsługowe i nieźle się sprawdzają.

Patrzyłem na ten słup i szczerze mówiąc, nie do końca rozumiem jego funkcję. Czy on ma podtrzymywać strop w tym miejscu? Może da się zamiast słupa, zrobić jakieś podciągi, nawet ukryte w stropie?

20cm wełny to wcale nie jest tak dużo jak się wydaje. My damy najpewniej 20cm styro - miejscami mniej, bo na elewację planujemy dać trochę łupka. Termoorganika zrobiła naprawdę świetny styropian.

mhh, żeby potem nie było na mnie z tym kominkiem ;) a tak na serio mamy teraz, wyciągając popiół zawsze się kurzy - mimo, ze jest do tego odkurzacz specjalny, z kosza na drewno tez się sypie, itp,

słup nasz kochany podtrzymuje sup stojący nad nim - od konstrukcji dachu. Moglibyśmy ac strop i robić więcej podciągów, ale to by więcej kosztowało - rozumiesz,,, i konstruktor chce za to trochę więcej pieniędzy i takie tam - będziemy coś kombinować:)

wczoraj pan z ekipy budowlanej nam napisał, że jak chcemy płaską dachówkę creatona to musimy się liczyć z tym że jej się nie da położyć prosto,,, no ale zawsze jeszcze mógł dodać, ze się uleży jak popracuje ;) tak jak u Was

jeśli chodzi o piec to nam zaproponowało z500 w projekcie piec Vissmann vitodens 333F- taki mercedesie za 14 tyś, przesadzony. A piec o którym Ty piszesz wczoraj oglądaliśmy u znajomych i odgadnęliśmy rachunki za prąd ( dom 140m2 użytkowej, częściowo podłogówka, częściowo kaloryfery, skrajny szeregowiec) i zużycie gazu na co i cwu na cały rok to 2650m3 czyli ok 5300zł rocznie w taryfie W-3

Z kominkiem sprawa wygląda tak, że zebraliśmy już chyba dostatecznie dużo opinii na NIE kotłowni w salonie. Zatem na dzień dzisiejszy jest to z naszej strony całkowicie przemyślana decyzja.

Ze słupami, fakt, główny problem zawsze jest taki, żeby ktoś to wszystko mądrze przeliczył - za tym idzie kasiorka, więc jakby środek do szczęścia jest w zasięgu, pytanie, jakim kosztem. Prześlę Ci fotkę kominka, którą wygrzebała moja żoneczka. Wydaje nam się, że podobne rozwiązanie mogłoby u Was fajnie wyglądać, bez dużego przerabiania układu słup-komin.

Dachówka, tak jak pisałem, fachowcy są dobrzy do czasu gdy pojawia się coś naprawdę trudnego, czytaj niestandardowego. My już mamy dach prawie prosto - jutro 4 iteracja poprawek ;)

Piec, hm, trochę duży ten rachunek znajomych - my weźmiemy raczej osobny piec i zasobnik (rachunek ekonomiczny - ok. 6,5kpln za całość), pisałem o tym dzisiaj na forum. Liczę też na oszczędność ze strony wentylacji mechanicznej, którą popełniliśmy. Dodatkowo pokładamy głęboką wiarę w styropian grafitowy ;)