Ardea 22.05.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 Dom wygląda już tak, że zazdroszczę, oczywiście bez zawiści:) Piszesz, że spodobał Wam się materiał u stolarza, to z czego planujecie mieć fronty kuchenne? Co do projektu to nie bardzo pomogę, bo wg mnie to sprawa osobistych preferencji, jednak słupek nie wydaje się wielki (jest ładnie zlicowany ze ścianą), a szafkę nad lodówką bym sobie darowała - to oczywiście subiektywne odczucie... Fajnie macie, bo zaczynacie najprzyjemniejszy etap budowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroblewm 23.05.2011 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Dziękuję Ardea za miłe słówko Fronty i w zasadzie cała reszta mebli będzie z litego drewna dębowego, olejowanego - jak na zdjęciu Nad kuchnią cały czas dumamy, tzn. dzisiaj zarządziłem dzień przerwy dla odprężenia umysłów, cały czas coś nam nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupiradelko 24.05.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Wy już prawie na finiszu jeśli chodzi o surowy... Gdzie nam do was... Jesteśmy jednakże dobrej myśli, bo pogoda sprzyja. Szczerze mówiąc jak patrzyliśmy na wasze ławy zatopione w wodzie, to zimny pot nas oblewał. Miejmy nadzieję, że nie wynikną z tego jakieś nieprzewidziane komplikacje następnej wiosny. Życzymy dużo zdrowia i wytrwałości w budowie waszego rodzinnego gniazda. M&K&P czyli ekipa czupiradełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 24.05.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Dziękuję Ardea za miłe słówko Fronty i w zasadzie cała reszta mebli będzie z litego drewna dębowego, olejowanego - jak na zdjęciu Nad kuchnią cały czas dumamy, tzn. dzisiaj zarządziłem dzień przerwy dla odprężenia umysłów, cały czas coś nam nie pasuje. To będziecie mieć diabelnie solidną i diabelnie drogą kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroblewm 24.05.2011 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Czekamy na wycenę i obawiam się najgorszego. Naiwnie liczę, że będzie solidnie i niedrogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia K 25.05.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 Kibicuję Waszej budowie praktycznie od początku. Zwłaszcza dlatego, że też macie projekt ze studia Z500. Mam nadzieję, że kuchnia zmieści się w Waszym budżecie i będę mogła ją tu podziwiać, bo zapowiada się wspaniale! Chciałam jeszcze powiedzieć kilka słów o tęczy: na końcu tęczy znajduje się gar pieniędzy. Teraz tylko ustalcie czy u Was jest początek czy koniec i się zastanówcie czy nie zacząć kopać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroblewm 30.05.2011 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Hej czupiradełko. Moje biadolenie na temat wody przy fundamentów było raczej na wyrost. Trochę nas kierownik nastraszył, który sam teraz mówi, że jednak takie szerokie ławy i tyle zbrojenia co daliśmy to było sporo na wyrost Drugi raz zrobiłbym "lżejsze" ławy. Widzę, że macie już zero - teraz wszystko ruszy na dobre Witaj Andzia! Dziękujemy. Obawiam się jednak, że kuchnia nie zmieści się w budżecie, ale nawet jeśli jej nie będziemy mieli to zawsze warto mieć marzenia Z tęczą to Ty chyba masz rację. Sęk w tym, iż okazuje się, że to my jesteśmy właścicielami garnuszka z pieniędzmi... skutecznie opróżnianego przez wykonawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 31.05.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Czyżbyście zrezygnowali z dębowej kuchni? Aż tak powalająca była wycena, bo że tanio nie będzie to było oczywiste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroblewm 05.06.2011 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Hej Ardea, mnie powala każda cena powyżej 1000 zł Ogólnie tanio nie wyszło, ale traktuję to jako cenę wywoławczą :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewerolka 06.06.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 ale nas wyprzedziliście. Niezłe tempo. Nas niestety trzyma dach "nieco" skomplikowany. Marzę o tym żeby go już pokryć i przejść do kolejnego etapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroblewm 14.06.2011 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 My mamy niby prosty dach a wyszedł krzywo Dekarze tak się spieszyli, że teraz już w sumie 3 dzień będą poprawiać ułożenie dachówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 15.06.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 witam serdecznie! fajnie wam idzie - gratuluję. My tez zaraz zaczniemy budować dom z z500 - z124 w Szczecinie (a wy jak daleko od szczecina?) zapędy mamy takie jak wy na początek dachówka płaska ceraton domino, ale jak zaczniemy wydawać pieniądze może okazać się, że wyjdzie jak u Was,,, z czegoś trzeba będzie zrezygnować. Dobrze słyszeć, że te okna dachowe układane parami dają sporo światła, bo też tak zaplanowaliśmy i lekko się obawiamy, czy oby nie za ciemno będzie. Bardzo chcieliśmy mieć PC do ogrzewania ale chyba jednak stanie na piecu kondensacyjnym vissmanna, bo,,, koszty,,, ale jeszcze do końca tygodnia sprawa otwarta pozdrawiam serdecznie, będę zaglądać, podpytywać i kibicować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroblewm 15.06.2011 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Cześć Wandeczko Powodzenia w budowie domku, a przede wszystkim duuuużo cierpliwości i spokoju. Na projekt z500 ogólnie uważajcie, chociaż widzę, że z124 jest dość popularny więc sporo błędów mogło zostać już wyeliminowanych. U nas było trochę problemów głównie z otworami drzwiowymi - na projekcie są narysowane "ładnie", tyle, że nie da się za bardzo drzwi potem wstawić No i detale, w projekcie są konsekwentnie pomijane. Ale taki to chyba urok projektów powtarzalnych. Dachówkę wybraliście bardzo ładną - z perspektywy czasu zadaliśmy sobie pytanie, co by było gdybyśmy też wybrali taką płaską? Czy znalazłaby się ekipa, która położy ją równo? To wbrew pozorom nie jest takie proste, a cały urok tej dachówki, polega na tym aby leżała jak "od linijki". Okna podwójne dają wystarczająco dużo światła, bez obaw - w tym tygodniu będziemy już pewnie mieli całość tynków to wrzucę fotki. Zawsze możecie dać potrójne, ale wtedy będziecie zimą ogrzewać całe Osowo PC - dajcie spokój, jeśli możecie podłączyć się do sieci gazowej. Zastanawiałem się również nad pompą i doszedłem do wniosku, że cała zabawa jest mocno nakręcana przez specjalistów od marketingu. Inaczej mówiąc - jest zdecydowanie za drogo. Moim zdaniem dużo bardziej opłaca się zainstalować wentylację mechaniczną. Przede wszystkim trzeba też wziąć pod uwagę dobrą izolację ścian. Mam nadzieję, że dzięki takiemu podejściu nie będziemy trzymać się za kieszeń w okresie zimowym. p.s. do Szczecina mamy średnio daleko - 100km na północny wschód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 15.06.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Hey oczywiście i u nas drzwi były w dziwnych wymiarach, architekt miał sporo pracy i nerwów do poprawek. U nas chyba najsłabszym punktem jest nieszczęsny słup i kominek na środku salonu i jadalni - nie umiem sobie z tym poradzić - jak to ma wyglądać, dałam zadani architektowi ale nie wiem czy nasze wizje są spójne czytałam, że będziecie dogrzewac się kominkiem, my na pewno nie, teraz mamy mała "kotłownię" w domu i nigdy więcej, więc tylko gaz albo tylko PC. jaki wy piec wybraliście, bo my w projekcie to mamy "mercedesa" prawie w cenie PC:) szukamy czegoś alternatywnego czyt,. tańszego i tak samo dobrego:) jestesmy teraz usilnie namawiani na ocieplenie 20cm wełny prasowanej - chyba aż tak nie damy się zaizolować mimo takich niedopracowanych szczegółow w z500 podobało mi się najwięcej domów z miliona przejrzanych:) gotowców pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroblewm 16.06.2011 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Dzięki Wandeczko za negatyw dla kominka z płaszczem. Na 90% zrezygnujemy z tego rozwiązania. Generalnie i tak kocioł gazowy ma być głównym źródłem ogrzewania, wspomaganym przez wydajną wentylację. Z kotłów, nie wiem jakiego macie mercedesa, ale my celujemy w rozwiązanie sprawdzone u znajomych. Kocioł kondensacyjny vaillant, jednofunkcyjny - ecoCompact. Kotły z tej serii są praktycznie bezobsługowe i nieźle się sprawdzają.Patrzyłem na ten słup i szczerze mówiąc, nie do końca rozumiem jego funkcję. Czy on ma podtrzymywać strop w tym miejscu? Może da się zamiast słupa, zrobić jakieś podciągi, nawet ukryte w stropie? 20cm wełny to wcale nie jest tak dużo jak się wydaje. My damy najpewniej 20cm styro - miejscami mniej, bo na elewację planujemy dać trochę łupka. Termoorganika zrobiła naprawdę świetny styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wandeczka 17.06.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 mhh, żeby potem nie było na mnie z tym kominkiem a tak na serio mamy teraz, wyciągając popiół zawsze się kurzy - mimo, ze jest do tego odkurzacz specjalny, z kosza na drewno tez się sypie, itp, słup nasz kochany podtrzymuje sup stojący nad nim - od konstrukcji dachu. Moglibyśmy ac strop i robić więcej podciągów, ale to by więcej kosztowało - rozumiesz,,, i konstruktor chce za to trochę więcej pieniędzy i takie tam - będziemy coś kombinować wczoraj pan z ekipy budowlanej nam napisał, że jak chcemy płaską dachówkę creatona to musimy się liczyć z tym że jej się nie da położyć prosto,,, no ale zawsze jeszcze mógł dodać, ze się uleży jak popracuje tak jak u Was jeśli chodzi o piec to nam zaproponowało z500 w projekcie piec Vissmann vitodens 333F- taki mercedesie za 14 tyś, przesadzony. A piec o którym Ty piszesz wczoraj oglądaliśmy u znajomych i odgadnęliśmy rachunki za prąd ( dom 140m2 użytkowej, częściowo podłogówka, częściowo kaloryfery, skrajny szeregowiec) i zużycie gazu na co i cwu na cały rok to 2650m3 czyli ok 5300zł rocznie w taryfie W-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroblewm 17.06.2011 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Z kominkiem sprawa wygląda tak, że zebraliśmy już chyba dostatecznie dużo opinii na NIE kotłowni w salonie. Zatem na dzień dzisiejszy jest to z naszej strony całkowicie przemyślana decyzja. Ze słupami, fakt, główny problem zawsze jest taki, żeby ktoś to wszystko mądrze przeliczył - za tym idzie kasiorka, więc jakby środek do szczęścia jest w zasięgu, pytanie, jakim kosztem. Prześlę Ci fotkę kominka, którą wygrzebała moja żoneczka. Wydaje nam się, że podobne rozwiązanie mogłoby u Was fajnie wyglądać, bez dużego przerabiania układu słup-komin. Dachówka, tak jak pisałem, fachowcy są dobrzy do czasu gdy pojawia się coś naprawdę trudnego, czytaj niestandardowego. My już mamy dach prawie prosto - jutro 4 iteracja poprawek Piec, hm, trochę duży ten rachunek znajomych - my weźmiemy raczej osobny piec i zasobnik (rachunek ekonomiczny - ok. 6,5kpln za całość), pisałem o tym dzisiaj na forum. Liczę też na oszczędność ze strony wentylacji mechanicznej, którą popełniliśmy. Dodatkowo pokładamy głęboką wiarę w styropian grafitowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 19.06.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 wroblewm, musisz mi koniecznie podać wymiary tego dużego okna w salonie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wroblewm 20.06.2011 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Hej klaudiuszozo, okno ma wymiary dokładnie 2870x2015. Składa się z trzech szyb o grubości 6mm każda. Mucha się nie prześlizgnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardea 25.06.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Fajnych wyborów dokonaliście, ten fix to dobry sposób na wykusz, natomiast Peronda zawsze wygląda zniewalająco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts