Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z103 Michała i Pauliny i Maksia i... - komentarze

wroblewm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kominek super!!! podążając waszym tropem tez mi się tam jeden spodobał - cena jak to cena trochę mniej :) A kafle - to po bandzie,,,gratuluję!!! ja jestem za słaba do takich wizualizacji musiałabym się wspierać architektem by to jakoś zgrać z resztą - zazdroszczę wam

jak tak dalej pójdzie to na Święta do Was jadę ;)

Hej wszystkim.

Ardea, okno w wykuszu przerosło nasze oczekiwania. Wszystkim polecam takie rozwiązanie. Z Perondą żonka tak się zaczęła rozpędzać, że zaraz ją będę musiał stopować.

klaudiuszozo, jeśli zdecydujecie się na coś podobnego to na pewno nie będziecie żałować.

Ewerolka, jeszcze nie montujemy kominka. Nasze działania należy traktować w kategoriach ostatniej deski ratunku. Gdybyśmy teraz nie wyburzyli ściany to pewnie nie wstawilibyśmy żadnego kominka, a to niejako nasze marzenie. Nasze tynki pięknie schną, może trochę gorzej na sufitach, ale tam były miejscami nieco grubiej położone. Mamy w domku delikatny przewiew i to podobno stwarza optymalne warunki do suszenia tynków. Tradycyjne tynki mamy tylko w łazienkach, gdyż zdaje się lepiej dogadują się z płytkami ;) Jak dotąd żadnych pęknięć nie widać ani na jednych ani na drugich.

Wandeczko, my wyszliśmy od kominka z płaską szybą, otwieraną na bok - przebyliśmy długą drogę aż do szyby narożnej otwieranej do góry - w efekcie wróciliśmy do punktu wyjścia :) No, tyle, że musimy sobie małą dziurkę w ścianie wystukać ;) Jak przebierzesz się za śnieżynkę to możesz u nas mieszkać całe Święta :> Zapraszamy.

Śnieżynka będzie jak pod choinką będzie czekała na nas PC:)

kujcie ścianę póki czas, wizualizacja z palety i kartonu dowodzi, że warto! macie już inspirację na obudowę kominka? ja znalazłam w szczecinie stronkę http://www.kominki-szczecin.pl/kominki-galeria-10-1.html , gdzie jest sporo ale bez szału, jeden mnie powala tylko u forumowicza - ale u mnie takiego chyba się nie da,,, chociaż będe walczyć:)

jaki rekuperator będziecie montować i ile ta przyjemność u Was kosztuje? bo "Szczecin" oszalał :( albo czuje, że ja lada chwila w lottto wygram:)

latte...na razie zadawalam się coffee heaven obowiazkowo w papierowym kubku, szkoda, że u nas nie ma STARBUGSa - a moze to i dobrze przyoszczędzę:)

Dziękuję Ardea, miło czytać, że nie tylko nam podobają się nasze pomysły. Wasze okno widziałem - bardzo ładne :)

Wandeczko miła, Twój świąteczny list do Mikołaja raczej nie przejdzie ;)

Ściana już poszła w niebyt a pomysł na kominek mamy od jakiegoś czasu - kominek osadzony na równi ze ścianą a sama ściana z jasnego łupka. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Stronkę już kiedyś oglądaliśmy - tak jak piszesz, brakuje w tych projektach tego "czegoś".

Instalujemy rekuperator marki Wolf. W zasadzie samo urządzenie robi Brink (ten był moim faworytem na początku) a Wolf przykleja swoją tabliczkę. Różnica w cenie to niecałe 500zł a serwis Wolfa jest praktycznie pod ręką. Z urządzeń Brinka korzysta też Vaillant (ten sam numer z nalepką), tyle że cena wynosi wtedy x2 ;)

Instalacją zajmuje się u nas firma ze Szczecina - http://www.walczak-kominki.com. Zrobili na mnie najlepsze wrażenie na targach i potrafią dobrze doradzić. Możesz do nich zadzwonić i zapytać o wycenę - najlepiej rozmawiaj z p. Janem (możesz się powołać na mnie).

Aha, wycena instalacji reku w naszym przypadku to 15-17kpln, w zależności od wariantu. Koszt urządzenia to ok. 40% więc sama rozumiesz, że bardzo dużo zależy od rozkładu pomieszczeń.

Coffee heaven - tak, tak, latte w papierowym kubku :) Nie jestem jeszcze uświadomiony i wiem tylko, że Starbugs istnieje gdzieś tam na końcu świata. Może to i dobrze, bo lepsze jest wrogiem dobrego.

Wykończeniówka wykańcza budżet, ale ciężko rezygnować z niektórych rzeczy...

Dzięki za radę w sprawie bramy, mój Kubica stwierdził, że owszem wjedzie bez problemu, ale po co to codziennie udowadniać?;) chyba postawimy na wygodę i powiększymy bramę:) jeszcze raz dzięki.

klaudiuszozo - łóżko przyda się to fakt, myślałem też kiedyś o męskiej "garderobie" http://www.youtube.com/watch?v=eNs2sW2cDnY ale budżet już na pewno by tego nie udźwignął ;)

Ardea, cieszę się, że moja rada okazała się przydatna. Jest jeszcze argument jednego z moich dotychczasowych wykonawców - to generalnie dotyczy wszystkich elementów domu - "niech Pan pomyśli czy da się z tego korzystać po jednym piwku" ;)

klaudiuszozo - łóżko przyda się to fakt, myślałem też kiedyś o męskiej "garderobie" http://www.youtube.com/watch?v=eNs2sW2cDnY ale budżet już na pewno by tego nie udźwignął ;)

Ardea, cieszę się, że moja rada okazała się przydatna. Jest jeszcze argument jednego z moich dotychczasowych wykonawców - to generalnie dotyczy wszystkich elementów domu - "niech Pan pomyśli czy da się z tego korzystać po jednym piwku" ;)

Dawno tej reklamy nie widziałem. Dzięki za przypomnienie, bo była naprawdę dobra :)

Michał - przeczytałam tez o waszym tarasie ze stopniami - patrzę a u nas też 2-3 schody wychodzą z projektu,,,,, może jakoś uda mi się zrobić by był max 1 stopień bez nawożenia kilku wywrotek ziemi,,,

I jak przyjrzałam się w moim projekcie jest podbitka drewniana na krokwiach, tylko to trzeba pilnować chyba żeby tak zrobili od razu?! czy u Ciebie w projekcie było inaczej? podszlifowali ci już krokwie i pomalowali ?

Hej wszystkim.

Ardea, jasne, trzymajmy się zasady "nigdy nie jeżdżę po alkoholu" :) A jeśli chodzi o garderobę to faktycznie, męska byłaby w pewnym sensie oszczędnością - zobaczymy czy przekonam żonę ;)

klaudiuszo - była dobra, zgadza się :) zaliczyłbym ją do kultowych. Chyba dopiero ta nowa, zrobiona przez Asteroids jej dorównuje.

Wandeczko, my będziemy musieli nawieźć trochę ziemi. Ile? Czas pokaże. To co uzbieraliśmy do tej pory pójdzie na podniesienie terenu pod system sączków oczyszczalni. Z dachem, zdecydujcie zawczasu czy chcecie podbitkę czy nabitkę. Jeżeli nabitkę to zamówcie koniecznie krokwie strugane z 4 stron bo będziecie mieli ten problem co my. Krokwie będziemy pewnie w większości oczyszczać własnymi siłami z wujkiem żony. Kupiłem już szlifierkę i testuję na odpadach belek ;)