Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cześć.Mam problem z piecem na ekogroszek

mała83

Recommended Posts

Witam i proszę o poradę:))mój problem wygląda następująco:stoi w miejscu podajnik chocaż powinien się załączac zrobiłem ślimak (jest po toczeniu teraz jest wręcz idealny)kolega przejrzał silnik 100% mocy i silnik nadal staje tylko ze teraz w jednym położeniu tylko (trzeba go wziąść puknąć ręką w wirnik wtedy zaskakuje)ale przeciez nikt nie będzie w nocy siedział przy piecu:)teraz moje pytanie do wszystkich serwisantów co może być przyczyną tego?

ps silnik jest gorący tak samo jak cały blok z przekładnią ślimakową

pozdrawiam i licze na jakiewś podpowiedzi:)

Witam i proszę o poradę:))mój problem wygląda następująco:stoi w miejscu podajnik chocaż powinien się załączac zrobiłem ślimak (jest po toczeniu teraz jest wręcz idealny)kolega przejrzał silnik 100% mocy i silnik nadal staje tylko ze teraz w jednym położeniu tylko (trzeba go wziąść puknąć ręką w wirnik wtedy zaskakuje)ale przeciez nikt nie będzie w nocy siedział przy piecu:)teraz moje pytanie do wszystkich serwisantów co może być przyczyną tego?

ps silnik jest gorący tak samo jak cały blok z przekładnią ślimakową

pozdrawiam i licze na jakiewś podpowiedzi:)

Wymień kondensator przy silniku.

Jak masz silnik Besel i jest 6uF to kup 8 lub 10uF.

Jak jest jakis inny silnik, to kupuj dokładnie taki kondensator, jak był zainstalowany.

Kondensator najczęściej jest biały, okrągły, podłużny w silnikach Besel na zewnątrz silnika, w innych pod plastikowym dekielkiem na silniku.

witam ponownie,przełożyłem kondensator na 10 daje mocniejszego kopa teraz ,ale problem pozostał:(((zawiesza się trochę rzadziej ale się zawiesza i nawet teraz jak się ręką puknie w wirnik to nie pomaga tylko trzeba młotkiem w ślimak puknąć to wtedy zaskoczy:((

panowie pomocy ,co mu może dolegać?

Zobacz kto jest producentem palnika np. Pancerpol, zobacz jaka moc palnika.

Zadzwoń do nich i zapytaj co jest przyczyna tego zachowania, może właśnie te próby toczenia zamiast pomóc- zaszkodziły i ślimak się klinuje.

Masz ten palnik jeszcze na gwarancji? Nawet jak nie to poprosic o płatną naprawę i przyjazd.

• 2 weeks później...

nie wiem czy pisać?:))bo wyjdę na total kretyna:)))ale niech już będzie:))po pierwsze miałem od nowości pozamieniane końcówki przewodów na kondensatorze przez co kondensator miał połowę mocy a druga przyczyna to mój brak wiedzy:)))piec mam od 6 lat czyszczony w sezonie co 2-3 tygodnie jak się należy ale do tej pory nikt mi nie wspomniał o czyszczeniu takiego tuneliku za wentylatorem:((ten tunel był tak zapchany że pół worka od odkurzacza weszło samego żużlu:((a w sumie do tej pory nie wiadomo co było GŁÓWNĄ przyczyną tego stawania ślimaka,w każdym razie po zamianie końcówek przewodów od kondensatora i przeczyszczeniu tego kanliku piec hula jak nowy:)))

ps ten kanał podobno trzeba czyścić raz w roku po zakończeniu sezonu,też tak macie czy czyścicie częściej?

może moja głupota okaże się dla kogoś pomocna:))

pozdrawiam

do tej pory nikt mi nie wspomniał o czyszczeniu takiego tuneliku za wentylatorem:((ten tunel był tak zapchany że pół worka od odkurzacza weszło samego żużlu:((

Nie Ty pierwszy i pewnie nie ostatni nie ma pojęcia, że ten element też trzeba od czasu do czasu czyścić. Ja u siebie właśnie dzisiaj przez to przeszedłem... Też się dziwiłem, ile tego się nazbierało...