mała83 20.10.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam i proszę o poradę)mój problem wygląda następująco:stoi w miejscu podajnik chocaż powinien się załączac zrobiłem ślimak (jest po toczeniu teraz jest wręcz idealny)kolega przejrzał silnik 100% mocy i silnik nadal staje tylko ze teraz w jednym położeniu tylko (trzeba go wziąść puknąć ręką w wirnik wtedy zaskakuje)ale przeciez nikt nie będzie w nocy siedział przy piecu:)teraz moje pytanie do wszystkich serwisantów co może być przyczyną tego? ps silnik jest gorący tak samo jak cały blok z przekładnią ślimakową pozdrawiam i licze na jakiewś podpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.10.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam i proszę o poradę)mój problem wygląda następująco:stoi w miejscu podajnik chocaż powinien się załączac zrobiłem ślimak (jest po toczeniu teraz jest wręcz idealny)kolega przejrzał silnik 100% mocy i silnik nadal staje tylko ze teraz w jednym położeniu tylko (trzeba go wziąść puknąć ręką w wirnik wtedy zaskakuje)ale przeciez nikt nie będzie w nocy siedział przy piecu:)teraz moje pytanie do wszystkich serwisantów co może być przyczyną tego? ps silnik jest gorący tak samo jak cały blok z przekładnią ślimakową pozdrawiam i licze na jakiewś podpowiedzi:) Wymień kondensator przy silniku. Jak masz silnik Besel i jest 6uF to kup 8 lub 10uF. Jak jest jakis inny silnik, to kupuj dokładnie taki kondensator, jak był zainstalowany. Kondensator najczęściej jest biały, okrągły, podłużny w silnikach Besel na zewnątrz silnika, w innych pod plastikowym dekielkiem na silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mała83 20.10.2010 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 kondensatory juz wymieniłem:)w orginale miałem 8-omówke i wymieniłem na taki sam ale nie wiem czy nie dac 10?chociaż w sklepie mi powiedzieli ze za mocny może spalić silnik:( dzięki za zainteresowanie tematem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mała83 20.10.2010 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 a ps kondensator był wczesniej 8 in.co teraz jest 8 besela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mała83 21.10.2010 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 witam ponownie,przełożyłem kondensator na 10 daje mocniejszego kopa teraz ,ale problem pozostał((zawiesza się trochę rzadziej ale się zawiesza i nawet teraz jak się ręką puknie w wirnik to nie pomaga tylko trzeba młotkiem w ślimak puknąć to wtedy zaskoczy:(( panowie pomocy ,co mu może dolegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.10.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Zobacz kto jest producentem palnika np. Pancerpol, zobacz jaka moc palnika. Zadzwoń do nich i zapytaj co jest przyczyna tego zachowania, może właśnie te próby toczenia zamiast pomóc- zaszkodziły i ślimak się klinuje.Masz ten palnik jeszcze na gwarancji? Nawet jak nie to poprosic o płatną naprawę i przyjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.10.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 mała83 jak doszedłeś ze ślimakiem do porozumienia to daj znać co było. Może się nauczymy coś na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mała83 03.11.2010 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 nie wiem czy pisać?)bo wyjdę na total kretyna:)))ale niech już będzie:))po pierwsze miałem od nowości pozamieniane końcówki przewodów na kondensatorze przez co kondensator miał połowę mocy a druga przyczyna to mój brak wiedzy:)))piec mam od 6 lat czyszczony w sezonie co 2-3 tygodnie jak się należy ale do tej pory nikt mi nie wspomniał o czyszczeniu takiego tuneliku za wentylatorem:((ten tunel był tak zapchany że pół worka od odkurzacza weszło samego żużlu:((a w sumie do tej pory nie wiadomo co było GŁÓWNĄ przyczyną tego stawania ślimaka,w każdym razie po zamianie końcówek przewodów od kondensatora i przeczyszczeniu tego kanliku piec hula jak nowy:))) ps ten kanał podobno trzeba czyścić raz w roku po zakończeniu sezonu,też tak macie czy czyścicie częściej? może moja głupota okaże się dla kogoś pomocna:)) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.11.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 do tej pory nikt mi nie wspomniał o czyszczeniu takiego tuneliku za wentylatorem:((ten tunel był tak zapchany że pół worka od odkurzacza weszło samego żużlu:(( Nie Ty pierwszy i pewnie nie ostatni nie ma pojęcia, że ten element też trzeba od czasu do czasu czyścić. Ja u siebie właśnie dzisiaj przez to przeszedłem... Też się dziwiłem, ile tego się nazbierało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts