Kisex 20.10.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam, witam, Jak się domyślam to nie pierwszy taki post i nie ostatni(ostatnie wiadomości z 2008 roku). Otóż doszedłem do wniosku, że wypada się zapytać ludzi, którzy są na codzień z tą branżą jaką byście specjalizacje radzili wybrać. Otóż zaproponowano nam do wyboru kilka specjalizacji i dano dosyć mało czasu do namysłu: -KBI (konstrukcje budowlane i inżynierskie) -Drogi, ulice, lotniska -Budownictwo Wodne -Technologia i organizacja budownictwa -Budownictwo energooszczędne Mieliśmy spotkanie odnośnie wyboru specjalizacji, ale jak się idzie domyśleć przedstawiono to nam w ten sposób "Wybierz naszą specjalizację bo jest fajna!" i trzask dzrzwiami. Osobiście brałem pod uwagę KBI, ale nie ma co się oszukiwać poziom wykładania żelbetu w mojej szkole jest żałosny. Po zapytaniu się wykładowcy o cokolwiek mówi "pokombinuj pan" i tyle Tak, więc z tego mało co umiem. Małpować z ksiązki każdy potrafi,a oni nic nam nie wytlumaczyli. Co innego stal, bardzo fajnie to ludzie prowadzą, wiem skąd się bierze i wydaje mi się łatwe. Reszte przedmiotów przeboleję, tylko ten żelbet takim problemem jest niestety. Drogi wydają się także ciekawe i chciałbym poznać waszą opinię na ten temat. Budownictwo Wodne j/w TOB - o co w tym chodzi? Nic nam nie powiedzieli oczywiście. Jakieś przedmioty ekonomiczne typowo to trochę mnie odstręcza. Nie po to szedłem na budownictwo by się uczyć o tych beznadziejnych przedmiarach i harmonogramach. Budownictwo Energooszczędne - To pdoobno nowa specjalizacja w naszym kraju. Jestem pierwszym rocznikiem, który ma okazje to skończyć. Ciekawi mnie tylko czy w ogóle warto się za to brać bo nic nam oczywiście nie powiedzieli. Idzie tylko się domyśleć,że chodzi o nowoczesne technologie itd. Jeżeli ktoś z was miał styk z tymi specjalnościami to chętnie usłyszę opinię na ten temat Osobiście biorę pod uwagę KBI, Drogi i to energooszczędne bo wydaje się ciekawe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.10.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Będąc na Twoim miejscu postawiłabym na budownictwo energooszczędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.10.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 czy jesteś pewien, że dobrze wybrałeś forum? Całe szczęście, że na końcu napisałeś, że kończysz budownictwo, bo bym się tego nie domysliła..... Z punktu widzenia budujących małe domki (nie obiekty przemysłowe), to te drogi i lotniska sa nieco abstrakcyjne. Jedyne znane hasło, to budownictwo energooszczędne, ale czy się z tego wyżyje? Wody mamy czasem nadmiar, ale jak pokazał rok obecny nie ma chętnych do płacenia za budowle (wały, zbiorniki), więc chybe też o pracę niełatwo. Inwestycje, które "idą" to drogi, tu pewnie na parę lat pracy wystarczy, lotniska może mniej a ulice wcale (bo gminy kasy nie mają). Zaś organizacja to kierunek dla przyszłych kierowników. praca na mój nos typowo korporacyjna, bo w mniejszych firmach speca od organizacji nie wezmą a fachowca. Jak ktoś lubi korporacje... ja mam alergię. Bo ciekawe to jedno, a żyć trzeba - to drugie i ważniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kisex 20.10.2010 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 ...Całe szczęście, że na końcu napisałeś, że kończysz budownictwo, bo bym się tego nie domysliła..... Nie ma to jak miłe powitanko. Napisałem tylko, że jestem pierwszym rocznikiem mogącym skończyć specjalizację Budownictwo Energooszczędne(co za tym idzie nie mogę zbytnio zasięgnąć języka u innych studentów), a jak nie o to chodziłem to już nie mam pojęcia, może piszę niewidzialnymi literami dostępnymi dla starych wyjadaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.10.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam .A co byś chciał w życiu robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.10.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Nie ma to jak miłe powitanko. Napisałem tylko, że jestem pierwszym rocznikiem mogącym skończyć specjalizację Budownictwo Energooszczędne. ale ja na serio ja akurat jestem lekarzem. Skąd mam znać profil studiów, jak nie napiszesz? Napisałeś wreszcie, ze kończysz budownictwo, no to coś wiem. Polibuda, mam nadzieję. A radzę jako człowiek, który pół życia ma za sobą (i budowę domu). patrz, gdzie jest praca. Nawej najfajniejszy kierunek staje się bezużyteczny, jak nie można w nim pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kisex 20.10.2010 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Up: W takim razie źle zrozumiałem. Nie ma to jak magia korespondencji Co chcialbym robić...tu akurat mam odpowiedź. Chciałbym mieć miejsce pracy w jednym mieście bez ciągłych wyjazdów. Nie zamierzam spędzić swojego całego życia na tyłku w biurze projektowym projektując domeczki. Wolalbym ruszyć się, iść na budowę i tam pracować. Ogólnie pytanie brzmi czy po takiej specjalizacji typowo projektowej jak KBI mogę po pewnym czasie pracować normalnie na budowie? Nie chcę być uzależniony ciągle od jednego miejsca. O tym energooszczędnym nic nie wiadomo. Wykładowcy nam nic nie mówią, więc staram się dowiadywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 21.10.2010 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Najlepiej do zawodu budowlańca przygotuje KBI,Nie wiem dlaczego mówisz ,że jest to specjalizacja typowo projektowa.Budownictwo energooszczędne można zrobić jako dodatkowy fakultet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kisex 21.10.2010 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Bo tak nam powiedzieli podczas tego spotkania, że przygotowuje do pracy w biurze projektowym. W każdym razie po tym co powiedziałeś jestem skłonny to wybrać na pierwszym miejscu, a na drugim drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts