pizmak3 20.10.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam mam takie pytanie chciałbym przenieść piec, co z domu do pomieszczenia gospodarczego typu stodoła, która znajduje się od domu ja kies 15m, jakie rury położyć do ziemi oczywiście chodzi mi o grubość i materiał jak głęboko.Dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mała83 20.10.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 a pomyślałeś o stracie ciepła,15 m to jakbyś miał do ogrzania dodatkowo pół domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.10.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Bez przesady. Straty w miejskich sieciach ciepłowniczych mieszczą się w zakresie 10-20% a rury mają po kilka kilometrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pizmak3 21.10.2010 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Uważam ze przy dobrej izolacji straty będą znikome tylko nie mam pojęcia, jaki przekrój rury zastosować i czy miedziana czy pekse lub stalowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.10.2010 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Taką samą rurę, jak gdyby kocioł był w obrębie domu, bo i dlaczego miałbyś wziąć taką o większej średnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 22.10.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Bez przesady. Straty w miejskich sieciach ciepłowniczych mieszczą się w zakresie 10-20% a rury mają po kilka kilometrów... W miejskich sieciach czynnik ma inne parametry, o izolacji i technologii montażu takich rur nie wspomnę. W warunkach domowych należy się liczyć ze znacznie większymi stratami niż kilka procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 23.10.2010 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Ma znacznie wyższe parametry, więc i gradient temperatur jest większy. Przy położeniu odcinka długości kilku metrów izolacja niemal dowolnie dużej grubości nie zabije Cię finansowo, więc spokojnie można zejść do kilku procent. Nie żebym miał jakieś praktyczne doświadczenie, ale jestem o tym głęboko przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts