michal.bdg 20.10.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam, Mam pytanie do użytkowników i instalatorów DGP działających na forum. Znalazłem w sieci informację mówiącą iż w przypadku braku prądu i palenia w kominku może dojść do uszkodzenia systemu tj. wentylatora, z powodu powolnego (grawitacyjnego) przepływu gorącego powietrza. Czy to prawda, bo jeśli tak to plany związane z kominkiem jako niezależnym od prądu sposobem na dogrzanie parterowego domu legły w gruzach. Może jest na to sposób, np. oddalenie wentylatora od wkładu kominka, ale to z kolei mogłoby pewnie osłabić siłę nawiewu. Proszę o rady jakie rozwiązanie DGP zastosować aby bez obaw korzystać z kominka w przypadku braku prądu. Oczywiście zdaje sobie sprawę ze wówczas na ogrzaniem pomieszczeń oddalonych o 8-9 metrów raczej nie mam co liczyć, choć kilku forumowiczów sygnalizowało że stopniowe zmniejszenie średnicy przewodów DGP pomaga w grawitacyjnym "transporcie" ogrzanego powietrza.-Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario01kr 20.10.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam. Sam jestem w trakcie budowy kominka wiec moge sie podzielic tym co juz wiem. Jedyny zabezpieczeniem w przypadku braku zasilania o którym mi wiadomo jest tzw. by-pass (obejscie wentylatora)PS. poszukaj na forum jest bardzo duzo informacji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts