Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny a stara instalacja?

zbigor

Recommended Posts

Witam

Muszę niedługo wymienić żródło zasilania w swojej kotłowni. Obecnie jest to kocioł gazowy i piec węglowy. Instalator radzi mi żeliwny Saunier Duval z zasobnikiem CWU ok 100 litrów przystosowany do obiegu otwartego. Ja zaś zastanawiam się czy bez dużej przeróbki instalacji (bez wymiany żeberkowych grzejników i rur w ścianach) i da się podłączyć kondensata. Instalacja grawitacyjna, ma ćwierc wieku . Kotłownia jest w piwnicy. Dom 2 piętrowy Na strychu naczynko przelewowe tak z 8-9 metrów powyżej pieca. Zasilenia od pieców są na rurach grubości nadgarstka . Pomyślałem sobie żeby skasować wszystkie grube rury stalowe w piwnicy, dać w ich miejsce jakieś cieńsze z PCV i połączyć to z kotłem kondensacyjnym. Mam dobrze ocieplony dom wiec nie boje się ze niska temp zasilania z kondensata go nie ogrzeje. Przy -20`C temp na piecu węglowym była w okolicach 50`C Prosze o porade czy kondensat ma sens czy też posłuchać rady instalatora i brać kocioł który jest niby stworzony do takich jak moja instalacji.

pzdr

zbigor

zamknąć instalację,

dobrze wypłukać instalację,

założyć porządny filtr na powrocie,

zaizolować porządnie rury w piwnicach,

powiesić kocioł kondensacyjny,

i nic więcej nie robić,

kondensat bardzo lubi duuuży zład instalacji,

rur jeżeli są dobre nie wymieniać

Dzieki wielkie za informację. Rury są ok wiec o nie sie nie boję. Instalator straszył mnie że kondensat będzie się zapychał i nic nie wspominał o żadnych fitrach na powrocie wiec pewnie w ten sposób chciał mnie przekonać do swojego pomysłu.

btw

Co sądzisz o kotłach Termet ? A dokładnie o dwufunkcyjnym Termocondens TEKA. MB24.35. Szukam czegoś z dużym wydatkiem CWU ale nie chce osobnego zasobnika. Chodzi o to by w 2 łazienkach można było brać jednocześnie prysznic. Ten kocioł ma 17 litrów na minute wiec powinien dać rade.

W grę wchodzi jeszcze Saunier Duval z wbudowanym zasobnikiem 42 litry ale jest droższy wiec pierwszym wyborem byłby Termet. Wybrałem te 2 firmy po lekkim rozeznaniu wśród znajomych bo uchodzą za nieawaryjne a Sauniera dodatkowo promuje instalator.